2024. május 23., csütörtök

Gyorskeresés

Xperia SP fórum összefoglaló

Írta: | Kulcsszavak: Xperia SP . összefoglaló . xperia . sp . sony

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

..:: Sony Xperia SP ::..

Megjelenés időpontja: 2013 március
A következő színekben jelent meg: Fehér, fekete, piros.
Itthon a fekete és a fehér elterjedtebb.

..:: A doboz tartalma ::..

Maga a készülék /az akkumulátor nem cserélhető/
Sony MH410C headset
Töltőfej (EP850) és USB kábel (EC480)
Magyar nyelvű használati útmutató

..:: A készülék specifikációi részletesebben ::..

Méret: 130.6 x 67.1 x 10 milliméter
Tömeg: 155 gramm
SIM-foglalat: microSIM
Készenléti idő óra 635
Beszélgetési idő óra 10
LTE képes készülék
Legújabb elérhető operációs rendszer: Android 4.3 Jelly Bean

..:: Kijelző ::..

LED-megvilágítású TFT, 720 x 1280 pixeles 16 millió szín megjelenítésére képes, kapacitív,4,6" átmérőjű panel (319 ppi), amit kép- illetve videónézéskor a Mobile Bravia Engine 2 javít fel (ez persze kikapcsolható, ha valakit zavarna).
A kijelző betekintési szögben, kontrasztban elmarad a konkurencia csúcstechnológiáitól (SAMOLED+, NOVA, IPS), de ez a különbség csak akkor jön ki, ha egymás mellé tesszük a készülékeket, a mindennapi használatban így is bámulatos, amit tud. Gombok nincsenek a kijelző alatt, tehát a kijelző alsó sorát fogja használni a rendszer a navigációs billentyűk megjelenítésére. Bizonyos alkalmazásoknál ez el is tűnik így nagyobb lesz a hasznos felület. pl videólejátszó, képnézegető
Összesen 10 ujj egyidejű érintését tudja hiba nélkül feldolgozni. A készüléket Gorilla Glass üveggel szerelik, ez ellenáll a karcoknak és a sérüléseknek. Fólia beszerzése azért nem árthat, mert azzal mikrokarcok sem lesznek a készüléken.
A készülék használata során körülbelül 5-6-7 óra kijelzőidőt képes szolgáltatni, a használattól függően.

..:: Hardver ::..

Kétmagos Krait Qualcomm MSM8960T processzor, amely magonként 1,7 GHz-en ketyeg.
A grafikus gyorsításról egy Adreno 320-as GPU gondoskodik. Ez szinte minden programot képes futtatni, ami a Play áruházban található. Bármelyik programnál akadozások találhatóak, az még valószínűleg nincs tökéletesen optimalizálva a készítők részéről erre a telefonra.

..:: Memória ::..

A RAM mérete 1 GB. A felhasználó a belső 8 GB tárhelyből 5,4 GB-al gazdálkodhat, illetve ezt bővítheti max. 64 GB-os microSD használatával. Az alkalmazások alapesetben nem telepíthetők a microSD kártyára, oda csak a médiafájlok tehetők. (film, videók, zenék, képek). Root után megoldható. (Lásd később)

..:: Kamera ::..

Kamera: Hátul egy 8 MP-es Exmor RS kamera, maximálisan 3264 x 2448 pixel felbontású képek készítésére képes, elől egy 0.3 megapixeles másodlagos kamera áll rendelkezésünkre. Az elsődleges kamera dolgát egy LED-vaku segíti rossz fényviszonyok mellett. Videókat maximálisan 1080p@30fps-ben képes rögzíteni a készülék.

..:: Csatlakozók ::..

A készülék bal oldalán foglal helyet a fedetlen microUSB(A)-csatlakozó, ami a töltésen és adatátvitelen kívül OTG (USB On-The-Go) képességgel is bír. Felül található bal szélen a 3,5"-os jack-csatlakozó.

..:: Adatkapcsolat / kommunikáció ::..

Bluetooth 4.0, USB 2.0,(MHL) NFC támogatás.

..:: Akkumulátor ::..

Li-Ion 2370 mAh

..:: Általános kérdések és válaszok ::..

Az akkumulátort ki kell-e sütni vagy sem? / Meddig töltsem az akkumulátort elsőre?
Li-ion, Li-polymer akksikat nem szokás formázni, mert nem szeretik. Úgy jársz a legjobban, ha csak szépen töltöd, és nem nagyon hagyod kikapcsolásig lemerülni, mert azt nagyon nem szeretik, bár van bennük védelem.

A készülék támogatja-e a magyar nyelvet?
Igen, támogatja, de amennyiben nem ebbe a régióba szánt készülék az alany és nincs a magyar a listában, akkor az sem baj, mert a Play Store-ban megtalálható egy MoreLocale 2 nevű alkalmazás, ami kisegíthet ebben az esetben.

A telefon hangereje maximumon van, de az ébresztők mégis halkan szólnak.
A Beállítások > Hang > Hangerő menüpont alatt tudod külön beállítani a Riasztás-nál.

Lefagyott a telefonom, hogyan kelthetem újra életre?
A készüléknek beépített akkumulátora van, így csak az akkufedél levételével és az alatta lévő "power" gomb benyomásával tudjuk újra életre kelteni. Tollal vagy tűvel nyomjuk be 3 mp-ig de vigyázzunk, hogy ne okozzunk benne kárt. Ezután egy rezgéssel adja tudtunkra, hogy újraindult. 5 mp-es lenyomás esetén kikapcsol a telefon.

A készülékem alvó állapotban is gyorsan merül. Mitől lehet ez?
Amennyiben a készüléked új, ez természetes dolog. Pár hét alatt beáll majd az akkumulátor maximális szintre. Viszont számtalan más oka is lehet.
Ha sok, rendszeresen online frissülő alkalmazásod, widgeted van és sokféle szinkronizáció van bekapcsolva akkor szintén természetes, hiszen ezek alvó állapotba is futnak, adatforgalmat generálnak. Az energiával továbbá úgy tudsz spórolni, hogy a beállításokban az energiagazdálkodás menüpontban bekapcsolod a Stamina üzemmódot, ezzel ha a kijelző nincs bekapcsolva 15 percig, akkor kikapcsol minden háttérben futó szinkronizálást egészen addig, amíg a kijelző újra be nem lesz kapcsolva.

Ha nem tetszik egy frissítés, vagy nem szeretnék várni a szolgáltató frissítésére mit tehetek?
Bár nem hivatalos program, de ezek a problémák orvosolhatóak a Flashtool programmal.
A telefonra bármikor felrakható ezzel a módszerrel a gyári szoftver garanciavesztés nélkül.

A készülék hátoldalán van egy matrica, ez micsoda?
Az a matrica, csupán az NFC helyét jelöli, semmi funkciója nincs, nyugodtan eltávolíthatod.

A GPS adatforgalom(mobilnet/wifi) nélkül is használható?
Igen, a megfelelő programmal használható és viszonylag gyorsan talál kapcsolatot is.
Pl Osmand

MP3 sms/ébresztő/jelző -hang beállítása:
Ezeket a mappákat kell létrehozni a telefonon:
media/audio/ és ezen belül a következőket:
/alarms/ Ide jöhetnek az ébresztő hangok
/notifications/ Ide jöhetnek a jelző/SMS hangok
/ringtones/ Ide jöhetnek a csengőhangok

Milyen tokot vegyek a készülékhez ?
Én a kemény átlátszó tokot ajánlom, nagyon szép vele a készülék akár fehér akár fekete telefonunk van.
Lehet kapni továbbá szilikon tokot is. Ezek is megvédik a készüléket de a koszt nagyon gyűjtik.
Nagyon fontos tudni, hogy a tok alá por is kerülhet, ami ha sokáig ott marad, akkor képes összekarcolni a tok alatt a telefont, úgymond lecsiszolni. Kemény tokoknál ez a veszély jobban fennáll, mint a szilikon tokoknál. Hetente érdemes leszedni és kitörölhetni kendővel, akár kézzel is. A tok esés ellen is meg tudja védeni a telefont, de nagyrészt itt is kompromisszumokat kell kötnünk. A szilikon tokok jobban megvédik az eséstől a telefont, de nagyobbá is teszik a telefon méreteit. A kemény tokok nem növelik meg a készülék dimenzióit oly mértékben, de esés ellen sem nyújtanak akkora védelmet, mint a szilikon tokok.

Milyen Kijelzővédő fóliát vegyek a készülékre?
MyScreen Kijelzővédő fóliákat ajánlom, nagyon jó minőségűek. Ajánlott eBay-en körülnézni, hiszen szállítással együtt 10 darabot is tudunk venni akár, mint itt Magyarországon egy-egy boltban 1-2 darabot.

A 4.3-as Android alatt hogyan lehet képernyőfelvételt csinálni?
A hangerő le (-), és a power off/on-t (bekapcsológomb) kell egyszerre megnyomni, legalább 1 másodpercig.

Nem működik a telefonom hangszórója (telefonálásnál csak kihangosítva hallom a másik felet, egyébként nem). Mit tegyek?
Valószínűleg zenehallgatás közben kihúzott headsettől, fül/fejhallgatótól van a probléma. Keress egy headsetet/fül/fejhallgatót, és a csatlakozóját húzogasd ki-be egy párszor a telefon jack dugaszába (ide kell bedugni a fülhallgatót) Ha nem segít, akkor bedugott fülhallgatóval indítsd újra a telefont, majd miután megvolt a reboot, akkor már ki lehet venni.

Nem találom a Sony Update Service készüléklistában az SP-t. Mi lehet a gond?
Ez a probléma azért van, mert Windows 8(.1)-el rendelkezik a számítógéped. Ha orvosolni szeretnéd, akkor Windows 7 kompatibilis módban indítsd el a SUS-t, és így már működni fog.

Megjegyzés.: Azóta a Sony megszüntette a SUS támogatását, helyette a PC Companion programot javasolja.

Nem működik a mobilinternetem. A szolgáltatóm hibája, vagy az enyém?
A tiéd. Menj a Beállításokon belül az "Xperia" menüpontra, azon belül az "Internetbeállítások"-ra, majd az Elfogadás-ra ha felugrik egy ablak. Ezek után valószínűleg lesz mobilneted.

A telefon memóriájában folyton megjelenik számtalan mennyiségű FriendsDB fájl. Ez mitől lehetséges?
A Foursquare alkalmazás csinálja/csinálta, egyszerűen töröld le, ha nem használod az alkalmazást, és nem lesz több ilyen fájl.

Nagyon homályos, rossz minőségű képeket készít a telefon kamerája. Mit lehetne tenni?
Sajnos a kamera külső, műanyag lencséje könnyen hajszálkarcos lesz, ez rontja a készült képek minőségét. Ekkor javasoljuk, hogy fogkrém használatával kissé polírozzuk meg. Egy finom szövésű kendőre egy nagyon keveset tegyünk rá, majd óvatosan töröljük át a lencsét. Ez sokaknak segített már itt.

Melyik gyári, Sony által készített android verzióval érdemes használni a telefont? 4.1 vagy 4.3?

A gyári 4.1-es rendszerek gyorsak, viszont rendelkeznek hibával. Ezek közé tartozik a rossz memóriakezelés (nagyon hamar bezárta a háttérben az alkalmazásokat, böngészés közben a zenelejátszó leállhatott, a wifi hamarabb bontja a kapcsolatot, mint más készülékek, habár a jelerősség hasonló, és hogy a feloldógomb megnyomására néha csak szürke képernyő fogad, és még egyszer meg kell nyomni, hogy feloldhassuk a kijelzőt.)
A 4.3-mal (12.1.A.0.266 és 12.1.A.1.201-es firmware) ezek javítva lettek, gyorsak, viszont néhány készüléken jelentek meg hibák. (valószínűleg különböző beszállítóktól való alkatrészek miatt a driverek nem működtek jól minden készüléken). A hibák lehettek villogó kijelző, lassulás, fagyás.
Erre végül megjelent 12.1.A.1.205-ös firmware frissítés, ami még mindig 4.3, de már jól működik. Ezt mindenkinek javasoljuk, hogy telepítse, mert jobb, mint bármelyik 4.1 és a korábbi 4.3-mak. Egyedüli hiba, ami már nagyon ritka, hogy elsárgul a kijelző, és pár másodperc múlva tér magához, de maga a készülék nem szűnik meg addig működni, a munkánkat ott folytathatjuk, ahol a sárgulás előtt abbahagytuk. Valószínűleg ez a telefon terheltsége közben jelentkezik, akiknél előfordult Facebook appot + Messengert használnak, emellett még böngészőt is (többnyire Chrome-ot) és a telefon 1 GB RAM miatt nem tudja mindig kiszolgálni az effajta igényeket. (Eléggé erőforrás-igényes alkalmazások ezek, nem csoda) Aki ezzel nem tud együtt élni, és nem akar visszavenni, vagy kompromisszumot kötni, annak 2 GB RAM-mal rendelkező telefont ajánlunk.
Ezen felül még a 12.1.A.1.207-es firmware is megjelent, ami nem igazán különbözik a 205-től, itt is megvan az a ritka sárgulási hiba. Talán sebességben kicsit jobb, de az előző verzióval sem voltak gondok.

Általános problémamegoldás a telefon hibás működése esetén:

1. Probléma van a telefonnal, próbáljuk újraindítani --> ha ez segített --> kész.
2. Előjön újraindítás után is --> nézzük meg, milyen alkalmazások frissültek mostanság, azokra gyanakodhatunk.
3. Ha nem derül ki semmi konkrét, de még mindig fennáll a hiba, PCC szoftverrel csináljunk rajta egy javítást, azaz teljes törlés, és újratelepítés. Ezzel a művelettel kizárható vagy megerősíthető a hardveres hiba, hiszen ha teljesen gyári állapotában is lefagy, akkor nincs mit tenni, szerviz. Ha még külső telepített alkalmazások nélkül jól megy, akkor meg csak szoftveres gondok adódtak.
4. Megjegyzés: Ritka esetekben az SD kártya is okozhat problémákat, érdemes ilyenkor lementeni mindent róla, ami fontos, és formázni. Ugyanez elvégezhető a belső tárhellyel is, habár amiatt még ritkább a hiba.

Összeállította: jenei1994
Apróbb hibákat javította: raziel01

Kiegészítette: oliwire, maacaw

Naprakészen tartja: oliwire

..:: Fogalmak, rövidítések magyarázata ::..

SUS - Sony Update Service - A Sony hivatalos frissítőprogramja. Ezzel lehet teljesen tiszta újratelepítést végezni, akkor javallott, ha problémák bukkantak fel a telefonnal kapcsolatban. SI szám alapján frissít. Letölteni itt lehet: Sony Update Service

Megjegyzés.: A Sony 2014 július 21-én megszüntette a támogatást ehhez a programhoz. Már a Sony PC Companion vette át a helyét.

SI -szám - A telefon régiójának az azonosítószáma lényegében. A magyar telekomos SP-nek, és a független SP-nek alapjáraton más az SI száma, így más időpontokban kaphatják meg a frissítéseket, más régiós telefonnak ismeri fel a Sony Update Service program őket. Ez szoftveresen tetszőlegesen módosítható, természetesen ehhez már root szükséges.

Flashtool - nem egyenlő a Flash Tool-lal! Ezzel a programmal ftf alapú firmwaret flashelhetünk fel a telefonunkra. Lényegét tekintve hasonlít a Sony Update Service programra, de itt mi döntjük el, melyik verziójú firmwaret telepítjük a telefonunkra, és azon belül milyen régiósat. (magyar Telekom, angol Vodafone, független stb..) Letölteni itt lehet: Flashtool

Használatáról egy leírás darvinya kolléga által: .ftf fájl flashelése Flashtoolal

PCC - Sony PC Companion - Ezt a programot ismerik talán a legtöbben, hiszen az első USB-s csatlakoztatáskor ezt ajánlja fel a telefon telepítésre a számítógépnek. Használata egyszerű. Lehet vele frissíteni, ha rátelepítünk az előző rendszerünkre, akkor hibák is lehetnek. Olyankor a javításra kattintva telepíti teljesen újra. Letölteni itt lehet: Sony PC Companion

Kernel - Az operációs rendszer magja, alapja. Ez tudja kiosztani a hardverelemeknek az utasításokat, hogy a felhasználó szerint működjön a telefon. Vannak gyári kernelek és custom, egyedi kernelek

Bootloader - Ez kezdi meg az operációs rendszer betöltését. Nekünk ebből annyi a lényeges, hogy lehet nyitva és zárva. (Locked és Unlocked). Sony telefonoknál csakis a GYÁRILAG független telefonok bootloadere nyitható. Ha egy szolgáltatófüggő telefon függetlenítve lesz, a bootloadere továbbra sem lesz nyitható! Ez le is ellenőrizhető, hogy a tárcsázóba beírjuk: *#*#SERVICE#*#* (Betűket nem tudunk írni a tárcsázóba, így azt a számot írjuk, amin az a betű szerepel, így: *#*#7378423#*#*) Itt a Service info --> Configuration- ra megyünk. Ott a rooting status írja, hogy Bootloader unlock allowed: (Yes vagy No). Magyarul ez azt jelenti, hogy Bootloader nyitható-e vagy sem, nem pedig azt, hogy nyitva van-e vagy nem. Fontos a feltételes mód! Akinek No van, annak biztos szolgáltatófüggő telefonja van, vagy pedig függetlenítve lett (persze itt a hivatalos lehetőségek jönnek szóba, hiszen bármilyen más mód tárgyalását a PROHARDVER Informatikai Kft. nem tűr meg az oldalain, tartsuk tiszteletben!)
Ha nyitva van az az előnyünk lehet, hogy bármilyen kernelt használhatunk, nem csak a gyáriakat. Viszont akkor könnyebb "téglázni" a telefont. Ha nyitva van, akkor Service info --> Configuration-ban a rooting status azt írja, hogy Bootloader unlocked: Yes. Ha zárva van, akkor nem nagyon lehet elrontani a telefont szoftveresen. a Flashtoolal vagy Sony Update Service programmal életre lehet kelteni, ha valamiért nem bootolna be a telefonunk.
Figyelem! A bootloader nyitása garanciavesztéssel jár! Van mód a visszazárására, de attól még a garancia ugyanúgy elveszett. Csak a rootolást lehet teljesen eltüntetni, a rootolt telefont vissza lehet állítani vásárlás-kori állapotba szoftveresen, de a bootloader nyitott készüléket nem.

Angol leírások a bootloader kinyitásáról: Sony Mobile hivatalos oldalon keresztül, techbeast.com oldalról
Angol leírás a bootloader zárásáról: techbeast.com, xda-leírás

A techbeast-es leírásban egy one-click-toolt találunk, amivel nyithatunk, zárhatunk, természetesen követve a leírásokat.

Az xda leírás Xperia Z-ről szól, de a menete ugyanaz, mint az Xperia SP-nél.

1. Flashtool letöltése
2. Installáljuk a drivekeket, amit a Flashtool driver mappában találunk
3. Szükséges, hogy stock firmware-t tegyünk (SP-hez valót) a Flashtool --> Firmwares mappába
4. Nyomjuk meg a BLU gombot
5. Válasszuk a "relock" opciót
6. Majd flasheljük a stock firmware-t
7. Kész.

Ekkor a bootloader status a Bootloader unlocked: Yes helyett --> Bootloader unlocked: unknown lesz.

..:: A telefon root-olása ::..

SAJÁT FELELŐSSÉGRE

Akik teljes értékű felhasználók szeretnének lenni a telefonjukon, azoknak készült a következő leírás. Root-olás után tetszőlegesen törölhetők akár a gyári alkalmazások is de azért vigyázzunk miket törlünk, mert bizonyos appok törlése a telefon instabilitásához vezethet. Fontos tudni, hogy a rootolás önmagában garanciavesztő lehet, ha rootolt telefont viszünk garanciáztatni. Viszont azt is tudni kell, hogy nyom nélkül eltüntethető a Sony Xperia készülékekről. Az egyik, hogy a SuperSU rootkezelő alkalmazásban használjuk az unroot funkciót, a másik pedig, hogy Flashtoolal tetszőlegesen kiválasztunk egy gyári firmware-t, és flasheljük. A Sony Update Service program is eltünteti a teljes újratelepítéssel.

Rootolás angolul: xda-leírás, air fórumtárs talált rá erre a megoldásra
Rootolás magyarul: amisis leírása

Magyarul:

1. Erre a weboldalra megyünk és rákattintunk a lambda ikonra. [link] Ezzel letölt nekünk egy tr.apk fájlt. Ha ezt a weboldalt rögtön a telefonon nyitjuk meg, és oda töltjük le a fájlt akkor a 2. lépés kihagyható.
2. Felcsatlakoztatjuk a telefont a számítógépre, és átmásoljuk rá.
3. Legyen bekapcsolva az Ismeretlen források a telefonon (Beállítások --> Biztonság).
4. Legyen egy fájlkezelő a telefonon, hogy elérhessük a letöltött tr.apk fájlt (Pl. Total Commander).
5. Telepítsük.
6. Ha megvan, indítsuk el, és menjünk a "make it r41n"-re
6. Ha nem indul újra a telefon, akkor a rootolás sikeres (újraindulás esetén sincsen probléma).
7. Ekkor a Play áruházból töltsük le a SuperSU alkalmazást, ez fogja nekünk a root jogot kezelni.
8. Kész.
(9. opcionális: Leellenőrizhetjük a root sikerességét a Root Checker alkalmazással. Miután elindítottuk, akkor egy felugró ablaknak kellene kérni a root jogot, amit nekünk kell megadni, és miután megadtuk, írja, hogy sikeres. A felugró ablak kb 10-15 másodpercig látható.)

CWM (Recovery) telepítése a telefonra:

Csak rootolt telefonra lehet telepíteni! A CWM jelentése: Clock Work Mod. Ezzel tudunk feltenni későbbiekben főzött ROM-okat a telefonra, vagy akár teljes egészében lementeni a miénket, minden alkalmazással beállítással, hogy könnyen visszatérhessünk a jól bevált rendszerünkre, ha az új nem jött be.

Angolul: xda leírás

Magyarul: Egyszerűen letöltjük a linkben található zip-et, és a számítógépünkre kicsomagoljuk, elindítjuk a runme.bat-ot és követjük a program utasításait. Ez abból fog állni, hogy majd csatlakoztatjuk a telefont a számítógéphez USB kábellel. Figyelnünk kell a telefonunk kijelzőjét is,miközben fut a program, mert root jogot kell majd engedélyeznünk.

Letöltési link a legfrissebb verzióhoz az angol XDA leírásban található.

4.3-mas rendszereknél esetleg ezt is meg kell tennünk, hogy sikerüljön a CWM telepítése:
Fejlesztői lehetőségek --> USB-s alkalmazások ellenőrzése (Az ADB/ADT útján telepített alkalmazások esetleges kártékony viselkedésének ellenőrzése) --> Innen ki kell venni a pipát. Ha ez a doboz nem aktív, akkor a Biztonság menüpontban az Alkalmazások ellenőrzése dobozt kell kipipálni, ami az Ismeretlen források alatt található. Utána már aktív lesz az előbb említett menüpont.

Természetesen az USB hibakeresésnél, és az Ismeretlen forrásoknál meg legyen pipa.

Hasznos alkalmazások, melyek rootolás után használhatóak (Ezekkel sokkal stabilabbá, gyorsabbá lehet tenni a telefonunkat, viszont ésszel használjuk, mert ugyanígy instabilitáshoz is vezethet, amiért a felelősség mindig a felhasználót terheli)

Xposed keretrendszer: Felettébb hasznos a telepítése, de önmagában nem csinál semmit. A keretrendszer előnye akkor nyilvánul meg, mikor a számunkra hasznos modulokkal kibővítjük a rendszerünket. Számtalan modul létezik már, az Xposed alkalmazáson belül találhatunk egy "katalógust", ami különböző kulcsszavak alapján is tud keresni. Csak pár hasznos funkció, amit el lehet modulokkal érni: Letiltani a helymeghatározás ki-be kapcsolásánál a párbeszédablakot, lezárt billentyűzetnél zenehallgatás közben a hangerő gombok hosszú nyomásával zenét válthatunk, növelhetjük vagy csökkenthetjük a navigációs gombok méreteit, változtathatjuk a stílust, az értesítési sávban is számtalan módosítást végezhetünk stb.. Lehetőségeink száma szinte korlátlan. Telepítése igen egyszerű, erre kattintva már letölti a legfrissebb Xposed telepítő appot, majd a telepítése után a keretrendszert kell frissíteni, root jogot fog kérni az app, majd újra is kell indítani a telefonunkat. Mindig újra kell majd indítani, ha új modult telepítünk, és szeretnénk aktiválni. (Ha egyszerre többet telepítettünk, akkor elég, ha miután mindet kipipáltuk a modulok opciónál, és 1x indítunk újra)
Itt is megtalálható az Xposed Installer
További információk angolul az Xposed xda oldalán

Greenify: Nem nagyon találunk ennél hasznosabb programot, főleg, ha rootolva van a telefonunk. Root nélkül is használható részben, de teljes funkcionalitását Xposed keretrendszerrel és a Donation version-nel együtt tudjuk elérni. Természetesen működik Xposed keretrendszer vagy akár root nélkül is, de egyre többet veszít a tudásából. De ha megvan mindenünk, akkor csak aktiválni kell, mint modult az Xposedban, Donation Version funkciókat kipipálni és élvezhetjük minden előnyét. Lényege ennek a programnak, hogy hibernálni tudja a háttérben futó alkalmazásokat, amivel így RAM-ot és processzorhasználatot és ezáltal akkumulátoridőt tudunk megspórolni. A hibernálást nem úgy kell elképzelni, mint a letiltás opciót, vagy a Titanium Backup jegelés opcióját. A program továbbra is elérhető, megjelenik a menüben, viszont egyszerűen csak akkor fut, ha épp használjuk. Hibernálásra akkor kerül sor, mikor lezártuk a kijelzőt, és eltelt egy kis idő, vagy manuálisan rányomunk az általunk készített "hibernálás" gyorsparancsra a kezdőképernyőn. Amit nem érdemes folyamatosan futni hagyni, pl.: Facebook, Messenger, ezek elég RAM és processzorigényes alkalmazások. Ha nem akarunk lemaradni az értesítésekről, akkor külön be lehet állítani a GCM push message általi felébresztés, és megkapjuk az üzenetet, értesítést, majd visszahibernálódik az alkalmazás. Nem kell megijedni a rendszeralkalmazások hibernálásától sem, sokuk csak bloatware, nem lesz nélkülük instabil a rendszer. Jó kísérletezgetést!
Innen tölthető le az alapverzió: Greenify és innen meg az adományozós kiegészítő: Donation Package

Disable Service: Szintén hasznos program, a kísérletezgetni szeretők számára. Le lehet tiltani vele akár telepített, akár rendszeralkalmazások folyamatait. Kezdésnek érdemes a Google Play-t megritkítani, hisz rengeteg RAM-ot el tud szipolyozni, ami az SP-nél elég kritikus tud lenni, hamar elfogy az 1 GB. Nyugodtan tiltható vele Analytics Service, az összes Wearable és Fitness Service meg az UserPresenceService, így nem fogyaszt annyi ramot és sokkal kevesebb az ébresztés. Ugyanígy más rendszeralkalmazások folyamata is letiltható ezzel, pl.: Device Usage, devicemonitor. Megnézhetjük a Beállítások --> Alkalmazások --> Futó résznél, mik vannak, és azokat kikereshetjük itt, letiltjuk a folyamatot, és már felszabadítottunk erőforrásokat.
Letölteni itt lehet: Disable Service

Ramkezelés javítása, multitasking fokozása: bagyusz fórumtárs megoldotta gyári rendszeren (4.3-mas Android verzió, 12.1.A.1.205-ös vagy 12.1.A.1.207-es firmware), a zRam támogatást. Működésének lényege: Wiki. Nem lesz a Beállítások --> Alkalmazások --> Futó résznél több RAM-unk, szimplán csak több alkalmazás fog tudni futni egymás mellett, kiléptetés nélkül. CWM-ben az Install zip résznél kell telepíteni a letöltött .zip fájlt, amit itt vagy itt lehet elérni.

Flashmode-ban ragadt telefon javítása:

Ha a telefonunk újraindításkor csak a Sony logóig jut, és nem akar bebootolni, és a Flashtoollal, meg a PCC-vel sem tudjuk újratenni, akkor a következő módszert tudjuk csinálni:

1. Letöltjük az s1tools-t, majd a C5303 boot repair qhsusb_dload.zip-et.
2. Futtatjuk az s1tools-t, és rákattintunk a flash-re.
3. Kiválasztjuk a mellékelt sin fájlt.
4. Követjük a program további utasításait.

Angol forrás: xda [Guide]Zeus Flash Or qhsusb_dload Solved

"Mély-víz" kérdések:

1. CM-et szeretnék feltenni a telefonomra, ezt: (cm-[verzió helye]-[dátum helye]-NIGHTLY-huashan). Hogyan tudom feltenni?

A kérdésre csak annyi a válasz, hogy a cm nightly verziókhoz nyitott bootloader kell, így ha zárt, meg se próbáld, ha meg nem tudod, hogy kell nyitni, akkor el se kezd még. Javasoljuk, mielőtt még nem vagy tisztában a romolgatás alapjaival, és hogy miképp működik zárt bootloaderen, akkor a nyitottal még ne foglalkozz. Ami az összefoglalóban van CM, az jól működik, és jó zártra is, próbáld először azt.

2. Mi a különbség az odex és deodex romok között?

A programokat alapesetben .apk és a .odex fájlok határozzák meg. Az odex fájlok vannak visszahelyezve az apk-ba, és ezért lesz deodexed egy app, vagy az egész ROM. (mivel minden apk deodexelt) Csak apk fájl lesz odex fájlok nélkül nélkül a romban, mivel azt már az apk tartalmazza deodex után.
A modding, és egyéb dolgok miatt célszerűbb a deodexed rom, ellenben idő kell neki kibontani az apk-t, ezért bootol lassabban. A lassabb indulás nem olyan sokkal lassabb, nem fog feltűnni a különbség.

Főzött ROM-ok zárt bootloaderre:

Általános telepítése:

1. Legyen a telefon rootolva, és legyen rajta CWM.
2. Az alábbi linkekből töltsük le a zip fájlokat, ami a romot tartalmazza. Az eXistenZ kivételével gapps (Google Apps) csomag is szükséges a romokhoz.
3. Kapcsoljuk ki a telefont, és bekapcsoláskor lépjünk CWM-be (Sony logónál nyomkodjuk a hangerő felfelé gombot, vagy lefelét. Felfelénél a Philz féle CWM jön be, lefelénél a TWRP)
4. Wipe Data, Wipe Cache, Wipe Dalvik Cache
5. Install zip from --> Kikeressük, ahová mentettük a zipet.
6. Először a rom, utána a gapps csomag. (Ha kernelt is kell külön flashelni, akkor Power off, és Flashtoolal csináljuk meg a kernel flashelést)
7. System reboot/boot.

eXistenZ 2.x.x

eXistenZ 3.x.x

eXistenZ Ultra 4.0.0: xda eXistenZ

Paranoid Android: air fórumtárs jellemzése: [link]
Telepítése angolul: xda paranoid nexus

SlimKat: SlimKat by bagyusz (4.4.4-es android verzió, javasolt kipróbálni, stabil, gyors)

CM:
Nexus CM11 (Már nem kap újabb fejlesztést)
CM11 by Bagyusz:
CM11 by MrSteve555 (ez a Bagyusz féle CM11, csak MrSteve555 fejleszti, ezt érdemes feltenni.) (Mivel ez zárt bootloaderre való ROM, ha felkínál OTA frissítést, NEM szabad telepíteni, mert nem fog menni. Az a felkínált OTA frissítés a nyitott bootloaderre, és az egyedi kernelhez való. Akár az OTA updatert le is lehet törölni, hogy véletlenül se telepítsük.)
CM12 by bagyusz
Telepítés:
1. Legyen a telefon rootolva, és legyen rajta CWM.
2. Az alábbi linkekből töltsük le a zip fájlokat, ami a romot tartalmazza. Az gapps (Google Apps) csomag is szükséges a romokhoz.
Gapps
ROM
Ramdisk fix
root
3.ROM-ba illesszük be a ramdisk.tar-t a system/bin mappába. Másuljunk minden .zip fájlt a telefonra.
4. Kapcsoljuk ki a telefont, és bekapcsoláskor lépjünk PhilZ-be (Sony logónál nyomkodjuk a hangerő felfelé gombot.
5. Wipe Data->clean to install a new rom
6. Install zip from --> Kikeressük, ahová mentettük a zipet.
7. Először a rom, utána a root.
8. System reboot/boot. (sokáig tart először, lehet akár 15 perc is)
8. Bekapcsolás után kapcsoljuk ki az automata fényerőt. Indítsuk újra a PhilZ recovery-be (hangerő fel)
9.Install zip from telepítsük a gapps-et
10. System reboot/boot.
11. Adatforgalom FIX: A comprehensive Mobile Data fix

PAC: Nexus Pac-man

PureXPERIence: PureXPERIence by Jancsessz

..:: Az eddigi megjelent gyári firmware-verziók ::..

12.0.A.1.257 (4.1) C5303_12.0.A.1.257_Telekom_HU, C5303_12.0.A.1.257_CE
12.0.A.2.245 (4.1)
12.0.A.2.254 (4.1) C5303_12.0.A.2.254_Telekom_HU, C5303_12.0.A.2.254_CE
12.1.A.0.266 (4.3) C5303_12.1.A.0.266_CE
12.1.A.1.201 (4.3) C5303_12.1.A.1.201_Telekom_HU,
12.1.A.1.205 (4.3) C5303_12.1.A.1.205_Telekom_HU, C5303_12.1.A.1.205_CE
12.1.A.1.207 (4.3) C5303_12.1.A.1.207_Telekom_HU, C5303_12.1.A.1.207_CE

További firmwarek elérhetőek (különböző régiósak): xda

Ez a kis program pedig régiókód ellenőrzésre, letöltésre, az országokban megjelent romok változatainak megállapítására jó. XperiFirm ~ Xperia Firmware Downloader & Checker
Bemegyünk a service menübe: A tárcsázóba írjuk a következő karaktereket: *#*#7378423#*#*. Amint beírtuk, előhozza a Service menüt. Amennyiben a régiókódra vagyunk kíváncsiak, akkor menjünk a "Service info"-ra, majd a "Software info"-ra, és a Customization Version-nál megtaláljuk a telefonunk régiókódját.

További felhasznált irodalmak: Sony Xperia SP tudástár chriss23 jóvoltából.
Sony Xperia SP- Általános kérdések és válaszok az Android 4.3-ra vonatkozóan (is) maacaw jóvoltából.

További segítséget nyújtott: szunyi777, PAINfájdalom, bogil99, cybermanus

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.