2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

eBay és a PayPal: mit és hogyan?

Rövid leírás az internet legnagyobb aukciós oldaláról, valamint mikrofizetési rendszeréről.

[ ÚJ TESZT ]

Egy kis történeti áttekintés

Tudom sokakat ez a rész annyira nem hoz lázba, de mindig el kell valahonnan indulni.

Az eBay-t 1995-ben alapította Pierre Omidyar „AuctionWeb” néven, egy nagyobb személyes oldal részeként. Eredetileg az oldal az Echo Bay Technology Group-hoz tartozott, mely Omidyar tanácsadó cége volt. Omidyar megpróbálta regisztrálni az „EchoBay.com” domain nevet, de már foglalt volt, így jött létre a ma is ismert „eBay.com”. Az eBay főhadiszállása jelenleg is a kaliforniai San Jose-ban található. Meg Whitman a cég vezérigazgatója és elnöke 1998 márciusa óta.

Tömören ennyit a cég történetéről. Mint látható, nem egy világmegváltó ötletként jött létre, de mára a legtöbb országban elérhető, és lehet is vásárolni.

A hivatalos domain címe: www.ebay.com - csak tisztázzuk, mert elég sok fake oldal akar az eBayes vásárlók adataival visszaélni. És párszor már sikerült is.

Az eBay a lehetőségekhez mérten igyekszik mindenütt megjelenni. Ennek köszönhetően van már www.ebay.hu is, de ez annyiban tér el az anyaoldaltól, hogy csak fix áras, "Buy It Now" termékek vannak fent. A magyar közösség még a www.ebay.de oldalt szokta használni a közelsége miatt, illetve onnan azért több árut postáznak kis hazánkba, mint mondjuk a .com oldalról. Ez már csak így van.

És most egy kis pénzügyi rész. A PayPal egy készpénzmentes pénzforgalmi szolgáltatásokat nyújtó pénzügyi intézet, mely az elektronikus kereskedelemre szakosodott. Ez a név szinonimaként használatos az intézet által kínált internetes fizetési módozattal is.

A PayPal elektronikus számlát vezet ügyfelei részére, melyet azok hitelkártyás fizetéssel, banki átutalással vagy inkasszómegbízással tölthetnek fel lakossági vagy céges bankszámlájukról. Internetes vásárlások során nem kell bizalmas hitelkártya- vagy számlaadatokat megadni ill. továbbítani, hanem a PayPal felhasználói név, valamint a jelszó megadása elegendő a fizetés lebonyolításához. Ennek természetesen feltétele, hogy a webáruház szerződéses partnere legyen a PayPal-nak.

PayPal Corp. 1995-ben alakul Luxemburgban, mint pénzügyi- és hitelintézet. Kezdetben a cég Palm Pilot fizetési eszközökkel és titkosítással foglalkozott. 2002 októberében a PayPal az eBay teljes jogú tulajdona lett. A társaság székhelye San Jose, Kalifornia államban található. A társaságnak több telephelye is működik Omaha, Nebraska államban, Dublinban, és Berlinben. A PayPal honlapja egyre több nyelven érhető el, most már azért magyarul is elérhető sok minden.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.