2024. május 28., kedd

Gyorskeresés

MSI Tuningverseny 2. forduló: HUN eXtreme OC Team (Update 2008.08.09)

Írta: | Kulcsszavak: MSI tuningverseny 2. forduló

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Üdv mindenkinek !!!!
Elérkezett a Tuningverseny 2. fordulója.

Igazából ennek a cikknek most arról kellene szólnia, hogy prezentálom mindenkinek az eredményeket, és újjongva várom az eredményhirdetést, hogy kiderüljön melyikünk érdemli meg, hogy Magyarországot és az itt élő és tevékenykedő tuningosokat képviselve, kijusson Amszterdamba, a verseny európai döntőjére. ...

...de ez most nem erről fog szólni. :(((
De ne szaladjunk ennyire előre, tekintsünk vissza egy kicsit az előzményekre.

Mint azt mindenki tudja, 2008.05.20.-án a Prohardver-en meghirdetésre került az MSI európai tuningverseny. miután elolvastuk a cikket, kapva az alkalmon elhatároztuk, hogy nevezni fogunk és ez az egész verseny tökéletes alkalom a csapat bemutatkozására, hiszen eddig még nem nagyon hallott rólunk a nagyközönség.
Meg is ragadtuk az alkalmat, összeszedtünk minden tuningra feltétlen szükséges kelléket és már futtattuk is a teszteket.
Miután elkészültünk minden eredménnyel, megíruk a Logout cikket (ezzel is nevezve a versenyre) és vártuk az eredményhirdetést.
2008.06.28-án meg is született az eredményhirdetés :
Kiderült hogy a HUN eXtreme OC Team bejutott a verseny 2. fordulójába. :C
Nagyon örültünk az eredménynek és persze nagyon vártuk a 2. forduló kezdetét. :K

Sajnos már a 2. forduló előzményei se alakultak zökkenőmentesen. Első nekifutásra úgy nézett ki még annó a versenykiíráskor, hogy a 2. fordulóra már biztosít számunkra az MSI majdnem egy komplett konfigot : alaplap, processzor, memória, videókártya.
Mint kiderült később, ez nem pont így fog lebonyolódni, ugyanis csak alaplap és videókártya kerül el a résztvevőkhöz.
Jó oké, ez még nem is akkora érvágás, meg lehet így is oldani a dolgot, úgyhogy pár perc bosszankodás után ez a probléma feledésbe is merült.

2008.07.14 - Megkaptuk végre az alaplapot és a videókarit.
- Alaplap : MSI P45-Diamond
- Videókártya : MSI 9600GT 512MB GDDR3
Elsőre nagyon örültünk hogy minden szép és jó, végre ittvannak és nekiláthatunk a tesztelésnek.

Aztán 2. pillantásra előjöttem a problémák :
1., - az alaplap doboza össze vissza volt gyűrve, látszott rajta, hogy használt. kibontás után be is bizonyosodott a dolog, a processzor foglalata körül csupa maszat és hűtőzsír volt szétkenődve.
2., - meglestük gyorsan a videókarit, hogy valyon azzal is hasonló-e a helyzet. Mint kiderült igen, csak itt a doboz nem volt annyira lezúzva. De maga a videókari szintén használt volt, 1 pillantásra látszott rajta. A ventillátor csipa por volt, sőt amikor közelebbről megnéztem a hűtést rögzítő csavart, az egyiknek le is volt kopva picit a feje.

Na mindegy, gondoltuk ez még semmit nem befolyásol, ettől még el lehet érni jó eredményt.
Aztán jött a következő, egyben leg bosszantóbb probléma !!!!
Hívott Eszter és közölte, hogy az elküldött alaplapokat sajna elnézték és vissza kellene küldeni, mert másik lapot kapunk helyette. Na ez már kezdte helyére tenni a vérnyomásomat, gondoltam magamban sok szépet meg jót, de mondom ez van, nincs mit tenni.
Megbeszéltem Eszter-tel a részleteket és vártuk a "cserelap" érkezését.

2008.07.22 - Megérkezett a várva vált "cserelap" egy P45 Platinum személyében.
És megérkeztek ugyanazok a problémák is, amit korábban talapsztalnunk a Diamond lappal : HASZNÁLT !!!!!!!! :(((
Mikor bontottuk ki a dobozt már kezdett a vérnyomásom szokatlan magasságokba emelkedni, de próbáltam magam nyugtatni hogy : Hátha nem.
De aztán a vérnyomásom Föld-körüli pályára állt : ugyanaz a látvány, mint a Diamond-nál, proci foglalat körül maszat és újjlenyomatok az összes borda csillogó matricáján. :(((

De túltettük magunkat a feldúlt helyzeten, hiszen az hogy nem 100% új, az még semmit nem befolyásol (...gondlotuk ezt akkor :U )

Első bekapcsolásra nagyon tetszetős és barátságos alaplapnak mutatta magát a Platinum.
Van rajta annyi led, hogy egy repülőgép a legdurvább ködben is képes lenne leszálni bármikor ekkora fényáradatra. Persze a ledek elárulnak mindent az alaplapról és a pillanatnyi állapotról, nem csak úgy design-ből tette őket oda a gyártó.

Maga a bios nem túl komplikált, szépen el lehet rajta igazodni, minden funkciót könnyen el lehet benne érni és a kívánt állapotra állítani. Ami pluszba nagy öröm volt még, hogy el lehet menteni az aktuális állásokat, ezzel is segítve a tuningot, hiszen egy esetleges fagyás vagy rossz beállítás után nem kell megint bebogarászni minden egyes értéket.

És elérkeztünk a 2. forduló tényleges kezdetéhez, amikor nekiestünk a tuningnak.
Ugyebár "a puding próbája az evés", essünk is neki.

Tesztkonfig :
Processzor : Intel C2D E8400 (1,24V Prime Stabil 8x500FSB-4000MHz)
Memória : CSX 800MHz 2x1GB (PH tesztben szerepelt ram, 1200MHz 2,2V 5-5-5-16)
Tápegység : Corsair 520HX
Hűtés : CoolerMaster Hyper TX2 (polírozott)

Gondoltuk (mostmár így utolag elég naív dolog volt), hogy bemelegítésnek kezdjük egy szolíd 6x400FSB-vel, ennyit minden lapnak illik röhögve lekezelni.
Na igen, csak úgy látszik ez a lap nem tartozik a "minden lap" kategóriába.
Rögtön első próbálkozásra hosszú leáll-újraindul macera vette kezdetét és csak CMOS Clear segített.
Remek, 400FSB-n ennyit cirkuszol, mi lesz itt még...

Vissza bios-ba, próbálkozás újból 400FSB-vel, de mostmár próbáltam minden más fontos feszültséget beállítani, hátha valamit kevésnek tart a lap.
Ramok 2,2V-tal stabilan viszik az 1200MHz-et 5-5-5-16-ba, de a biztonség kedvéért most adtam nekik 2,004V-ot 800MHz-hez 5-5-5-16-os időzítésekhez.
MCH Voltage-t megemeltem 1,20V-ra, ez még nem vészes, és ennyi plusz fesszel már bőven vinnie kell(ene) ettől magasabb FSB-t is.
Procinak 1,30V-ot állítottam a biztonság kedvéért, holott ennyi fesszel 4200MHz-en is stabil, de most 2400MHz-re volt szükség.
Ismét átlestem még egyszer mindent hogy okés lesz-e, aztán F10-->Enter.
Ugyanaz a probléma mint korábban, a lap bekapcsol egy pillre, majd leáll.

Ezekután hosszas kínlódás és próbálkozás után se sikerült még POST-ig se eljuttatni a lapot 400-as FSB-n.

Kiváló, na akkor minden vissza alapra és próbáljunk meg egy bios frissítést, hátha újabb bios meggyógyítja a problémát.
Na és ekkor jött az a momentum, ami lenyomta a kést a torkomon !!!!
Mégpedig az hogy az alaplap FULL DEFAULT beállításon boot után Üdvözöljük képernyőnél egyszerűen lekapcsolt.

Ilyenkor azért az ember elgondolkozik, hogy most tényleg ennyire hülye ehez az egész tuning dologhoz, vagy csak a körülmények játszanak ellene.
Mivel már tucatszám alaplap, proci, memória és videókártya megfordult a kezem között és a tuningtól se mentettem fel őket, ezért nem hiszem, hogy a jelen probléma forrása tőlem indulna. :(

Ennek a cikkenk most nem erről kellene szólnia, hogy mit és hogy szenvedtem(tünk) a lappal, de mivel értelmes eredményt egyszerűen képtelenség volt vele összehozni, és az Afrikai országok szociális és egészségügyi helyzetéről se beszélhetek, ezért mást nem tudok leírni ide.

Szóval lapra visszatérve : 400FSB-t továbbra se sikerült vele elérni, 2 napomat és egy fél éjszakámat áldoztam rá, de nem ment. Kerestem hozzá beállításokat, XS-en találtam is egy fényképet bios-ról, azt is beállítottam a lapnak de esze ágában nem volt lekezelni, helyette megáll és úgymaradt.

Kiderült hogy a lapon van az 1. PCI-E foglalat alatt egy Jumper "kupac" aminek ide-oda rakosgatásával különböző alap FSB értéket lehet beállítani.
Még mielőtt valaki azt mondaná hogy azt kellett volna megpróbálni, jelentem kipróbáltam az összes lehetséges verziót, de változást nem nagyon értünk el vele.
Hacsak azt nem lehet annak nevezni, hogy amikor a jumper-eket 400FSB-re állítottam akkor elindult a gép, sőt még be is bootolt, de mihelyst indítottam neki egy Prime tesztet azonnal kikapcsolt.

Innen még hosszasan ecsetelhetném hogy mit szenvedtem a lappal hogy használhatóvá tegyem, de se értelme, se kedvem nincs hozzá.

Összegzés : (pontokba szedem, így átláthatóbb)
- 1.: nagyon örülök neki hogy egy ilyen verseny, ami ráadásul európai színvonalú eljutott hozzánk is. Jó volt látni a verseny kiírás után, hogy mennyi ember van, akit érdekel ez a dolog és mennyien gondolják komolyan ezt a versenyt.Mindezt persze az MSI-nek is meg kell köszönni, hiszen ők hirdették meg a versenyt.
- 2.: DE !!!!! (és mindig van egy DE)
miért nem lehet úgy megrendezni egy versenyt, hogy a gyártó odafigyel, hogy mit ad ki a kezéből ??? gondolok itt azokra a dolgokra hogy NEM HASZNÁLT lapot küldenek le, amit már Isten tudja ki nyúzott és tett tönkre, másrész arra is, hogy talán ha belevágnak egy ilyen méretű verseny rendezésébe, akkor azokat az alkatrészeket (főként alaplapot) amit a versenyzőknek biztosítanak előtte szépen kiválogatnák, hogy viszonylag egyenlő esélyek alakuljanak ki.
Gondolom egy ekkora méretű cégnek csak lett volna 1 embere aki rászán pár napot és azt a pár alaplapot kiválogatja és úgy küldik el a versenyre. Ha jól számolom nem több mint 25 országban rendezik meg ezt a versenyt, namost akkor minden országnak van 3 bejutója akik megkapják ezeket a cuccokat. Az azt jelenti hogy 75 alaplap áttekintése lenne a cél, ami nem hiszem hogy 1 heti szórakozástól több időt venne igénybe.
- 3.: ha már a gyártó nem vállalja azt, hogy kiválogatja az alkatrészeket, akkor legalább próbáljanak már meg olyan terméket leküldeni, amit nem a 10000. ember tesztelt korábban. :W
- 4.: az pedig már abszolút NO COMMENT kategória, hogy 3 alaplapot nem voltak képesetk a szervezők kiválasztani és gond nélkül leküldeni a verseny továbjutóinak. :F :(((
Mert azt azért számításba kell venni, hogy amikor megmondják hogy mire lehet számítani, akkor már valamilyen szinten rákészül az ember a dologra. Jelen esetben ez úgy nézett ki hogy DDR3-as lapot kapunk, úgyhogy a korábbi DDR2-es Űberbrutál ramomat bohócpénzért adtam tovább (az rendelkezésre álló idő miatt nem nagyon volt más választás), hogy majd a DDR3-as ramra legyen lecserélve ami ugye a Diamond-hoz kellett volna. :O

Zárszó : ezekután másra nem nagyon szeretnék kitérni, mert csak újra felbosszantom magam a dolgokon.

Mindenesetre szeretnék köszönetet is nyilvánítani (mindenféle cinizmus nélkül)

ELŐSZÖR IS KÖSZÖNET A PROHARDVER-CSAPATNAK :R , hogy általuk megrendezésre került a verseny itthon is. És ha most leszámítjuk a 2. forduló egyes nehézségeit, akkor az első forduló rengetek izgalmat hozott, és nagyon örülök(ünk) hogy részt vehettünk benne. :R :R :R
Továbbá köszönet Achill3uS-nak, :R akit bármikor kérdésekkel bombáztam, érthető és használható választ adott.
Köszönet továbbá minden kedves fórumozónak, hogy bíztattak és támogattak minket a verseny folyamán :R :R :R

És szeretnék gratulálni toyone-nak, hiszen ő már korábban közzétette eredményeit, mint ahogy ez a cikk megjelenésre kerül.
Maximálisan kihozta a lapból a legvégső MHz-et !!! még egyszer grat neki.
Sok sikert kívánok neki, és persze az OCTeam Hungary-nak is, érdekes verseny lesz kettőjük között, sajna mi ilyen lappal esélytelenek vagyunk a bizonyításra. :(((

Üdvözlettel : Zé_Mester, Szatesz & Subaruwrc --->>> HUN eXtreme OC Team

UPDATE : 2008 augusztus 8-9.

Parci-nak hála, sikerült egy új alaplaphoz hozzájutni, ami már nem bolondult meg alapórajelen. Kedden meg is érkezett hozzánk az alaplap, de mivel Szatesz és én is dolgoztam nem nagyon volt idő foglalkozni vele tegnap délutánig.
Tegnap beszereztük a szárazjeget, kellékek már adottak voltak úgyhogy nekieshettünk a cuccnak.
Először simán léggel néztük meg hogy mire képes FSB-re a lap.
567FSB-ig jutottunk, 6 és 7-es szorzón is, úgyhogy nekivágtunk a jegezésnek.
Sajnos a 2. forduló nem szolgált annyi szerencsével, hogy az alkatrészek megmutassák hogy igazából mire képesek. :(

Jéggel 574FSB-ig jutottunk, ami elég kevés egy P45-ös laptól.
Eredmények :
MAX FSB - 6x574FSB
MAX órajel - 5040,97MHz
wPrime - 15,906s
Cinebench 10 : sajnos ilyen alacsony órajel mellett nem láttuk értelmét átszerelni az MSI kártyát, nagy durranás úgyse lett volna belőle.

Sajnos az alaplap 574FSB-ig bírta, bármilyen GTL és egyéb beállításokat módosítottam rajta. 575FSB-n már szétfagyott a rendszer, így ennek itt lett a vége.
Talán majd legközelebb, máshol, más körülmények között. :U
De legalább 5000MHz-et ismét sikerült átlépni, ami némi vigaszt nyújt. :C

Ezúton is szeretnénk gratulálni mindenkinek, aki az 1. fordulótól részt vett a versenyen.

És természetesen külön gratulálunk az OCTeam Hungary tagjainak, akik kiemelkedő eredményükkel bebizonyították hogy ők a legalkalmasabbak az döntőre.
Sok sikert nekik, remélkük sikeresen helyt állnak Amszterdamban is.

Köszönet még Parci-nak, aki nagyon korrekten és gyorsan elintézte az új lapot, nélküle még ennyi eredményönk se lenne. :R

Reméljük jövőre is részt vehetünk hasonló megmérettetésen, addig is tesztelgetünk, gyűjtjük a tapasztalatokat és ki tudja, talán egyszer majd mi is 1.-ként jutunk tovább országos szinten. ;) :K

Üdv mindenkinek : Hun eXtreme OC Team :R

Hozzászólások

(#1) subaruwrc


subaruwrc
félisten

üdvözlöm az EMESI-t.

(#2) Zé_Mester válasza subaruwrc (#1) üzenetére


Zé_Mester
őstag

:R ennyi :R

(#3) subaruwrc válasza Zé_Mester (#2) üzenetére


subaruwrc
félisten

semmi gond társam. majd fair játékban mutatunk valamit talajon :))

(#4) cizoe


cizoe
őstag

Hát ez így elég szomorú, de tisztelet az erőfeszítésekért. :R :R A versenyről magáról meg inkább nem mondok semmit ezeket elolvasva... :( :(((

(#5) subaruwrc válasza cizoe (#4) üzenetére


subaruwrc
félisten

nem nagyon érdemel szót de ha mégis akkor meg nyomdafestéket nem tűr.....

[ Szerkesztve ]

(#6) cizoe


cizoe
őstag

Amúgy én fenntartom a lehetőségét, legalábbis úgy lenne korrekt, [vagy csak én élek álomvilágban, hogy ilyeneket hiszek, nemtudom] mivel gyárilag hibás - defaulton nem működő lapot kaptatok, valahogy adnának egy másikat. Persze ez csak a korrekt eljárás lenne, valószínűleg nem fog semmi történni. :o

(#7) m4rc!


m4rc!
őstag

Ennyit az MSI-ről, mindig tudtam, hogy pocsék egy gyártó, de ezek után még annyira se fogok venni semmi terméküket. Szánalom.. és ezek rendeznek tuningversenyt :W :W

We are analog players in a digital world

(#8) subaruwrc válasza m4rc! (#7) üzenetére


subaruwrc
félisten

pont a jó hír elterjesztése lett volna a célja ennek a versenynek de nem ilyen amatőr szervezéssel.
cizoe :DDD ébredj fel kérlek! :) :R

(#9) cizoe válasza subaruwrc (#8) üzenetére


cizoe
őstag

Tudom tudom, épp az hogy kurvára nem tudnak már semmit korrekten intézni, meg minimális odafigyeléssel (lásd használt, szétcseszett lap) ... Szóval na, legközelebb ilyenekkel le sem szabad állni, a Ph! is ezzel égeti magát közvetetten sajnos. Tudom pénz, pénz meg hirdetés, de akkoris.

Amúgy nekem is MSI lap van egyik gépemben, egyelöre nincs vele baj, de nem egy kezesbárány, a 240es fsb-t még simán, 246nál viszont lehalt, pedig csak az kellett volna a 3300mhzhez. :(

MOD: Amúgy mikor derül ki a 2. forduló eredménye?

[ Szerkesztve ]

(#10) subaruwrc válasza cizoe (#9) üzenetére


subaruwrc
félisten

a PH-nak ez max kicsit gáz de ők nem nagyon tudnak mit csinálni. ők korrektek msi meg fos...
a 2. forduló eredménye? amint az OCTeamHungary blogja elkészül :DDD

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.