2024. május 22., szerda

Gyorskeresés

Melyik Notebookra milyen Linuxot telepítsek?

Írta: | Kulcsszavak: Linux Notebook

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ez a blog azt a célt szolgálná, hogy az asztali géppel rendelkező Linux felhasználóknak segítséget nyújtsunk, hogy milyen notebookot érdemes használni Linux alá, egyes tipusoknak mik a jellemzői VGA terén például, de ahogy olvasom a topikokban a net elérés is sok esetben akadályokba ütközik, vagy fullos processzor pörgés, ventihasználat is előfordul...

Alapvetően home user felhasználóknak szánt notebookokról van szó, nem gamer notikról.
Akik használnak ilyen eszközt, megoszthatnák tapasztalataikat, milyen disztró milyen DE-vel hogyan fut, mikre érdemes odafigyelni.

A Milyen Notebookot vegyünk topikban is érdeklődhetünk, de itt kifejezetten Linuxosok tapasztalataira építenénk.

Előre is köszönöm, ha megosztjátok, milyen disztrót milyen notin használtok, használtatok! :R

Hozzászólások

(#1) ubyegon2


ubyegon2
nagyúr

Én már érdeklődtem a Notebook-os topikban, mit lenne érdemes venni, van válasz is. Kíváncsi lennék, van-e valakinek tapasztalata véleménye az ajánlott notiról vagy a leírt célokra milyen mást ajánlana! :)

Ilyet is találtam:
What do you guys think the best Linux distro for laptops?
6 More Great Linux Operating Systems For Netbooks

[ Szerkesztve ]

(#2) inf3rno válasza ubyegon2 (#1) üzenetére


inf3rno
nagyúr

Nem tartozik szigorúan a notebook kategóriába, de jelenleg az Asus T100-al úgy néztem, hogy nem ajánlott a Linux (legalábbis az Ubuntu). Az a baja, hogy nagyon speciális hardver van benne. [link] Reméljük a későbbiekben ez változik, nem szeretnék örökre win8.1-et a kütyün.

Buliban hasznos! =]

(#3) petipetya


petipetya
nagyúr

Acer Aspire vonal és a Linux Mint a Cinnamon felületen nálam remekül együttműködik, így ezt tudom ajánlani.

[ Szerkesztve ]

"nincs rá lezsóidő"

(#4) ubyegon2 válasza petipetya (#3) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ez OK is, de még az Acer Aspire vonal érthető is, de milyen DE-vel használjuk, ez már nem mindegy! Minen elfut rajta, KDE, Cinnamon, Unity is?

(#2) inf3rno Nem számít, ha nem szigorúan notebook kategória, igazából bármilyen mobil eszköz belefér az ajánlatokba, de azért ne 10" alatti legyen. :D
Pont az ilyen speciális hw-ek fontosak itt, mert az ilyeneket már célzottan kerülhetik a leendő felhasználók, persze aki Winről akar áttérni, az be van szorítva és vár, hogy javul a helyzet! :K

[ Szerkesztve ]

(#5) Cucuska2


Cucuska2
őstag

Én amikor vettem az E5430-amat, akkor láttam rajta, hogy Ubuntu certified, így telepítettem egy WIndowst és egy Ubit, és nekem nagyon bejött. :)

Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!

(#6) totron


totron
addikt

Minimáldisztrók minimál ablakkezelõkkel a hitvallásom notikra. Ki akar a szükségesnél több ventizajt hallgatni? Sokszor a legerõforrásigénytelenebb disztrók a legmókolósabbak is, ezt nem mindenki szereti, akik meg de, azoknak sincs meg mindig a türelem. A Salix és a Puppy Slacko sikeresen ötvözik a kisétvágyúságot a felhasználóbarátsággal. Természetesen tengernyi leszármazott áll minden család alatt (slack, debian, arch, gentoo), legtöbbször ezek forkjaival találkozhatunk, melyek célja az alternatív világon belül is az alternatívkodás, de erõforrás-igénnyel van, hogy elcsúsznak a buzgó alkotók.

(#7) ubyegon2 válasza Cucuska2 (#5) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Jó, hogy említetted, arra elfelejtettem kitérni, hogy egyes gépeket eleve Linuxxal telepítve árulnak, vagy csak oly módon, ahogy írod. Az előre telepítés sok esetben felejtős, akár a Dell által bütykölt Linuxok, akár a nagyon lightos Linuxxal szerelt gépek.
Dellel még lehet mit kezdeni, újratelepíti az ember, de ha nagyon lightos van fenn, az azt jelentheti, hogy nem nagyon fut rajta komolyabb erőforrás igényű disztró!

Sokan veszik mostanában a nagyon belépőszintű olcsó notikat, de a szakik erről lebeszélnek, jobban járunk egy használt üzleti géppel.

(#8) Cucuska2 Szerencséd volt, SSD meg valóban erősen javallott notikba, még ha nem hurcoljuk, akkor is!

[ Szerkesztve ]

(#8) Cucuska2 válasza ubyegon2 (#7) üzenetére


Cucuska2
őstag

Volt rajta gyárilag Ubuntu, de semmi Delles ügyeskedéssel. Mivel cseréltem a merevlemezt SSD-re, így a gyári Ubuntuval nem érintkeztem, de utólag telepítve mindent felismert és minden pöccre ment.

Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!

(#9) mezis


mezis
nagyúr

Gyenge grafikával rendelkező (régi) laptopra Xubuntu-t, a többire Ubuntu-t szoktam installálni.

[ Szerkesztve ]

mezis

(#10) ubyegon2 válasza totron (#6) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ez is teljesen logikus megközelítés, de ha van már asztali gépen egy jól megszokott disztród a kedvenc DE-vel, akkor ha a noti kerül a kezedbe, nem rossz, ha ugyanazt látod. Én legalábbis erre úszok, mint ahogy asztaliban is tökre minden ugyanolyan Mint 17.2-n és Jessie-n is. majdnem

(#9) mezis Ez is teljesen logikus, annak főleg, aki ismeri a notikat! Épp az lenne a lényeg, hogy kicsit bővebb infókat gyüjtsünk össze. ;)
Nekem például semmit nem mond egy notiról a hardwerlistája egy bolt weboldalán, míg asztalinál azért tudom, mit bír!

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.