2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Android

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Mit is jelent az android? Egy gép, amely megjelenésében, funkcióiban, intelligenciában az embereket utánozza.

[ ÚJ TESZT ]

Mit is jelent az android? Egy olyan gép, amely megjelenésében, funkcióiban, intelligenciában az embereket utánozza. De, hogy ennek mi köze van a Google –höz, az egy nagyon jó kérdés. Igazság szerint semmi, csak annyi, hogy ezt a nevet választották legújabb üdvöskéjüknek.

Szerintem nagyjából mindenki használt már 1-2 szolgáltatást a google –től, most gondolok csak a keresőre, de akik jobban beleártották magukat ebbe a világba azok talán a gmail, a google pages, a google groups, a picasa, és még kismillió szolgáltatás juthat az eszébe. Az nem újdonság, hogy a google ingyenes szabad forráskódú programot ad ki PC, és mobil platformokra, de most valami mást, valami szokatlanul nagyot alkot.

Biztosan eljutott a fületekbe akár városi legenda formájában is a google telefon. Sajnos ki kell, hogy ábrándítsak mindenkit, nem lesz „google telefon”. Helyette a google felkínálja a lehetőséget, hogy a saját telefonodból csinálj google telefont. Azaz egy olyan rendszer megvalósításán dolgozik, amely egyaránt használható lesz PDA –kon és SmartPhone –okon.

A történet az OHA azaz az Open Handset Alliance megalakulásával kezdődött. Elég sok nagy név csatlakozott ehhez a szövetséghez, csak, hogy egy-két nagyobbat is említsek: HTC, LG, Samsung, Motorola, T-Mobile, Broadcom, Intel, nVidia, Qualcomm, SiRF (GPS), Synaptics, Texas Instuments, Google, eBay, és még sokan mások. A fő cél az innováció és érdekes mód elég önzetlenül (erre még később visszatérek).

Hogy jön a képbe az Android? Egyszerűen! Az Android az OHA által támogatott nyílt forráskódú platform amely (ha minden igaz) 2008 második félévétől egyre több telefonon lesz megtalálható, mint gyári operációs rendszer.

Oké, oké, de mégis mit jelent ez nekem? Hmmm… ez egy jó kérdés, de hogy egyszerűen válaszoljak, első körben olcsóbb telefonokat (nem kell a fejlesztésnél az operációs rendszerre költeni). Másodkörben hatalmas mértékű testreszabhatóságot, a rendszer bármelyik eleme nagyon könnyen cserélhető, pl.: ha nem tetszik a gyári képnézegető, akkor fölmész netre, letöltöd a telefonra mondjuk a picasa -t, megmondod a telefonnak, hogy innentől kezdve a picasa a képnézegető, de a lehetőségek korlátlanok.

És akkor a tecnikaibb dolgok. Maga a rendszer egy 2.6 -os Linux kernel köré épül. A Core Library –k C/C++ -ban íródtak, az Application Framework, és a tulajdonképpeni felhasználói programok JAVA-ban.
Már a rendszer fejlesztése közben is több újdonságot vezettek be, többek közt egy új megjelenítési módot, a térkép nézetet. Ez annyit tesz, hogy a felhasználó által írt program is hozzáférhet a térképhez, nem kell külön azt is belevenni a kódba.

1-2 videó a témával kapcsolatban

Androidology - Part 1 of 3 - Architecture Overview
Androidology - Part 2 of 3 - Application Lifecycle
Androidology - Part 3 of 3 - APIs

Ígértem, hogy visszatérek az önzetlenségre. Bár az android még nem jelent meg, maga a fejlesztői környezet már elérhető, és programok már írhatóak a platformra. A Google félretett 10 millió $-t, hogy szétossza a legjobb programok beküldői között. Szóval, érdemes minden JAVA-ul tudó embernek összeszednie magát 1 kicsit és alkotnia. Megéri!

További oldalak, videók
Fejlelsztői oldal
Android Demo

Azóta történt

  • Megoldás az Android?

    Nyilván sok HTC készülék tulajdonos találkozott már az ún. driver hiánnyal, akár szóban,...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.