2024. április 22., hétfő

Gyorskeresés

Az ASUS O!Play esete a HD2 firm-el és a moServices-el viszonylag kezdőknek (HD2, R1, R3)

Írta: | Kulcsszavak: ASUS . O!Play . moServices . ftp . samba . firmware . hd2 . r1 . r3

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Azzal kezdeném, hogy lehetőleg minden szoftverből, ami kellhet a legújabbat tegyétek fel, mielőtt bármi egyébhez hozzáfogtok. Adódott pl. olyan probléma, hogy valaki a moServices feltelepítése, majd az FTP használata után vette észre, hogy a player vinyóján az ékezetek nem jól jelennek meg a fájlnevekben és albumokban. Hosszasan kereste a hibát a moServices környékén és kiderült, hogy régi Total Commander volt a gépen, ez volt a gond. Szóval erre ügyeljetek, ha nem akartok azzal szívni napokig, hogy hol lehet a gubanc.

Úgy láttam, nincs még ilyen írás a Logout-on és azt gondoltam (kiderült a fórumokon is), hogy szükség van erre, ezért hozzáláttam megírni. Folyamatosan kibővítem a cikket, hogy mikor fejezem be, ki tudja? :) Elsősorban R1/R3-ra szól a leírásocska, de kuksa90 kollégának köszönhetően kiderült, hogy megy HD2-őn is rendesen a moServices, úgyhogy hajrá HD2 tulajok, lehet próbálkozni, természetesen saját felelősségre!

Melyiket vegyem (R1, R3, HD2)? Firmware?

Nekem egy új R1-em van HD2 firm-el, Chieftec külső rack-ben 1.5TB WD green vinyóval. Szerény véleményem szerint csak az vegyen R3-at vagy HD2-őt, akinek nagyon fontos a wifi (bár ez R1-en is megoldható!), a kártyaolvasó, a bittorrent (ez is megy R1-en, de az erősebb vas miatt csak HD2-őn használható rendesen) a NAS funkciók közül és a 7.1-es hang, no meg a beépített vinyó. Minden egyéb esetben elegendő egy R1-et venni (ami fele annyiba kerül), mert annak R3 a belseje és simán felmegy rá a HD2 módosított firmware-je, gond nélkül!

R1 bemutató:
[link]
R1 teszt:
[link]
R3 bemutató:
[link]
R3 bemutató videó:
[link]
HD2 bemutató/teszt:
[link]
HD2 teszt:
[link]
WD TV LIVE és ASUS O!Play összehasonlító teszt:
[link]

LAN, WAN

Legelső dolgunk az, hogy megoldjuk: a lejátszónk legyen rajta a belső hálón és neadj' Isten, még a netet is lássa.

Ennek érdekében (remélem, azt nem kell tán leírnom, hogy először kössük mán össze egy UTP kábellel a routert és a player-t :) ) válasszuk ki a Beállításoknál a manuális lehetőséget és adjunk meg egy alkalmas IP címet, pl.: 192.168.1.210 (az utolsó szám 2 és 254 között lehet bármi) és írjuk be a netmask-ot, ami 255.255.255.0 majd adjuk meg átjárónak a router-ünket, pl. a 192.168.1.1 címen (kinek melyik IP címen üzemel a router-e). DNS-nek adjuk meg a netszolgáltatónk egyik DNS címét, ezeket a router konfigjában is megtalálhatjuk (router-enként más-más helyen). Ezeket a beállításokat természetesen a PC-nk hálózati adapter beállításainál is el kell játszanunk. Hadd ne részletezzem ezeket, hálózati alapok, aki nem ismeri ezeket, legyen szíves utánanézni és menni fog.
Ha már az O!Play eléri a netet (ki tudod próbálni akár Youtube videók megtekintésével is, vagy netTV-kel), akkor már biztosan jók a beállításaink. Az, hogy a PC nem látja még az O!Play-t, sajnos nem jelent semmit, normálisnak is mondható jelen fázisban. :)

Firmware

Szaggat némelyik videó? Gondod van a hanggal? Nem azt kaptad, amit vártál? Vagy egyszerűen csak maximalista vagy és szeretnéd tudni, mire képes a lejátszód valójában? Minden esetben a gyári firmware lecserélése a gyógyír problémáidra.

A megfelelő firm megtalálása lényeges szempont, hiszen nagyjából ez határozza meg, hogy mit is tud a játékosunk. Jelenleg azok, akik követik a trendet, a legtöbbet akarják kihozni a vasukból, valamint éreznek magukban némi erőt a frissítéshez, a HD2-nek az R1/R3-hoz módosított (patch-elt) firmjét használják. Ez eddig a lehető legjobb, legtöbbet tudó firmware az O!Play-ekhez. FIGYELEM! Az eredeti, gyári HD2 firmet nem tanácsos feltenni az R1/R3 vasakra, csakis a módosított, azaz patch-elt firmet!

Ebből a firmware-ből a legújabbat általában ebben a fórumban találjátok meg egy kis keresgélés után: [link]
Itt az új magyar firm oldal (és egyéb tuning):
[link]

A firmware felrakása korrektül:

1. Letölteni a fenti linkről az install.img fájlt.
2. USB pendrive (FAT-re formázott) gyökér könyvtárába bemásolni (vagyis nem kell könyvtárba tenni, csak simán rámásolod a pendrive-ra) az image fájlt.
3. Pendrive-ot bedugni a player-be és persze bekapcsolni a lejátszót.
4. Telnettel csatlakozni a lejátszóhoz (pl. Putty, jelszó: root) és begépelni ezt a sort:
echo " " | dd of=/dev/mtdblock/0 bs=2048 seek=8192
Erre két nagyon rövid sorból álló üzenetet kapunk válaszul:
0+1 records in
0+1 records out

5. Begépelni ezt: reboot
6. A lejátszó ekkor újraindul, majd kiírja, hogy felkészül a frissítésre, ez egy ideig eltarthat, türelem! Aztán kék hátterű képernyőn zöld folyamatsáv jelzi, hogy hol tart a frissítés, majd újraindul a masina magától és immáron az új firm köszön ránk.

Vegyük észre, hogy az 5. pontban soft reset-et hajtottunk végre, ezért ha egy újabb firmware leírásánál ilyet találunk pl., hogy: "То install ONLY with using reset button or soft reset!!!" nagy piros betűkkel kiírva, akkor ne rettenjünk meg, mert a soft reset-el bőven jók vagyunk.

A PuTTY telnet kliens program innen letölthető: [link]

Firmware-be épített moServices

Az 1.12.06 rev3 plus firmware-től beletették magába a firmbe a moServices-t (tehát külön telepítést nem igényel), ráadásul eltávolították a beépített NAS szolgáltatásokat és a player NAS menüjében már magát a moServices-t találjuk. A menüben tudjuk installálni/uninstallálni és ki-be kapcsolgatni a különböző szolgáltatásokat. Természetesen webfelületen továbbra is tudjuk konfigolni a moServices-t, azzal a könnyítéssel, hogy immáron a player-ünk főoldalán találjuk az összes beállítást, tehát a böngészőbe írandó cím már csak a player IP címe és semmi más: http://playerip (pl. http://192.168.1.210).

Figyelem! Akinek olyat csinál a player-e a rev3 firm-el, hogy iszonyat módon belassul, illetve akár filmnézés közben is elveszíti a kapcsolatot a vincseszterrel, kikapcsol a kép, majd kilép főmenübe és egyéb furcsa dolgok:

Ez mind azért van, mert a moServices-t sajnos úgy építették be a firmbe, hogy egy rahedli szolgáltatást default-on (vagyis alapból) aktiváltak, ami egy jó nagy szamárság volt, meg kell hagyni. Szóval miután feltetted a rev3 plus-os firmet és újraindult a player-ed, számíts rá, hogy atomlassú lesz és problémázni fog a fenti módon.

Megoldás:
Menj a webfelületre (NAS menü nem jó, mert sajnos nem jegyzi meg rendesen a beállításokat, még bug-os nagyon) és sorban kapcsold ki az összes olyan moServices szolgáltatást, amire per pillanat nincs szükséged, majd nyomj egy reboot-ot! Ekkor felgyorsul a player és nem fogja elveszíteni a vinyót, meg egyéb oktalanságokat csinálni.

moServices Manager

Ha nem olyan firmet használunk, amely már tartalmazza a moServices-t, akkor magunknak kell azt telepítenünk.
A moServices felrakása sem nehezebb sokkal, mint a firmé, sőt! De ne szaladjunk előre ugye...

Mi is akar a moServices lenni? Ez egy szolgáltatás csomag, amit azért találtak ki, hogy a mi kis hőn szeretett ketyerénk alapvetően elcseszett, vagy hiányzó szolgáltatásait kiegészítse, illetve helyettesítse jól működőekkel. Ez igen dicséretes, főként, hogy ingyenes a cucc.
Itt a weboldala: [link]

Kiemelendő, talán legfontosabb tulajdonsága, hogy a beállítások, a működő szolgáltatások kikapcsoláskor nem felejtődnek el, bekapcsolás után ugyanúgy működnek, mint előtte és természetesen ugyanazzal a konfiggal. Így nem kell minden egyes alkalommal kínlódni a bekapcsolgatással, konfigolgatással, miegymással. Az már csak hab a tortán, hogy pl. a Samba és az FTP a háttérben futnak, szóval elérhető a vincseszterünk bármikor, amikor a player be van kapcsolva, bármit is csinálunk épp rajta.

Alapvetően csak annak van erre szüksége, aki ezeket a szolgáltatásokat, amiket a fenti linken lévő weboldal is taglal ki szeretné használni normálisan, nem úgy, ahogy némelyiket az O!Play NAS szolgáltatásai engedik. Pl. FTP, Samba, torrent sokkal korrektebb, mint a beépített cuccok és hát a fentebb említett tulajdonságok sem elhanyagolhatóak.

Van a szolgáltatás csomaghoz egy PC-re telepítendő manager program, ami nagyon intelligens szerencsére, így a szolgáltatások felinstallálásával sem kell törődnünk, mert ő elvégzi helyettünk, de nem akarok előresietni.

Azért ez sem fenékig tejfel. A moservices-nél sem megy egyszerre minden, bár látszólag lehet engedélyezni, meg aktívnak látszik mégsem megy pl. az FTP a Transmission BT klienssel együtt. Vagy az egyiket kapcsolod be, vagy a másikat. Sőt az FTP működéséhez nem elég kikapcsolni a BT klienst, hanem le is kell installálni, ahogy elnéztem.

Először is töltsük le a Asus O!Play HDP R1/R3 moServices Manager nevezetű cuccot, majd a megszokott módon installáljuk fel a PC-nkre. Akinek ez nem menne (az itt fejezze be az olvasást, mert ez a cikk nem neki való :) ), itt talál segítséget az oldal közepe felé: [link]

Miután felraktuk a programot a PC-re, elindítjuk és megnyomjuk a 'Read from Player' gombot, ekkor csatlakozik az O!Play-hez és letölti róla a már feltelepített szolgáltatások listáját. Ha nincs telepítve szolgáltatás, akkor jelzi ezt és megkérdi, hogy telepíteni akarjuk-e a szolgáltatásokat? Naná! Miután erre buzdítottuk és megnyomtuk újra a 'Read from Player' gombot, megjelennek a szolgáltatások szépen. Azt láthatjuk, hogy az FTP szerver és a Core, valamint a Patced RootApp már fut is alapállapotban rendesen, tehát installed, enabled és active is. Tehát máris van FTP-nk, juhhé! :DD

Ha egy szolgáltatást be akarunk kapcsolni, akkor rákattintunk az Installed oszlopában lévő üres sárga négyzetre (nem igazán jó megoldás, mert nem kézenfekvő, de hát ez van).

Ezzel gyakorlatice készen is vagyunk. A szolgáltatások részletes leírását majd egyszer megejtem, ha lesz időm és energiám hozzá, most csak egy kis ízelítő:

FTP

FTP szerverre alapvetően akkor van szükség, hogyha a player vinyójához a net felől, tehát távolról is hozzá akarsz férni, fájlokat akarsz rá másolni, vagy róla leszedni, törölni, stb. Persze a fájlmozgatás LAN-on is működik, akárcsak a fájlszerverrel. A netes eléréshez a router-edben be kell állítani a port forward-ot a player IP-jére FTP szolgáltatáshoz, vagy ahol portot lehet megadni: a 21-es portra (FTP port).

Jómagam FTP szerverből a vsFTPd-t használom, nagyon bejön és elég jól konfigolható. Mivel közkedvelt, ezért netről is rengeteg infót lehet a konfigolásához találni.

Samba

Fájlszerver gyanánt egyszerűen a SAMBA daemon-t javaslom magam részéről (és nem a beépített Samba-t), ez sem igényel különösebb konfigurálást, viszont tökéletesen műxik.

Fájlmozgatás sebessége:
Ha LAN-on próbálsz meg FTP-vel, vagy SAMBA-val fájlokat másolni PC-ről a playerre, ne lepődj meg az elképesztően lassú sebességen! Ez nem a routered, vagy a LAN miatt van, hanem azért, mert a player-edben lassú processzor és memória található egy PC-hez, vagy laptophoz képest, ezért nem bírja gyorsabban mozgatni a fájlokat.
Amikor USB-n, vagy eSata-n másolsz a player vinyójára PC-ről, akkor a vinyót a PC simán külső háttértárnak tekinti, a player ilyenkor nem játszik, ezért van az, hogy gyorsan tudsz másolni rá. Javasolt az USB hub kipróbálása, mert többek szerint működik az a megoldás, hogy az USB hub-ra kötött vinyót látja a player is és a PC is, így nem kell állandóan átdugdosni. Jómagam még nem próbáltam, de mindenképp ezt fogom én is alkalmazni, ha tényleg műxik, mert már nagyon unom a ki-be dugdosást. A dolog szépséghibája az lehet, hogy anno, mikor elkezdték az orosz srácok fejlesztgetni a HD2 patch-elt firm-jét az R1/R3-ra, leírták, hogy a NAS funkciók csak eSata-val rákötött vincseszterrel működnek tökéletesen. Nem tudom, de ki fogom próbálni egyszercsak.

A Samba-val való fájlmozgatás nálam sokkal lassúbb és nehézkesebb volt, mint FTP-vel (LAN-on), ezért mindenkinek inkább az FTP-t javaslom, ha a player vinyójára akar töltögetni. Ha nem csinálod meg a port forward-ot a router-ben FTP-re, akkor kívülről, a net felől nem fognak tudni hozzáférni a vinyódhoz, így ez a megoldás biztonságosnak mondható. Természetesen ilyenkor a player IP címét kell megadni az FTP szerverhez csatlakozáskor.
A Samba-féle fájlmozgatáshoz még annyit, hogy 4GB körüli fájlmérettel már nem birkózik meg (ez az elterjedt nézet, bár van aki az ellenkezőjét tapasztalta), hacsak nem Linux-os ext3 fájlrendszerre van formázva a vincseszterünk. Így megint csak marad az FTP.

Transmission

A Transmission bittorrent kliens messze a legjobb BT kliens, amit eddig NAS-ban láttam. Ez már tud olyan komolyabb funkciókat is, amiket az általában beépített kliensek hírből sem ismernek. Nálam mondjuk egy idő után kiakasztotta a vasat, ami lehetséges, hogy egy valódi HD2-őnél az esetleges erősebb vas miatt nem történik meg, nem tudom, ha valakinek van tapasztalata ez ügyben, írja meg a hozzászólásokban. Nálam a letöltési sebesség is hagyott kívánnivalókat maga után, fele olyan sebességgel ment, mint amennyivel mehetett volna és a csomagok is sokkal lassabban jöttek, így többször annyi időbe tellett letölteni valamit, mint PC-n. Ez egyértelműen a gyenge vasnak tudható be, ugyanez a jelenség a sima fájlmásolásnál is. Ismert tény, hogy a gyenge processzorok miatt a NAS-okban is lassú a LAN-on történő fájlmozgatás sebessége, természetesen ugyanez vonatkozik az FTP-re is, bár talán azzal gyorsabb, legalább is nálam.

No sleep - Spindown service

Jó kis szolgáltatás még a No sleep HD2 is, amit a HD2 firm-el rendelkező R1/R3 tulajok is ki tudnak használni, ez hivatott megszüntetni azt az áldatlan állapotot, hogy a HD2-őnk állandóan elalszik. Ez főként akkor zavaró, amikor pl. FTP-n böngészünk. Ugyanis ő ezt nem érzékeli aktivitásnak, hiszen nem nyomigáljuk a távkapcsolóját neki... és szépen elszunnyad. :D

Nálam ez a funkció önmagában nem akart működni, kellett az hozzá, hogy bekapcsoljam és bekonfigoljam a Spindown service-t, ami épp arra hivatott, hogy elaltassa a kicsikénket... Na most ennek jó sok időt állítottam be, így tulajdonképpen a lejátszó nem bír elaludni. :DD Érdekes, hogy ha csak ezt a spindown szoltáltatást használtam a No sleep HD2 nélkül, úgy is elaludt a player, tehát csak a kettő együtt hatásos, de így viszont tökéletes.

Használata:
A No sleep HD2 sorában, az Installed oszlopba kattints az egérrel, ekkor felinstallálja a manager a szolgáltatást és el is indítja. Majd a Spindown service-nél játszd el ugyanezt. Aztán ha az is megy már, akkor az Edit oszlopban van egy kis fehér lap pici ceruzával (én ennek látom), arra kattints az egérrel, majd a megjelenő szövegmezőből törölj ki mindent és másold ezt a sort be:
%23+Number+of+seconds+between+cycles.%0D%0AcycleTime%3D6000000%0D%0A%0D%0A%23+The+time+in+seconds+a+disk+has+to+be+idle+before+it+is+spundown.%0D%0A%23+If+zero%2C+service+inactive%0D%0AidleTime%3D60000000%0D%0A%0D%0A%23+List+of+device+names+of+disks%0D%0Adisks%3D%22sda+sdb+sdc+sdd+sde+sdf%22

Ha kész, akkor kattints a megjelenő Save gombra és ennyi.
Az egyetlen probléma ezzel: a player áramkimaradás után, ha visszajön az áram automatikusan bekapcsol, ez gyárilag így van, nem igazán tudta még senki ezt megoldani. Ha üzemel a fenti két szolgáltatás, akkor bekapcsolva is marad, míg ha nem üzemelnek (inaktívak, vagy uninstallálod őket), akkor kisvártatva kikapcsol magától a player (ami ilyen esetben áldásos tud lenni).

Egyelőre ennyi, mindenkinek sok sikert és sok kellemes élményt a játékosával! :)

Olvassátok el az alábbi hozzászólásokat is! Biztosan találtok bennük okosságokat, tapasztalatokat, amiket nagyon jól lehet használni.

Hozzászólások

(#1) Endrusz83


Endrusz83
tag

Szia!

Tetszik a leírásod, sok mindent megtudtam, azt hiszem ma veszek egy AIR-t az edigitalnál.
(Vagy van tipped esetleg hol olcsóbb? Náluk most 32900Ft)

Még szeretnék kérdezni pár dolgot, esetleg tudod rájuk a választ?! :F

- Olyat tud a készülék, hogy notebookról Wi-Fi-n küldök rá egy AVI filmet amit a TV-n nézek, de közben a notit másra használom, pl. poker vagy internet böngészés stb...
- Arra képes, hogy a játékos USB-jére dugott WD MyBook 1Tb-os winyómra másoljak filmet Wi-Fi-n keresztül notiról?Nem tudom jót tesz e ha naponta 30-szor lehúzom és feldugom a Winyót adat/film másolás idelyére, ezen kívül szeretném beépíteni, így nem férnék hozzá kényelmesen...
- Ha jól látom csak 1 USB van rajta akkor gondolom csak egy külső HDD-t kezel egy időben?! :F

Előre is köszi a választ és Grat az íráshoz! :R

[ Szerkesztve ]

(#2) sellerbuyer válasza Endrusz83 (#1) üzenetére


sellerbuyer
őstag

Hogy hol olcsóbb, azt itt megtalálod:
[link]

A helyzet az, hogy nekem R1-em van és nem használok wifit, így erről nem tudok nyilatkozni.

Egy USB és egy eSata van rajta. Hivatalosan úgy van, hogy az eSata is használható USB-ként, de ne kérdezd, hogyan, mert ilyen fordító kábelt nem adnak hozzá, viszont gondolom, az USB nem megy bele, szóval ezt még senki sem tudta megmagyarázni. A lényeg, hogy akár két külső vinyót is rá tudsz kötni. Az egyiket eSata-ra, a másikat USB-re kötöd és kész.

Kösz a jókívánságokat! :R

(#3) Endrusz83 válasza sellerbuyer (#2) üzenetére


Endrusz83
tag

Köszi a segítséget!

Egyébként tegnap reggel megvettem az edigitalnal 32900-ért ma pedig leakciózták 29900-ra...
:W :W :W :W

Ez a méreg nem a cián...

(#4) jolti válasza Endrusz83 (#3) üzenetére


jolti
senior tag

Próbálkozz be náluk az árgaranciával. Hátha visszautalják, vagy levásárolod. Már hallottam ilyet!

(#5) k-gabika válasza sellerbuyer (#2) üzenetére


k-gabika
csendes tag

Az eSata csatlakozó az kombinált, tehát az USB és eSATA is egyben. Bele lehet dugni az USB-t csak pont fordítva mint a sima USB csatlakozóba. Ennél fogva lehet használni az ASUS-ban egyszerre vagy 2 USB eszközt vagy egy USB-t és egy ESatát.

(#6) sellerbuyer válasza k-gabika (#5) üzenetére


sellerbuyer
őstag

Szuper, ez volt a másik tippem, csak nem próbáltam ki, hogyan műxik. Na most már ezt is tudjuk. Thx érte! :R

(#7) Pubszon


Pubszon
veterán

Hali.
Felraktam jól ami kellett, sambat aktiváltam és működik is, csak az a baj, ha nagyobb file-t akarok a merevlemezre másolni, nem hajlandó.
Kisebb fileal, mint pl egy zene nem szarakodik.
Mi lehet a gond?

ASRock X79 Extreme6, i7 4930K, 32GB DDR3, GTX 1080 G1, Corsair RM750x...

(#8) amulet válasza Pubszon (#7) üzenetére


amulet
senior tag

Pubszon!
Nekem is ez volt a hiba a HD2 firm-el és nem találtam gyógyírt. Használj FTP-t, azzal működik, de ha samba kell akkor javaslom az 1.33-as firm-t, azzal tökéletesen megy a samba, csak nincs youtube...
valamit valamiért

(#9) lexma


lexma
csendes tag

Hogy kell az FTP-t beállítani TC -ben, hogy lássa a HD2 winchi-jét?

Lexma

(#10) jobesz


jobesz
tag

feltoltam a HD2 4in1 firmwaret (bootcode frissítés után)

nekem csak 1 problémám van vele hogy érzem hogy azért lassú mert alapon minden megy benne, a moservices nél kikapcsoltam vagy 5 dolgot, és legalább 20% ot gyorsult, nincs arra valami hogy mondjuk akinek nem kell az x live vagy egyéb részek azokat is ki tudja venni?

a moservices managerrel csak a moservices szolgáltatásokat lehet úgy néztem, de most így a 4in1 firmware ben 3 helyen van youtube kliens, az egyik full orosz, a másik már egész normális, és van egy az on line média ( elfogadható helye)mappában

nincs javaslatotok a firmware lecsupaszításának megoldására?

Sonymdr cd550,,mdr-cd580 /AKG k371/ Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.