2024. május 13., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Compal IFL90 - Kicsi a bors...

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Kicsi, gyors és könnyű. Talán ebben a 3 szóban össze is lehetne foglalni a Compal IFL90...

[ ÚJ TESZT ]

Kicsi, gyors és könnyű. Talán ebben a 3 szóban össze is lehetne foglalni a Compal IFL90 lényegét. De mi is ez pontosan? Compal Electronic. Ha jól sejtem nem sokan ismerik ezt a gyártót, pedig elképzelhető, hogy a kedves olvasó gépe is ez. (Már amennyiben laptopot használ.) A tajvani cég ugyanis nem más, mint a világ második legnagyobb OEM beszállítója több cégnek is.(Legalábbis legjobb tudomásom szerint.) Többet itt tudtok a cégről olvasni: [link] Mint annyi más helyen, itt is annyiról van szó sokszor, hogy a leszállított árura rászitálnak egy márkanevet, esetleg rátolnak pár matricát és már kész is az „új” gép.

Az IFL90 nem más, mint a Compal legújabb, Santa Rosa platformra épülő gépe. 15.4” kijelző, dedikált VGA , C2D 667/800-as fogadás. Külsejét tekintve sugárzik róla a professzionalitás. Fekete- fekete-fekete. Na jó, van egy kis sötét szürke is benne, de a gép túlnyomó többsége fekete. A fedele is az, ám ott azért becsúszott egy kis fényezés, és metál fény is. Valamint az említett sötét szürke szín is itt található meg körben a szegélyen, illetve az alján. Azt hiszem, beszédesebbek lesznek a képek.

A gép sokféleképpen konfigurálható, mint oly sok más készülék. Jelen bemutató alanya mondhatni az egyik legjobban felszerelt verzió. Nagyfelbontású kijelző, gyors processzor, sok memória és tárkapacitás valamint nem utolsó sorban egy laptopokhoz képest elfogadható teljesítményű dedikált VGA teszi a dolgát ebben a nagyjából 3kg-os készülékben. Lássuk a pontos adatokat:

Mindezek mellett van benne 2 mikrofon, 2Mp-es beépített webkamera, újlenyomat olvasó és memóriakártya olvasó. További extraként pedig akár hybrid TV tunert is kérhetünk bele. Különlegesség ezen kívül az 5 db érintőgomb, a monitor tövében, közvetlenül a bekapcsoló gomb mellett. Itt lehet böngészőt, levelezőrendszert némítást állítani, valamint ha a Compal saját szoftverét feltelepítjük akkor állítható a hangszín és a monitor színegyensúlya is. Ezt a két tulajdonságot egyébként Wow Videonak és Wow Audionak hívják. (World of Warcraft rajongók előnyben.) A gombok gyorsan reagálnak, és diszkrétek, ám egy óvatlan mozdulattal sajnos, ha valamelyik F funkció gombhoz nyúlunk véletlen megnyomhatjuk. (Ez teljes képernyős alkalmazásoknál lehet zavaró, nagyon zavaró.) Ezek mellett található szintén rejtve a „working” led, CapsLock, NumLock és ScrollLock. Ezek mind (gombok és ledek) szép kék színben pompáznak.

Az elején szintén találunk 3 szép kék ledet. az egyik az „On”, vagyis hogy be van kapcsolva. A második a töltés jelző, ha töltődik az aksi akkor villog, ha televan, akkor a led is folyamatosan világít. A 3. kicsit bonyolultabb (de tényleg csak egy kicsit), ez ugyanis a WiFi jelző led. Ez ha bekapcsoljuk a vezeték nélkülit csak fel-fel villan, ám ha csatlakozunk egy hálózathoz, akkor folyamatos kék fényt bocsájt ki. Két oldalt pedig 2 hangszóró is található. Az két oldaláról és hátuljáról inkább beszéljenek a képek, sok hozzáfűznivaló nincs.

A billentyűzet magyar, szokásos Fn gombbal extra funkciók hívhatók elő. Szóval semmi extra. Az egyetlen kiemelkedő dolog, az a két plusz gomb a bal oldalán. Ezek hasznára még nem tudtam rájönni, de a hivatalos leírás alapján ezek a „Power USB / Q-Charging Buttons” gombok. (mindenki fordítsa aminek akarja)

Gyárilag OS nincs a géphez, ám én egy előretelepített 64bites Windows Vista Home Premiummal kaptam a masinát, amin most már rajta figyel a 36 nyelvű (vagyis magyarul is tudó) Service Pack 1 (SP1). Egyelőre tökéletesen működik, cserét mindössze 1 ok miatt fontolgatok: feltűnően lassú bizonyos helyzetekben.

Kell, hogy ejtsek néhány szót az akkumulátorról is. Igaz a gép ideje nagy részét hálózaton tölti, mégis. A 6 cellás akku szépen kihúzott egy 2 órás buszozást, filmnézéssel és szövegszerkesztéssel, és még maradt is benne 36% kakaó. Szerintem ez igen szép teljesítmény.

Valamint a WiFi is érdemel 1-2 szót. Az ugyanis egy Intel féle 4965AGN eszköz. Vagyis támogatja a legújabb n-es szabvány. A szépséghibája, hogy még sehol nincs ilyen rendszer tudomásom szerint...

Tudomásom szerint még egy ilyen terméknek sem voltak hardveres problémái, úgyhogy nagyon remélem, hogy nekem sem kell majd a 2 éves garanciámat érvényesítenem.
Tesztet nem szívesen közlök egyelőre, mivel 3DMark06 valamiért elég vegyes értékeket ad. A CPU hol 1200 pontot, hogy 1900-at kap. Így a végeredmény is mindig más.(Több száz pontos eltérések minden alkalommal.) Ez a legfőbb oka annak, hogy fontolgatom egy 32 bites rendszer feltételét. Vesztek pár száz Mb memóriát, de ilyen mennyiségben igazából már nem oszt nem szoroz.

Pro:
- gyors
- professzionális külső
- nagyfelbontású kijelző
- jó akkumulátor
- érintőgombok :)

Kontra:
- érintőgombok :(

A minőségi képek a következő oldalról valók: notebookreview
Külön köszönetet mondanék west -nek, akitől a készüléket vettem.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.