2022. december 10., szombat

Gyorskeresés

Sony Xperia XZ1 Compact (G8441) fórum/topik/téma összefoglaló

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

-= Sony Xperia XZ1 Compact =-

FRISS: Root egyelőre kizárólag Bootloader nyitással érhető el!

Hol tudok új készüléket vásárolni?
• Előrendeléseket szolgálta ki a közelmúltban a Sony a márkakereskedők felé, elvileg lassan megjelennek a sima (ajándék nélküli) készülékek is. Neten több helyen megtalálható, pl. ezeken a helyeken

Hol tudom ellenőrizni hogy kártyafüggetlen-e a készülékem?
Tárcsázó -> *#*#7378423#*#* -> Service info -> SIM lock -> ha 0 van mindenhol, akkor független a telefonod.

Hol tudom ellenőrizni hogy tudok-e Bootloadert nyitni?
Tárcsázó -> *#*#7378423#*#* -> Service info -> Configuration -> Rooting status: BL unlock allowed: Yes ha nyitható. "No" esetén a BL nem nyitható.

Meddig bírja az akkumulátor? Kell-e formázni?
• A Lítium-Ion akkumulátorokat nem kell formázni. Nem is ajánlatos teljesen lemeríteni.
• Ennél az akkumulátor típusnál nincs csepp töltés, egy záró töltés van a végén. Minél nagyobb az áramerősség a töltés elején annál több ideig tart a záró töltés. Csak emiatt feleslegesen vásárolsz gyors töltőt, ami 30 perc alatt tölt 80 százalékot, a teljes kapacitásra való feltöltés akkor is három óra körüli idő lesz.

Elérhető-e vezeték nélküli töltés?
A Sony nem épített be Qi töltésre alkalmas tekercseket a hátlapba sajnos, Qi Stickerrel a dolog egyszerűen és könnyen megoldható, csak éppen csúnya. Tokba applikált Qi tekerccsel viszont kvázi egyszerűen működik.

Garancia
• A Sony hivatalosan minden készülékére 2 év (kiegészítőkre 1 év) teljes körű jótállást vállal.
• Máshol vásárolt (pl: MediaMarkt, Edigital) készüléket szintén az adott üzlethálózat valamelyikébe kell visszavinni, vagy személyesen a Sony hivatalos szervizébe. Garancia nem hivatalos értékesítési forrás esetén akár a gyáritól eltérő is lehet!
• Külföldről beszerzett készülékek esetén arra számítani kell hogy az esetleges garanciális ügyintézést a vásárlás helyén kell lebonyolítani (persze csak akkor ha a hivatalos magyarországi szerviz nem vállalja).
• Bizonyos esetekben (pl. túl sokat problémázó, lerázni, átverni próbáló, inkorrekt szolgáltatói ügyfélszolgálat) okosabb lehet közvetlenül a Cordon Electronics Kft-hez (Budapest) vinni vagy küldeni a telefont garanciális hiba esetén.
• Ha a Sony javította vagy cserélte a készüléket, a garanciális idő az eredeti dátumig fog szólni, vagy plusz 3 hónapra, amelyik előbb jön el!
Azt hogy a garanciád még él-e, ezen a weboldalon történő regisztráció után tudod ellenőrizni.

Összetört a kijelzőm, mit tegyek?
Menj el paintballozni. :) Ha lenyugodtál, akkor a következő lehetőségeid vannak:
• Beviszed a Sony hivatalos márkaszervizébe és kifizeted az új, gyári alkatrész(ek) árát. Ez a megoldás javasolt amennyiben még 3 hónapnál hosszabb garancia időd lenne hátra. Előnye: újra az eredetivel megegyező képességű készüléked lesz. Hátránya: valószínűleg többe kerül.
• Beviszed egy megbízható mobiltelefon szervizbe, ahol szakszerűen kicserélik a törött alkatrészeket. Előnye: olcsóbb. Hátránya: egyelőre nincs még LCD panel sehol, ha lesz az is kétes minőségű lehet, vízállóság és garancia elvesztése szinte garantált.

Könnyen törik a készülék?
Relatív, de a többi csúcshardverhez képest valószínűleg kevésbé.
• A készüléktest műanyag, amely egy üveghez képest rengeteg energiát képes repedés és törés nélkül elviselni, azonban a határok feszegetése itt is egyértelmű véget fog érni. Az LCD üveg mivolta (Gorilla Glass 5 ide vagy oda) miatt az gyönyörűen be tud törni szerencsétlen esés esetén. Sajnos :( Ajánlott védőüveg, és/vagy tok használata!

Van ismert probléma a készülékkel?
Van!
• Az imx400-as modul (előlapi/selfie kamera) széles látószögű lencsét kapott. Ez több mobilt is érint, hisztit azonban csak a Sony telefonok kaptak miatta. Ez fotózás technikai probléma, a torzult részek levághatók, vagy szoftveresen korrigálhatók. Teszt képeket a neten találtok bőven, ha ez lényeges számodra, érdemes másik készüléket nézni.
• Egyesek zsebét szúrja a készülék sarka. De tényleg. Ha tudod, próbáld ki a telefont vásárlás előtt.

Hogyan érdemes védőfóliát / üveget feltenni?
• Többen azt a módszert követjük, hogy a felszerelés helyszíne a fürdőszoba, esti tusolás után éppen tökéletes. Minél nagyobb a pára, annál kevesebb a szálló szösz és por. További teendők a termékhez adott leírás alapján követendőek.

Van tok, vékony, jól véd és olcsó?
• Egyelőre csak 10-15 féle tokot lehet hozzá választani, valószínűleg erre is csilliárd féle lesz ebayen hamarosan.

• Hol tudok kiegészítőket vásárolni?
Sony márkaboltokban gyári tokokat, töltőt és egyéb dolgokat, ebay, amazon és aliexpress boltokban pedig utángyártott fóliák, tokok, töltők, dokkolók és mindenféle kiegészítő cuccok garmadája várható. Gyakorlatilag minden nap újabb és újabb termékek kerülnek fel, plusz a nagyobb gyártók egy része már jelezte hogy fog a telefonhoz prémium minőségű kiegészítőket gyártani. Na hajrá. :) Addig is: Olcsó és drága tokok, LCD védő fóliák és üvegek.

Többféle módszerrel tudsz alapszoftvert frissíteni a készüléken. Legegyszerűbb az OTA (Over The Air), amikor is a készüléked automatikusan figyelmeztet ha a forgalmazó (szolgáltató) új verziót ad ki, és ezt Wifi-n keresztül kb. 15-20 perc alatt fel is telepíti a telefonra. Beállításaid és telepített szoftvereid megmaradnak. Szintén hivatalos javasolt módszer a Xperia Companion szoftverrel frissítés. Ez magyar nyelvű, windows és mac gépekre is elérhető, plusz ugyanúgy megmarad minden adat a készüléken. A szoftver adatmentésre is használható, érdemes ezzel frissítés előtt élni.
Profibb felhasználók Flashtool szoftverrel töltik fel az őket érdeklő rom verziót. Ennek előnye hogy bármely forgalmazó, bármely országban megjelent verziója telepíthető, azonban több hozzáértést és odafigyelést igényel.

Jelenleg kizárólag Oreo alapú szoftver elérhető a készülékhez, de borítékolható hogy minimum még egy Android főverziót meg fog kapni a telefon. Az új szoftvereket szolgáltató függő és független készülékre egyaránt Flashtool alkalmazással fel lehet a későbbiekben telepíteni.

Minden ROM (akár a szolgáltató által kiadott) is letölthető/telepíthető Flashtool-al!
Lényegesen átláthatóbb módon tudunk verziót keresni az XperiFirm, azaz az Xperia Firmware Downloader segítéségvel. ROM letöltéskor mindig ügyeljünk arra hogy a készülékünknek megfelelő verziót töltsük le! (G8441)

Alapvetően elmondható, hogy a legtöbb felhasználó bőven elvan a gyári frissítésekkel, és szoftveres buherálásra nincs szüksége.

Egyelőre nincs olyan ROOT jogkör megszerzésére való megoldás, amely megmentené a DRM kulcsokat (TA partíció adatait). Tehát kizárólag BL nyitással jutsz hozzá amely alapesetben a fényképező, a zenelejátszó és egyéb Sony fejlesztett szolgáltatások minőségének drasztikus romlását hozhatja, valamint egyes funkciók teljes eltűnését. Érdemes egyelőre várni ezért, esetleg némi összeget ezen a fórumon felajánlani, ahogy azt többen tettük.

BootLoader nyitás

Figyelem! A bootloader nyitásához az IMEI számot meg kell adni, amely utána kikerülhet a garanciális körből! Ha mégis erre van szükség, akkor az alábbi linken lévő leírást kell követni:
Bootloader nyitása CSAK SAJÁT FELELŐSÉGRE!
A BL nyitás utáni root jog megszerzésére és TWRP telepítésre vonatkozó további infók az XDA-n megtalálhatók.

Ide jellemzően azok a témakörök és módszerek kerülnek, amelyeket elsősorban rutinosabb telefon buherátoroknak szólnak. Kevésbé részletes leírások előfordulhatnak, de a szájbarágás is lehetséges. :)

Nem letiltható és eltávolítható appok eltüntetése ROOT jog NÉLKÜL
Igen, lehetőség van arra hogy a borzalmasan irritáló What's New, Amazon Áruház és egyéb bloatware szemetektől úgy is megszabadulhassunk, hogy nem nyitunk BL-t.
A módszer a következő:

1. Play áruházból telepíted az App Inspector nevű alkalmazást.
2. Ha még nem aktiváltad a Fejlesztői Módot, akkor most megteszed Beállítások -> Rendszer -> A telefonról -> Build számra böksz 5x.
3. Beállítások -> Rendszer -> Fejlesztői beállítások -> Hibakeresés/USB hibakeresés mezőt bekapcsolod.
4. A telefonod összekötöd a PC-vel, majd a telefonon megjelenő USB debugging részt engedélyezed.
5. Felmásolsz a gépedre egy ADB csomagot (pl ezt ha még nincs rajta), majd indítasz egy parancssort abban a könyvárban amibe telepítetted.
6. Teszteled hogy a telefon és a számítógép szépen látja-e egymást, beírod a parancssorba hogy

ADB devices

és valami hasonlót kell látnod:

7. A parancssori ablakban a következő utasítást adod ki:

adb shell

8. Ha minden okés, akkor a következő fog megjelenni a kurzor előtt: G8441:/ $
9. A telefonodon elindítod az App Inspectort, és kiválasztod azt az alkalmazást, amitől megszabadulni vágyódsz, legyen ez a mi példánkban a Sony telefonokon méltán rühellt hulladék What's New alkalmazás.
Az App Inspectorban kivásztod az említett programot, és a Package name mezőben találod a rendszer szintű fájl nevét, amelyre a következő parancsban kell hivatkoznod. Az eltávolításra vonatkozó parancssort az ADB shell $ jel után kell beírni:

pm uninstall -k --user 0 com.sonymobile.entrance

Amennyiben sikeres volt a művelet egy szolid "Success" üzenetet fogsz kapni.

Az adb shellből kilépés nélkül a többi általad feleslegesnek tartott appot hasonló módon ki tudod gyomlálni, akár rendszer alkalmazásokat is, szóval ésszel és óvatosan! Ha mégis szükséged van az eltávolított appra, play áruházból visszatehető, azonban a rendszer appok esetén csak Factory Reset fog megmenteni a bootloop és FC cunamitól. Okosan, óvatosan!

Tippadók: obesterion, xda.

Williamgrant

Hozzászólások

(#1) <Adamsky>


<Adamsky>
veterán

No, akkor itt folytatjuk... :) Majdnem elkerülte a figyelmemet ez a remek kis összefoglaló. Hajrá, csak így tovább! :R

(#2) <Adamsky>


<Adamsky>
veterán

No, akkor az első kérdés ezzel kapcsolatos: "... kizárólag BL nyitással jutsz hozzá amely alapesetben a fényképező, a zenelejátszó és egyéb Sony fejlesztett szolgáltatások minőségének drasztikus romlását hozhatja ..."
Erről nincs konkrét / hivatalos információ? Gondolom ha lekérdezed, akkor nálad azt írja, hogy nyitható a BL, ugye? A gar. füzet mit "mond"?

(#3) Williamgrant válasza <Adamsky> (#2) üzenetére


Williamgrant
veterán

Nyitható és ezzel kapcsolatban semmit nem ír semmilyen füzet. :)

Ide valami nagyon nagy bölcsességet fogok írni, csak egyelőre még nem tudom mit mert olyan sűrűn nem nézegetek világmegváltó idézeteket. Pedig a világnak nagy szüksége lenne a megváltásra, kezdetnek mondjuk egy örök PH előfizetés mindenkinek jól jönne. PornHub. Nem Prohardver. :D

(#4) Lami66 válasza Williamgrant (#3) üzenetére


Lami66
őstag

A 4. pontot javítani kellene....."A számítógépedet összekötöd a pc-vel" helyett a "telefonodat összekötöd a pc-vel" talán megfelelőbb lenne.

(#5) Williamgrant válasza Lami66 (#4) üzenetére


Williamgrant
veterán

Köszönöm! Javítva. :R

[ Szerkesztve ]

Ide valami nagyon nagy bölcsességet fogok írni, csak egyelőre még nem tudom mit mert olyan sűrűn nem nézegetek világmegváltó idézeteket. Pedig a világnak nagy szüksége lenne a megváltásra, kezdetnek mondjuk egy örök PH előfizetés mindenkinek jól jönne. PornHub. Nem Prohardver. :D

(#6) <Adamsky> válasza Williamgrant (#3) üzenetére


<Adamsky>
veterán

Ez azért gáz! Vagy az internetről kellene tájékozódni (mondjuk én így elsőre nem találtam semmit)?

(#7) Williamgrant válasza <Adamsky> (#6) üzenetére


Williamgrant
veterán

Lusta vagyok megkeresi, van valahol a Sony oldalán egy hivatalos állásfoglalás hogy bukod a gart (vagy talán akkor amikor a nyitó kódot kéred, nem emlékszem).

Ide valami nagyon nagy bölcsességet fogok írni, csak egyelőre még nem tudom mit mert olyan sűrűn nem nézegetek világmegváltó idézeteket. Pedig a világnak nagy szüksége lenne a megváltásra, kezdetnek mondjuk egy örök PH előfizetés mindenkinek jól jönne. PornHub. Nem Prohardver. :D

(#8) samu76


samu76
csendes tag

Sziasztok! Mikorra várható a novemberi frissítés? Lassan december :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.