2022. szeptember 28., szerda

Gyorskeresés

A Docker (Desktop) image-tárolási helyének megváltoztatása Windows-on

Írta: | Kulcsszavak: Docker . image-repository . repository . Windows 10

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A Docker egyfajta alkalmazás-izolációt tesz lehetővé, azaz egy alkalmazás fejlesztésénél az alkalmazás környezetét el lehet úgy szigetelni (az alkalmazásrészeket be lehet "csomagolni"), hogy ne kelljen miatta a gazdagép (host) beállításait szanaszéjjel túrni, hogy az alkalmazás működhessen. Ráadásul ha a fejlesztés egy másik gépen folytatódik, akkor a Docker-fájlt (ami tartalmazza az alkalmazást és környezetét) kell csak áthurcolni a másik gépre, és az ott is működőképes lesz.

További (magyar nyelvű) infó itt: https://youtu.be/HL1REXHJ3-k?t=1065

Alapértelmezésben a Docker a Docker-image-eket (elvileg) a C:\ProgramFiles Docker nevű almappájában tárolja valahol, egy VHDX-fájlban, és az alábbi parancsokkal lehet rábírni, hogy áttegye mondjuk a D: meghajtóra.

Az áthelyezés módja (ezeket kell egymás után beírni valami tetszőleges Windows-terminálba, úgymint PowerShell vagy a Microsoft-Store-ból letölthető Windows Terminal stb.):

wsl --shutdown
wsl --export docker-desktop-data docker-desktop-data.tar
wsl --unregister docker-desktop-data
wsl --import docker-desktop-data <Általad kívánt elérési útvonal> docker-desktop-data.tar --version 2

Az eljárás Win10 20H2-n lett tesztelve bekapcsolt (és frissített Linux-kernellel rendelkező) WSL2-vel; ennek bekapcsolása esetén a Docker is a WSL2-t használja (ha a Dockertől is ezt kérjük a megfelelő helyen). Előtte érdemes a mappát létrehozni (pl. D:\DockerImage), és esetleg a megfelelő Windows-jogokkal ellátni.

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.