2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Asus A6U boncolás

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy jobb sorsra érdemes Asus A6U meredek halála, és boncolása

[ ÚJ TESZT ]

Boncolás általában halál után következik; most sem történt ez másképp, mivel egy, már valójában halott notebookot kellett volna megmenteni.

A dolog a lusta "szervizes" és a figyelmetlen user találkozásával kezdődött. Egy ismerős keresett meg, hogy van nála egy notebook, amit sikeresen füstkibocsátásra késztetett, és segítsek neki feléleszteni.

Az eredeti hiba ott volt, hogy a gép nem töltött. A tulaj elvitte az említett haverhoz, hogy valamit kezdjenek a dologgal. Kiderült hogy a tápcsatlakozóban levő tüske lötyög, ezért nem volt kontakt.
Erre azt találták ki hogy kivezetik a töltő pólusait két drótra, a tápegységről levágták a dugót, és azzal összesodorva a két vezetéket (megfelelő színűeket), már tölt is a gép.

Egészen addig, amíg a tulajdonos(vajon szőke?)nő fordítva nem sodorta össze a vezetékeket, mert ekkor a gép a már említett füstjelenséget produkálta.
Megállapították, hogy az alaplapon egy dióda bizony elégett. Aztán felhívtak, hogy tudunk-e valamit kezdeni vele. Megpróbáltuk...

Sajnos pont akkor kezdett el fájni a fogam amikor a gép odaért, és haveromnak is sietős volt a dolog, így sok fotót nem tudtam készíteni... Bár különösebben gondolkodni sem a fogfájás miatt.

Első körben megjegyzem hogy masszív Asus undorom van, de ez a gép pozitív csalódás volt.Biztos hogy látott már egyet-s mást (kijelzőburkolat sarka törött, kopások a gépen), de mégsem látszott igazán megviseltnek. Persze, volt rajta kopás, de sokkal rosszabb is lehetett volna.
Ugyanakkor (mert akkuról még ment) az egymagos, 800MHz-es Turion64 proci egész gyors volt. Főleg mikor rájöttem hogy az 512Mb RAM-ból a videoram levesz 128Mb-t, és az XP a maradékban fut... Visszavéve a videoramot 16Mb-ra, már egész jó lett.

A csatlakozókészlet is a (korabeli gépeknél) szokásosnak mondható : VGA, S-Video, LAN, modem, Firewire, 4 USB, valamint hang ki-és bemeneteket találunk. Ezenkívül a gépben beépített infraport, webkamera, SD-kártyaolvasó, és wifi is van. Ezek mellett bővítésre még egy PCMCIA-aljzat áll rendelkezésünkre.

A szétszedést a szokásos módon kezdtem. Csavarok az aljából ki, billentyűzet le - és akkor kiderült hogy a touchpad azért volt "rossz" mert nem volt bekötve. A kijelzőzsanérok takaróit egyszerűen le lehet pattintani. Ezután (hátul van még pár csavar, amik a kijelzőkábelt takaró lemezt tartják) a kijelző 4 csavarját kicsavarjuk, és máris lejön az LCD.

Az alján levő takarólemezeket leszedve, a processzorhűtő (meglepően kicsi) és a ventilátor könnyen eltávolíthatóak. A chipset sem melegedhet nagyon (sajnos nem néztem milyen chipset, de valószínűleg SIS) mert egy egyszerű hűtőborda a hűtése. (Ilyen alacsony hőtermelésű cucc kéne még pár laptopba, kevesebb baj lenne velük...)

Némi pattintgatás után a gép teteje is lejön, és elénk tárul az alaplap, amit szép fekete szigetelőfólia takar. Jó megoldás (amíg nem kell szerelni) mert a véletlen zárlatoktól jól véd.

Az alaplapon a fekete fólia alól csak a nagyobb, vagy hűtést igénylő alkatrészek lógnak ki.

A felső oldalán a kép teteje felé láthatóak a bekapcsológombok, és a Realtek 8100 hálózati vezérlő. Ez alatt kicsit balra az ITE szenzorvezérlő IC, alatta pedig a chipset déli hídja. Ezek alatt a fehérrel letakart áramkör a modem, jobbra mellette pedig a kártyaolvasó.



Az alaplap felső oldala, még a házban
[nagyban]

Az alaplap alján, a kép teteje felé a hátsó csatlakozók láthatók, a szürke hűtőborda a chipset hűtése. Ettől jobbra van a processzor, alatta pedig a két RAM foglalat. A RAM foglalatoktól jobbra a DVD csatlakozója, a chipset hűtőtől balra a HDD csati.



Az alaplap alsó oldala, tápaljzat nélkül
[nagyban]

Bal alsó szélen a PCMCIA foglalat terpeszkedik, emellett jobbra a mini-PCI foglalat, attól jobbra a BIOS elem, ami alatt pedig az akkucsatlakozó látható.

A gép problémája elég feltűnő volt. A processzor mellett egy dióda szétégve, a tápaljzat pedig két darabban volt. Ezen látszott hogy egyszer már eltört, csak összeolvasztotta valaki.



A tulajdonképpeni hiba - törött tápcsati, szétégett dióda
[nagyban]

Természetesen alig lehet olyan aljzatokat kapni, amibe a notebookok töltői belemennek, ezért ki kellett cserélni a tápaljzatot is, és a tápegység dugóját is. A cserealjzatnak persze egyáltalán nem ott voltak a lábai, ahol kellett volna. Így gányolás következett, felragasztottuk a nyákra. (Nem kell lehülyézni, úgy voltam vele, hogy ha mégis működni fog, akkor ez lesz a legkisebb baj.)

A szétégett dióda heyére egy "jolly joker" 1n4007 -et tettünk, ezt csak elbírja alapon. (Szintén "szépen" nézett ki az SMD dióda helyére forrasztott normál alkatrész, de ha működött volna a gép, akkor megint csak senkit nem érdekelt volna).



Az belegányolt új csati. Nem éppen erre leszek büszke :)
[nagyban]

Rádugtuk a tápot a csupasz alaplapra, és vártuk a füstöt - ami nem jött, így kezdtünk reménykedni. Összeraktuk a gépet, és elindítottuk. be is kapcsolt, de csak akkuval. Ki is írta, hogy hálózatról táplálkozik, de ez nem volt igaz, mivel az akkut nem töltötte...

Sajnos ezek után már nem sok lehetőségünk maradt. A dióda után levő feszültségstabilizátorokon még mérhető volt a tápfesz, de sokáig nem jutottunk a további hibák felderítésében, így feladtuk. Persze lehet javítható lett volna a gép, de vissza kellett adni a tulajnak, meg amúgy sem voltam olyan hangulatban hogy molyóljak vele. Persze ha ott maradt volna nálam, megpróbálom.



Így néz ki összerakva
[nagyban]

Mindenesetre sajnáltam a notit, tetszett, kár hogy ilyen butaság miatt ment gallyra. Valószínűleg csak egy alaplapcsere lenne a megoldás, az alaplap pedig többe kerülne mint a gép.

Tanulság? Gányolni is ésszel érdemes. A tulajdonképpeni hiba nem az elégett dióda volt. Ha már aljzatot nem lehet magában cserélni, akkor venni kellett volna egy bármilyen dugó-alzat párost, és a töltő dugóját is egyből cserélni... Így a spórolás(? 300Ft egy aljzat és egy dugó) eredménye valami sokkal rosszabb lett.
Persze tanulság az is, hogy az A6U egy jó gép, ha nem füstöltetik el.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.