2024. május 24., péntek

Gyorskeresés

Elveszett Legoim nyomában...

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok!

Blogbejegyzést ritkán szoktam írni, de most gondoltam megírom a kis sztorimat, részben hátha mást is érdekelnek a régebbi legók, részben meg mert miért ne, szeretek irkálni. :)) A cím talán egy kicsit hatásvadász, de úgy érzem elfér jelen írásomhoz.

Előtörténet: Gondolom ahogy az olvasók között sokaknak, kiskoromban nekünk is volt jópár LEGO itthon, amivel sokat játszottunk. Ezekben az időkben én még viszonylag kicsi voltam, két testvérem már idősebb, de azért volt, hogy közösen építgettünk, de sokszor csak én játszottam velük, ez viszont a legónak a veszte is volt részben, ugyanis mivel kicsi voltam, én annyira nem tudtam értékelni még ezeket a csodás kis kockákat, így össze-vissza rakosgattam a magam kreatív szórakoztatására mindenféle építményt, autókat, és egyebeket. Ennek következtében a jelentősebb mennyiségű szett teljes mértékben összekeveredett. Szerencsére annyi eszem már volt, hogy vigyázni azért vigyáztam rájuk amennyire lehetett, így a darabok épségben maradtak, és nem is nagyon vesztek el, maximum az 1*1*1-es kis mini darabkákból valamennyi. Aztán idővel én is abbahagytam a legózást, ez okból szüleim / testvéreim bedobozolták ömlesztve 2-3 dobozba magukat a kockákat, egy másik dobozba pedig a szettek dobozait (hmm, sok lesz a doboz szó azt hiszem... :U ) és így ahogy van mentek fel a padlásra, és valamennyire feledésbe merültek. (hozzáteszem, a szettek dobozairól én nem tudtam vagy elfelejtettem, az emlékeimben csak az maradt meg, hogy a LEGO a padláson van.)

Napjainkban: Nos, az egész kicsit érdekesen kezdődött, ugyanis a hetekben valami tönkrement a gépemben (akit furdal a kíváncsiság, tesztelgetés után tápegység lett a ludas, ami azóta már cserélve lett :) ), ezért az most jónéhány napra kiesett, így azt az 1-2 órát amit néha játékkal szoktam tölteni, az most felszabadult. Egy ideje már terveztem, hogy rendet rakok a padláson elrakott dobozok között, egy részért kiszórom, és felviszem az újabb cuccok dobozát. (Ezeket alapvetően egy esetleges garanciális ügyintézés miatt tartom meg, legalábbis ez egy egész jó magyarázat a felesleges doboztárolásra.) Így hát el is kezdtem ezt a folyamatot, és ráakadtam természetesen a régi legós dobozokra is. Elöljáróban csak abban voltam biztos, hogy ott van egy halom LEGO két dobozba belezsúfolva. Ámde most kicsit tüzetesebben megvizsgáltam, és megtaláltam a régi szettek dobozait is (amikről nekem halvány emlékeim vannak, hogy ezek össze voltak rakva valaha). Ebből a két információból agytekervényeimet beindítva így felnőttebb fejjel összeraktam, hogy az a halom LEGO, a szettek dobozaihoz tartozik, csak hát egy egy egész kicsi hangyanemiszervnyit összekeveredtek.
Ezek után nekem nem is kellett több, mindig is imádtam legózni, vizsgaidőszaknak már vége van, nyáron csak munka van, fogtam a dobozokat és szépen lehordtam őket a padlásról.

Másik doboz
A klasszikus legós vödör

Elhatároztam, hogy hamár így a nyáron van valamennyi szabadidőm, hódolok egy keveset régi hobbimnak és amit tudok elkészítek a régi szettekből. A gondos pakolásnak hála nagyon sok legónak nemhogy a doboza, de az eredeti összerakási útmutatója is megvan, aminek pedig esetleg nincs vagy éppen hiányos, azt interneten pillanatok alatt meg lehet találni a száma alapján. Ez az elhatározás történ nagyjából két hete, azóta már több készlet is elkészült, elősre inkább a kisebb / egyszerűbekkel kezdtem, és idővel majd a komolyabbakat is szeretném összerakni amennyire lehet. Többek között azt, amit tizenpár évesen karácsonyra megkaptam, egy komplett LEGO City Rendőrkapitányságot (7237-es számú). Szintén utólag gondoltam bele, hogy akkoriban nem becsültem meg annyira ezt a készletet, viszont elég sok elemet láttam ebből a készletből is, szóval reményeim szerint jó állapotban sikerül majd összeépítenem.

Az alábbiakban csatolok néhány képet az eddig összeállított készletekről, és egy rövid leírást pár adattal az adott legóról, és hogy esetlegesen mi hiányzik róluk:

LEGO 1854 - House with Roof-Windows

Ahogy a neve is sugallja, egy egyszerű ház, tetőtéri ablakokkal, 1996-ban lett kiadva. Ami egy kis extra benne, hogy ez egy Velux promócióban készült szett, így az ablakok Velux matricát kaptak, illetve a figura, és a zászló is Velux feliratot kapott.


LEGO 6350 - Pizza To Go / Giovanni Pizzeriája

Ez egy kisebb, pizzériát megformáló szett 1994-ből, amihez tartozik egy kis kiszállító autó is. Minden darab megkerült, még az öt darab kis pizza is, egyedül az egyiknek volt egy kis szépséghibája, meg volt törve, de ezt ragasztóval helyrehoztam. Ami itt viszont hiányzik, az a matricák egy része, egészen pontosan a kiszállító autó oldaláról.


LEGO 6590 - Vacation Camper

A következő szett egy még régebbi, 1988-as kiadás, egy lakókocsi, és a hozzá tartozó autó, amelyből az előbbi nyitható fedéllel rendelkezik, így betekintést lehet nyerni a belsejébe is.

LEGO 6426 - Super Cycle Center

Ez a LEGO a kedvenceim között van a sportosabb-autós/motoros téma miatt, összerakni is egyszerű volt viszonylag, a sárga alkatrészeket könnyű volt kiszúrni. Ennek ellenére két alkatrészt kicsit nehezen találtam meg, mert rajta voltak valamin, és rejtve maradtak. Egyedüli hiányosság egyelőre a szemetesnek a fedele, elég apró alkatrész, de idővel előkerül majd.


LEGO 7239 - Fire Truck

Ez a készlet abból a szempontból kakukktojás, hogy így összerakva lett elrakva, ahogy körbenéztem, néhány dolog hiányzik csak róla, többek közt az egyik oldali támaszték és a motorcsónak. Ezek mindegyike megvan, csak még nem kerültek vissza a helyükre. A többihez képest ez egy későbbi, 2005-ös kiadás, az akkori LEGO City tűzoltósághoz kapcsolódó jármű.


LEGO 6335 - Racing Indy Transport

Az eddig összerakottak közül a kedvenc készletem. Három szépen megcsinált versenyautó, de a hozzá tartozó szállító kamion, amit nagyon szeretek. Az oldalán egy nyitható ajtóval, ahol a szerszámok és pótkerekek kerültek. A legjobb rész szerintem pedig az pótkocsi hátulja, ahova a három autót fel lehet parkolni, a felső szint lenyitható, és egy rámpával szépen fel lehet vezetni az autókat. Nagyon szépen megtervezett az egész koncepció. Itt szintén a matricák amik hiányosak.

Eddig ezek a készletek készültek el, később majd frissítésre kerül a cikk további legókkal.
Több helyen matricákból vannak hiányosságaim (többek között a rendőrkapitányságnál is hiányoznak a "Police" feliratok), ennek már valamennyire utánakerestem, és meglepődésemre találtam oldalt ahol ezeket a matricákat lehet kapni, és eddig mindegyiket megtaláltam rendelhető állapotban, így ezek idővel mindenképp pótolva lesznek.

Frissítés - 2022.12.26.

Karácsony van, így ismét volt időm egy kicsit legokkal foglalkozni, így elhatároztam, hogy a korábban már említett 7237-es számú Rendőrkapitányságot megpróbálom összerakni. Alapvetően az épületek és járművek egy része külön volt rakva (nyilván darabokban), de rengetek apróságok kellett keresgélni is, így jó pár óra belement, az építésébe.

Viszont, a végeredmény kárpótól, ugyanis legnagyobb örömömre sikerült összerakni a készletet. Egyedül a készlethez tartozó motornak hiányzik (még) a kereke, de ezt leszámítva minden megvan, még azok az elemek is, amelyekre a szetthez járó matricák lettek felrakva.
Illetve kiegészítésképpen elkészítettem a szetthez kapcsolódó, ám különállóan kapható rendőrautót és rabszállítót is (7236 és 7245), itt 1-2 apróság hiányzik csak, illetve a rabszállítóhoz még matricákat kell vásárolnom.

LEGO 7237 - Rendőrkapitányság

LEGO 7237 - Rendőrkapitányság

LEGO 7237 - Rendőrkapitányság

Illetve a már korábban is bekerült tűzoltóautót kicsit kiegészítettem a hiányzó elemekkel (pl motorcsónak), így most már az is 100%-os állapotban van összeépítve

LEGO 7239 - Tűzoltóautó

Hozzászólások

(#1) szabonagyur


szabonagyur
félisten

Jó bejegyzés, de nagy betűvel ha mint márka, LEGO. :)

Eladó: DUPLO 10978 120 db-s bontatlan

(#2) #72042496 válasza szabonagyur (#1) üzenetére


#72042496
törölt tag

Az csak a stilizált írásmód. Teljesen jó, ha egyszerűen "Legónak" írja. :)

(#3) szabonagyur válasza #72042496 (#2) üzenetére


szabonagyur
félisten

Nem, itt a márkáról ír, azt pedig így írják helyesen :)

Eladó: DUPLO 10978 120 db-s bontatlan

(#4) sztanozs válasza szabonagyur (#3) üzenetére


sztanozs
veterán

Wow, nemrég én is összeraktam az otthoni gyerekkori legóimat:
- tűzoltóság (két beállásos, lehúzható ajtóval)
- rendőrség (asszem egy autó meg talán két motor)
- valami űrhajós, de abból hiányzik jó pár darab
- kisház (na ez egy régi darab,m asszem az volt az első legom)
- autószervíz

Majd egy hétig tartott, míg esténként összeraktunk a párommal egyet-egyet...

JOGI NYILATKOZAT: A bejegyzéseim és hozzászólásaim a személyes véleményemet tükrözik; ezek nem tekinthetők a munkáltatóm hivatalos állásfoglalásának...

(#5) SyMbioTe válasza szabonagyur (#1) üzenetére

A képek alatt lehet átírom, de a szövegben szerintem furcsán néz ki ha mindenhol teljes nagybetűvel van, azért hagytam inkább így. :)

„És akkor csodálkozunk a rendőr vicceken! Mi ez, szerencsepatkó? Az! Eddig jó kabala volt. Nem gondolod, hogy egy kicsit hülyén néz ki egy magyar rendőr 1980-ban egy lópatkóval a kocsijában? A materialista világnézet nevében lefoglalom!”

(#6) UnA válasza szabonagyur (#3) üzenetére


UnA
Korrektor

A legó teljesen köznapi használatú magyarul (is), a stilizált írásmódokon meg pörögjenek a marketingesek ;)

(Van több agyament cég, amelyik csupa kisbetűvel írja a nevét vagy terméket, az is röhejes...)

(#7) DEJVID


DEJVID
őstag

De jó, egyik-másik készlet szerepelt is a legelső LEGO játékban! :)

(#8) #72042496 válasza UnA (#6) üzenetére


#72042496
törölt tag

"Hivatalosan" legózni se szabadna azt hiszem, csak LEGO kockákkal játszani. :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.