2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Gyors Xubuntu régi gépen

Egy Athlon XP 2000+ 1,6 GHz processzoros 1 GB DDR 266 MHz memóriával szerelt gépre telepítettem Xubuntut.

[ ÚJ TESZT ]

Előzmények, miről is lesz szó

Egy Athlon XP 2000+ 1,6 GHz SSE only processzoros 1 GB DDR 266 MHz memóriával felszerelt, rendszeren keresztül mutatnám be az XUbuntu 14.04-et, ('2014) és általam használt csomagokat azok beállításait.
A számítógép hagyományos 150 GB-os 7200 RPM-es HDD volt, swap: 3GB, de tapasztalataim szerint SSD-vel, ha erősebb swap használat van, fürgébb az OS.

Azért nem legújabb LTS-t használtam, mert ez simábban "gurult" sztem, de így is támogatott még jó 1,5 évig.
Lássuk, mi van a motorháztető alatt:
(Tudom ez egy másik AMD, de jó a versenyautó kapcsolat)

Igazából Pentium 2-es MMX only gépre is telepítettem lightweight Linuxokat (PuppyLinux stb.), ezekkel is szépen használható volt, de komolyabb szoftver kínálattal rendelkező disztró, pl. Ubuntu, már visszafogta volna a gépet, azóta a web is átalakult. Esetleg jó megoldás az Ubuntu Minimal CD és magunk választhatjuk ki a csomagokat, de egy általános célra használható OS-t akartam.

Előzmények.

Még a 90-es évek elején figyeltem fel a nagy stabilitású Unix-szerű, hálózatos rendszerekre, ekkor lehetett már érezni, hogy komoly pályát fognak befutni. Ott van ma a szervereken, vagy NAS-okon, pl. Android, iOS (BSD) telefonokon, de Kodit is sokan telepítik médiaboxokra Linux alapokon, PS4 (BSD) és még nincs vége a játéknak.

Versenyképes game cím mennyiség nincs Linuxra, de azért ilyen kikapcsolódásra is alkalmas minden korosztálynak, az összes stílusban, pl. Steam, Ubuntus "App Store" -on keresztül is elérhető jónéhány.

Olyan 1998 lehetett, mikor telepítettem az első ilyet: a Redhatot, nagyon biztonságos és stabil is volt, száguldott az internet is vele, OpenGL már működött, pár játék is elindult rajta, és az ablakozó is modern, szép volt.

Majd olyan 2007 körül próbáltam ki a könnyűsúlyú Linuxokat, PCBSD-t Ubuntut.

Nem az igen dekoratív kinézetre törekedtem, inkább egy jó szint legyen, de akár beállítható hasonló desktop is:

Forrás: Lathronos fórumtársunk DeviantArt oldala

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Fedora 28

    A 26-os kiadás óta sok minden történt, ezt foglalom össze, és kicsit segítek az XFCE spin belakásában.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.