2021. március 6., szombat

Gyorskeresés

Az elRAGADOZÓ

Írta: | Kulcsszavak: aerocool . xpredator . ház . bemutató . zöld . szuperzöld

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Hódolatom jelenlegi tárgya a méltán híres Aerocool műhelyéből került az asztalomra. Az Xpredator sorozat X3-as változatáról lenne, szó, azon belül is egy elég zöld példányról.

No, de kezdjük is az elején. Azaz a hátulján.
Kialakítása alsó tápos, ám találunk két puhább gumibakot alul, amin tápegység meg tud pihenni, így sem csavarva a hátlapot, és gondolom a rezgéseket is elnyeli valamennyire. A táp csavar rögzítései körül végig fut egy kb 3mm-es piha habosított szivacs. Erre a megoldásra 5 csillagot adnék. Plusz pont, hogy a ház alja teljes egészében egy rács, alatta kivehető porszűrővel, méghozzá a nem gagyi fajtából. (Persze kinek mi). A 4db láb, mindegyik műanyag, de szerencsére kiegészítették őket némi gumival is, ez remek megoldás, bárcsak minden gyártó így csinálná, filléres tétel, mégis mennyivel jobb, mint a fröccsöntött sorjás műanyagok.

Persze itt vannak még a kötelező körök is, úgymint a 4db gumírozott lyuk, az esetleges vízhűtés csöveinek és egy 14cm-es Flyalpine venti (amiről eddig még nem hallottam, de egész csendes) külön molex és 3pin-es csatlakozóval.

Ahogy továbbhaladunk a teteje felé, úgy lesz egyre érdekesebb a helyzet.

A dupla radinak kialakított hely dicséretes, csakúgy, mint az állítható taréj. (Olyan, mint a T-Rex háta XD) Mindenképpen egyedivé teszi a ház megjelenését, de hogy funkciója mennyi van, azt nem tudom.

A ház belsejébe tekintve elő gondoltatom az volt, hogy ez nem is olyan nagy. Legalábbis a külsőből ítélve azt vártam, hogy lesz benne hely E-ATX deszkáknak is, de csak ATX-es és ennél kisebbek támogatottak. Persze kevés olyan embert ismerek, akinek az élete sivár pusztaság lenne óriásalaplap nélkül. A tálca kialakításba én nem tudtam belekötni. Az én Gigabyte Z97X-es lapomnak teljesen klappolt. Minden átfűzőnyílás pont ott volt, ahol kellett, minden kábel pont úgy tudtam elvezetni, ahogy szerettem volna. Igaz, sajnos VGA kártyám halála miatt a tápcsatik elhelyezését nem tudtam kipróbálni, de szemre azok is rendben vannak. Kifejezetten tetszett a hátoldalon a 7db, gyorskötözőknek kialakított fül.

Az igazi lényeg viszont az előlapon van.
Első látásra inkább szörnyülködtem a kinézetén, de azalatt a pár nap alatt, míg nálam volt egyre inkább megtetszett. Azt hiszem szépen lassan elkezdte átformálni a tudatom. Még pár nap és arra ébredtem volna, hogy neoncsövekkel és világító LED-es ventikkel teszem tele a szobát, majd a házat és végül én is egy neoncsővé változom. Pedig van ebből a házból egy vörös/arany színű változat is, némi Vasember-e utánérzéssel, na az eléggé "gamer".

Egyébként ami a felszereltséget illeti, elég tisztességes. A két ventillátor vezérlő poti összesen 6 légkavaróval tud elbánni, a két USB 3.0 csati szerintem alap elvárás (a másik végük alaplapra csatlakoztatható, nem sima hosszabbító), a két jack csati szintén említésre sem méltó, viszont a 2,5"-os HDD/SSD-nek kialakított dokkoló nagy plusz pont. Sima SATA kábel a másik vége, a tápot pedig egy molex hosszabbítóról kapja, ami jó dolog, legalább nem kell ide feleslegesen elvezetni a tápkábelt. A két oldalsó "LED csik"-ra azt hittem a potméterek visszajelzője, ami a sebesség függvényében egyre hosszabb csíkban világítanak, de azok sajnos csak a HDD visszajelző LED-jei. Kihagyott ziccer, emiatt kicsit csalódott vagyok. Az előlap egyébként mindenhol porszűrő szivaccsal van belül bevonva, aminek a kiszedése gyaníthatóan nem egyszerű, már ha ki lehet, pláne hogy egy 20cm venti van betéve alulra. Mondjuk ez legalább szép zölden világít, csendes is, hűti a vinyókat, de nem cserélhető kisebbre, a furatok fix-nek tűnnek.

Apropó, HDD-k. Én 5db -ot szereltem bele, mindegyiket a gyárilag meglévő beszerelő keretbe. Érdekesség, hogy ugyan maga a keret merev műanyag, a HDD csavarhelyeire bepattintható 4db fém pöcök mind gumiágyat kapott. Valamennyire tompítja a HDD-k rezgéseit, de nem 100%. Azért sem, mert a végén a keretet fixen 2db csavarral kell a meghajtóhoz rögzíteni. Maguk a keretek, pláne a vinyókkal együtt elég passzosan mennek a helyükre, kifele pedig még inkább, kb 1mm ráhagyás jótékonyan befolyásolta volna szerintem a vibrációk halkulását.

Ami az oldallapokat illeti, az egyik plexis, a másik nem. :D
A plexin található két ventillátorhely. 12 vagy 14cm-es méretűek szerelhetőek fel. Sok értelmét ugyan nem látom, ha már plusz venti beszerzésére adnám a fejem, inkább lecserélném a gyári megoldásokat Noctua, Noiseblocker vagy más nevesebb gyártó termékeire.

Tartozékok:
Itt egy pillanatra elmosolyodtam. No nem a hiányuk miatt, hanem mert egész gondosan becsomagolták őket. Nem túl sok, de pont elég, azt hiszem ez a megfelelő állítás.
- 8db extra hosszú ventillátor csavar
- 4db FDD csavar
- 11db alaplapi rögzítő csavar. (Elvileg ennyi E-ATX-hez kellene, de az meg nem fér bele. Lehet, hogy gondoltak azokra is, akik szerelés közben elkevernek egy-kettőt?)
- 32db 2,5"-os meghajtó csavar (Öhhmm....)
- 8db normál ventillátor csavar
- 6db 10 centis gyorskötöző
- 4db a táp beszereléséhez
- 16db normál (3,5"-os) meghajtókhoz
- 11db réz alaplapi távtartó csavar
- 1db USB 2.0 - 3.0 adapter. Kedves gesztus, ha valakinek nincs alaplapi USB 3.0 csatlakozója, az előlapon lévőket az alaplap 2.0-ás portjára is rádughatja. Ez amolyan alkoholmentes sör-szerű. Nem jó megoldás, de legalább valami.
- Kézikönyv
- Alaplapi távtartó becsavarozó műanyag csavarozó adapter (Hehh... Nekem jó volt kézzel is, vagy max egy fogóval)

Végszó:

Összességében nem egy rossz ház ez. Bele lehet szerelni akár 18 centi magas processzorhűtőt, akár 31 centi videókártyát, jól szellőzik, csini (?), belerakhatsz akár 9!!!! ventillátort is, van hely a kábeleknek és ~25000 Ft-os árával még azt is le merném írni, hogy nem drága. (Valljuk be, lehet ennél drágábban is venni rosszabbat, persze olcsóbban is jobbat - erre a verzióra javaslatokat kérek)
Ha nem lenne egy BH-01-es Chifim, akkor még akár be is ruháznék egyre, de én valahogy jobban szeretem az elpusztíthatatlan dolgokat. Összességében nekem tetszett.

Copyright © 2000-2021 PROHARDVER Informatikai Kft.