2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Kultúra rovat

A Love Peace Freedom goa mozgalom

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy méltatlanul elfeledett mozgalomra szeretném felhívni a figyelmet

[ ÚJ TESZT ]

Egy régebbi írásomban írtam már a goáról, annak lényegéről és kialakulásának mélyebb okairól (akik érteni is akarják, hogy miről írok most, azoknak ajánlom figyelmébe a lenti linken elérhető cikket). Kaptam érte hideget is, meleget is, és el kell ismernem, voltak benne pontatlanságok. Mostani cikkemben egy olyan kezdeményezésről írok, ami a goa eredeti értékeinek felélesztését tűzte ki célul, a neve pedig Love Peace Freedom. A kezdeményezés elindítója Akpoh, aki egy lelkes goa zenész. A mozgalom filozófiájáról mindenki olvashat az LPF weboldalán (http://lovepeacefreedom.lapunk.hu/), de összefoglalom itt is a lényegét.

Az LPF gondolata akkor merült fel, amikor minden kétséget kizáróan érződött a goa bulikon, hogy kivesztek belőle a régi, igazi értékek. A partik immár csak a drogozásról szólnak, a zenéket már nagyrészt csak futószalagon gyártják, és egyetlen funkciójuk, hogy elősegítsék a drogok hatását, a buliszervezők egyetlen célja pedig, hogy minél jobban lehúzhassák a résztvevőket. A bulik elvesztették régi hangulatukat, az emberek pedig egyre zárkózottabbak, mosolygó embereket szinte alig látni. Az egységtudat átélése, ami a goa partik lényege, szinte teljesen háttérbe szorult, az bulizók nem nyitottak a másikra. Akpoh célja az LPF-el az, hogy ezt a folyamatot megállítsa, visszafordítsa.

Én átérzem Akpoh törekvését, és az akadályt is, amivel szembe kell néznie, hisz egy valamiben nagyon hasonlítok rá: én is idealista vagyok. Az idealistáknak megvan az a rossz tulajdonságuk, hogy - látszólag - lehetetlen célok eléréséért képesek küzdeni. Meg kell hagyni, hogy az LPF célja nagyon is idealista, hisz szembe menve a mára belénk égett és megcsontosodott pénzcentrikus gondolkodásmóddal, olyan mozgalmat indít, ami az ősi értékeket részesíti előnyben (bár manapság egyre több az ilyen mozgalom). Akpoh olyan "almozgalmat" akar megvalósítani a goa mozgalmon belül, ami az eredeti ideológián alapul. Ez azért annyira nehéz, mert mára a goa mozgalom nagyon felhígult, kevesen értik létrejöttének mélyebb okait, így nem csoda ha nem értik, hogy mégis mit akar Akpoh ezzel az egésszel.

Egy apró példa erre a bizonyos felhígulásra, hogy amikor Akpoh a goa.hu fórumán (!) felhozta a témát, valaki azt írta (nem tudok szó szerint idézni), hogy ő a goa bulikon csak azért mosolyog, mert épp bulizik, és teljesen érthető, hogy hétköznap nem teszi ezt, hisz nincs rá oka. Én ezt nem vagyok hajlandó elfogadni. A mosoly belülről kell hogy áradjon, még olyankor is, amikor az arcunkon nem látszik meg. Ha valaki csak akkor érzi ezt, amikor bulizik, akkor sosem érzi igazán. A goának arról (is) kellene szólnia, hogy az emberek megtalálják magukban az okot a mosolyra.

Itt át is térek az egyik legkényesebb kérdésre, az LPF ugyanis pont azért váltotta ki sok goás ellenérzését, mert - látszólag - rigorózusan bírálja a drogfogyasztókat, pedig nem erről van szó. A drogfogyasztás bírálata nem magára a tevékenységre irányul, hanem arra, hogy a goásokat teljesen összemossák a drogosokkal. Ha valaki azt hallja a barátjától, hogy goa partin volt, az első kérdése, hogy "na és jól begombáztál?". Akpoh ezt a csúnya ferdítést szeretné kijavítani (bár néhol tényleg túl erősen fogalmaz ezzel kapcsolatban). A goa parti nem más, mint beavatás, a beavatásban pedig bizonyos körülmények között segítséget nyújthatnak a pszichoaktív szerek. Az eredeti célja a droghasználatnak ez is volt, de manapság már szinte senki sem használja őket erre. Az LPF filozófiája nem zárja ki a drogfogyasztást, csak arra ösztönöz, hogy ésszel és céllal használd, valamint hangsúlyozza, hogy az "univerzális szeretet" állapotot drogok nélkül is el lehet érni (sőt, akkor igazán valódi az érzés). Az LPF célja pedig pontosan az, hogy a goa buli újra ennek az érzésnek az elérésére való kísérlet legyen.

A Love Peace Freedom hitvallása tehát a goa eredeti értékeivel (és ezzel együtt az ún. univerzális értékrenddel) vág egybe, nem pedig azzal, amivé a goa átalakult az évek folyamán. Álljon itt a mozgalom hitvallásából egy részlet, Akpoh saját szavaival:

"A Love Peace Freedom vallja, hogy minden emberben (ha mélyen is) ott van a Jóra való hajlam, és hogy az egészséges és értékes emberi kapcsolatokat a következő értékek alapozzák meg: szeretet, béke, szabadság, közösség, odafigyelés, önzetlenség, törődés, tisztelet. Feltételezi, hogy ezekre a dolgokra minden ember vágyik tudat alatt, és ezek megléte vagy éppen hiánya határozza meg, hogy jó vagy rossz ember válik belőle.
Vallja, hogy a Goa-kultúra és a goa-partik rendeltetése megmutatni az embereknek, hogyan kell megnyílni a Másik Ember felé szeretettel, tisztelettel és nyitottsággal, hogy nem lehetetlen önzetlennek, megértőnek és segítőkésznek lenni. A Goa-kultúra igazi és legfelsőbb célja, hogy ezeket a tulajdonságokat és a Pozitív Energiát kihozza az emberekből, és megtanítsa őket arra, hogy ezeket hogy kell használni a mindennapi életben.
Vallja, hogy jobb adni, mint kapni. A legegyszerűbb és legszebb dolog, amivel a Másik Ember számára kifejezzük szeretetünket. Megmutatja azt, hogy nem lehetetlen, még csak nem is nehéz örömet okozni a Másik Embernek, ugyanakkor Önmagunknak is megmutatjuk, hogy jó emberek vagyunk. Önmagunknak is jót teszünk tehát vele, és a Másiknak is kellemes emlékeket adományozunk.
Vallja, hogy minden Ember egy fajhoz tartozik, hogy Mindannyian egy nagy család vagyunk, és hogy minden ember felelősséggel tartozik a másik ember felé. Ez az odafigyelést, a törődést és a segítőkészséget jelenti a gyakorlatban. Hogy egy ember se érezze magát kirekesztve és egyedül egy goa-partin, hogy elmondhassa azt, ami éppen a szívét nyomja, és megértésre, segítőkészségre leljen embertársai körében."

Végül pedig szeretném megosztani a saját ötletemet is, amivel az LPF-et egyedivé lehetne tenni. A goa mozgalomnak egy nagyon fontos ismérve, hogy világméretű, nem rekeszt ki senkit semmilyen formában, ezen pedig sem az LPF, sem én nem akarok változtatni. Ugyanakkor a goa tagadhatatlanul magán hordozza az indiai jegyeket, mind a zenében, mind a bulikon használt díszítésben, mind hangulatában (bár tegyük hozzá, újabban már ez a "szokás" is kiveszőfélben van).

Egy indiai mandala

Mi lenne, hogyha ezeket a jegyeket felcserélnénk magyar elemekre, szimbólumokra? A mi kultúránk is van olyan gazdag, mint az indiai, az ősmagyar nép is természeti nép volt, ráadásul az ősmagyar vallás rengeteg mindenben egyezik a hippik eredeti elgondolásaival (ami azt illeti, ezeket a gondolatokat a hippik is természeti népektől vették kölcsön).
Nem szeretném, ha félreértené bárki is, távolról sem az öncélú "magyarkodás" (ahogy manapság szokás mondani) a célom ezzel. Csupán arról van szó, hogy ha már a trance zenét folk elemekkel színesítjük, szerintem nem muszáj kizárólag az indiai motívumokra hagyatkozni.

És egy magyar "mandala" (mi nyilván nem így hívjuk)

A goa trance zenéket nyugodtan fel lehetne dobni magyar folkzenei elemekkel, és a bulikat is lehetne díszíteni magyar szimbólumokkal (a mi szimbólumrendszerünk is rendkívül összetett, és egy rovás-ligatúrákból vagy matyórózsákból felépített falfestmény is lehet annyira pszichedelikus, mint egy indiai mandala, csak nézzétek meg a mellékelt képeket). A goa eleve arról szól, hogy vesszük a régi hagyományokat, és újraértelmezzük őket a jelenkorhoz igazítva, persze úgy, hogy a valódi értékeiből ne veszítsen.

Mi ez, ha nem pszichedelic art? :)

Még egyszer kiemelném, ez nem jelentené azt, hogy "magyarosítjuk" a goát, hisz azt nem lehet, és nem is szabad kisajátítani senkinek sem. Csupán arról van szó, hogy a goában eleve fellelhető indiai motívumokat cserélnénk magyar motívumokra. Persze ez még csak egy elvadult ötlet, nem több.

Összegezve tehát az LPF célkitűzése a goa eredeti értékeinek megmentése. A mozgalom egyelőre elég kicsi, a fentebb is említett okok miatt nem sokan érdeklődnek iránta, de akit érdekel, látogasson el az LPF honlapjára. Mint látni fogjátok, sajnos eléggé el van halva az oldal, el lett felejtve, szerintem méltatlanul.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.