2024. május 30., csütörtök

Gyorskeresés

Pici pénz kis akvárium sok pénz nagy medence.

Írta: | Kulcsszavak: Akvárium . Malawi

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Mindig is szerettem nézegetni az akváriumokat olyan embereknél akik igényesen pénzt és időt nem kímélve tartottak halakat. Természetesen a nagyobb akvárumok jobban vonzottak, 5-10 percig bambultam az akváriumok előtt, de ennyi elég is volt belőlünk. Egyszer úgy alakult hogy egy ismerősöm aki halakat tartott vett egy nagyobb akváriumot, mert egy új helyre költözött és az igazi halas ember egyből azt nézi az új helyen hova mit tud berakni. Így a régi 200 literes akváriuma kuka közeli állapotba került, 8 éve még nem képviselt értéket egy régi közel 15 éves akvárium. Elhoztam , hisz nehogymá alapon kukába kerüljön. Kaptam mellé egy Fluval 203 külő szűrőt. (ami véleményem szerint az egyik legjobb és legtartósabb a szűrők közül 10-20 évet elmennek hiba nélkül. Igen igen a régi jó dolgokból nem maradt semmi . :) Beraktuk a nappaliba, vettem a szűrhöz megfelelő csövezést, gazdaboltból szilikonosat, hisz az nagyon sokáig puha maradt. Ok, ez megvan de milyen világítás kerüljön az akvárium fölé, milyen aljzat? Baumax, Obi, Praktiker végigjárása próbáltam keresni valami fehér aljzatot. Homok az nem tetszett, így vettem zúzott márványt vagy egy centis szemcseméretűt. A világítást egy szobai lámpa és egy energiatakarékos lámpa töltötte be. Víz bele, szűrő áram alatt, "fényágyú" a vizzel szemezik. Ehh , ronda minden, ráadásul az üveg is elég maszatos , használt az akvárium annyi kilométer van benne mint egy dinnyés Merciben. Ebbe nem veszünk halat , vizet lecsapoltam és gondoltam valami háttér kellene hogy feldobja a vizuális látványt. Neten keresgéletem találtam egy két fórumot .és leírást hogy miként lehet olcsó . de szép hátteret készíteni. Nikecell, fehércement és oxidfesték kell a leírás szerint. A két utóbbi alapanyagból valószínűleg kihagytam az X vegyszert amit Plutónium professzor is használt a Pindur pandurok létrehozásához így a nikecellről vízbekerülés után a fehércement levált, ezért a cementet csemperagszatóra cseréltem , újrakentem a hátteret. Az első hátteret úgy képzeletem elkészíteni hogy legyenek barlangos részek a háttérben így egy lapra ragasztottam a kifaragott darabokat. Rengeteg fölös meló és nem ismertem be hogy ehhez nincs kézügyességem így akkor is megcsináltam ha a végeredmény a szemet kevésbé gyönyörködteti, kb úgy mint Kiszel Tünde falinaptárjai.

Időközben a lámpát lecseréltem fali karokra és kaptak ledes fényforrást, Gu 10-es foglalat, ami világított mindenhova csak az akváriumba bele nem. 120-as sugárzási szöggel nem is csoda. Keresni kellett valamit aminek nagy a fénye de szűk a sugárzási szöge. 2013-14 környékén még nem volt ennyire elterjedve a led és mikor a villamossági boltokba mondtam hogy szeretnék egy nagy lumenes szűk 15-30 fokos sugárzási szögű hidegfehér fényforrást néztek mint Vidman almájára. -Ez, ez egy alma? Alma? Megvan a történet? Végülis vettem egy szatyornyi Pannonled márkájú csodaledet ami szinte tökéletes volt az akkori soha semmi nem jó ez meg hogy néz ki mindjárt szétverem az egészet meg rohadjom meg úgy ahogy van lelki állapotomnak. De kész lett! Juppi! Ronda, sárga a víz de na, megcsináltam. Valami halat is vettem, de itt még nem az volt a lényeg hogy hal legyen benne hanem az hogy tetszen a látvány és ne érezzem azt mindíg mikor ránézek, hogy ki kell kirakom a kuka mellé.


Ezzel meg is voltam de nem tetszett a végeredmény így a netet kutatva keresetem más elkészítési módot, ami sziklás . szintén nikecell, csemperagsztó és oxidfesték volt a titkos alapanyag . Ezt már egybe faragtam ki, és öngyűjtóval melegítgettem hogy valami földöntúli nonfiguratív alakzatot kapjak. (mivel a sziklát felismerem de hasonlóra sem tudtam, tudom kifaragni) Majd a csemperagacs befedi, gondoltam, hát nem fedte be.Mivel a halakat nem ismertem vettem egy pár Hemichromis bimaculatus (bíborsügér) és egy pár Amatitlania nigrofasciata (zebrasávos sügeret) . Még nem nagyon érdekelt, kinek ki a barátja , mit eszik, stb . Ezek voltak a helyi kereskedésbe, ezeket vettem. Teltek múltak a napok és az akvárium egyre piszkosabb algásabb lett az eredetileg megvett nagy szemcseméretű aljzat között is megált a a mulm. Talán ekkor találtam a neten egy oldalra ahol fórumok, blogok , hozzászólások voltak és itt olvastam hogy a vizet óránként hányszor kell megforgatni és milyen fontos a szűrőkben lévő szűrőanyag. szintén itt olvastam arról hogy a szűrőket egybe lehet kötni. A közelben találtam is egy helyet ahogy 3000 forint letétele után eladtak egy ugyanolyan fluval szűrőt ami nekem volt. Összekötöttem a kettőt. és kaptak egy dobozkát, csak ne legyen már a szobába szabadon, megrágja a macska vagy hasonlók. Eközben rákattanatam a fórumra, és akkor ott nagyon ment a téma a " csodaszűrőanyagokról" ami akkor a Sera Siporax volt. Megeszi a vízben lévő dolgokat , a szivacs az szar mert a Siporax 400 csillió millióval több helyet biztosít a lebontó baciknak. Vettem is sokat, hogy ők csak értenek a fórumba hozzá.


Ezután már kezdett látszódni a fény az alagút elején már egész akváriumnak nézett ki amivel eddig foglalatoskodtam.

Sokat nézegettem az akváriumot és egyre jobban zavart a karcok és az akvárium előző életéből származó elszíneződések. Döntöttem, veszek másikat. 2014 vége 27500 egy 300 literes akvárium a Trópusba ( Szeged akvarisztikai bolt) Meg is vettem, közben keresgéletem valami jobb, nagyobb szűrőt, és kellett valami másik világítás is. A helyi díszállatkereskedésben találtam egy Tetratec 1200-at ami nagyon olcsó volt , apró baja hogy a víztaró képessége annyi volt mint a szomszéd Józsi bácsinak akik pelenkáztak. Folyt mindenütt a víz belőle. Mivel a fórumokat folyamatosan olvasgattam találtam egy hozzászólást amiben le volt írva hogy kell javítani az említett szűrőt, és mivel ehhez van kézügyességem nem úgy mint a szikla faragáshoz meg is vettem és szétszedés után az összes tömítéssel elfáradtam a legüzelebbi hidraulika tömítésekkel foglalkozó boltba és néztem hozzá ugyanolyan de új tömítéseket. az eladó szívélyesen segített, ő is nagy halas volt, így lemérte a kopott méreteket és adott picival nagyobbat. A szűrő összeszerelése után tökéletesnek bizonyult így be is került az akváriumba. A világítás egy Odyssea Dual Pro 2x54wattos lámpa lett, sima hidegfehér 6500K színhőmérsékletű csövekkel. Ekkor már heti vízcseréket végeztem az olvasottak szerint, vízelőkészítőt használtam, a szűrőt csak ritkán takarítottam. Az aljzatnak apró szemcseméretú zúzott márványra esett a választásom. Nagyon tetszett a fás, sziklás brakkvízi medencék így bár a halak nem nagyon szerették és csak azértis olyat szerettem volna, így szőllőtőkéket kerestem és raktam tele az akváriumot, homokszórás és áztatás után. A halakat még mindíg csak szín, elérhetőség szerint vásároltam. a képeket nézegetve már voltak .: Labidochromis caeruleus (yellow sügér) Aulonocara OB / Chilumba császársügérek, Haplochromis aeneocolor, Pseudotropheus elongatus mpanga És pár hal ami a régi akváriumból jött át. Amatitlania nigrofasciata (Zebrasávos sügér), Hemichromis bimaculatus (bíborsügér).

You tube

Természetesen a víz nagyon színeződött amit elsőnek a heti 2X vízcserével orvosoltam majd találtam egy anyagot amit vízpolírírozónak hírdettek és Seachem Purigen névvel árulják. A szűrőbe kerülés után a víz egyből tisztának látszott persze a halak nem érezték jól magukat hisz a fából kiodódó csersav nem tett jót nekik. Havi 2-3 hal mindíg elhullot, így a fa kikerült és lett kő , vagyis fakő ami a Malawi sügérek élőhelyének sokkal jobban megfelelt.

You tube

Ez időtájt már figyeltem a víz hőmérsékletére ( 24fok) a heti 25-35%-os vízcserére vízelőkészítős vízzel (kerti tavi klórmentesítőt haszáltam) próbáltam a nitritet nulla a nitrátot 50mg/ liter közelében tartani, a világítás a napszaknak megfelelően kapcsolt ki és be. A halak táplálkozási igényit is próbáltam már figyelembe venni, bár van egy két kakukktojás a származási helyeik között egy két halnál, de én toleráns vagyok, egy két migráns hal belefért az összképbe, mivel a viselkedésük teljesen más de a táplálkozási,vízparaméterekkel nagyon hasonló igényeik voltak , így maradtak. A vizet időközönként a Jbl easy test csikjaival ellenőríztem hogy az ammónia , nitrit ,nitrát, klór szintje megfelelő legyen. A teszt szerint a vízben nem volt klór, az ammónia és a nitrit sem volt kimutatható a a nitrátot viszont nem sikerült csak 50-100 mg/ liter alá benyomni, sajnos a csapvíz sem mentes a nitráttól így a heti vízcsere alkalmával csak mérsékelni tudtam a vízben lévő mennyiséget. A ph 7.2 körül volt a Gh és a Kh pont annyi amennyi egy sügres medencébe kell. Kemény a csapvízünk.
Eljött 2016. Nagyobb kell ami lefed egy egész falat.
Sajnos a legnaobb üres falfelületem az 2 méter így oda lett tervezve az új akvárium ami 200X60X50 méretekkel rendelkezett.
2016 elején egy ekkora akvárium elkészítése 40 ezer forintba került , üvegtetővel plusz 9000Ft volt a szállítás az ország túlsó feléről. Gárdony-Hódmezővásárhely.
Az akvárium a nappali helyiségbe került , ytong tégla lábakakat kapott, erre került rá egy munkalap, majd 3 centi nikecell.és egy polifoam lap.
Így biztonságba rárakhattam a 120 kilós akváriumot.

Aljzat.: Fekete, fehér, őzbarna 0,3 mm szemcsenagyságú zúzott márvány.

Világítás.: Saját készítésű led szalagos lámpa , hajlított horganyzott lemez lámpatest.

Szűrés.: Tetratec 1200 összekötve Fluval 303 szűrővel ,(ebben kapott helyet a kémiai szűrőanyag.) +JBL 1901
Aquael áramoltató.
Fakő sziklák.
Egy ilyen hosszú akváriumnál a világításon kívül a szűrés az ami a legnehezebb és legdrágább.

A világítást úgy gondoltam ki hogy 2 méter hosszan hajlíttatok egy 30 centis széles horganyzott anyagot, aminek 2 pici kb egy centis lehajló része van, mondjuk U profilnak.
Ebbe került bele egymás mellé a ledszalagok SMD 2835 240 led/ méter 3000 lumen/ méter ledszalag.illettve kék 5050/ 60as ledszalag 1000 lumen fényerővel.
2 sor 2835 smd és egy sor 5050/ 60 kerül egy áramkörre vagyis egy táegységre. egyí 13000 lumen fényerő összesen. (néha változik a szalagok mennyisége. ) A tápegységeket külön időzítővel működtetem így a napszakok fényváltozásait tudom utánozni
Az visszaverődő fény így néz ki.

A szűrésről pár szóban.
Szinte teljesen mellőztem a csodaszűrőanyagokat, helyettük különböző Tm szivacsokat használok, Pár liter Sera siporax és a nitrát megkötésére gyantát.
Mivel a két nagyobb külső szűrőt csak egy másfél évente szedem szét takarításra ezért meg kellett oldani valahogy a nitrtátszelekív gyanta elhelyezését.
Belső szűrőt nem szeretnék így arra gondoltam csináltam már olyat hogy két szűrőt összekötök és a kissebikben a könyebben szétszedhetőbe rakom a kémiai szűrőanyagot. Így is lett. a Tetra nyomó ága nem az akváriumba megy vissza hanem egy másik külső szűrőbe amibe a gyantát teszem. Ezt szét tudom kapni két három havonta és a nehezen szétszedhető Tetra szűrőt nem kell megbontani.
Létezik erre "gyári" megoldás is de nem akartam 10-20 ezret kiadni egy előszűrőért,( ami esetünkben utószűrő) hanem vettetm egy olcsóbb Fluval szűrőt és ebbe megy az anyag. Ráadásul ha gond lenne a Tetra motorjával akkor ezt is áram alá lehet helyezni és indul a szűrés, hisz ez a külső is működik.
Ilyen lett az akvárium 2016 -2017 ben.

[You tube]

Pár kép a halakról, régi, új, ilyen , olyan.

Hozzászólások

(#1) Silentfrog


Silentfrog
veterán

Még szépítgetem, elbaxtam véletlen kiraktam úgy hogy még nincs telejesen kész, elnézést, ez az első nekem. :B

(#2) Urby66


Urby66
aktív tag

A háttér készítés kellékei: Vodka, borsodi, szeletelt kenyér és egy árva uborka. :DDD

Bocsi, nem bírtam kihagyni. :P
A végeredmény egyébként tényleg jó lett, gratulálok hozzá! :R

(#3) Silentfrog válasza Urby66 (#2) üzenetére


Silentfrog
veterán

Ez nagyon előzmény, majd folytatom, az eddig kirakott képekeket egyáltalán nem nevezném jónak. :DDD

Az amit te írsz nem háttér készítés hanem alapozás! :D

(#4) KISDUCK válasza Silentfrog (#3) üzenetére


KISDUCK
addikt

Nem baj, jöhet folytatás akár kis videóval is. :)

(#5) Silentfrog válasza KISDUCK (#4) üzenetére


Silentfrog
veterán

Egy két videó felkerült. :D

(#6) KISDUCK válasza Silentfrog (#5) üzenetére


KISDUCK
addikt

Látom már régebbi feltöltésűek a videók, akkor ez a projekt is már régi, csak most érezted úgy hogy bejegyzést írsz róla?

(#7) Silentfrog válasza KISDUCK (#6) üzenetére


Silentfrog
veterán

Így van, gondoltam leírom sorba az akváriumi történeteimet. Mára elég volt majd folytatom mert persze még mindíg nincs vége. :)

(#8) Eastman


Eastman
őstag

Szép lett!

(A képeket nem tudod, vagy nem akarod a logout szerverére feltölteni? Ez a képküldés oldal egyszer feladja a harcot, marad egy jó írásod fotók nélkül. Így veszek el régi bejegyzéseimből a képek anno.)

[ Szerkesztve ]

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

(#9) Silentfrog válasza Eastman (#8) üzenetére


Silentfrog
veterán

Ohh,erre nem is gondoltam. Úgyis folytatom a blogot, hisz még sok akvàriumom van. Feltöltöm ide is majd.

(#10) Eastman válasza Silentfrog (#9) üzenetére


Eastman
őstag

Sok sikert, jó az irány!

https://logout.hu/tema/re_gerincserv_muteti_kezelese/keres.php?suser=Eastman ⮞ Műtét nélkül is lehet megoldás...

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.