2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

...A Hd 3850 útja...

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Az egész úgy kezdődött,hogy nem nagyon toleráltam a 8800 ultra fogyasztását,és pont sikerült egy nagyon...

[ ÚJ TESZT ]

Az egész úgy kezdődött,hogy nem nagyon toleráltam a 8800 ultra fogyasztását,és pont sikerült egy nagyon szerencsés üzletet véghezvinni,aminek az eredménye egy kis dugipénz lett. Ekkor nagy divat volt a nagyon jó teljesítményt felmutató 8800gt,ami egy darabig engem is csábított,de hát mindig is Ati irányába húztam,és úgy éreztem, röpke kitérőm után vissza kell térnem a szeretett márkához. Előtte volt egy teljesítménybajnok 9200se-m, amiről szerintem nem kell sokat beszélni,még most is hűen teljesít öcsém gépében...Azután jött egy 1650 xt,ami szerintem egy nagyon jó megbízható kártya volt,és teljesítményére sem volt túl sok panaszom, és további életútját is tudtam-tudom követni,hisz egyik haverom gépében még most is hiba nélkül dolgozik. Így megalapozottan,és teljes bizalommal kezdtem el keresni az Ati akkori termékpalettájáról a számomra megfelelő vételt.
A Döntés:
Végül is a sapphire hd 3850 256mb mellett döntöttem,szimpatikus kártyának tűnt,és teljesítménye is megfelelő volt számomra. Rövid időn belül bent is volt a gépemben a "kis" szörnyeteg,aminek méretei kifejezetten megleptek.
Mivel abban az időben nálam vendégszerepelt egy asrock 4coredual vsta alaplap,és nem volt más,kénytelen voltam abban tesztelni a kártyát.
Háááát teljesítmény ügyileg nem volt vele így sem problémám,de éreztem,hogy itt nem forog minden steam proci úgy,ahogy azoknak kellene.[link] -köszönhetően a 4Xes pci foglalatnak.
Jól látszik hogy 3870 órajeleire húzva(erre még később kitérek) is igen sovány eredményt kaptam.
Ekkor döntöttem úgy hogy megválok megbízható,de nem elég gyors vga támogatást biztosító alaplapomtól,és beszerzek újra valami 16X-os pci expresst támogató alaplapot. Ekkor került hozzám az asus p5b lapja,mely mellett elég jó tuninghajlandósága szólt. Bár én nem nagyon szimpatizálok az asus lapokkal megbékéltünk,és eddig hiba nélkül teljesít.
Itt azonnal teljesítmény növekedés következett,és ugrásszerűen jobban futottak a játékok,viszonyításképpen újra egy 3dmark teszt:[link]
Megfigyelhető,hogy a részpontszámok is jócskán megnövekedtek a 16X slot hatására.

Ventillátor módosítás:
Mikor végre eljutottam oda,hogy a kártya azt nyújtotta,amit elvárok tőle,nekiálltam a hűtésvezérlés módosításának,mert eddig igen manuális módszerrel asztalon 45% játék közben 70%-os venti fordulatot állítottam be,ami idegesítő volt egy idő után,hisz mindig nekem kellett állítgatnom. Erre ideiglenes megoldást jelentett a rivatuner auto. ventillátor kezelése,ami még mindig nem volt az igazi. Ekkor Katt777 fórumtárs segítségével sikerült a biost úgy módosítanom,hogy a hűtés hatékony,és automatikus legyen. [link]

Ehhez a RBE (radeon bios editor) nevű programot vettem igénybe. Ezek óta a hűtés nagyon szépen végzi dolgát, asztalon 50C fokos a kártya,és néma,míg terhelésen a 75-80C fok megfogja,igaz itt halk süvítés hallatszik,de egyáltalán nem vészes,még leszerelt gépház oldal mellett sem.

Az Áttörés:
Kezdtem elérni oda,hogy a kártya tényleg úgy működött,hogy ebben kifogást nem találtam. Ekkor érkezett a 8.7-es "csoda drájver",melyet azóta is istenítenek a 38*0 szériás radeonosok. Itt sikerült olyan teljesítmény bombát kapni,mely sok dolgot megváltoztatott bennem,és hozott arra a döntésre,hogy ne gondolkozzak a kártya lecserélésén,hisz minden mai játékot magas felbontáson,nagy részletességgel,és minimális szűrőkkel kényelmesen futtat.

Tuning:
Mint ahogy a cikk elején említettem,most kitérek a tuningra is. Ugye a gyári órajelek 669/829. Ezt sikerült első lépésben 775/1125 re emelnem,ami a 3870 szintje,és így teljesítményét is megfogtam vele,hisz a 2 kártyában órajelek,és memória mennyiségen kívül nincs különbség ilyen téren.Ezután tovább folytattam a tuningolást,és megnéztem végre mit megy a kártya. 810/1125-ig jutottam,ami úgy gondolom igen szép eredmény.[link]
Ide fűzném azt is,hogy a későbbi példányok jó eséllyel mennek még többet is ennél,a 3850/70 fórumban van aki a 850mhzet is elérte vele stabilan att-ből (Ati Tray Tools) adott fesszel,ami minimális többletet ad csak a kártyának feszültség terén.

Memória kérdés:
Itt jön az a pont ahol a legkellemesebbet csalódtam a kártyában. Sokan lehurrogtak,-nak hisz csak 256-mb memóriával van ellátva a kártya. Úgy gondolom az Ati mérnökei remek munkát végeztek,hiszen a kártya nagyszerűen üzemel 256 mb memóriával,és 1280X1024es felbontásig szűrőkkel is elég,nem úgy mint pl. a 8800gt 256mb-os verziója,ami csúnyán elvérzett a teszteken bizonyos helyzetekben,ahol összeomlott a kártya,és a 256os harmincnyuszi vígan dolgozik.(Az Nvidiákról köztudott hogy rosszabb a memóriakezelésük mint a Ati-k nak.) Így aki ebben a felbontásban játszik,az ne féljen, válassza a 265mb-os kártyát,e fölött pedig 512mb ami alternatíva. Az 1gb-os szörnyetegektől kímélje meg mindenki magát,semmi értelme nincs...

Kihajtás: Sokszor merül fel a fórumon a következő kérdés: Kihajtja e xy processzorom a kártyát. Alapórajelen kb. 2.6ghzes dual core,vagy core2,és 2.8ghz körüli amd proci szükséges,míg 3870 szintjére 2.8ghz-es dual core,core2 és 3ghz körüli x2 re lesz szükség.

Egyéb fontos funkciók: Első és talán legfontosabb a DX10.1,melyet még jóformán semmi sem használ,1-2 kivétellel (Assassin's creed, far cry2???).Lényege talán a hatékonyabb élsimításban mutatkozik meg,jövőben viszont még nagyon fontos szerepe lehet,de ebbe most nem szeretnék belemerülni.
Ezután itt van a fejlett videólejátszás,kódolás,dekódolás(Avivo),melynek magyarázatába szintén nem merülök bele,de itt egy remek írás amiben mindenki elolvashatja a lényeget.[link]

Végszó:Úgy érzem a 3850 most van a legjobb helyzetben,hisz hihetetlen nevetséges áron lehet megkapni (14-16e ft),és teljesítménye bizony még nagyon is meg állja a helyét a riválisok ellen is. Bátran ajánlom azoknak akik egy olcsó,nagy teljesítményű,megbízható kártyát szeretnének,amivel a legújabb játékok és minimális,vagy kompromisszum nélkül futtathatóak,és a szolgáltatások is fontosak.Azt is meg kell jegyeznem,hogy ezen Ati kártyák fejlett architecktúrájuknak köszönhetően,az újabb játékokban gyorsabbak lehetnek/lesznek mint a most velük egy szinten lévő Nvidia kártyák. Ennek a kártyának reális alternatívája talán a 9600gt,de ezt semmiképpen sem ajánlanám,hisz a 3850es radeonok útólérték,és később valószínűleg meg is előzik majd. Árban sem 1 kategória...

Ezen cikk segítséget próbál nyújtani azoknak akik most állnak vga vásárlás előtt,és bizonytalanok melyik táborból válasszanak kártyát.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.