2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

CIB internetkártya

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A nemrégiben megjelent PayPal regisztráció című cikket szeretném kiegészíteni egy nem...

[ ÚJ TESZT ]

A nemrégiben megjelent PayPal regisztráció című cikket szeretném kiegészíteni egy nem túl hosszú, ámde iránymutató írással.

Nem is olyan régen, elhatároztam, hogy vásárolok egy domain nevet a blogomhoz. Mivel a blogger rendszert használom, amit a Google üzemeltet, elegendő bizalmam volt ahhoz, hogy kiadjam a bankkártya számomat. Soha semmit nem vásároltam előtte az interneten, de nyitott vagyok így hát megtettem.

Megdöbbenve tapasztaltam, hogy kizárólag azokra az adatokra van szükség a vásárlás során, amely a plasztik kártyámra rá van nyomtatva (OTP, Visa). Vártam, hogy majd be kell írnom a PIN kódomat, mint egy átlagos pénzfelvételnél az ATM-nél. De nem. Nekem ez eddig új volt. Természetesen a tranzakció azonnal végbement, boldog tulajdonosa lettem az új domainnek, körülbelül 10 perc múlva használhattam is.

Ezek után gondolkodni kezdtem, kicsit megrengett bennem valami. Tényleg csak ennyi? Egyszerű módja a fizetésnek, de a biztonság... háát... A nehezen megkeresett pénzünkről van szó! Egyik ismerősöm rendszeresen szem előtt hagyja a kártyáját. Annyi dolgom lenne, hogy leírom róla az összes létező számot, és az ellenőrző kódot a hátlapról. Aztán irány a net, és vásároljunk ami a csövön kifér.

Erre a "sebezhetőségre" ad gyógyírt a PayPal. Igenám, de mi védi a számlánkat? Egy email cím (ami eleve ismert) és egy jelszó. Ha ez illetéktelen kezekbe kerül, akkor oly' mindegy, hogy takargatjuk a kártyaszámunkat, vagy sem.

Mi lenne, ha találnánk egy olyan módszert, ami;

- sokkal biztonságosabb
- nem kell aggódnunk a kártyaszám illetéktelen kezekbe kerülése miatt
- a PayPal is elfogadja
- 100%-ig biztosak lehetünk abban, hogy senki nem "nyúlja" le a pénzünket.

Igen, ilyen létezik. Ez pedig a CIB Internetkártyája. A koncepció rém egyszerű, nyitnunk kell egy számlát a CIB-nél, amihez kapunk egy normál plasztik kártyát (én például MasterCard-ot kértem) valamint egy ún. Internetkártyát (szintén MasterCard). A szükséges dokumentumok kitöltése után lehetőségünk van használni az CIB Internetbankot is, sőt, használnunk is kell!


a főkártya


a főkártya hátloldala

A főkártyát használhatjuk ATM-ekben, benzinkutakon, ahol csak jólesik, fizethetünk vele.
Amint látható, ezt alá kell írni, csak és kizárólag a tulaj aláírásával érvényes. A szokványos mágnescsík sem maradt el.

Más a helyzet azonban az internetkártyával;


az internetkártya


az internetkártya hátoldala

Itt semmiféle aláírási kötelezettség nem terhel minket, mágnescsík sincs. Csak a kártyaszám és amint már fentebb kiderült, nekünk csak erre van szükségünk.

Használata igazán egyszerű. Be kell lépnünk az internetbankba - megjegyzem, nagyon áttekinthető! - és a számlánkról az éppen aktuális vásárlásra fordítandó összeget át kell vezetnünk az internetkártya számlájára. Magyarul, ha elköltöttük róla a pénzt, akkor az esetleges csalók a nullából már nem sokat tudnak lopni, az át nem vezetett pénzünk pedig biztonságban marad.


belépés az internetbankba


a felső sor a "normál" számlát jelenti, az alsó az internetkátyán elérhető egyenleget


pár kattintás és a kívánt összeg máris átvezetésre kerül

Nyilván, a rendszer még néha okoz meglepetéseket, de ez az egyesülés miatt lehet. Bőven lenne még mit írni róla, ám a cikk nem erről szól, csupán szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy létezik ilyen is. Nappali tagozatos hallgató lévén számomra nagyon olcsó (havonta 200 forint) de akit érdekel, az bővebb információt talál róla: itt.


Elnézést, ha kissé összeszedetlenek voltak a mondataim, de már régóta meg szerettem volna ezt írni és ma valahogy mintha nem lennék elememben. :) Ha bárki kíváncsi lenne a vásárolt domainre, akkor tessék. :)

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.