2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

ATi HD4870 bemutató

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Sikerült végre lecserélni a jó öreg X1900-at. Természetesen egy másik ati kártyára, a HD4870-re.

[ ÚJ TESZT ]

Sikerült végre lecserélni a jó öreg X1900-at. Természetesen egy másik ati kártyára, a HD4870-re. Nem volt drága, 56k-ért utánam dobták. Mint a dobozon olvasható, 512MB GDDR5 memória van rajta, PCIE 2.0 csatlakozó(dupla sávszél), igazi DX10 támogatás, HDMI kimenet. Utóbbin elvileg kijön a tömörítetlen 96kHz/24bit hang 5.1-ben, tehát a DVD-Audio lemezeket már minőség vesztés nélkül lehet hallgatni ezen keresztül, ha van HDMI-t fogadó erősítőd.

2 tápkábel, 4 átalakító, crossfire híd és egy 2gigás pendrive is van a csomagban, amin csak 1,5GB szabad hely van, mert a többit sajtó és marketing anyag foglalja el wmv video formájában. Többek között az elhíresült ping-pong demó is rajta van, ami a Global Illumination és az MSAA kiválóságát mutatja be. Arra még nem sikerült rájönnöm, hogyan lehet leirtani a pendrive-ról ezt a particiót. :)

A CD-ket se spórolták ki a dobozból, öt darabot kapunk. Még egy full 3DMark06 is van köztük. :) PowerDVD 7-es verzió kicsit öregecske, de működik. A Ruby ROM-on játék demók vannak. Érdekesség, hogy a driver CD-n a 8.5-ös verzió van, amivel működik ugyan, de valójában még a 8.6-os sem ismeri a 4800-as szériát. Az ATi oldaláról lehet letölteni az igazit, a 8.7-est.

Sajnos a kártyán két PCIE tápcsatlakozó van, amiből már lehet következtetni a várható fogyasztásra(150-200W). Ekkora hömennyiség elvezetéséhez brutális teljesítményű hűtöre van szükség. A két slot széles, hőcsöves, 12 wattos ventivel szerelt egység viszonylag halkan látja el feladatát az ügyesen beállított vezérlésnek köszönhetően.

Maximális terhelésen is csak 36-38%-on forog a venti, minimális zajt keltve. E szabályozás hátulütője, hogy a kártya hihetetlenül meleg. Alap helyzetben 76 °C a GPU és 66 °C a VRM(feszültség szabályzó) hőmérséklete. Megjegyzendő, hogy ezek az értékek azért ilyen magasak, mert a BIOS-ban rosszul állították be a PowerPlay minimumot, ami jelen esetben 500MHz GPU és 900MHZ memória sebességet jelent. Látható, hogy ez tényleg nevetségesen kicsi eltérés a full-load 750MHz-éhez képest, a memória sebességét pedig nemes egyszerűséggel nem is változtatják. Talán kiadnak majd valamikor egy új BIOS-t, amiben barátságosabb értékeket adnak meg és akkor a kártya üresjáratban nem lesz ilyen meleg. 100%-os terhelésen(FurMark, szőrös fánk progi :) a GPU 90 °C, a VRM 118 °C körül mozog 28 °C-os szobában, a kártyából dől ki a tűzforró levegő. Persze a ventillátor fordulatszámát feljebb tolva rögtön kedvezőbb értékeket kapunk. Pl. 50%-on a zaj már elég durva, a hőfokok pedig rendre 80 és 112 °C, 60%-on - a porszívó kategóriát súrolva - pedig 76 és 106 °C-ot mutatnak a hőmérők. Az Idle hőfokok ebben az esetben 51-51 °C, de hangsúlyozom: ez a zaj már elviselhetetlen hosszú távon. A fő zajfelelős egyébként a kártya végén található rostély.

Az apró réseken igen nagy sebességgel kiáramló levegő komoly hangzavart kelt. Ha sikerülne valahogy kivágni, eltávolítani ezeket az apró lemezkéket és ilymódon egyetlen nagy téglalap alakú szellőzőjáratot kialakítani, valószinüleg igen komoly mértékben csökkenne a zaj. Én kis naiv, vettem egy Coolink GFX Chilla hűtőt, hogy majd azzal jól lehűtöm a 4870-et.

Nevetséges próbálkozás. A 4850-re valószinű jó lenne, ide már kevés. Azok a pici bordák a memória és VRM IC-ken kb. annyit érnek, mint halottnak a csók. A négy hőcsöves radiátor talán elég lenne két erősebb ventivel, de a memória és a VRM hűtését is meg kellene még oldani. Például komolyabb bordákat beszerezni vagy - ahogy az egyik fórumban írta valaki - szétvágni a gyári bordát és azt használni a VRM(esetleg a mem. IC-k) hűtésére. Persze ilyen barkácsoláskor ugrik a garancia. Olvastam a neten, hogy a Thermalright HR03GT is kevés rá, pedig az egy sokkal komolyabb hűtő. Tehát jelen pillanatban 4870-re a gyári hűtő a legjobb (eltekintve a vizes és barkács megoldásoktól), így vissza is került a helyére. Érdekesen alakulnak a fogyasztás adatok. (A gépben 5 vincsi, egy q6600@3.5GHz és a vga van) Idle állapotban a gép 265W-ot szívott a konnektorból, ami felugrott 430W-ra a FurMark progi hatására. Mivel csak egy mag volt használva, gondoltam rányomok egy kis Orthos-t a többi magra, hátha megfekszik a tápom tőle. :) Nos, ebben a helyzetben elértem az 530W-os fogyasztást, ami igen szép dolog. Gyorsan be is raktam a 700 wattos FSP-t, nehogy idő előtt kimúljon az 500-as Zalmi. Ennek a tápnak már van egy kis hangja, de a teljesítménynek ez az ára. Most akár egy 4870-x2-t is belerakhatok a gépbe, a táp bírni fogja. Lapot nem cserélek x-fire miatt, inkább egy x2. Az alant látható képek szerint az X1900-hoz képest a teljesítmény kb. 3x-ra ugrott.

BioShock X1900

BioShock HD4870

Crysis X1900 (high)

Crysis HD4870 (high)

Timeshift X1900

Timeshift HD4870

Ha már egyszer van 3DMark-unk, akkor futtassuk is le, nemigaz?!

A trémárk progi is 2.5x~3x-os gyorsulást mutat.

Végül néhány kép kedvenc játékomból



















:O)

Elképesztő ez a grafika. A HD4870-en 1080p-ben 25-30fps között fut a Crysis [ultra high] beállítás mellett. Kíváncsi leszek az x2 mit tud majd.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.