2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Dávid és Góliát... tényleg Góliát?

Összeengedtem Dávidot és Góliátot egy Phenom II X2 555 (X4 B55), és egy INTEL G840 Sandy Bridge képében.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Első írásomban összehasonlítom a Phenom II X4 B55-t, és az Intel G840-et, több szempontot figyelembe véve.

Tudjuk, hogy egyáltalán nem egy kategória a két központi egység, de a teszt azért készült, mert lecseréltem az AMD platformom Intel-re. A váltás oka a fogyasztás volt, illetve nagyon sok cikket olvastam az Intel alsó kategóriás processzoraival kapcsolatban, és nagyon meggyőző teljesítményt mutatnak, alacsony fogyasztással. A Phenom processzor unlock-olva lett, illetve egy 200Mhz-s órajel emelést hajtottam végre. Ez azért volt, mert így használtam a mindennapokban. Az Intel processzornál ilyen lehetőség nincs, ugyanis kétmagos egységről van szó, és a tuning csak az i5, i7 K-s szériánál van lehetőség.

A következő táblázat tartalmazza a két gép elemeit.

Mint ahogy az látszik is, csak az alaplapot, és a processzort cseréltem. A teszt lényege, hogy a Sandy Bridge a mindennapi használatban (ahogy én használom), tudja-e teljesíteni az elvárt teljesítményt? Phenom X4-el tartja-e a tempót, illetve játékok alatt hogyan viselkedik. Ami számomra fontos, hogy a felbontás mindig FullHD, játékok és egyéb alkalmazások alatt is.

Nyilván lesznek különbségek, hiszen egy négy magos processzort teszteltem egy két magossal szemben. A kérdés csak az, hogy mit is tud a Sandy Bridge, tényleg olyan jó, mint ahogy azt sok tesztben olvastam?
.
Felhasznált programok:

- Windows 7 Professional 64bit
- Aida64
- HD tune
- MSI Kombustor
- WinRAR 3.90 64bit
- 3D Mark 06
- 3D Mark Vantage
- 3D Mark 11
- PC Mark 07

Játékok:

- Crysis Warhead
- Batman AA
- Rage

Update

Csak Intel G840-el

- Crysis 2
- COD4 MW
- COD MW2
- Left4Dead2
- Battlefield 3

Sajnos több tesztet nem tudtam csinálni, mert elvitték a Phenom processzort. Szerettem volna több játékot tesztelni, de a lényeg azért így is látszani fog. A játéknál (RAGE) amiben nem volt belső benchmark, ott az MSI Afterburner program OSD-s FPS mérőjét használtam.

Beszéltem arról, hogy a fogyasztás miatt váltottam, de sajnos mérőeszköz hiányában ezt nem tudtam mérni, csak elméleti alapon lehet különbséget tenni a két gép között. Tehát a főbb különbségek csak a processzorban vannak, mivel a két gép szinte megegyezik. Az alábbi táblázat tartalmazza az elméleti maximális fogyasztást.

Tudjuk, hogy ezen értékek maximális fogyasztásra utalnak, ezek szerint 60W körüli megtakarítás jelentkezik. Bár nem tudom mennyire igaz ez a szám egy magfeloldott Phenom processzornál, ugyanis a CPUID 160W TDP- jelez.

Update

Sikerült szereznem fogyasztásmérőt, így már mért adatokkal szolgálhatok. Igaz ellenfele már nincs meg, így összehasonlítani, csak mások által mért eredménnyel lehet. Minden mérés a hálózatból felvett adatokat tartalmazza.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.