2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Viszlat, es kosz a halakat!

    tudom elcsepelt cim, de en szeretem. egyebkent is egyre kevesebb embernek jelent valamit :)

    itthagyom a ph!-t. nem elmenekulok vagy felhaborodva kiviharzok, hanem lezarom ezt a 20 evet. mint amikor a vegere ersz egy konyvnek es elegedetten becsukod: "ez jo volt!".

    nagyon sokmindent kaptam a ph!-tol, koszonom, csupan kulcsszavakbol is kijonne tobb oldal.

    sziasztok!

    #25954560 2 éve

  • EPYCentrum III - happy end, sot: happy beginning!

    Nnnnna, muxik vegre.
    Izgalmas kezdet es bosszanto folytatas utan vegre hasit.

    Durva lett. Igaz a windows meg kicsit szorakozott velem, latszik h be vagyok oltva ellene :U a beepitett AST2600-assal csak 800x600-as felbontasra volt hajlando, balga modon gondoltam beteszek egy osoreg nvidia-t (quadro 600), az ad rendes felbontast es biztosan tamogatott. biztosan. ahelyett indulas utan osszedolt a windows, nvvalami.sys-re hivatkozva. haromszor. nyilvan a videokartya miatt (ami egyebkent hibatlan), aztan megprobalta megreparalni magat. az bo haromnegyed oran at tartott. majd mar a kitepett nv nelkul megint osszedolt. utana fogtam az egesz windows-os vinyot es elfujtam rajta a particiot, atvette a helyet egy bekes nyugodt ext4. es most jo. lehet h kesobb csinalok windows-os teszteket, de egyelore inkabb atugortam. Idokozben sikerult a Lenovo-tol rendelni egy nvidia t600-as kartyat elfogadhato aron, kesobb azzal teszteltem. ahhoz mar csak a driver volt maceras.

    Folytatás...

    #25954560 2 éve 0

  • EPYCentrum II - a dráma

    Tehat ott hagytam abba, hogy rendelkezem mar minden darabkajaval a kirakosnak.

    Nalam alapveto szabaly, hogy eloszor mindent kiprobalok csupaszon osszerakva (vizualis tipus vagy? :D), azaz nem epitem be rogton a hazba. Valamiert szeretem korbejarni az alkatreszeket, jobban megismerni a csatlakozokat es elkepzelni hogy rakom majd ossze oket, amikor bekerulnek a hazba. Valoszinuleg ez a mini-itx maniambol ered, ahol hosszu perceket lehet megsporolni azzal, ha elore van otlete az embernek, mi-hogyan kerul majd beepitesre. Kellett mar visszabontanom cuppanosra osszerakott mini-itx gepet egy kifelejtett meghajto-tarto keret miatt.

    Nezzuk akkor a kakukkfiokat, aki ki fogja turni egy regebbi gepemet a helyerol. Mindenekelott az alaplap. Az en szempontombol harom erdekessege is van az EPYC tamogatason felul (egesz Milan-ig!):

    Folytatás...

    #25954560 2 éve 9

  • EPYCentrum

    Egy 48 magos EPYC a kozeppontban.

    Nagy szerencsemre olyan munkakorben mozgok, hogy rendszeresen feltunnek a kezem alatt kiadas elott allo processzorok mintapeldanyai (ES v QS darabok). Eddig Intelhez volt szerencsem (Xeon sorozat: Sandy Bridge, Ivy Bridge, Haswell es kesobb Skylake is). Legtobb esetben ezek a procik a tesztidoszak vegen atadjak a helyuket a vegleges peldanyoknak es mennek vissza az Intelhez vagy hosszu idore polcra, hogy onnan evek elteltevel a kukaban vegezzek. Namost szegyen, nem szegyen, en rendszeres latogatoja vagyok ezeknek a kukaknak :D Egy-ket jobban hasznalhato gep epitese utan pedig mar a hardveresek maguk keresnek meg senkinek sem kello, esetleg ismert hibas, de amugy jol mukodo processzorokkal.

    Ennek szamomra az a nagy elonye, hogy egyreszt tudok jatszani megjelenes elott allo procikkal, masreszt pedig a multiknal gyakran elofordulo eszkozokre valo varakozast, sorbanallast el tudom kerulni a sajat epitesu vasakkal, illetve a csapatban, ahol dolgozom, tobben is rakaptak ezekre a kukazott cuccokbol epitett gepekre. Az elso sorozat Sandy Bridge-ekkel (kesobb Ivy frissitessel) meg cardboard1..3 hosztnev alatt nyomult, mert ures alaplapdobozok tetejen rajtam oket ossze. Kesobb a procit felajanlo hardveres kollega neve lett a hosztnev, igy heimdall1, heimdall2 es colin1 lettek az ujabb es ujabb gepek.

    Folytatás...

    #25954560 2 éve 4

  • 2x100G* otthonra*, olcsón*.

    Kalandom egy kívánatos kütyüvel.

    A csillagozás a címben nem véletlen :) benne minden egyes állításom erős kitételekkel igaz.

    Ebay-en lehet kapni egy nagyon érdekes hálókártyát, a képességeihez képest nagyon olcsón: Silicom PE3100G2DQIRM-QX4 a becses neve.
    és ilyen gyönyörű:

    elsőre nagyon csábítóan hangzik, hogy ennyiért 2x100Gbps-es NIC-et vesz az ember, de ha egy kicsit tovább gondolkodunk, akkor azért felmerül ez-az:

    PCIe slot-ok
    - bizony két darab x16 slot-ra van szüksége, nem egyre (Mellanox ezt kicsit elegánsabban oldotta meg, ők Gen4 x16-ot támogatnak es kész, lefedve az ígért 200Gbps)
    - egyetlen hálókartya érdekes lehet magában, de a visszahurkoláson kívül mást nem nagyon lehet vele csinálni (dehogynem!)

    Folytatás...

    #25954560 3 éve 13

  • SafetyOrange: Már megint egy mini-ITX gép, de legalább nincs benne videokártya.

    Sziasztok!

    Szerettem volna építeni egy gépet demonstrációs célra, ami megfelel a következő feltételeknek:
    - legyen kicsi, egy mini-ITX lap pontosan elegendő a feladatra
    - legyen benne hűthető egy minimum 65W-os processzor
    - fogadjon egy kicsi PCIe kártyát (low profile, half-length)
    - legyen látványos, hogy a közönség emlékezzen rá

    A cél egy szoftver-routerek számára kifejlesztett absztrakciós réteg és keretrendszer teljesítményének bemutatása volt. Magáról a programról nem nagyon fogok beszélni, ez az iromány a vasról szól.

    Ház. Mivel úgy gondoltam, hogy a bemutató fontos, ezért nem voltam szívbajos a kiválasztásánál, nem akartam túl sok kompromisszumot kötni. És benne volt a pakliban, hogy utána a cég kifizeti (Isten tervez, ember végez. Perszehogy végül saját zsebből ment). Egyik korábbi saját gépem egy Realan E-i7 házba volt szerelve. Úgy gondoltam, hogy a legózás idejére, amíg az alkatrészek összeállnak, kiköltöztetem belőle az aktuális lakót és abban rakom össze a prototípust. Ha már minden frankó, akkor költözés a végleges kuckóba.

    Folytatás...

    #25954560 7 éve 26

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.