2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Kultúra rovat

A sajtó kezdetei Európában

Egy korábbi dolgozatom, ami a sajtó kialakulásáról, elterjedéséről, fejlődéséről szól a 18. századig.

[ ÚJ TESZT ]

A 17. század sajtója:

A 17. század sajtója:

Az első rendszeresen megjelenő újságok 1609-ben láttak napvilágot. Két hetilappal, a strassbourgi Relationnal és Wolfenbüttelben induló Aviso vette kezdetét az európai hírlapirodalom. A sajtót a referáló stílus jellemezte, vagyis a híreket egyszerű formában, kommentárok nélkül közölték. Nem voltak rovatok, cikkek és címek sem, a híreket dátummal és az eredetét jelző helységnévvel láttál el, és a postajáratokhoz igazodva hetente jelentek meg. Az államhatalmak már ekkor meglátták az újságokban lévő veszélyt, ezért kiadását engedélyhez kötötték, melyet bizonyos pénzösszegért lehetett megváltani. Előzetes cenzúra alá vetették, mely ellen már ekkor felléptek.

Az 1624-ben, Franciaországban induló Mercure Francaise, és az 1631-ben induló Gazette Richelieu bíboros támogatását élvezte, és maga is írt bele. A francia forradalomig más politikai lap nem jelenhetett meg, és ezt a példát követve más abszolutisztikus monarchiák is centralizált, állami sajtó kialakítására törekedtek.

A német államok uralkodói, a külpolitikájuk támogatására saját lapot indítottak a 30 éves háború után. A bécsi udvar 1703-ban a Wienerisches Diarium névvel indított félhivatalos lapot, majd II. Frigyes porosz császár is felismerte egy udvari ellenőrzés alatt álló lap jelentőségét, és 1721-ben létrehozza a Berlinische Zeitungot, majd 1740ben a Berlinische Nachrichten von Staats und Gelehrten Sachen című lapot.

A sajtót az állami cenzúra alól a 17. században csak Angliában sikerült felszabadítani, már az 1640-es években létrejöttek a politikai pártok hetilapjai. 1644-ben vetették fel, majd 1694-ben el is fogadták a sajtószabadságot. Ugyanezt Franciaországban 1789-ben, Németországban pedig 1848-ban sikerült elérnie a polgári forradalmaknak.

Ugyanakkor az újságok terheknek is alá voltak vetve, 1712-ben Angliában bevezették az újságok megadóztatását is, mely nagyban gátolta a fejlődést. Ezek ellenére 1702-ben Londonban napilap jelenik meg Daily Current néven, majd 1785-ben John Walter megalapítja a Times-t.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.