2024. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

Robotporszívók topik Összefoglalója!

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Mielőtt kérdésed a témában feltennéd, kérlek olvasd el az alábbi ÖSSZEFOGLALÓT!

A topik rendszeres látogatói nevében köszönjük hogy elolvasod ezt az Összefoglalót, amiben a legáltalánosabb és alapvetőbb információkat találod meg. Ha mégis olyan kérdésed lenne, ami ezen túlmutat, igyekszünk rá válaszolni. Kezdjük azzal hogy mi is az a robotporszívó, mitől robot egy porszívó, milyen funkciókkal és lehetőségekkel rendelkeznek. A porszívó témában komoly rutinnal rendelkező Ribarszki fórumtársunk ezt egy kiváló Logout cikkben kifejtette, javasolt ennek átnézése első körben: Amit a robotporszívókról tudni érdemes.
Na most hogy ezen átrágtad magad, irány a mélyvíz. ;)

Jó jó, de melyiket vegyem?
Pénztárca, felhasználási terület és talán kicsit hit kérdése is. Mostanra a fórumozók többsége valószínűleg egy szisztematikus porszívót fog ajánlani, azonban lehetnek olyan esetek amikor vagy felesleges vagy egyszerűen nem elég pénztárca barát pl. egy Xiaomi Robot 1 készülék.

Mikor érdemes szisztematikus gépet venni?
- Ha nagyon tagolt a lakásod, és a küszöbön vagy burkolatváltón amúgy a gép be tud menni a takarítandó helyiségekbe.
- Ha nagyobb a tisztítandó terület, és fennáll a veszély hogy a random gép egy szobában elakad vagy nem talál vissza a töltőre.
- Ha nem vagy otthon jellemzően amikor a készülék takarít.
- Ha szeretnél zóna tisztítási programot.
- A legalaposabb terület bejárást szeretnéd.
- Ha megengedhetsz magadnak 75.000-130.000 Ft-ot egy robotporszívó vásárlásra.

Mikor érdemes véletlenszerű mozgású gépet venni?
- Ha nagyon tagolt a lakásod, de a küszöbön vagy burkolatváltón a gép amúgy sem tud bemenni önállóan a takarítandó helyiségekbe.
- Ha a felügyeleted mellett takarít a készülék és szobáról, szobára akarod helyezni manuálisan.
- Ha előnynek érzed hogy egyes területeken a gép akár 10-20 alkalommal is átmegy, és nem zavar ha "elhagy" pár apró foltot.
- Ha maximum 40-50.000 Ft-ot tudsz rászánni egy robotporszívóra.

Nézzünk egy szemléltető ábrát, amiről egyből szembetűnik a két gép közötti technológiai eltérés.

A topik látogatói által ajánlott robotporszívók:

Véletlenszerű mozgású, avagy "Random" robotporszívók:
Legismertebb típusai: iLife A4s, iLife A7, iRobot Roomba 614, iRobot Roomba 650 stb. Az ajánlott típusok is nagyjából ezt a sorrendet követik, értelemszerűen a kínai gyártók a nagy nevűektől lényegesen olcsóbban kínálják termékeiket. Időnként megjelennek a piacon különféle más "olcsó" ajánlatok, azok egy része nem ajánlott kategóriába csúsznak az ismeretlen gyártó / alkatrész háttér miatt, jobbik esetben pedig egy átcímkézett ismert típusról van szó (pl. LIDL vagy ALDI akciós gépek). Utóbbiakról érdemes a topikban érdeklődni.

Szisztematikus mozgású, avagy "Okos" porszívók:
Ahogy a neve is mutatja, azt tekintjük elsősorban okos porszívónak, amely valamilyen szinten tisztában van azzal hogy az adott takarítandó területen hol tartózkodik, képes a tisztítási műveletet megszakítani, majd onnan folytatni. A területet képességeinek korlátaival bejárja, és lehetősége szerint mindenhol takarít, azonban ahol már végzett oda az adott munkamenetben újra már nem megy.
Legismertebb típusai: Xiaomi Robot 1, Xiaomi Roborock S50-51, iLife v8s, iLife A8, iRobot Roomba 980, Neato Botvac D7 stb. Az ajánlott típusok is nagyjából ezt a sorrendet követik, értelemszerűen a kínai gyártók a nagy nevűektől lényegesen olcsóbban kínálják termékeiket.

Hamarosan - iLife tulajdonosi leírás, vélemény és javaslat. - farkas26
Hamarosan - Xiaomi Robot 1 és S50 leírás, vélemény és javaslat. - fórumozó

(GYIKFAQ :D )

- Egy szisztematikus gép jobban szívja a port, szebben takarít?
Alapvetően nem, egy iLife gép mechanikusan ugyanúgy megállja a helyét mint egy Xiaomi, szoftveres tekintetben vannak markáns különbségek.

- Nem működik a Xiaomi porszívómon a zóna takarítás, mit tegyek? +
- Ha hozzáadom a Xiaomi porszívómat a MiHome apphon, nem látszódik a többi termék amit a gyártótól használok, mit tegyek?
Töltsd le a Xiaomi.hu fórumról a magyarított MiHome appot, majd az ott leírtak szerint töltsd le a magyarított porszívó APK-t, régiónak pedig válaszd a Mainland China-t.

- Milyen későbbi felmerülő költségekre lehet számítani egy robotporszívónál?
Minden forgó-mozgó alkatrészeket tartalmazó eszköz esetében alapvető hogy vannak elhasználódó részek, ezek: oldalkefék, főkefék, szűrők (többnyire HEPA és/vagy szivacsok). Vásárlás előtt győződjünk meg arról, hogy az adott géphez beszerezhetők a kopó alkatrészek, vagy vásároljunk be belőle több évnyi tartalékot. :) Ilyen szempontból az ismertebb gépek választása egyértelmű biztonsági előny.

- Azt szeretném ha a porszívóm egy bizonyos területre soha nem menne be. Hogyan tudom megoldani?
Az általános megoldás a "virtuális fal" vagy no go funkció (utóbbit egyelőre csak a 360 S6 készülék és prémium kategóriás készülékek tudják). A virtuális fal egy mágnesszalag, a készülékek érzékelik ha a közelében mozognak és távolságot tartanak tőle. Hátránya hogy nem minden esetben lehet tartósan elhelyezni, rejtve használni és meglehetősen drága.

- Kefét, hengert és egyéb alkatrészt lehet utángyártott változatban kapni?
Lehet, valószínűleg ezek minősége viszont elmarad a gyáriaktól, minőségi alternatívára 100%-osan bevált forrás, csatorna nincs. Vásárlói tapasztalatokat érdemes megnézni, pl. xiaomi utángyártott oldalkefe szárai letörnek, minősége gyenge.

- Nem megy a szoftver frissítés a roboton, pedig a MiHome app szerint van rá újabb.
A frissítéshez a porszívónak dokkolón kell lennie, valamint 50% feletti töltöttséggel kell rendelkeznie. Ellenőrizd hogy a gép WIFI-vel jól lefedett területen legyen.

- Xiaomi porszívó esetén a MiHome appnak van alternatívája?
Van, FloleVac néven fejlesztett egy német csapat alternatív alkalmazást Xiaomi gépekhez. A szoftver ingyenes egyelőre, azonban a nyelvi fájlokért fizetni kell. Ajánlott azonban sz_gabor felhasználónk által készített magyarítást használni. Ennek frissítése folyamatban van!

- Van Xiaomi porszívóhoz pontos leírás a magyarításra?
Persze, ezen a linken részletesen le vannak írva a teendők. Ha elakadsz, kérdésedre a topikban is válaszolunk.

- Xiaomi porszívómhoz találok magyar nyelvű használati útmutatót?
Igen, ugyanazon a linken amin a magyarítás található.

- Egy Xiaomi robotporszívót használhatunk két accountról?
Igen, Egyik accounthoz lesz rendelve a gép, a másik részére pedig meg lehet osztani. Az értesítések azonban csak a hozzárendelt accountra érkeznek meg, viszont kezelni a megosztottról is lehet.

- Egy Xiaomi porszívóknál a zóna takarítás során miért jut fel a gép a szőnyegre könnyebben?
Az egyik firmware frissítés után a zónázás bejárásáig a főkefe nem forog. Gyakorlatilag úgy mozog a gép mint amikor töltőre megy. Emiatt a szőnyeg megmászása könnyebb. Egyes esetekben a szőnyegeket elkerülő gépet így zóna tisztítással "rá lehet venni" az elhagyott terület kiporszívózására.

- Riasztókhoz hogy viszonyul a robot? Beriaszt?
Nem. Alapesetben a legtöbb riasztó vígan működik bekapcsolva a robot mellett. Probléma esetén kisállat védelem vagy maszkolás állítható be az infrákon, de a fórumozók között még erre sem volt példa, tehát valószínűleg nem lesz a géppel ilyen gond.

- A HEPA szűrő egyes modelleknél elvileg csap alatt mosható. Nem teszem ezzel tönkre?
De. Abszolút nem ajánlott a HEPA szűrők csapvízzel mosása, mivel a vízben található ásványi anyagok a finom szűrő lyukait eltömítik. RO vízzel lehet takarítani ha mindenáron mosni szeretnéd. A HEPA szűrőket javasolt sűrített levegővel kifújni, esetleg klasszikus porszívóval tisztítani, valamint rendszeresen cserélni. Érdemesebb elfogadni, hogy ez egy fogyó alkatrész a porszívók esetén (ahogy az oldalkefe és főkefe is) és rendszeresen újra kell cserélni.

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.