2022. szeptember 26., hétfő

Gyorskeresés

Vernee Apollo Lite Rom telepítése ( próbáltam egyszerűen megfogalmazni... )

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Jó régen írtam blogot, nézzétek el nekem, ha nem leszek annyira összeszedett,mint anno :) :R

Az Apollo Lite topicban egyre több a felhasználó,akiknek új ez a telefon és az SP-Tool-os rom telepítés.Nekik ( is) szeretnék kicsit segíteni ezzel a leírással.

Alap dolgok,szükséges eszközök:
-Asztali PC ( az átlag felhasználókat figyelembe véve Win7 64 bittel írom a leírást.Win 8 ; 8.1 és 10-re kitérek majd kicsit..)
-Apollo Lite mobiltelefon ( :D )
-Type C usb kábel( a gyári,amit mellé adnak, teljesen jó hozzá)
-Kb 10-15 perc szabadidő és TÜRELEM!!

Kezdjük az alapokkal:
Minden windows felhasználó tudja, hogy egy kulcs kérdés megkerülhetetlen windows alatt, mégpedig a megfelelő meghajtóprogramok!

Esetünkben egyszerű a helyzet: a nekünk kellő meghajtókat a needrom oldaláról regisztráció után le tudjuk tölteni.
Esetemben win7 64 alatt hibátlanul fel is lehetett telepíteni. Win 8 ; 8.1 és 10-re már csak egy kis mókolással megy fel,mivel a digitális aláírás ellenőrzését ki kell kapcsolni egy speciális rendszerindítással.Valahogy így.

A flasheléshez szükséges preloader drivereket akkor tudjuk telepíteni,ha a telefont teljesen kikapcsolt állapotban dugjuk rá a pc-re. Először ( természetesen... pfff..) a windows a netre szaladna meghajtó miatt, amit én rögtön ki is lőttem.Minek,ha már a gépen van a driver,amit használnia kell(ene) ? .Ha előzőleg már feltelepítettük az MTP drivereket és az ADB drivert, akkor szerencsétlen windows rendszerünknek fel kell(ene) tudni telepíteni a preloader drivert is.Amennyiben nem megy,úgy eszközkezelőben manuálisan adjuk meg neki a drivert( hogy hol találja.. a szokásos "saját lemez" megadással.Ezt nem részletezem, mert szerintem ennyit már mindenki tud.. :) )

MTK chipes telefonokhoz az esetek 90 %-ban az SP-Tools programot használjuk telepítésre. Apollo-hoz én innen töltöttem le egyet.Általánosan a v 5.1640-et használom hozzá.
Nem szeretnék reklámokat, de nem mehetek el szó nélkül az mellett,hogy nekem ez az első saját MTK chipes telefonom.Minden,amit ezzel kapcsolatban olvastam,tapasztaltam és tanultam , egy nagyon kedves és régi BARÁTOM ÉS MENTOROMnak köszönhetek! :R

Akkor kezdjük is el: Indítsuk el az SP-Toolt. Indítás után ez fogad minket kb:

Itt egy röpke leírásnak kéne lennie arról,hogy mi mit csinál ebben a progiban,amit én nem írok le.Aki kezdő,az ne állítgassa el,aki meg nem kezdő,az meg tudja,hogy mit és miért és hol csinál!

Ami nekünk kell itt:

Itt kell kiválasztani a scatter file-t ami a telefonunknak kell.Nem másikat!!!!!Van rá leírás a neten,hogy scatter-t hogyan tud csinálni az ember, de ugyanazt "vallom" most is,mint az előbb: kezdő NE nyúlkáljon ilyenekhez, a haladó és a profi meg tudja a dolgát...

Esetünkben a gyári rendszert letöltve megkapjuk a scatter-t is hozzá. Azt kell megadni a proginak valahogy így:

Ennek az eredménye ilyen lesz:

Itt jön az érdekesebb rész:
Normál esetben a download opció kell csak.Ez simán rátölti a romot a telóra,ami ha megfeleló,akkor el is indul a telefon.Ami cinkes benne az a következő:

Igen Keep bácsi: az ominózus preloader! Vannak emlékeid róla,ha jól emlékszem ;] :DD

Ezzel az egy résszel teljesen haza is vághatjuk a telót,ha nem pontosan a megfelelő preloader-t használjuk!

Azt javaslom annak,aki egy kicsit is bizonytalan,hogy szedje ki innen a pipát,hacsak nem akar orosz rulettet játszani!

Bevallom becsülettel,hogy én benne hagyom azt,ami nekem meg van hozzá,mert tökéletesen működik vele a telefon.Másik rom felrakásakor viszont preloader elől pipa ki! ( például Fards romjánál..)

Jön a második választási és rizikó esély:

Format all és download opció.Ennek is meg van a maga haszna és -természetesen- a hátulütője is.Nevezetesen: ennek a használatával erősen megnöveled az IMEI szám törlésének az esélyét.Szerencsére a stock Apollo Lite rendszeren erre van egy egyszerű visszaállítási mód.Amennyiben elindult a frissen flashelt gyári rendszerünk,akkor a tárcsázóba üssük be a következő kódot: *#6813# .Itt rögtön be is írhatjuk a dobozon lévő matricán található IMEI számainkat és élvezhetjük a "maradi GSM " telefonálás -khhmm- előnyeit( meg a főnököm naponta többszöri hívásait........)
.

Én eddig két esetben használtam a telefonomon a format opciót, másodikra a halálból jött vissza szegényke és persze rögtön el is felejtette az IMEI számokat.Szóval ezzel az opcióval csak nagyon ritkán éljünk. ( Másik MTK chipes telefonoknál valszeg a MAUI META 3G használatára lennénk rászorulva,ami nekem spec win7 64-alatt egyáltalán nem megy....)( bár ez inkább az én baf**ságom miatt lehet :D )

Maradjunk az SP Tool-nál: A stock romunk scatterét megadtuk, preloader elől pipa ki és download módban van az SP Tool.Eddig okés minden.Tenyereljünk hát rá a download gombra:

Ekkor a teljesen kikapcsolt telefonunkat rádughatjuk usb kábellel a gépre,mely -ha már előzőleg feltelepítettük a meghajtókat és rá is dugtuk a telefonunkat kikapcsolva és bekapcsolva is-fel is ismeri és letölti a romot a telóra.
Most nem szeretném újrarakni a telómat,lévén hajnali 4-kor indulás melózni és még aludnom is kéne és nincs kedvem megint belakni. ( 2 napos az AICP Rom a telón,azt tesztelem éppen..)

Ha minden rendben lezajlott,akkor egy szép zöld OK felirat lesz a kép közepén.Ekkor -és csak is ekkor!!!!!!- lehúzhatjuk a kábelről a telefonunkat ,melyet bekapcsolva a frissen felflashelt rendszer indulásában gyönyörködhetünk.
Nagyrészt a stock romot fogjuk így felflashelni,ezért azzal folytatom .

Amit linkeltem,az az első rom,amit az Apollo Lite-ra kiadtak és needromon megtalálható.ebben még benne volt a 4K videó felvételi opció is,melyet OTA2-vel kiszedtek a romból és "csak" a 4-es OTA rakta vissza ( hivatalosan...)
Sokan szeretnék kipróbálni a 4K videózási képességét a telefonnak,de sokaknak nem megy fel az update..
Erre az esetre nálam a következő volt a megoldás: felflasheltem a gyári első romot.
Ezt linkeltem itt is .Amikor ez meg volt, akkor erre raktam fel a vernee oldaláról letölthető OTA3 -at.
Ennek a telepítéséről képek és az angol leírás itt van.
Ez egy full rendszer,ami mindent telepít.Majdnem olyan,mintha SP-vel format and download-ot adtunk volna.Azért majdnem,mert bizonyos particiós részeket nem bánt ( megmarad pl az IMEI is) viszont a lényegesebb részeken felülír mindent.
Amint települt és elindult a rendszer, mehet megint a frissítés keresése a beállítások-ban,vagy letöltjük az OTA4 -et...

Telepítése ugyanaz,mint az OTA3-nak és ugyanúgy is kell.

A stock rendszerből jelenleg nincs újabb.Vernee beígérte a nougat-ot decemberre, de hogy melyik évre,azt nem merem megtippelni.Maga a telefon egy kegyetlen jó készülék lenne, de a szokásos kínai ba**mkodás itt is jelen van.Gyártási minőségi szórás nagy,support részük hallgat,mint a sz** a fűben ,a rendszer meg nem teljesen bug mentes, illetve nem olyan optimalizált, mint egy sense( Ne mondjátok,TUDOM,hogy a sense egy külön világ...de valahogy szemléltetnem kell :D :R )
A stock rendszer lényegében egy AOSP rom és egy mini opengapps csomag keverékének tűnik.Önmagában nekem bejött a rom, gyors is volt és konkrétan nekem nem hiányzott szinte semmi belőle ( poweramp,youtube és mx player+ac3 kodek hozzá az,amik mentek a telefonra,más nem).Sokaknak viszont túl puritán és túl sok minden hiányozhat..Nekik a play áruház megoldás lehet,de valőszínűleg egy jó custom rom is sokat nyom a latba.Pont ezért jó,hogy a forrást viszont kiadták a vernees srácok/csajok és ez egy szép nagy piros pont. Ráadásul a teljes forrás van kint,nem csak részletek.. Erre a forrásra épülnek jelenleg a custom romok,amiket a topicban páran pár helyen linkeltünk. Jelenleg az AICP -t tesztelem.Maga a rendszer iszonyatosan gyors még a gyárihoz képest is,viszont akkut jelenleg jobban zabálja.Gyári rendszerrel az átlag 5-6 óra SOT simán meg volt 40% körüli fényerővel és automata fényszabályozással, de jelenleg az AICP mindezt 3-3,5 órányira redukálta. Custom kernel nincs a telefonhoz jelenleg ( illetve van 2,ami nem publikus és még teszt alatt áll..az egyik pont az AICP-hez van... ;] :U ) de erről itt és most felesleges írni.

Következzék a custom rom telepítése.
Ehhez kell a telefonunkhoz készített TWRP letöltése.
A linken látható,hogy az hogyan is néz ki az AL-on.
Amint letöltötted a file-t, csomagold ki egy külön könyvtárba a tartalmát. Nálam ez -meglepő módon- a TWRP könyvtárba ment.Az ebben található scatter file-t add meg SP toolban. Ez csak a reco file-t fogja bepipálva hagyni és csak azt is fogja felflashelni. Minden mást békén hagy, de nekünk pont ez kell.Ugyanúgy rá kell nyomni a download-ra, majd a kikapcsolt telefont rádugni a gépre. Kábé 3-4 másodperc alatt végez. Amint megjelent az OK felirat, le lehet húzni.A hangerő fel és bekapcsoló gombokat folyamatosan nyomva tartva kell bekapcsolni. Ekkor megjelenik a választó menü:
-recovery
-fastboot
-system.
Nekünk itt a hangerő fel gombot nyomva a recovery kell.A kis jelölő a reco-n,akkor nyomjuk meg a hangerő le gombot,majd egyből gyorsan nyomjuk a hangerő fel gombot,amíg meg nem jelenik a TWRP logó. ekkor elengedhetjük a gombokat.
Nekem itt a windows új drivereket telepített, TWRP alatt is megy az MTP mód,tehát látjuk a belső memória tartalmát is,meg ha van ( nekem nincs) az SD kártyáét is.Amint megjelent a TWRP első oldala,nyugodtan kiválaszthatjuk a Hungarian nyelvet.A fórumon az angolt javasolják,de tapasztalatom szerint hibátlan magyarul is.Sokaknak egyszerűbb lesz úgy a használata.
Az Apollo Lite-ra jelenleg Gaya , Marsapa , CM13 Unofficial és AICP
romok érhetőek el. Van még Fards romja,amit nem linkelek,mert 1: folyamatos fejlesztés alatt van, 2: nekem az istennek sem megy a telefonomon twrp-vel együtt,így -tapasztalat hiányában- nem merem senkinek javasolni.
A CM és AICP romokhoz szükséges lesz még az opengapps csomag is. Itt a lényeg,hogy a 6-os droidhoz való 64 bites csomagok valamelyike legyen kiválasztva!

Én egyszerűen twrp alatt bemásoltam a letöltött zip-eket a belső memóriába,majd twrp-ben nyomtam egy full törlést ( sd,belső memóriát értelemszerűen NEM töröljük!) és utána egyesével feltelepítettem a zip-eket. AICP rendszert először, majd amikor végzett,akkor ( reboot, minden nélkül!) mehetett a gapps csomag. Amikor kész volt, akkor ment egy dalvik/cache törlés és mehetett a telefon kikapcsolása. Leállás után meg ment a bekapcsolás. Szívtam már meg azzal,hogy rányomtam TWRP-ben a reboot-ra, ez miatt én inkább kikapcsolás és ujra bekapcsolás párti vagyok.

Amit még tudni érdemes a custom recovery és custom rom kapcsán az az,hogy onnantól kezdve egyetlen gyári frissítés sem fog felmenni a telefonra ( még akkor sem,ha "csak" a reco-t cseréljük le) értelemszerűen.Ilyen esetben,ha frissíteni szeretnénk,akkor újra kell rakni a gyári részből a stock reco-t, meg kell szüntetnünk a root-ot..Lényegében majdnem teljesen újra kell flashelni a telefont.Meg lehet oldani,hogy megmaradjanak a telepített alkalmazások is, de őszintén szólva én minden esetben a tiszta telepítés híve vagyok ( évek és fc-ok,crash-ek sok sok tapasztalata után :D ), ezért a komplett újraflashelést javasolnám mindenkinek.

Ha valahol helyesírási hibát, fogalmazási pontatlanságot talál valaki,akkor kérném,hogy jelezze privátban és igyekszem javítani! :R Jelen írásom egy elakadt fórumtárs miatt készült, sajna sebtében írtam és ez miatt nem olyan összeszedett,ami méltó lenne egy összefoglalóhoz, kérlek,hogy nézzétek el nekem!

Köszönöm,hogy elolvastad! :R

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.