2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Böngészőkörkép

Böngészőhelyzet napjainkban

[ ÚJ TESZT ]

Egy kis történelem

Az egész a World Wide Web születésével kezdődött, de az egy másik történet....

1991
Több dokumentáció szerint az első böngészőprogram a Tim Berners-Lee által megalkotott Nexus volt. Next számítógépein futtatott programról volt szó, amely már akkor tartalmazta a mai böngészőkben is megjelenő navigációs gombokat. Eredetileg a WorldWideWeb nevet kapta volna, de a fejlesztője nem akarta, hogy összekeverjék a web és a böngésző fogalmát.

Nexus

Nexus

1992

Ez év úttöröi közül érdemes megemlíteni a ViolaWWW nevű egyetemi projektet, mely már több betűtípust is képes volt egy oldalon megjeleníteni, továbbá ez volt az első program amelyben könyvjelzőt is lehetett menteni. A mai böngészők megjelenítését nagyban befolyásolta a program, melynek megjelenítési struktúrája tartalmazta a ma is használt Home, Back és Next gombokat. Sőt a böngészők nemrég kihalt betöltést jelző animációja (jobb felső sarok) is itt volt először. Köszönjük Viola.

ViolaWWW

ViolaWWW

Szintén 92-es fejlesztés a MidasWWW mely már ekkor képes volt plugineket kezelni és különböztették meg először a látogatott linkeket. Ugyanis a program ezeket elszínezte.

1993

Ekkor mutatták be a Mosaicot amely úttörő volt a böngészők között. Ez volt az első népszerű grafikus böngésző. Érdekesség, hogy a Microsoft az Internet Explorerhez is a Mosaic forráskódját licenszelte.

Mosaic for Windows

Mosaic

Több fontos újítást tartalmazott a szintén ez évben bemutatott Arena. Ez a böngésző jelenítette meg először a weblapok háttérképét, a táblázatokat és a kép köré folytatott szöveget. Pletykálnak arról is, hogy a HTML nyelv megalkotói az Arénán kisérleteztek.

1994

Megjelenik a 90-es évek egyik nagy böngészője a Netscape Navigator. Az Internet Explorer Windows rendszerbe integrálásáig abszolút piacvezető volt a 90-es évek közepén.

Netscape Navigator

Netscape Navigator

1995

Megérkezik a webfejlesztők mai rémálma az Internet Explorer. Kezdetben nem volt a Windows része, az úgynevezett Plus! csomagban lehetett hozzájutni.

Még ez év novemberében megjelenik a 2.0-ás verzió. Ez már támogatta a cookie-kat, a hírcsoportok illetve az SSL kezelését.

Internet Explorer 1.0

Internet Explorer 1.0

1996

Ez évben jelent meg az Opera, amely sajnos azóta sem tudott nagy népszerűségre szert tenni. Elmondható, hogy fejlesztések tekintetében innovatív cégről van szó.

A Netscape Navigator ebben az évben van népszerűsége csúcsán.

Áprilisban megjelenik az Internet Explorer 2.0 Macintoshra és Windows NT-re is.
Augusztusban jelenik meg a 3.0, melyet a Windows 95 OSR2 mellé csomagolják. Ezzel megkezdődik a Netscape hanyatlása.

1997

Júniusban a Netscape Navigator eléri a 4.0-ás verziószámot. Részesedése folyamatosan csökkenve 60% körülinek mondható ezidőszakban.

Októberben megjelenik a 4.0-ás Internet Explorer a Windows 98 rendszerbe építve. Érdekes újítás az Active Desktop, amellyen windows háttérnek lehetett beállítani weblapokat, amik automatikusan frissültek. Az RSS előszelének tekinthető.

1998

A Netscape eljut a 4.08-as verzióig és tovább csökken népszerűsége.

1999

Megjelenik az Internet Explorer 5.0. Támogatta a CSS Level 1 és Level 2-őt az XML és XMS technológiákat. Az utolsó olyan változat amely megjelent Windows 3.1-re is.

2000

A Netscape részesedése 20% körülire csökken. Sajnos elmondható, hogy a Microsoft böngészője gyorsabb volt mint a Netscape aktuális verziója.

Júliusban megjelenik az Internet Explorer 5.5 a Windows ME (Millenium Edition) részeként.

2001

Netscape részesedése 10% alatt.

Ekkor jelenik meg a fejlesztők szemében hőn utált 6.0-ás Internet Explorer a Windows XP részeként. Mai napig rengetegen használják, ennek viszont nem az az oka, hogy eszméletlen jó program lenne. Mindössze a Windows XP napjainkban is töretlen sikere (és a Windows Vista csúfos leszerepelése) miatt használják sokan.

2002

Megjelnik a Mozilla 0.1-es böngészője melyet ekkor még Phoenix-nek hívtak. Már ekkor támogatta többek között a füles böngészést.

2003

Nepscape ekkora szinte teljesen eltűnt.

Opera 7 megjelenése.

Megjelenik az Apple Safari 1.0. Melyet az OS X 10.2 Jaguar rendszerhez fejlesztettek. A már akkor is WebKit motorra épült, mely valóban gyors volt, de akkor még nem tudott minden oldalt helyesen megjeleníteni.
Októberben az Apple is integrálja aktuális (OS X 10.3 Pather) rendszerébe a Safari 1.1-es változatát.

Mozilla átnevezi böngészőjét amelyet immáron Firebirdnek hívnak, verziószáma pedig 0.7-ig jut el.

2004

Novemberben jelenik meg a Mozilla Firefox 1.0. Ekkor már támogatta az RSS-t és az eszköztáron is megjelent a Google kereső.

2005

Áprilisban jelent meg az Apple új operációs rendszere az OS X 10.4 Tiger, melybe a Safari 2.0-ás verzióját integrálták. Véleményem szerint ez volt az első igazán jól használható Safari verzió. Újdonságai: RSS/Atom támogatás, könyvjelzőkben való keresés, beépített PDF megjelenítő, Google keresés integrálása az eszközkészletre és a Mozillához hasonló füles böngészés. Itt került először (a népszerű böngészők között) megvalósításra először a Privát mód, melynek lényege a böngészés során a program semmit nem ment el. Szokták pornó módnak is csúfolni.

Szeptemberben az Opera szakít eddigi üzleti modelljével és teljesen ingyenessé tette böngészőjének aktuális 8.5-ös verzióját.

Novemberben a Firefoxból megjelenik az 1.5-ös továbbfejlesztett felülettel.

2006

Firefox 2.0 ekkor érkezik rengeteg fontos újítással. Ez a program adta az utolsó Netscape Navigator verzió alapját is. Fontos újítása a munkamenet helyreállítás, mely egy esetleges rendszer összeomlás után visszaállítja a hiba előtti böngészési állapotot. A Google vagy Yahoo keresők esetén pedig keresési ajánlatokat is mutatott a program.

Opera 9-es megjelenése többek között itt jelent meg a Bittorrent támogatás (egy egyszerű torrent klienst építettek a böngészőbe).

November: Internet Explorer 7.0 megjelenése a Windows Vista részeként.

2007

Megjelenik az Apple Safari 3.0 bétája, mely már Windows rendszerekhez is elérhető. Megjelenése idején a leggyorsabbnak számított, villámgyors webkit motorjának köszönhetően. Google Chrome alapját is ez a motor adja.

2008

Firefox 3.0 megjelenése, már teljesíti az Acid2 tesztet. Az alapját adó Gecko 1.9-es motort több évig fejlesztették. Guiness rekord is fűződik a nevéhez, ez volt az a program amelyet a legtöbben töltöttek le 24 óra alatt.

Internet Explorer 8.0 beta2: már támogatja a privát böngészési módot.

Safari 4.0 debütálása.

Google Chrome ezévben jelent meg. Nem sokkal a start után már 1%-os részesedést tudhatott magának.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.