2024. május 27., hétfő

Gyorskeresés

Lehetséges saját mobilhálózat létrehozása?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Utóbbi időben sokat szenvedek a wifi és mobilhálózatok jelerősségével. Mivel a Telenor az adóállomását nem hajlandó fejleszteni már 12 éve. Illetve amúgy se lenne kedvem azon izgulni, hogy épp mikor vált a telefonom ukrán hálózatra aminek forgalmi /ROAMING díja ~ 2600 Ft/MB vagy épp betartani a havi X megás forgalmi csomagom.
Neki is álltam hát utánajárni az internet éterében, vajon lehetséges-e 2g-3g vagy más mobilhálózat kiépítése házilag. Nagyon elkeseredtem, hogy abszolút semmit sem találtam erre vonatkozóan :O .
Másik kérdés, hogy vajon miért ;]
Gondolom amúgy sem lenne épp legális dolog saját mobilhálózat kiépítése a frekvencia törvényből kifolyólag.
De gyakorlatilag nem sok vizet zavarnék vele, mert a lakóhelyemen csak ukrán hálózatok, és néhány gyengébb 2G hálózat elérhető.

Ha sikerülne is kiépíteni valami kevésbé telített frekvenciasávon saját mobilhálózatom, akkor egy telefon csatlakoztatható lenne rá SIM kártya nélkül? Vagy tök mind1 lenne milyen SIM-el csatlakozom rá?

Persze aki otthon megtudná ezt magának csinálni, és utána sikerülne frekvenciát is vásárolni az államtól, onnantól kedve szinte biztosított is a megélhetés. Másik forgatókönyv szerint pedig elég rosszul járnának a mobilszolgáltatók, ha szinte bármelyik vállalkozó szellemű ember képes lenne kiépíteni saját mobilhálózatát.

-FRISSÍTVE!

Szerintetek ez tudná azt amit én akarok?

Hozzászólások

(#1) Drenadar


Drenadar
veterán

nem nagyon merültem el a témában, de állítólag, ha van korlátlan vezetékes interneted, vehetsz saját pénzből olyan eszközt, ami adótoronynak minősül kis hatókörrel, és akkor az publikus meglévő szolgáltatásnak minősül (tehát nem leszel szolgáltató a faluban), és persze semmilyen kedvezménnyel sem jár.

Amennyiben csak a roaming a gáz, akkor érdemes a szolgáltatónál ezt letiltani, vagy ami gyorsabb, a telefonban beállítani hogy nem engedélyezed neki a roamingot, és ennyi...

(#2) Stonerice válasza Drenadar (#1) üzenetére


Stonerice
őstag

Nem csak a próblémáim miatt érdekel ez az egész, hanem a kíváncsiságom miatt is. Szeretek új dolgokat kipróbálni. Ha szolgáltató nem is lennék, de én szívesen használnám a saját 2g, 3g hálózatom De erre nem találtam még eszközt. Lehet hogy nem is létezik kereskedelmi forgalomban?

Pénz beszél, kutya utal! Aktuális főkomponenseim: 5600X / Msi B450 Gaming Plus Max / 16GB 3733 cl16 / Sapphire Nitro Rx480

(#3) Zoja™


Zoja™
őstag

Csak mint laikus, józan paraszti ésszel gondolkodó emberke, felmerült bennem egy kérdés:

Ha csinálsz magadnak egy saját hálózatot, amire rajtad kívül senki sem csatlakozik, akkor kivel fogsz azon a hálózaton beszélgetni?
Szvsz amire neked szükséged lenne, az egy jelerősítő, ami a Telenor hálózatához csatlakozik.

[ Szerkesztve ]

(#4) Stonerice válasza Zoja™ (#3) üzenetére


Stonerice
őstag

Erre a megoldásra én úgy gondolok, mint wifi kiváltás. Beszélgetni nem akarok senkivel ;] . De ha akarnék is internet elérhetőséggel az is megoldható.Pl Viber vagy Skype. -Ezt is így józan paraszti ésszel :B

Tehát GSM adattovábbítás lenne a cél.

[ Szerkesztve ]

Pénz beszél, kutya utal! Aktuális főkomponenseim: 5600X / Msi B450 Gaming Plus Max / 16GB 3733 cl16 / Sapphire Nitro Rx480

(#5) Drenadar válasza Stonerice (#4) üzenetére


Drenadar
veterán

akkor talán ésszerűbb lenne egy wifi erősítő külső antennát beszerezned... nem 1-2 ezer ft egy nagy teljesítményű... + felesleges az egész, csak a telefonodat kellene rendesen beállítani hogy csak telenyomoros hálózatot fogadjon el és mást ne.

(#6) zsum84 válasza Stonerice (#2) üzenetére


zsum84
csendes tag

Igazából neked egy jelerősítőre lenne szükséged, mint például ezek:

https://www.myamplifiers.com/3g.html

Szinte mind erős külső antennával kommunikál a szolgáltató adótornyával, majd pedig sugározza az adott épület, vagy terület körül.

anno egy ismerősömnek keresgéltem ilyesmit, aki egy egy lovas tanyát üzemeltetett a prérin, mindentől jó messze.

(#7) andris1602


andris1602
aktív tag

Ha jól tudom a Vodafonnál van lehetőség "MiniBázis" vásárlására, amit hálózatra kell dugni, és ott is lesz térerőd, ahol addig nem volt.. Lehet, hogy ilyen más szolgáltatóknál is van.

A Telenort én viszont hanyagolnám, egyáltalán nem a korrektség jut róluk az eszembe... és akkor még finom voltam. :U

(#8) Stonerice válasza Drenadar (#5) üzenetére


Stonerice
őstag

Wifi erősítő is illegális (az antenna nem is -amivel rendelkezem) De mivel nem körsugárzó, és a telefon sincs moddolva, mert ugyebár nem elég a jó teljesítményű adó, ha a vevő ugyanolyan mint volt.

Visszatérve a témához, úgysem fogok a nagy szolgáltatók mobilhálózatain böngészni, mert irgalmatlan lassú, vagy nincs is térerő, és szemétségnek tartom a forgalmi korlátot is. ;]

Ezért érdekel vajon lehetséges-e saját 2g-3g hálózaton internetet továbbítani. Egyenlőre még a hálózat kiépítést sem tartom lehetségesnek, nemhogy az internet továbbítását ezen keresztül :P
Előnyök a wifihez képest.:

-Kis energiaigény
-Jobb hatótávolság
-Nem kell a mobilom antennáját nyereségjavítás szempontjából moddolni.
-Körsugárzás is jobban megoldott, nem feltétlen kel rálátás az ADÓRA.

(#6) zsum84

Jelismétlő sem igazán érdekel mert szinte amugy sincs mit ismételni ;] . Egyébként ha lenne is mit az sem érdekel. Saját netet szeretnék valahogy GSM-re átvinni.

[ Szerkesztve ]

Pénz beszél, kutya utal! Aktuális főkomponenseim: 5600X / Msi B450 Gaming Plus Max / 16GB 3733 cl16 / Sapphire Nitro Rx480

(#9) Stonerice válasza andris1602 (#7) üzenetére


Stonerice
őstag

Ennek mi köze a Vodához? Csak nem SIM kari megy bele?
Ez szerintem jó dolog ;]
De hogy és mint megy a csatlakozás? 30-40 m2 Hááát ha valami tákolással elérnék 3000 m2"-t de jó is lenne.

Köszi! :R

[ Szerkesztve ]

Pénz beszél, kutya utal! Aktuális főkomponenseim: 5600X / Msi B450 Gaming Plus Max / 16GB 3733 cl16 / Sapphire Nitro Rx480

(#10) Drenadar válasza Stonerice (#8) üzenetére


Drenadar
veterán

Már miért lenne illegális a saját wifid felerősítése csak és kizárólag magán célra?

De a te ötleted viszont mindenképp "az" mivel ilyesmihez biztos kell az NMHH vagy valami hasonló engedélye. Nem véletlenül vannak kiírva tenderek a hullámhosszokra.

további sok sikert a kereséshez...

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.