2020. október 27., kedd

Gyorskeresés

OUKITEL K10000 mobiltelefon összefoglaló

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

-= OUKITEL K10000 =-

A készülék főbb adatai: Specifikáció
Jelenleg a legfrissebb elérhető Android verzió a 6.0.

Hol tudok készüléket vásárolni?
• Népszerű beszerzési források új készülékre az eBay, Aliexpress és GearBest
• Hivatalos EU értékesítés nincs, hardveraprón és jófogáson is lehet találni időnként eladó készüléket.

Meddig bírja az akkumulátor? Kell-e formázni?
• Használattól függően sokáig és borzasztóan sokáig. ;) A piacon jelenleg nincs ennél nagyobb készenléti idővel rendelkező készülék, a marketing szerint az egy hetes működés elvárható. Nálam kb. 12%-ot merül naponta (Wifi, BT és GPS bekapcsolva, telefonálás sok, multimédiás fogyasztás kevés).
• A Lítium-Ion akkumulátorokat nem kell formázni. Nem is ajánlatos teljesen lemeríteni teljesen.
• Ennél az akkumulátor típusnál nincs csepp töltés, egy záró töltés van a végén. Minél nagyobb az áramerősség a töltés elején annál több ideig tart a záró töltés. A saját gyorstöltőjével kb 3.5 óra alatt feltölthető 100%-ra.

Garancia
• Mint minden kínai eredetű készülék esetén a garancia itt is fenntartásokkal fogadható.
• Javasolt beszerzési forrásnak az eBay + PayPal fiókos fizetés kombó. A vitás ügyekbe így a két legnagyobb netes vásárlást támogató szolgáltató rendszerét is be lehet vonni.

Összetört a kijelzőm, mit tegyek?
Menj el paintballozni. :) Ha lenyugodtál, akkor a következő lehetőségeid vannak:
• Rendelsz magadnak javító szettet és megcsinálod némi kézügyességgel és óvatossággal. Nagyjából 15.000 Ft körüli összegre számíthatsz az LCD panel árát tekintve.
• Beviszed egy megbízható mobiltelefon szervizbe. Előnye: jó eséllyel szakszerűen kicserélik a törött alkatrészeket. Hátrányai: drágább és kétes minőségű alkatrész előfordulhat.

Ez egy strapatelefon?
Hivatalosan nem! Ajánlott rá egy üvegfólia és a gyárilag dobozban található műanyag keret használata. Vízállóság nincs, por és ütésállóság sincs. Azonban aki egyszer a kezében fogott egy ilyen telefont, tudja hogy masszív és nem ajánlott strandon hordani. Nem azért mert a telefonnak baja lenne ha elejted, hanem azért mert ha a nagylábujjadra esik, tuti oda 1-2 körmöd. ;]
Igen, ez egy nehéz tégla. Alumínium kerettel, hatalmas akksival, nehéz üveggel stb. A neten lehet találni ütésre, dobásra stb. teszteket.

Hogyan érdemes védőfóliát / üveget feltenni?
• Többen azt a módszert követjük, hogy a felszerelés helyszíne a fürdőszoba, esti tusolás után éppen tökéletes. Minél nagyobb a pára, annál kevesebb a szálló szösz és por. További teendők a termékhez adott leírás alapján követendőek.

Többféle módszerrel tudsz alapszoftvert frissíteni a készüléken. Legegyszerűbb amikor is a készüléked automatikusan figyelmeztet ha a gyártó új verziót ad ki, és ezt Wifi-n keresztül kb. 15-20 perc alatt fel is telepíti a telefonra. Beállításaid és telepített szoftvereid megmaradnak.
Profibb felhasználók SP Flashtool szoftverrel töltik fel az őket érdeklő rom verziót. Ennek előnye hogy régebbi vagy moddolt verzió is telepíthető, azonban bőséges hozzáértést és odafigyelést igényel.

Jelenleg Lollipop valamint Marshmallow alapú szoftver elérhető a készülékhez. A Nougat támogatásra vonatkozó információ egyelőre nincs. A készülékből nincs kártyafüggő verzió, a gyártó relatív kis darabszámú terméket állít elő, szolgáltatói listázásba nem kerül bele.

Minden ROM telepíthető SP Flashtool-al!
A készülékkez verziót keresni az MTK processzoros kínai készülékek ROM rom tárházában, a needrom.com lehet, a telefonnak elég szépen gyarapodó Google+ zárt közösségi oldala (Unofficial OUKITEL K10000 Community) is van, amit egy lelkes K10000 használó tart fenn.

A készülékből két fő verzió van, nagyon-nagyon figyeljünk milyen romot töltünk fel a telefonra, mert pillanatok alatt egy elektonikai tégla boldogtalan tulajdonosai lehetünk!
Ismertető jelek:
- A "régebbi" hardver verzió bekapcsoláskor fekete alapon narancssárga OUKITEL felirat jelenik meg.
- Az "újabb" hardver verzió bekapcsoláskor fehér alapon narancssárga OUKITEL felirat jelenik meg.
Egy nem hivatalos (a gyártónál dolgozó marketinges kiscsaj levelezése alapján leszűrt) információ szerint az újabb változat a kamera modul beszállítójának változása miatt volt szükséges. Tehát az biztos, hogy kétféle kamerával fordul elő a készülék. A két verzióra vonatkozó tesztet sajnos eddig senki nem készített, de az biztos hogy mindegyik elfogadható, az árkategóriát tekintve az átlagnál jobb képeket készít.

Alapvetően elmondható, hogy a legtöbb felhasználó bőven elvan a gyári frissítésekkel, és szoftveres buherálásra nincs szüksége. Amennyiben ez a szint mégsem elegendő, az alábbiakban próbálok egy kicsit segíteni az egyébként tényleg könnyen téglásítható folyamat megismerésében.

Nagyon sokan használunk védő üveget (9H vagy 9H+) a telefonjaink LCD paneljének védelmére.Mivel a készülék érintő panelje és lcd-je üvegből van, így természetes, hogy könnyebben törik mint egy műanyag. Már jeleztem hogy nem strapatelefonról van szó, sajnos előfordul hogy egy nagyobb esés esetén pókhálósodik az LCD vagy a digitizer. Mivel óriási macera az utóbbit egyedül cserélni, együtt pedig drága, érdemes egy 800 Ft körüli ártól kezdődő edzett üveg védő felületet venni rá.

Tokból is van választék, bár tény hogy lényegesen kisebb a kínálat egy ismertebb típushoz képest. Azért így is lehet választani bújtatós, nyitható, övre szerelhető stb. tokokat. Vásárlás előtt érdemes alaposabban szétnézni a nagyobb netes áruházat között, néha ki lehet fogni elég ritka és jobb fajtákat is. Sajnos többnyire általános tok (tehát nem csak erre a készülékre gyártott) típusokat fogunk találni.

A készülék alapesetben nem támogat vezeték nélküli vagy mágneses csatlakozású töltési lehetőséget, azonban a WSKEN termékei itt is jó szolgálatot tehetnek. Mivel a készülék alja amúgy is alumínium, a szintén fém mágneses micro-usb csatlakozó alig fog látszódni és vékonysága miatt kényelmetlenséget sem okoz. A kábel dugdosástól viszont ezesetben is megszabadulhatunk, ami egy autós töltésnél nem kis kényelmet tud jelenteni.

Előre szólok hogy az első rootolási próbálkozásom az adott készülék visszavonhatatlanul téglásításával végződött, tényleg csak akkor csináld ha nagyon kell az a root és nagyon odafigyelsz hogy mit és hogyan csinálsz. A továbbiakban a ROOT jog megszerzéséről fogok szájbarágós módszert leírni, amely az FZ_V1.0_20160818-as (6.0) szoftver alapú készülékre vonatkozik, Win7-es PC-vel összekötve. (A másik verziós telefon jelenleg V12-es verziónál tart és a legfrissebb romot itt tudod letölteni).

Sajnos 6.0 alatt az általam tesztelt egyik kínai root hacker külső vagy belső app sem működött (kingroot stb.), így nagyjából egyetlen módszer maradt:

TWRP telepítése -> 2. SU.zip flashelése

Ha már belaktad a telefont, tényleg minden adatodat mentsd róla. Most.
Az egész módszertan legnagyobb problémája, hogy az MTK chipsetes telefonok esetén a bevált módszer az SP Flashtool használata, ami nem készülék specifikus. Tehát olyan egyszerű módszertanokat mint amit pl. egy Xiaomi, Samsung vagy Sony telefon esetén romolgatásnál esetleg megszoktál, azt itt most lassan de biztosan el is felejthetsz. :) A jó hír viszont az, hogy ha a Mélyvíz részben leírtak menetét megérted, akkor nagyjából minden más MTK chipsetes telefonnal el fogsz boldogulni.

1. Ha belaktad a telefont, akkor teljes mentés készítése a telefonon lévő adatokról (képek, szoftverek, sms stb.)
2. Ebédelsz egy nagyot, kiolvasod a háború és békét, stb. :)
3. Feltelepíted az MTK driver készletet
4. Az univerzális ADB-t is telepíted.
5. Telepíted az SP Flashtoolt egy tetszőleges könyvtárba.
6. Letöltöd a TWRP-t és SU apk-t tartalmazó csomagot, majd kitömöríted egy tetszőleges könyvtárba.
7. A csomagban található update.zip állományt másold fel a telefon belső vagy külső memóriájába, tetszőleges de egyértelmű helyre (pl. download mappa).
8. Elindítod a flash_tool.exe fájlt, majd a Download fülre, majd a Scatter-loading fájl sor végén lévő Choose gombra kattintasz.
9. A fájl megnyitó ablakban kikeresed az előbb kitömörített TWRP-t tartalmazó könyvtárat és az ott található MT6735_Android_scatter.txt fájlra kattintasz.
10. Ügyelsz arra hogy az Authentication File mező alatti lenyíló ablakban a "Download Only" legyen kiválasztva!

11. Meggyőződsz róla újra hogy a készülékeden a Beállítások/A telefonról menüben a BUILD szám sorban OUKITEL_K10000_FZ_V1.0_20160818 szerepel. Ha nem, akkor AZONNAL irány az összefoglaló Mélyvíz része és az ott leírtak alkalmazása.
12. Kikapcsolod a készüléket, a számítógépedbe bedugod a telefonhoz kapott gyári fehér USB kábelt, de a telefonba még nem dugod bele.
13. Rákattintasz a DOWNLOAD inkonra, szürkére váltanak a flashtool programban a sorok, majd a kikapcsolt készüléket egyszerűen rádugod a gyári USB kábelre.
14. Pár másodperc alatt lefut a feltöltés, alól egy sárga csík fog szaladni, amint 100%-osra feltöltötte, egy zöld körrel jelzett felugró ablakot fogsz látni.
15. A kábelt a telefonból eltávolítod, bekapcsolod, hagyod bebootolni (akár fél perc is lehet). Ha minden rendben, akkor fellélegezhetsz és kapcsold ki újra a készüléket.
16. Kikapcsolt állapotban kezd el nyomni a Hangerő FEL gombot, majd vele együtt a Bekapcsoló gombot is. Amint felvillan az LCD engedd el a Bekapcsoló gombot és a Hangerő FEL-t is.
17. Egy apró karakteres menüt kapsz a kijelző közepe táján Select Boot mode felirattal. A kiválasztás a Hangerő FEL gombbal történik, az OK a Hangerő LE. Itt válaszd a [Recovery Mode] menüt a TWRP-be való belépéshez (értelemszerűen a [Normal Boot]-ot a telefon sima indításához).
18. Indítod a TWRP-t a [Recovery Mode] kiválasztásával, majd a bal felső sarokban lévő INSTALL gombra böksz.
19. Kiválasztod a 7-es pontban telefonra feltöltött update.zip állományt, majd a Swipe to confirm to flash csúszkával leokézod a flashelést.
20. Ha végzett, a Reboot to System menüvel újraindítod a telefont, ne lepődj meg ha sokáig fog tartani míg a teljes boot folyamat befejeződik. Ha készen van, a telepített programok között megtalálod a #SU alkalmazást is.
21. Gratulálok, sikeresen rootoltad a telefonod! :R

Számomra az alap problémát az okozta a flashtool használata során, hogy nem a készüléknek megfelelő romot sikerült feltölteni rá / vagy hiba csúszott a scatter fájl hexa kódjaiba, nem kideríthető már. A lényeg hogy olyan címre sikerült vélhetően írnom, ahová nem kellett volna. Sajnos MTK alapon a feltöltés és flashelés előtti mentés nem annyira egyszerű dolog, de azért nem lehetetlen megóvni a készüléket a hibás flashelésektől.
Eredendően volt egy jól bevált módszer Cappa72 blogjában leírva, de sajnos az MTK Droid Tools szoftvert nem fejlesztették tovább, az MT6735-ös chipsettel már nem tud mit kezdeni. Így végül a következőt okoskodtam:
SP Tools Readback menüje segítségével kiolvasom a feltöltendő partíciót, mielőtt ráflashelek valamit amit nem kéne. Egy komplett romot így menteni elég kuli meló, de azt hiszem tapasztalva hogy mekkora kárt lehet csinálni egy félreflasheléssel, valószínűleg megtenném.
Ezért amennyiben az OUKITEL K10000 telefonod nem az FZ_V1.0_20160818 szoftver verziós, a fentebb említett ROOT módszer előtt a következőket végezd el:

1. Töltsd le a Needrom vagy Oukitel Community oldalról azt a TWRP verziót, ami a Te szoftver verziódhoz készült (pl. V12).
2. Csomagold ki a zip fájt, majd tallózd be a csatolt Android_scatter.txt fájlt a Download menübe. Ha a Recovery.img-hez nem csatoltak scatter fájlt, akkor vagy töltesz másikat amiben van, vagy megpróbálod a saját rom verziódat leszedni, és abból kiszedni. A lényeg hogy nézz bele a fájlba, valami hasonlót fogsz látni:

3. Jól látszik hogy a recovery.img tartalmát a 0x0000000002d80000 és 0x0000000003885fff címek között fogja beírni a telefon flash területére. Ezzel még csak a felülírt területet kapod vissza, azonban célszerű lenne az egész partíciót menteni ráírás előtt, ezért a scatter fájlt megnyitod, majd megkeresed a recovery szót benne:

4. Jól látszik, hogy a kezdő cím a 0x2d80000, majd nem a vég cím, hanem az onnan beírt adat maximális mennyisége van megadva: partition_size: 0x1000000 és az is látszik hogy a region: EMMC_USER. Mentéskor ezt a három adatot kell megadni, mivel olvastam a neten hogy a Flashtool verzió függő hogy mely esetben érzékeny a nullákra mely esetben nem, így azt javaslom hogy olyan formában kerüljön be a visszaolvasáskor, amilyenben a Download módban látszik.
5. Kattints a Readback menüre, majd ADD, megjelent egy új sor, arra kattins duplát, majd adj nevet a fájlodnak, pl. recovery_mentes.img
6. Az előzőek alapján az adott scatter fájlból ezek az infók így kerülnek beírásra:

7. Az OK gombra kattintás után a Read Back gomb marad, elszürkül a mező, telefon kikapcs, gyári fehér USB kábelt először a PC-be, majd a kikapcsolt telefonba kell bedugni.
8. A visszaolvasás megtörténik, majd a szokásos zöld kört kapjuk.
9. Jól látszik hogy a mentett fájl mérete meghaladja a feltöltendőét, mivel a teljes partíció területét olvastuk vissza. Ez esetben ha megnyitod és belenézel, látni fogod hogy a fájl eleje a feltöltendővel szinte megegyezik (ez jó hír, mert vélhetően olyasmit töltenél rá mint ami rajta volt), a vége pedig csupa üres 0.
10. Ezután a mentett partíciót azzal a scatter fájllal együtt amivel beolvastad mentsd el biztos helyre.
11. Elvileg így ha gond van, de még tudsz rá flashelni (nálam így volt), vissza tudod a telefont állítani a kiinduló helyre.
12. Egyéb magánszorgalommal a kis mentett scatter fájlodat meg tudod magadnak szerkeszteni, hogy más ne is legyen benne és értelemszerűen az általad megadott img fájlt keresse.

Nem mondom hogy az itt leírtak megoldást jelentenek minden bénázás ellen, de az tuti hogy én innentől minden MTK chipes teló flashelése előtt ezeket a lépéseket végig fogom csinálni minden egyes partícióval amit az adott flash érint.

Ha bármi kérdés van, kérlek ebben a fórumban tedd fel. :R

Az összefoglalót vidáman faragta:

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.