2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

aPad A8 - Az Erő vele van!

Egy újabb kínai tablet Cortex™-A8 processzorral, 8 colos érintőkijelzővel. Megnéztem mit tud!

[ ÚJ TESZT ]

Kínai tablet történelem

Cikkemet először is egy kis történelmi áttekintéssel kezdeném a kínai tabletek területén.

2010 júniusában jelent meg, az Apple iPad polcokra kerülését követően mindösszesen csak 2 hónappal később, az első androidos kínai tablet pc a piacon, az EKEN M001. A készülék 7 colos kijelzővel lett ellátva, ez valakiknek tetszett valakiknek nem ám az már kétségtelen, hogy az első felhasználói tapasztalatok alapján a 300Mhz-es processzor és a 128Mb RAM bizony még az Android 1.6-hoz is kevésnek bizonyult. A tablet amolyan tessék-lássék terméknek tűnik: „Igen, mi mindösszesen 120 dollárért tudtunk csinálni tabletet!”. Felmerül a kérdés, hogy vajon megér-e egy tablet ennyi kompromisszumot?

A készüléket azonban nem felépítése és teljesítménye, hanem az ára tette mégis sikeressé. Az EKEN elég sokat eladhatott a kicsinyke készülékből, hiszen az első verzió piacra dobását követően újabb két modellt dobott piacra, igen fantáziadús nevekkel ellátva őket: EKEN M002, EKEN M003.
Ám ez a két modell sem hozta meg a hozzájuk fűzött reményeket, a belső ugyan az maradt mindösszesen csak a külső változott.

Ma már mindegyik modellhez kevesebb, mint 100 dolláros áron hozzá lehet jutni.


EKEN M001: Minden kezdet nehéz…ez itt is bejött!

Nem is kellett olyan sokat várni és következett a folytatás! 2010 szeptemberében jelent meg, a Rockchip iRobot. Ez volt az első tablet amely nem VIA processzorral volt felszerelve, hanem ARM-el és hardveresen támogatta a videó lejátszást, egy külön DSP processzor segítségével amely az alap 600Mhz-es Rockchip RK2808 ARM9 központi egységet támogatta a maga kis 500-550Mhz-ével. Ezzel a, szintén kínai gyártmányú Rockchip processzorral, olyan teljesítményt értek el amellyel akár 720p-s videókat is lejátszott a készülék. Ez a készülék sem kapott több memóriát, maradt a 128Mb RAM, valamint a kijelző mérete sem változott, ebben a készülékben is egy 7 colos érintőkijelző kapott helyet.
Szoftveresen a tablet Android 1.5-öt futtatott, amelyet a Rockchip egy kicsit átszabott – főként a felső, értesítési sávot. Ez volt az első tablet, amely mindenféle buhereálás nélkül tartalmazta az Android Marketet, amely révén rengeteg szoftvert lehetett rá letölteni.
Ez a tablet kb. 100-110 dollárért ma már megvásárolható.

Rockchip iRobot: A remény első felcsillanása: a rendszer stabilan működött, de az internetezés még akadozott.

Az iRobot megjelenését követően történt, személy véleményem szerint, a kínai piac legnagyobb Android Tabletes áttörése: megjelent a Zenithink ZT-180. A legnagyobb különbség az volt, hogy ez a készlék nem 7, hanem 10 colos érintőkijelzőt kapott melynek felbontása 1024 x 600 pixel volt, amellyel megszűnt a 7 colos gépek talán legnagyobb hátránya, a weblapokon való nagyítás kényszere. A ZT-180 nem csak ebben volt forradalmár, hiszen operációs rendszerként az Android 2.1-es verzióját kapta meg, amely révén számos funkcióval bővült ez a tablet. Az eszköz agya egy szintén kínai gyártmányú chip, amelyet a Zenithink gyárt amely 1Ghz-en működik. A gyártó sokáig azzal a hamis információval árulta a készüléket, hogy ez egy ARM Cortex™-A8 processzor, ám a felhasználók tesztjei és a Cortex™-A8-hoz nem illő sebesség révén bebizonyították, hogy a gépben egy ARM11-es központi egység dolgozik. A memória mennyiségét illetően is újított a ZT-180 immár 256Mb állt a felhasználók rendelkezésére, amely éppen elég volt az Android 2.1 rendszer működéséhez, ám teljes multi-tasking nem volt.

A ZT-180-at a támogatói háttere is kiemelte a többi tablet közül. Még máig is ad ki frissítéseket a gyártó, sőt újabb két modellel jelentkezett. A ZT-180 V2 ugyan azt a processzort kapta mint elődje, ám a RAM mennyiségét ebben a készülékben már 512Mb-ra emelték, valamint a készülék megkapta a Froyo vagyis az Android 2.2 szoftvert. A második generációs készülék legnagyobb előnye azonban a HDMI kimenet. A Zenithink is belevágott a 7 colos kínai tabletek tortájába, az elég gagyin hangzó UPAD tablettel. Ez lényegében egy Zenithink ZT-180 V2 kicsinyített változata: ugyan az a belső, ám ezt a MID-et már 7 colos kijelzővel szerelték fel.

Zenithink ZT-180: Az első igazi Tabletnek nevezhető eszköz.

A Zenithink tablete után sokáig semmilyen lényegesebb megjelenés, fejlődés nem történt a kínai tablet piacon.

A jeget a Witstech A-81 – amelynek neve egy kicsit witsesen hat (vicctech) – gépe törte meg, amely az első Cortex™-A8-as táblagép volt a piacon, GPS-el és Flash támogatással. Ez volt az első tablet amely gyárilag Android 2.2-vel jött ki és minden alkalmazás gördülékenyen futott rajta.

Az elmúlt hónapokban jelent meg cikkem főszerepét kapó táblagép az aPad A8, amely a maga 800Mhz-es Freescale I.MX515 Cortex™-A8 processzorával a piacon a legerősebb hardverrel rendelkezik.
Lássuk hát mit mutat nekünk ez a ketyere!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.