2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Utazás rovat

4th summer in the USA…

…szóval negyedszerre is ott szorongtam az államokba tartó járat dugig tömött turistaosztályán.

[ ÚJ TESZT ]

Montréal…

Üzletközpontok

A rue Ste-Catherine és környéke a hagyományos üzleti negyed. A legnagyobb üzletközpont az Eaton’s, de a Bay (A Hudson’s Bay Company utódja) is fogható az Eaton’s-hoz. A földalatti utcarendszer, az Underground Montréal, köti össze a város négy metróállomását, és az egyes irodaépületeket az üzletközpontokkal (ilyen pl. a Centre Eaton, Les Cours Mont-Royal, Place Montréal Trust) és a föld alatt üzletek, vendéglők sorakoznak. Ez a hálózat közel 25 kilométer hosszú.

Montréal a magas házak és felhőkarcolók városa, amelyek érdekes kontrasztot alkotnak a megmaradt, 18-19. századi házakkal, valamint számos templom is található itt, ami miatt a 19. században a 100 tornyú város becenevet kapta.

Az Óváros

Montréal óvárosában szállt Cartier is és Champlain is partra, itt állt a Ville-Marie, az első település a szigeten. A 18-19. században épült házakat helyreállították, többek között a kormányzati, bírósági, pénzügyi hivatalokat. Az óváros központja a város legrégebbi nyilvános tere, a Palace Royale, amely 1657-ben alakult, és ami eredetileg piactér volt, de a halálos ítéleteket is itt hajtották végre. 1894-ben obeliszket állítottak a város alapítására emlékezvén, melyen az 53 telepes neve is szerepel, akik Maisonneuve vezetésével érkeztek meg 1642-ben.

Az óvárosban található a Montréal Történeti Központ (Centre d’Historie de Montréal – Montréal History Centre), egy 19. századi tűzoltóállomás vörös téglás épületében, ahol helytörténeti kiállítások találhatók.

A Miasszonyunk-bazilika (Basilique Notre-Dame, Basilica of Notre Dame), Észak-Amerika legnagyobb és legszebb római katolikus székesegyháza, amely 1829-ben neogótikus stílusban épült és erősen érződik rajta a londoni Westminster Apátság és a párizsi Notre-Dame hatása.

A Place d’Armes-t Montréal legszebb terének mondják, közepén Maisonneuve bronzszobrával. amikor ott jártam épp építkezés miatt el volt kerítve Ezen a téren található a város legrégibb épülete, az 1685-ban épült Seminaire de Saint Sulpice (a szulpicánus szerzetesek szemináriuma – Saint-Sulpice Seminary), amely ma is a szerzeteseké. Homlokzatán található az 1710-ből származó, minden bizonnyal Észak-Amerika legrégebbi faszerkezetű órája, amelyet 1966-ban elektromos hajtásúra cseréltek.

A Place Jacqus Cartier téren található Nelson-emlékmű elsőként örökítette meg Trafalgar győztes emlékét, 1809-ben. Az emlékmű tövében valaha kaloda, manapság inkább virágárusok állnak.

A Vieux Port (The Old Port, a Régi kikötő) manapság pihenést szolgáló parkként funkcionál, ahol komoly- és könnyűzenei koncertek, tánccsoportok és pantomimtársulatok láthatók. Az itt található Kulturális komplexumban IMAX Theatre, a Clock Tower-ben (Óratorony) pedig kilátó működik. Az itt található dokkok mellől sétahajók indulnak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.