2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Asus TUF FX505DU: egyik fele nyers, másik égett

Sajnos ez a gép sem olyan, hogy a dobozból kivéve tökéletes, minden jól fut rajta.

[ ÚJ TESZT ]

Hangszóró, teljesítmény, hőmérséklet

Hangszóró
Sok mindent nem tudok mondani, mindössze 2 db 2 W-os hangszórót kapott a masina, amik ugyan nem csúcsminőségűek, de nem is a legrosszabbak, amit eddig hallottam. Viszont az ASUS az audio kimeneten az azt támogató fejhallgatókkal DTS:X audio minőséget biztosít, és számítanak is arra, hogy játék alatt az emberek fejhallgatót fognak használni.

Teljesítmény és a ventilátor hang

Mint a fenti 3DMark FireStrike eredményen is látható, a CPU nem tud labdába rúgni a mai 8750H/9750H Intel CPU-k mellett, és inkább a 7700HQ-hoz közelít teljesítményben, ami mondjuk nagyon sok játékhoz még most is elég.
A VGA viszont lazán veri az eddig ilyen áron árult gépekben levő GTX 1060-at.

Hőmérséklet terén viszont látható is a probléma, ami minden Hero/Strix/TUF gépet kísért (igen, még a legújabb Strix III-at is): az ASUS anno egy új Strix széria megjelenésénél új "forradalmi" újítást vezetett be. Nem, nem a hőcsövek elrendezésén javítottak, és nem is több hőcsövet adtak hozzá, hanem a korábbi 6 V-os ventilátort lecserélték 12 V-osra.
Gyakorlatban ugyan segített a hőmérsékleten valamennyit, de cserébe a játékok alatt akkora hangja van, mint egy porszívónak. Minden komoly és drága gamer laptop érintett ezen a téren (kivéve a Predator GX-792-t), de azoknál többnyire elviselhetőbb, levegőáramló hang van, ennél a TUF-nál (és Strix és Hero laptopoknál is) viszont 50 dB-lel visít idegesítő magas hangon a 2 db 12 V ventilátor.
Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy el lehet felejteni azt, hogy te fejhallgatóval nyugodtan játszol, az asszony melletted meg nézi a TV-t, mivel nem lesz jó vége.

Szóval hiába a visító ventilátor, a 80 W-os GPU ugyan jó hőmérséklet terén, a CPU viszont túlmelegszik. Ez furcsa, mivel papíron csak 35 W-os, de gyakorlatban még ennyit sem ér el, mégis sokkal rosszabbul teljesít, mint a 45 W-os 7700HQ.

Jarrod is csinált tesztet, és ő a fenti értékeket érte el, amit betudhatunk a paszta és a szobahőmérséklet közötti különbségnek. Jarrod értékei jobbak, de még mindig gyanúsan túl magasak egy mindössze 35 W-os CPU-hoz képest.
Pontszámok terén nem igazán látni throttlingot, sőt sok esetben a CPU is csak minimálisan 100-200 MHz-cel csökkent az órajelén. A fenti teszten pont az egyik legjobb mérést sikerült elkapni, amin semmi throttling nem látható. Meg kell viszont említenem, hogy több alkalommal is előfordult, hogy pontszámban, mint írtam, nem látszott throttling, de a teszt (főleg a kezdéskor) egyes pontokon láthatóan meg-megakadt, és a végén az eredményt ellenőrizve látni lehetett, hogy a CPU néhány ponton véletlenszerűen jelentős mértékben throttlingolt és 4 mag @3.9 GHz teljesítmény egy másodperc erejéig leesett akár 2.0 GHz-ig is.

Ezért újra futtattam a FireStrike-ot, és a háttérben (biztos, ami biztos, nehogy egy félremérjen) két monitorozó szoftvert is nyitva hagytam, hogy lássam, mekkora feszültséget állított be az ASUS.

Nem csalódtam. Ugyanúgy, mint asztali gépek esetében, gyárilag itt is túl sok feszültséget állított be a tajvani árambetyár. Nem nagyon értek az AMD procikhoz, de szerény véleményem szerint 1.337-1.363 V picit sok 20 W maximális teljesítmény mellett. Egy 9900K az asztali gépemben 180 W mellett eszik 1.242 V-ot. Szerintem bőven elég lenne 1.10 V is, ami hőmérséklet terén legalább 15-20 °C csökkenést jelentene.
Na igen, de most jön a probléma, mert asztali gépnél belépünk a BIOS-ba, és beállítjuk a kívánt feszültséget, azonban laptopnál nem lehet... Az ASUS ugyanazt az UEFI grafikus felülettel ellátott AMI BIOS-t használja itt is, amit a 100.000 Ft-os Vivo gépeinél, és beállítás terén is ugyanannyi érhető el. Azaz szinte semmi. CPU-val és memóriával kapcsolatban abszolút semmi állítási lehetőség nincs.
Jó, akkor irány vissza a Windowsba, és tegyük fel a Ryzen Mastert, és alulfeszeljük ott.
Ryzen Master feltelepítve, azonban, ha elindítom...

Szóval Ryzen Master kilőve... (próbáltam ThrottleStop-ot, az sem ismeri fel).
Másszóval a szoftveres alulfeszelés sem lehetséges.

Jó, akkor ha már lúd, legyen kövér, akkor moddoljuk a BIOS-t! Szerencsére az ASUS AMI BIOS-t használt, így gyerekjáték AFUWIN-nel kiolvasni, módosítani, majd SPI programozóval visszaírni. Sajnos a chip írásvédett, így moddolt BIOS-t nem lehet szoftveresen visszaírni.

AMIBCP-vel lehet moddolni a BIOS-t. Fenti képen egy Intel CPU-s ASUS laptopból kimentett BIOS-t nyitottam meg. A nyíllal megjelölt menüpontot kell láthatóvá tenni, azaz a "Show"-t átállítani Yes-ről "User"-re. Ennek köszönhetően meg fog jelenni az ugyanilyen nevű menüpont, ahol többek között alulfeszelni is lehet a CPU-t.

Viszont, ha megnyitom az FX505DU-ról kimentett AMD CPU-s BIOS-t ...

Akkor nincs ilyen menüpont.... Nem csak el van rejtve, de totál hiányzik a BIOS-ból a menüpont is az alulfeszeléshez. Szóval akárhogy próbáltam, nem találtam lehetőséget arra, hogy csökkentsek a gyárilag beállított értéken.
Sajnos BIOS-frissítés sem segített, mivel 3 db BIOS-t is próbáltam, és mindegyiknél ez volt, azaz nem igazán tűnik úgy, mintha az ASUS szeretne ezen korrigálni.

Mint írtam, nem vagyok jártas nagyon AMD procik terén, de józan paraszti ésszel belegondolva furcsának tartom, hogy egy 4 magos 35 W-os CPU annyit eszik, mint egy 6 magos 65 W-os Ryzen 5 2600. Természetesen, ha ezt rosszul gondolom és TDP-től függetlenül kell neki ennyi feszültség, akkor kommentben kérek korrigálást.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.