2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Duplahűtös sufni-tuning

Geforce2 MX400 - behalt a venti, gondoltam kicserélem... Aztán elfajultak a dolgok!

[ ÚJ TESZT ]

Végső megoldás

Szóval a választásom egyfajta hőcsöves megoldásra sarkallott csak éppen csövek nélkül. Egy fém lap, ami egyik végén ráfektetve a memóriákra a másik végén meghűtve tudja hűsen tartani azokat is.
Első faragásommal az volt a baj, hogy a 7600GT hűtőjén lévő eredeti csavar rövid volt, és nem érte át a lapokat. Végül is 1,6mm vastag alu lap volt + a alap hűtő felfogatója + a nyák. Pontosabban átérte, csak lehetetlen volt rárakni a rugós anyát.

Az 1,6os alu hűtő -- túl vastag

Szóval jött a következő kérdés: mi az ami elég vékony, és jó lenne. Szétnéztünk az asztalon, és megláttam egy befőttes üveg tetejét. Leszedegettük a peremét, kivágtuk egy alakot, lepolíroztuk, és voilá! 0,3 mm vastag! Ez már jó lesz!

0,3mm-es hűtő - szigetelve

Megint nyúltam a szigetelőszalaghoz, le kellett ennek a felét ugyanis szigetelni, mivel ahol a venti van, az alatt a GPU ellenállásai meg mittudomén milyen dolgai vannak, és tuti nem tenni jót nekik ha egy fémlappal összekötném őket.

Itt gondoltam egyet, és szépen beszíneztem egy ellenállást 2B-s ceruzával. Ez lett a voltmod :D Ha "keményebb" a hűtés, legalább hajtsuk is meg korábban. 1,4volt helyett 1,8at kaptam eredményként. Nem brutális, de én megelégedtem vele.

Na és jött az összerakás pillanata. Remegő kézzel nyúltam a hűtőpasztás tubushoz, és szépen kiremegtem belőle egy jó adag pasztát a GPUra, és az első oldali memekre.

Pasztázva elölről - nagyítva látszik egy kicsit a GPU alatti színezett ellenállás.

Rátapasztottam a 7600GTről lopott hűtött, megütögettem bézbózütővel, hogy jól tartson (na jó, azért azt nem), és dobtam egy hátra-szaltót

Minden készenállt a felhelyezésre

Kezdtem: felpasztáztam a hátsó oldali memóriákat, és a hűtőventi alját. Helyére raktam a befőttes kupakból hővezető titulusba emelt alulapot. Ráraktam a hátsó oldali ventillátort, és a baloldalon felcsavartam a rugós anyát egy darabig. A venti másik oldalára az elején kiszedett, még normális állapotban lévő műanyag fogatóval felfogattam, épp ahogy a faragott rögzítőnk alsó, teljes lyukát is.
ÉS itt is egy probléma jött. Ugyanis az eredeti rugósanya eltűnt. Kerestem, de sehol nem lett meg, ezért csináltunk egyet. Kerestünk egy kis anyát, ami jól ment a csavarra. Mikor megvolt, egy kis rézlapot átfúrva és egy rugóra ráhajtva ráhúztuk, és egy 10perces küszködés és káromkodás után rásikerült tekerni azt a kis anyát a 7600GT hűtőjéből kilógó csavarra.

A kemény munka gyümölcse

Kész volt a munka fizikai része. Most jött egy kis elektronikai.

Fogtam a megcsonkított floppykábelt a gép tápjából és raktam rá egy fehér csokit, ezzel csak könnyebb lesz csatlakoztatni. A két ventiből kiálló kábeleket összecineztem, és összeforrasztottam az annó megvágott karácsonyfaizzó-kábelekre, és ezek végét tekertem a csokiba.

Kész elektronikailag is.

Behelyeztem az AGP portba, remegő kézzel nyúltam a Power gombhoz. Elégedettséggel tölt el hogy azóta is működik!
Teszteredményeket később közlök, ugyanis ebben még nincs integrált hőmérő szenzor, a saját külsőm meg tönkrement... Hőmérséklet-eredmények nélkül meg nem igazi a teszt.

A végeredmény!

Köszönöm, hogy elolvastad!
Véleményeket kérek!
Üdv:Ex

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.