2024. május 28., kedd

Gyorskeresés

Játéktörténetem (2002-től napjainkig)

Írta: | Kulcsszavak: játék . történelem . visszatekintés . retro . összefoglaló

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok!

Legutóbb arról írtam egy személyes bejegyzést, hogy nagyjából, legjobb emlékezeteim szerint az első mobiltelefonom óta hogyan váltották egymást a mobiljaim.
Most megfordult a fejemben, hogy miért ne lehetne hasonlót csinálni, csak épp a videojátékokról. :)

Az egész történet 2002-ben kezdődött.
Azért pont akkor, mert anyukám új munkahelyre került, és ebben az évben volt az, hogy a gépparkot cserélték, azaz a régieket leselejtezték. Na egy ilyen került hozzánk is, mint életem első PC-je, 7 évesen. :D
Nem igazán (illetve semennyire sem) értettem a technikai dolgokhoz ennyi idősen, így a konfigot sem tudom, na meg különben is, ennyi év távlatából már ki emlékezne erre. :D De arra emlékszem, hogy Windows 95 volt rajta, és 500 MB volt a HDD-je. A monitora azt hiszem egy Compaq volt, talán 800*600 vagy 1024*768-as felbontással.
Ehhez társult 2 db DEMO lemez is, rengeteg DOS játékkal (többnyire demo vagy shareware darabokkal, ritkán teljes verziókkal). Na ezek voltak kiskorom igazán meghatározó játékai. Raptor, Duke Nukem 1 és 2, Commander Keen, Hocus Pocus, Crystal Caves, Monster Bash, Cosmo's Cosmic Adventure, Blake Stone - hogy csak néhány meghatározót említsek. Persze ennél jóval több volt, de nem mindegyiknek emlékszem a nevére. Pl. Boulder Dash klónból több is szerepelt a kínálatban. (még talán jobbak is voltak, mint az eredeti.)
Egész sokáig kísért el ez a gép, nagyon kedveltem. :)

Nagyjából ezidőalatt, bár időben nem nagyon tudom betájolni, de az biztos, hogy 2006 előtt, talán 2004-2005 körül volt az az időszak, amikor a közelünkben levő internet, hát... nem is kávézó, inkább ilyen játékterem szerűen elrendezett hely volt... Mindegy, a lényeg, hogy jó kis gépek voltak, egy óra, ha jól rémlik 200 Ft volt, és talán olyan 12 gép volt összesen.
De nem is ez volt a lényeg, hanem hogy netezni lehetett, (amit ritkán csináltam) éés! lehetett játszani.
Na talán nem is kell mondani, állandóan a San Andreason csüngtem. De tényleg. :)) Suli után alig vártam hogy mehessek, illetve volt, hogy szinte zárásig voltunk. :D
Aztán sajnos bezárt a hely.

Aztán megvettem életem első játékát, a Dark Reign 2 EVM változatát. (a dátumra nem emlékszem)
Ez az első gépemen nem igazán ment, a szűkös HDD miatt ugyanis nem volt telepíthető. 500 MB volt ugye a HDD teljes kapacitása, és maga a játék is nagyjából ennyit igényelt volna. (Meg szerintem a hardver sem bírta volna már...)

De nem sokkal később, 2007 karácsonyra kaptam egy használt új gépet, ha jól emlékszem az akkor 20k volt.
Na ennek egyáltalán nem emlékszem a specifikációjára, csak arra, hogy ezen már XP futott, de az biztos, hogy hardveresen nagy ugrás volt az elsőhöz képest. Ezen már vígan elszaladt a DR2, olyannyira, hogy iszonyat sok játékórát öltem bele. Volt olyan hétvége, hogy korán reggel keltem, és késő estig játszottam rajta. (Persze azért a kajaszünet és a pisiszünet meg volt tartva. :DDD )
Szerintem egyhuzamban ennyit azóta sem játszottam sűrűn. :)

Következő állomás egy notebook. - ezt ugyanis a nagybácsimtól kaptam, szintén karácsonyra, szintén használtan, 2008-ban, és mivel akkor a tesómnak nem volt saját gépe, így a desktop őhozzá került.
Egy Toshiba Portégé M300 volt a kicsike.
Játékra korlátozottan volt csak alkalmas, bár amire nekem kellett, arra alapvetően elegendőnek bizonyult - egy darabig.

Kicsit visszaugrok az időben: valamikor talán 2007 körül kaptam meg életem első konzolját, a tesómmal közösen, a PS2 Slim-et, a Tekken 5-tel. Na ez is egy meghatározó játék volt számomra, bár azóta nem sokat játszottam verekedős játékkal. Ezen kívűl a Need for Speed Carbon vagy a Medal of Honor European Assault volt az a játék, ami akkoriban igazán lekötött.
Összesen talán valami 8-10 játék gyűlt össze végül, de sajnos a nagy részükre nem emlékszem.
Volt Sims 1, Sims 2 és Pro Street is, illetve Megaman, talán az X7, vagy valami hasonló.
Arra viszont emlékszem, hogy a konzol megszerzésétől számolva a játék gyűjtemény sajnos egyre ritkábban tudott gyarapodni.

Valamikor ezután tettem szert egy használt PS1-re is, számtalan játékkal.
3 játék volt, ami igazán lekötött, a Nascar 98, a G-Police, illetve a 3.-nak nem emlékszem a nevére, de ilyen tetris szerű játék volt, ami arról szólt, hogy házakat kellett építeni.

Következő állomás: Újra asztali gép, 2010-ben kaptam, amikor középiskolába mentem. Nagyjából ekkor lett bekötve a zinternet világa is szerény otthonunkba. :) Igen, egy kicsit későn.
Még ezévben regisztráltam PH!-n, igaz akkor még csak a Hardverapró miatt, illetve a Mobilarénát már előtte is olvastam, de csak read-only módban.

Na ez a gép sem volt egy atom, mai szemmel nézve. Egy alsó kategóriás GeForce (nem emlékszem a típusára) és egy Intel Celeron E3400 biztosította az alapot, ha jól rémlik 250 GB HDD-vel.
Ez arra volt elegendő, hogy a FlatOut 2 vagy épp a Half-Life 2 szépen fusson rajta.
Ekkor sok PC játékot vettem, főleg az EVM szériából. Pl. Ford Racing, vagy LEGO Bionicle, meg hasonlók, de mégis az első kettő volt akkoriban a legmeghatározóbb számomra. Illetve még nagyjából ekkor ismerkedtem meg a SWAT 3-mal és a 4-gyel is, és azokat is nagyon kedveltem.
Akkor egy CRT HP monitort használtam, 1280*1024-en, majd később rájöttem, hogy bizony ez megy 1600*1200-on is. :D
(Aztán tönkrement, és egy FullHD LG TV-s monitort kaptam helyére.)

Nagyjából ekkor kezdtem el érdeklődni, milyen alternatív rendszerek vannak, amivel ki tudnám váltani a Windowst.
Ekkor valamiért a Solaris tetszett meg, de végül nem ezt választottam, hanem az Ubuntut, annak is a 10.10-es kiadását.
A váltás közel sem volt sima. Nem is magával a rendszerrel vagy annak használhatóságával volt gond, hanem a felhasználó (azaz nekem) a hiányos tudásával. :DDD
Ugyanis felraktam Wubi-val a rendszert, aztán valamiért úgy gondoltam, hogy akkor így jó lesz, és a Win már törölhető is.
Hát nem teljesen... :))
Aztán vissza a Win, és hanyagoltam a témát.
aztán csak nem bírtam magammal, és második nekifutásra, a 11.04-gyel már sikeresen megtörtént a váltás.

Ha jól rémlik, 2010 telén sikerült beszereznem a Wii-met, a Mario Kart Wii-vel együtt, illetve a Metroid Other M-et vettem meg hozzá. Valahogy viszont azóta sem tudtam új játékkal gyarapítani a Wii játékaim listáját - vagy nem volt rá pénz, vagy épp másra kellett. :B

2011-ben főleg Nintendo DS-sel játszottam. Azon belül is az Assassin's Creed, a Super Mario 64 DS, a New Super Mario Bros. és a GTA volt a fő időtöltésem, meg persze a Wii.

Illetve nagyjábból ebben az évben szereztem életem első GameCube-ját is, a Metroid Prime első részével, a Need for Speed Underground 2-vel és a CoD Finest Hour-ral.
Ezt később buta módon eladtam, a Metroiddal; a többi kettő játék a mai napig megvan. :)

Szintén nagyjából erre az időszakra tehető első, használt PSP 1004-es modellem beszerzése is.
Ezen - bár nem szép dolog - de lévén, hogy "csippelt" volt így az internetről leszedett játékokkal játszottam.
Úgy igazán kedvenc játékom nem volt.

2011 telén szereztem be 3DS-emet, erre szintén a Mario Kart volt a kedvenc játék :D

2012 - Ebben az évben volt az a nagy ötletem, hogy tabletre váltok PC-ről.
Hát ez finoman szólva sem a tervek szerint jött össze, ugyanis a tablet, amit szereztem, katasztrofális volt mindennapi használatra, hát még játékra...

Ez év májusában kaptam meg az Xbox 360-amat, ami mai napig megvan. Akkor a Halo 3 és a Minecraft volt a két nagy kedvencem rá. Azóta néhány másik játékkal is bővült a választék: Duke Nukem Forever, The Saboteur, WWE 12, Gears of War, Fable III.

2013 februárjában, épp nem sokkal a Steam Linuxos startja után raktam össze azt a gépet, ami kisebb bővítéssel, de azóta is remeül szolgálja az igényeimet. Eleinte csak Ubuntu volt rajta, majd mellé került a Win 7 dual bootban, majd őket a Windows 8 és openSUSE váltotta 2014 szeptemberében, majd november óta a Windows 10 Technical Preview van fent egyedüli OS-ként.

Nagyjából az Xbox 360 és az új PC között szereztem egy SNES-t, 8 játékkal, illetve egy N64-et is. illetve valamikor korábban újból szereztem egy GameCube-ot, meg valamikor előtte egy GBA-t is.

Így visszaolvasva ez nem csak játéktörténet lett, hanem géptörténet is, de hisz a kettőt nehezen is lehetne tejes mértékben szétválasztani.

Hogy mit fog hozni a jövő azt még én sem tudom. Tervek természetesen vannak. Aztán hogy mi valósul meg belőlük, az majd kiderül.

Hozzászólások

(#1) sz.balazs.95


sz.balazs.95
veterán

Remélem tetszett nektek az írás, és sok emléket juttat eszetekbe, vagy akár arra ösztönöz titeket, hogy ti is írjatok hasonlót! :R

Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.

(#2) Klaus Duran


Klaus Duran
senior tag

Ubuntu számomra a 10.04 után megszűnt. Next Gubuntu, a shell megevett 800+MiB ramot. :)
A szekrényben porosodik az xbox360, kéne szerválnom lassan egy DVI xbox kábelt. :)

[ Szerkesztve ]

A Doctor nem hal meg, csak átalakul. https://www.youtube.com/watch?v=0C3zgYW_FAM

(#3) inspiroyhome válasza sz.balazs.95 (#1) üzenetére


inspiroyhome
aktív tag

Jó lett, nekem tetszik. Hasonló dolgokat éltem át én is, volt x360-am, meg psp-m, teljesen más világ mint a PC, és nem feltétlen rosszabb.

(#4) sz.balazs.95 válasza inspiroyhome (#3) üzenetére


sz.balazs.95
veterán

Köszi! :R

Nálam úgy igazán sosem volt az, hogy vagy csak a konzolt pártoltam, vagy csak a PC-t.
Valahogy mindig sikerült megtalálni a kettő között az egyensúlyt, illetve számomra jól kiegészítik egymást. :)

Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.

(#5) rdt89


rdt89
addikt

Hatalmas tisztelet az X-Box 360 miatt és a megemlített Duke Nukem 1-2 és Flatout miatt, de szomorúan látom ,hogy kimaradt a Carmageddon és a Mortal Kombat széria, pedig azok a 90-es évek alapkelléke volt! :)

(#6) sz.balazs.95 válasza rdt89 (#5) üzenetére


sz.balazs.95
veterán

Carmageddonnal a Nokia 6600-ámon játszottam, egyébként tervben van az utólagos beszerzése ;)
Mortal Kombat SNES-re van, mivel a csomag része volt, amit vettem.
Nem rossz játék, de a Street Fighter vagy a Tekken stílusa jobban bejön. :)
Egyébként Street Fighterem is van SNES-re. :D

[ Szerkesztve ]

Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.

(#7) Szatyor95


Szatyor95
aktív tag

Jó volt olvasni, különösen azért mert egykorúak vagyunk, de 1-1 kivétellel Te egészen más utat jártál be. :D Szóval köszi az írást!

Nyugodj békében Integra!

(#8) sz.balazs.95 válasza Szatyor95 (#7) üzenetére


sz.balazs.95
veterán

:R
és neked mi volt az utad? ;)

Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.

(#9) gabesszg


gabesszg
aktív tag

Tetszett az írás! Nyolc évvel vagyok idősebb nálad, mégis valahogy (pedig sokaktól hallom, hogy anno mekkora kult játék volt) a Duke Nukem 3 előtti széria valahogy kimaradt teljesen :F . Bár nekem anno prince prehi 2 stunts és mortal volt az isten játék.

(#10) sz.balazs.95 válasza gabesszg (#9) üzenetére


sz.balazs.95
veterán

Nekem is csak a DEMO CD-knek köszönhetően volt meg. :D
A 3D-t viszont csak "utólag" tudtam beszerezni, viszont nem apróztam el, mert Steam-en, GOG-on és Xbox-on is megvan. :D

Ja és közben eszembe jutott még egy nagyszerű játék: a Krypton Egg. :)

[ Szerkesztve ]

Don't sing if you want to live long, they have no use for your song, you're dead, you're dead, you're dead, you're dead and outta this world.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.