2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Biztonsági kamera / riasztó shell script alapokon

Egyszerű biztonsági rendszer, olcsó router, OpenWrt és shell scriptek felhasználásával.

[ ÚJ TESZT ]

Telepítés, hiányosságok, továbbfejlesztés

"Telepítés"

Igazi "telepítő" nincs a rendszerhez, mivel működésre bírni némi shell script és Linux tudás nélkül elég nehéz - sajnos érteni kell, mi mit csinál (bár ha aki érti, az úgyis jobbat tud írni :D ) .

A scriptek futásához több beállításra is szükség van az OpenWrt-n. Magukat a scripteket elég a /etc-be és a /www -ben egy könyvtárba másolni. Az uhttpd-ben be kell konfigurálni a php5-öt, az ssmtp-t bekonfigurálni (a scriptek között van egy ssmtp konfig Gmail-hez). A motion-hoz szintén van a scriptek között egy minimál konfigfile - erősebb hardveren lehet engedélyezni a mozgásdetektálást, stb. (Mondjuk a motion életre keltése elég macerás volt, még egy korábbról származó, tesztelt konfiggal is). Szükséges az USB tárolók kezeléséhez, az USB webkamerák kezeléséhez, az USB RS232-TTL eszközök kezeléséhez a megfelelő csomagok telepítése.

A helyükre tett scripteket be kell konfigurálni, ezeknek az elején vannak a megfelelő változók. A door_check -ben a megfelelő hálózati tárhely csatolását kell kivenni komment állapotból (ftp és smb van a scriptben), a savepic-ben a mgefelelő működési módot kell engedélyezni a használni kívánt webkamera szoftverhez. (Mindig adjon képet, csak beriasztva, vagy csak riasztáskor). A rename.sh -ban ugyanazt a hálózati elérési utat kell megadni, ami a door_check-ben szerepel. Érdemes beállítani az időzónát, és az ntp-t (a rc. localban mondjuk van ntp szinkronizálás). Teszteléshez a rename.sh -ban elhelyeztem egy sort, amivel nem képeket ment, csak egy file-ba írja azokat a fileneveket, amiket elmentene: ez sok esetben jobban áttekinthető, és nem foglal sávszélt.

Hiányosságok

Mivel ez az egész még csak egy működő, de félkész rendszer, vannak hiányosságai :
- nincs folyamatos élőkép
- csak motion használatával van automatikus fényerőállítás
- csak e-mailben tud riasztani, és a levélhez aktuális képet sem tud csatolni
- a loopback-es ellenőrzés miatt rengeteg kábel kell az ajtóérzékelőhöz, és annak a szakadását sem jelzi
- ritka képmentés hálózatra (motion kb. másodpercenként ment képet, a fswebcam csak pár mp-enként)
- gyenge hardveren nem tudni, hogy egy jobb felbontású kamerával hogy viselkedik
- motion használata esetén a "Disarm" gomb hatására mindenképp megáll egy időre (pár másodperc) a képmentés, mert csak így lehetett megoldani, hogy a nem folyamatos képmentést használva elvegye a képet
- nincs élesben tesztelve, mert jelenleg albérletben lakom, így nem tudom megoldani az ajtóérzékelő bekábelezését, de még a kamera elhelyezését sem (pl. az egész előszobában nincs konnektor)
- a kép feliratozása nekem csak motionnel működött, bár a fswebcam is képes lenne rá
- Update : kommentekben felmerült, hogy mi van, ha a betörő lekapcsolják az áramot : UPS a megoldás, vagy az ebay-ről beszerezhető olcsó akkumulátorok és töltők (nem nehéz megoldani, hogy amíg van 220, addig tartsa töltötten az akut, majd ha nincs áram, akkor működjön akkuról)

Továbbfejesztési lehetőségek

Ezt a rendszert tákolmányt azért teszem közzé, hogy mindenki szabadon faraghassa :) Pár ötlet:
- nem csak passzív, hanem aktív védelem megvalósítása: ajtónyitásra hangjelzés, villany felkapcsolása, ajtó bezárása (ez mondjuk veszélyes, ha elromlik), stb. - ez Arduinoval nem nehéz
- folyamatos stream
- reszponzív webfelület (vagy bármi, ami a mostaninál szebb...)
- telepítő, vagy előre elkészített image (ezt lehet, hogy kéne menteni)
- kombinálás egyéb érzékelőkkel: tűzjelző, szén-monoxid jelző, vízérzékelő (ha már van egy USB-soros port...), több ajtó/ablakérzékelő kezelése (ez nem lesz nehéz)
- távolról forgatható kamera Arduino segítségével
- akkumulátoros üzem

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.