2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

A jövő

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Gondolom sokan nem tudják, hogy mi is lesz a mobilhálózatok jövője. Erre próbáltam választ találni.

[ ÚJ TESZT ]

Emlékeztek még arra, hogy 15 éve mekkora cucc volt az NMT? Most meg már az emberek 90%-a (tapasztalat) azt se tudja, hogy mi volt az. Ha jobban belegondolunk akkor a 2G is már egy közel 20 éves technológia, vagyis az ideje előbb-utóbb lejár. A 2G egy nagyon jó, megbízható technológia, de bizonyos szempontból már kezd kicsit elavulni. Ez leginkább abban mutatkozik meg, hogy az EDGE maximális sebessége kevesebb, mint 300 kilobit/sec., amit én nem neveznék szélessávnak. Mi fogja leváltani? Hogyan? Mikor? A cikkből kiderül!

A 3G előnyei:

Mivel egyre jobb a 3G lefedettség, és egyre többen neteznek mobilon, ezért sokak szerint a szolgáltatóknak meg fogja érni az is pár év múlva, hogy kikapcsolják a 2G-t, mivel a 3G mindent tud, amit az. Sőt. Többet is. Ehhez viszont szükség lenne egy rendesen kiépített hálózatra.

Hol is tart a kiépítés?

Akárhogy is nézzük, ebben sajnos nem állunk jól. Európai viszonylatban elég kicsi a magyar 3G lefedettsége. Külföldön (pl.: Romániában) viszont elértek egy olyan lefedettségi szintet, ami már lassan alkalmas a GSM leváltására.

Vodafone Romania 3G lefedettsége:

Ez már nagyon jó.

MOBITEL (Szlovénia):

Ha annyira nem is jó, mint Romániába, de már használható.

A1 (Ausztria):

Ez is egész jó.

Vodafone Magyarország:

Ez már közel sem olyan jó. Összefüggő területeket a Balatonon kívül sehol sem találni.

Ebből az összehasonlításból látszik, hogy nem állunk jól. De nem is ez a fő baj, hanem, hogy nem is fejlesztenek. A T-Mobile oldalán lévő térkép december óta nem frissült, vagyis azóta nem is bővítették a hálózatot.

Drága technológia a 3G?

Röviden: Igen. Épp emiatt nincs 100%-os lefedettség. Bővebben: A 2100 MHz-n működő 3G drága, de a 900 MHz-s alig kerül többe, mint a 2G. A 900 MHz-s 3G-t jelenleg Romániában használják a Vodafone hálózatán, de elképzelhető, hogy rövidesen minden európai országban elindul, és olcsó, jó 3G lesz.

Mi is az a CSoHSPA?

Sokan nem is ismerik, mivel ez még egy fejlesztési fázisban lévő technológia. A lényege az, hogy a hang a normál HSPA-val és a GSM-el ellentétben nem egy hangcsatornán halad át, hanem csomagokban. Így felére csökken a kimenő adat, és kétszer annyi ideig lehet vele telefonálni, mert kevésbé meríti az akkumulátort. Nagy beruházást sem igényel, mivel a jelenlegi 3G-n működne, csak a szolgáltatóknak a hálózaton egy egyszerű szoftverfrissítést kellene elvégezniük.

Mikorra várható jó lefedettség?

Jó lefedettség akkor várható, ha elindul a 900 MHz-s 3G, mivel 2100 MHz-vel egy országot nem gazdaságos lefedni. Szerintem ez 2-3 éven belül várható.

Mikor állhat le a 2G?

A 2G hálózatok leállása szerintem 2015 és 2020 között várható. De előbb szerintem abba fogják hagyni a 2G-s mobilok forgalmazását.

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.