2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Sakk Világbajnokság 2023

Írta: | Kulcsszavak: sakk . vb . világbajnokság . Nepo . Ding . Carlsen

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Véget ért a közel 1 hónapig tartó küzdelemsorozat, kínai a klasszikus sakk világbajnoka, ezúton is gratulálok Ding Lirennek! Meginvitállak egy rövidke utazásra, Tisztelt Olvasó, tekintsük át együtt, hogyan lett Ding Liren világbajnok.

G.O.A.T.

A sakkban úgy lehet valaki a klasszikus világbajnoka, ha legyőzi az aktuális világbajnokot, illetve ha ő feladja a címét, a Candidates Tournament első két helyezettje játszik. Világbajnokság a klasszikus sakkban 2 évente kerül megrendezésre.

Minden idők eddigi legjobbja, Magnus Carlsen, 10 évvel ezelőtt győzte le az akkori világbajnok Anandot a döntőben és lett a cím birtokosa. Két évvel később ismét Anandot kellett legyőznie a címvédés során - sikerrel. Mindeközben 2014-ben a klasszikus mellé elhódította a rapid (10-ről 60 percig tart) és a blitz (maximum 10 perc) világbajnoki címeket is - csakúgy, mint 2019-ben és 2022-ben is. A 2014-es címszerzésekkel ő lett az első, aki mindhárom címet egyszerre birtokolta.
2016-ban Sergey Karjakin, 2018-ban Fabiano Caruana, 2021-ben (a COVID miatt) pedig Ian Nepomniachtchi ellen védte meg a címet. Amíg Karjakin és Caruana ellen rapid játékokban védte meg a címet (12 klasszikus után), addig Nepo ellen a 14 klasszikusból elég volt lejátszani 11-et a címvédéshez.
A Nepo elleni győzelem után bejelentette, nem fogja megvédeni a címét, ha nem Alireza Firouzja nyeri a 2022-es Candidates Tournamentet.

Így történt, hogy az idei világbajnokságon a FIDE döntésének értelmében a tavalyi Candidates Tournament győztese (Nepo) és második helyezettje (Ding) játszott a címért.

A döntő

Mivel a döntőben jelenleg 14 klasszikus meccset vívnak a felek, 7.5 pont megszerzése biztosítja a címet. Amíg az előző döntő első 5 mérkőzése meglehetősen unalmas döntetleneket hozott, addig az idei döntő első 5 meccse után már Nepo vezetett 2-1-re a győzelmek számát illetően. A következő két mérkőzésen szintén győzelmek születtek és a 12. játszmáig Nepo megtartotta az előnyét - ne feledjük, 14 klasszikus játékig tart a döntő alapvetően. Ebben a játékban Nepo sötéttel játszva is jobb helyzetbe került, mint Ding, de ekkor elkövette - néhányak szerint - a döntők legnagyobb blunderét, odaadva a győzelmet kínai ellenfelének, aki ezzel 3. alkalommal is visszajött a döntőbe, kiegyenlítve pontszámbeli hátrányát. Nepo már Magnus Carlsen ellen is 2 alkalommal blunderezett, Ding ellen is ez volt a második.
Mivel a hátralévő klasszikus meccsek már nem hoztak győzelmet egyik résztvevő számára sem, jöhetett a rapid szakasz. Ezekből az első 3 döntetlennel ért véget, majd jött a 4. mérkőzés, ahol Ding sötéttel játszva mindenféle Nepo-blunder nélkül jobb helyzetbe került a végjátékra, 2 szabad gyaloggal is Nepo vezérszárnyán, így Nepo feladta a játszmát, ezzel világbajnokká avanzsálva Ding Lirent. Ne menjünk el amellett a tény mellett, hogy Dinget a magyar Rapport Richárd segítette a felkészülésben szekundánsként (és ezt az eredményt így ajánlom a Magyar Sakkszövetség idióta vezetésének figyelmébe is).

Vélemény

Az idei döntő sokkal szórakoztatóbb volt, mint az előző. Már írtam néhány szót erről, de a valóság az volt, hogy Nepo - emlékeim szerint - sosem került olyan helyzetbe Carlsen ellen, hogy nyerhessen játszmát. Itt volt esélye a címszerzésre is, ha a 12. játékban nem bakizik nagyot, de mint már írtam, ő hajlamos erre. Ding valahogy sosem tűnt igazán kiemelkedő játékosnak, így már önmagában a döntőbeli részvétele is meglepő kicsit.

Én a döntő előtt azt gondoltam - és gondolom most is -, hogy igazán a mai csúcsjátékosok egyike sem mutat fel olyan képességeket, amik megkülönböztetnék őket egymástól, így igazi világbajnok nem lehet egyikük sem. Szerintem világbajnoki döntőhöz méltatlan volt Nepo előző és mostani szereplése is a sok blunderrel, a spórolós játékával ("csak nem kikapni sötéttel"), Ding pedig másodikként végzett azon a Candidates Tournamenten, amit Nepo megnyert; ha Nepónak nincs keresnivalója a döntőben, akkor Dingnek sem, szimplán, mert az eredményei nem predesztinálják erre.

Ne értsd félre, tisztelt Olvasó, szó sincs arról, hogy lebecsülném a döntő résztvevőit, mindketten a világ legjobbjai között vannak, de sem egyik, sem másik nem kiemelkedő a többiekhez képest, más csillagállás esetén láttunk volna egy Hikaru Nakamura - Wesley So döntőt - ami pont ugyanilyen szájízt hagyott volna maga után. Annak ellenére, hogy Carlsen nem vett részt a döntőn, még mindig ő vezeti a világranglistát és Nepo még mindig a 2. Ding előtt.

Ajánlott "irodalom"

Ha netán valakinek megjött a kedve egy kis sakkozáshoz, mindenképpen ajánlom a lichess.org oldalt. Mindenféle játékban összemérhetjük tudásunkat humán és nemhumán ellenféllel szemben, a mérkőzések után akár Stockfish (sakk motor) analízist is kaphatunk; vannak puzzle-ök mindenféle témakörben, nézhetjük más játékosok játékait, vagy akár tanulhatunk is.

Aki esetleg videós-magyarázós analíziseket nézne, nézze meg Antonio Radic, alias agadmator videóit a YouTube-on. Figyelemmel követi a nagyobb tornák mérkőzéseit, alkalmanként néhány saját mérkőzést is bedob, valamint a nagyobb közösségi tornákra csapatot is szokott nevezni, amikről általában élő közvetítést ad. Minden általa videóra tett mérkőzésre Stockfish analízist futtat, bemutatva, milyen egyéb lehetőségek voltak a játékosok előtt. Ajánlani is lehet neki játékokat, ha arra érdemesnek ítéli, bemutatja azt is.

Jó sakkozást!

Hozzászólások

(#1) Hieronymus


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Gondoltam megnyitom a hozzászólásokat, ne pörögjön ki üresen az írás.

A sakk némi gondolkodást és tanulást igénylő időtöltés. Ma sem divat ezekkel tölteni az időt. :DD

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#2) sh4d0w válasza Hieronymus (#1) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog

Sosem fogom elfelejteni: amiota megtanultam a lepeseket (7-8 lehettem), nagyon szerettem sakkozni, de azert nagyon sok minden hianyzott hozza. Apammal sokat jatszottunk - legalabbis amig nem lettem kozepiskolas - es altalaban ugy alakult, hogy 7-8 partinkent nyertem 1-et ellene. Aztan elkerultem kozepiskolaba (programozast tanultam), ahol nagyon ramentek a logika fejlesztesere. Ezek utan egy nyari szunetben megint jatszottunk apammal, ezuttal az elso 6-ot nyertem, a 7.-et azert vesztettem el, mert apam annyira ideges volt a futoimra, hogy szetrohogtem magam :) Utana mar nemigen jatszottunk...

Valahogy az elmult evekben rakaptam megint - ha nem is a jatekra, de nezni a nagymesterek jatekait. A Lichessen kb. 50-50-ben voltam a 4-es Stockfish ellen, de ahogy megprobaltam alkalmazni a latottakat, romlottak az eredmenyeim es mar a 3-as szint is kihivas lett.

Az utolso Stockfish L3 elleni meccsem viszont azt hiszem nehez lesz felulmulni, 99% accuracy, no blunder, no mistake...

[ Szerkesztve ]

https://www.coreinfinity.tech

(#3) Dhampir


Dhampir
félisten

A dámajáték is jó játék. :)

(#4) philoxenia válasza Dhampir (#3) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Csak ha a dáma nem túl öreg... ;]

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#5) philoxenia válasza sh4d0w (#2) üzenetére


philoxenia
MODERÁTOR

Nyolc éves koromban nem sok számítógép tudott volna legyőzni... ;]
Anno a 486-os gép ellen még sokszor tudtam nyerni, aztán már a telefonom ellen sem. El is ment a kedvem tőle. Élő partner meg mostanában nem akadt, de középiskolában minden iskolai szünetben játszottunk egy-két partit, később a melóhelyen telefonon keresztül, mikor olyan volt a munka.Nekem gép ellen lélektelen a játék, nem igazán szeretem. Nem játék már, inkább teljesítménymérés, annak viszont nem szórakoztató. :(

Később általában nem értek egyet azzal, amit korábban leírtam. Ehhez néha évek kellenek, néha percek csak...

(#6) sh4d0w válasza philoxenia (#5) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog

Nyilván az engine-ek is fejlődnek, ezért egyre nehezebbek, mint ellenfelek. Agadmator egymásnak engedte a legutolsó Chessmastert és az aktuális Stockfish-t, utóbbi lemosta az előbbit a tábláról. Az előző Stockfish-t meg a Google Deepmindja, ráadásul az egyik meccsben zugzwangot alakított ki.

A Deepmind ráadásul úgy kezdett el működni, hogy megtanították a bábuk lépéseire, aztán 4 órán keresztül hagyták játszani, majd ezután engedték neki a Stockfishnek.

https://www.coreinfinity.tech

(#7) Egon válasza sh4d0w (#2) üzenetére


Egon
nagyúr

Lehet hogy nem ugyanazt nézem, de ez a Stockfish 3-as szint elég hergya. Pillanatok alatt volt két tisztelőnyöm, elég könnyen nyerhető parti volt.

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#8) sh4d0w válasza Egon (#7) üzenetére


sh4d0w
nagyúr
LOGOUT blog

Régen nekem sem volt kihívás.

https://www.coreinfinity.tech

(#9) Hieronymus válasza Egon (#7) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog

Ezen a szinten legfeljebb 2 lépésig számol előre a program.

Simán betolja a tiszteket kötési lehetőségbe. Ha tisztet és vagy gyalogot veszít, bekapcsolja a "pánik szimulátort" értelmetlenül gyengét képes lépni.
De ennek nincs jelentősége. A kezdő játékosoknak is kell a sikerélmény.

Kipróbáltam az 5. szintet. Észrevehetően jobban játszik a sakk motor. De még itt is hagy lehetőséget kibontakozni ellene.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#10) Dhampir


Dhampir
félisten

Egy számítástechnikai magazin flopiján megtalálható volt egy DOS alatt futó sakkjáték, ami szolid kinézetű, de mégis elég klassz volt a maga idejében. Később Windowsra már mindenféle csilli-villi kinézetű sakkjáték született. Mindenesetre a sakkjáték szép sport és hasznos időtöltés. :)

philoxenia

Ezt a dáma-verziót jól kisakkoztad, habár én a táblás játékra gondoltam. :)

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.