2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

A PROHARDVER! webfejlesztőt keres

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Sok tervünk van és kevés kapacitásunk. Keresünk valakit, akivel bővíthetnénk csapatunk!

[ ÚJ TESZT ]

Feladatok

A feladatok

[1] Egy olyan adatszerkezetet kell létrehozni, ami múltbéli események tárolására alkalmas. Egy eseménynek van azonosítója, dátuma, címe és szövege, valamint kategóriákba sorolható (lehet többen is, vagy akár egyben sem). A kategóriák egy külön adattáblában tárolódnak, az azonosítójukon kívül csak nevük van. Az adatszerkezetet PostgreSQL adatbázisban kell létrehozni, illetve az adatokat is itt kell majd tárolni.

[2] PHP5-ben meg kell valósítani a 3 alapszintű admin funkciót az eseményekhez: felvitel, módosítás, törlés. Ezen funkciók eléréséhez szükséges egy listázó oldal is, ahol megtalálható a "felvitel" link, illetve minden eseményhez a "módosítás" és "törlés" link. (A kategóriákhoz nem kell ilyesmi, elég közvetlenül felvinni párat az adatbázisba.) Az események címe és szövege egyszerű, sortörések nélküli szöveg kell hogy legyen, nem tartalmazhat HTML-tageket. A kategóriákba sorolás checkboxok listájával történjen. Természetesen a biztonságra minden ponton figyelni kell.

Az admin oldalak megjelenésének illetve működésének illeszkednie kell az aktuális RIOS portálmotorba; ennek eléréséhez természetesen használhatóak a publikus HTML, CSS és JS fájlok. Például: http://logout.hu/muvelet/cikk/uj.php

[3] Meg kell jeleníteni PHP5 segítségével az adott naptári naphoz igazodva a megfelelő múltbeli eseményeket HTML, CSS és JS használatával. A csatolt látványtervet minél jobban meg kell közelíteni (lehetőség szerint pixelre pontosan), ráadásul több böngésző alatt egyszerre: IE6, IE7, IE8, illetve a Firefox, Opera, Safari és Chrome legújabb verziói alatt is megfelelően kell kinéznie az oldalnak. Minden böngésző alatt szabványkövető módban kell dolgozni, illetve az egyes dolgokat a szerepüknek leginkább megfelelő HTML elemekkel kell megvalósítani, aztán CSS-sel tovább formázni őket. Az értékelésnél előnyt jelent, ha a böngészőben a képeket letiltva is (a lehetőségekhez mérten) hasonlít az oldal a látványtervhez.

Információk az elkészítendő oldalról:
Mindössze a képen látható HTML boxnak kell megjelennie a generált oldalon, nem szükséges semmilyen fejléc, oldalsó hasáb, stb. A látványterven a doboz körül minden oldalon pontosan 10px üres rész van, a boxnak az ezen belüli részt kell megvalósítania. A bal felső sarokban látható 3 fülnek a belső rész tartalmát kell váltogatnia JS segítségével, amit azonban megírni nem kell; az alábbi oldalon is használt tab_Prepare függvényt kell megérteni és használni: http://logout.hu/ajanlo/lapcsalad_kozepso.html.
A jobb felső sarokban látható "További napok" egy link kell legyen, ami viszont tetszőleges helyre mutathat. A teljes doboz magassága nem fix, a tartalmhoz kell igazodnia. Belül a bal oldalon értelemszerűen az esemény dátuma, címe és szövege látható, jobb oldalon pedig egy "eseményhez kapcsolódó" kép (ami most az egyszerűség kedvéért minden eseménynél ugyanaz lesz: kep.png), illetve az esemény kategóriáinak listája jelenik meg. A "tegnap", "ma" és "holnap" fülek mindegyikén egy-egy eseménynek kell látszania; amennyiben egy adott naphoz több múltbeli esemény is kapcsolódik (pl dec. 1. van ma, és 1986. dec. 1-jei illetve 1994. dec. 1-jei esemény is van az adatbázisban) akkor azok közül véletlenszerűen kell választani egyet.

A látványtervhez kapcsolódó információk a designertől:
- 10px-es margók vannak mindenhol
- Tahoma betűk, csak a cím Arial
- A kategóriák listájánál a listaelemek magassága 21px
- Esemény szövegénél 16px a sorok közti távolság
- A dátum felirat betűmérete 10px
- A cím betűmérete 20px

A RIOS publikus HTML, CSS és JS fájljai itt is korlátozás nélkül felhasználhatóak (a tab_Prepare JS-funkción kívül is).

[4] Az adatbázisban az események táblához egy új oszlop hozzáadása, ami az adott egyedhez kapcsolódó kategóriák nevének betűrend szerinti listáját tárolja (sortörésekkel elválasztva az egyes neveket). A mezőt triggerek segítségével kell kitölteni, és minden körülmények közt a helyes adatnak kell szerepelnie benne (akkor is, ha közvetlen SQL utasításokkal módosítja valaki az adatbázist).

[5] A korábban már megértett és használt tab_Prepare JS-funkció részletes magyarázata.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.