2024. június 4., kedd

Gyorskeresés

Filmes blog - Drive (2011)

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Nem! Sokkal több annál....

Nem egy szimpla autós mozi kezdjük ezzel, így aki a The Transporter féle autókázásra, Statham-féle, megkoreografált verekedésekre és ütős beszólásokra számít, csalódni fog.

A Drive egy sokkal reálisabb film. Belemarkol az ember lelkébe; úgy, mint ahogy arra csak kevés mű képes.

Veled is volt már olyan, hogy egy film nyomott hagyott benned? Kutattad magadban a dolgot, hogy mi is lehet ez; de nem egy-egy filmrészlet, hanem a kerek egész az ami beszippant.
Nem ülepszik le azonnal, rágódsz rajta napokig, felidézed a látottakat, és valami különös érzés fog el, miközben nézed, és miközben visszagondolsz rá.

És ehhez ebben most minden együtt van. Gosling karakterére épül minden, szűkszavú, rideg, precíz, ugyanakkor brutális ha kell ez a még mindig kölyökképű gyerek. Annyira átjön, ahogy még magán is meglepődik, milyen durva dolgokat képes tenni, hogy megvédje azokat akik fontosak számára. A nőt, akibe reménytelenül szerelmes, annak fiát, akit sajátjaként szeret, a mentorát, kire pedig apjaként tekint. Valahol tragikus is, hogy kockáztatja saját életét, csakhogy másokon segítsen, szinte a semmiért cserébe. És ő maga is tudja miként végződhet ez az egész, hiszen itt bizony Happy End nincs!
A kameramozgás olykor lassú - akkor amikor kell, és ott ahol kell, a feszültségkeltés pedig, főleg a film elején, a székbe szögez, és minden idegszáladdal odakoncentrálsz.
A zene valami fenséges, 80-as évekre hajazó szintipop stílus, egyszerűen pazar. Garantáltan ezt fogod hallgatni napokig, annyira hatással lesz rád.

A Drive letaglózott. Még most is, mindig mikor belehallgatok a zenéjébe, elfog az a különös, leírhatatlan érzés.

Az év filmje? Hát nem tudom, nem láttam mind. Kultfilm? Igen! A legjobb autós film? Talán. Van mondanivalója, története - tulajdonképpen autókázás van benne a legkevesebb.

Remek film a legjobbak közül. Nem véletlen, független produkció, európai rendezővel. Ez így pedig általában jó páros szokott lenni:)

Végezetül hallgassatok bele ti is!
- Nightcall
- Real Hero
- Under Your Speel

Hozzászólások

(#1) danih


danih
addikt

(#2) albert8


albert8
addikt

De mért nincs szinkronos? :O

Flickr----https://www.flickr.com/photos/113522384@N02/? -----------------------------------Krumplistészta----https://krumplisteszta.wordpress.com/

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.