2024. április 22., hétfő

Gyorskeresés

Az első blogbejegyzésem.

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Helló világ!

Cél:
Szeretném menteni a gondolataimat valahova ahonnan majd később visszaolvashatom.

Téma:
Mobiltelefon és egyéb.

In medias res..

Még mindig egy Sony Xperia Z-t (C6603) használok 2013 óta. Akkoriban egy Iphone 4-ről váltottam amit
nagyon szerettem. Kicsi, a kijelző színei szépek és a hangszóró is lenyűgözött akkor. Azóta is elő-elő veszem és nosztalgiázok.

A Sony-ra azért váltottam mert megfertőzött a nagyobb kijelző látványa és akkoriban az Android fájlkezelése is egyszerűbbnek látszott.

Ahogy teltek az évek a telefont egyre inkább titulálhattam elavultnak, bár kijelentettem hogy amíg a működéssel összeegyeztethetetlen állapotba nem kerül addig nem cserélek.
Anno 128.000 forintot fizettem érte amit akkor is és most is túl soknak gondolok egy telefonért.
És nem csak én.
Ha visszagondolok azokra a cikkekre amelyek a iPhone X megjelenése után közölték, hogy melyik országban hány napot kell dolgozni a telefonért az átlagbérek alapján, akkor számomra az a meglepő, hogy tudomásom szerint egy iPhone még az USA-ban is egy drágább készüléknek van gondolva, holott csak 8 munkanapot kell érte dolgozni.

Ha ezt a magyar viszonylatra ráhúzzuk akkor egy pontatlan fejszámolás alapján egy ma 100-120000 forintba kerülő mobiltelefon is a 'nem engedhetem meg magamnak' jelzőt kaphatná. Ennek ellenére én sok olyan példát látok amikor valaki nem ismeri a saját takaróját.

És itt most egy levezetést is leírok.
128.000 forintot elosztom a 6 év napjaival szeptemberig megelőlegezem az telefon életét ugyanis akkoriban az volt a vásárlás hónapja.

128000: (6X365) = 58 forint. Naponta.

Ez alapján már nem is tűnik soknak a vételár, bár amikor egyben vagy részletekben kell egyenlíteni a számlát sokaknak kellemetlen lehet.
Bár ez a napi 58 forint olyan mintha a hat év alatt egyszer sem dobnánk pénzt a kávégépbe.
Így már nem is kellene annyira elítélőnek lennem azokkal szemben akiket fent említettem a takaróval?!

Ez nagyon szubjektív lesz, de nekem elég volt az évek során, ha tudtam zenét hallgatni, könyvet olvasni és üzenetet küldeni a messengeren keresztül. Nem igazán érdekelt milyen képet készít a telefon, mert bármit is fotóznék arról már biztos van egy jobb kép amit valaki egy jobb készülékkel elkészített.
A játékok szintén egy olyan terület volt ahol mindig csak a kipróbálásig jutottam el, mert soha nem tudtam beillesztetni a napi rutinba.

Tehát ez nagyon sokáig tudta és tudja még mindig és szerencsére nem múlik semmi fontos azon, hogy milyen gyors a telefonom.

Egyelőre ennyi. A következő részben leírom, hogy ha most kellene vásárolnom, hogyan döntenék.

Hozzászólások

(#1) Krugszvele


Krugszvele
aktív tag

Igen, nem mindegy, hogy az éves fizetésed 1.75%-a e a legújabb iphone, vagy 15%-a...

(#2) wody21


wody21
tag

Érdekes gondolatok, az említett készülék pedig számomra sem ismeretlen. Xperia Z-t 2014 nyara és 2017 tavasza között használtam, azóta pedig 99%-ban Xperia Z2 a daily driver-em - mind a mai napig. Mindkettő használtan (bár igen megkímélten) került hozzám, így tehát az újkori árának csak töredékét fizettem értük. Mindkettő üzemel még, bár Z már csak a tartalék tartalékja.

Ha máról holnapra le kellene cserélnem a Z2-t, igencsak bajban lennék: nekem a legfontosabb elvárásaim hw-es téren a teljesen sík, nem lekerekített, nem edge, nem 2.5D display, sík hátlap, masszív felépítés, IP védelem, nem kitüremkedő hátlapi kamera, 3.5mm jack, amin keresztül jó minőségű zenei teljesítményt nyújt, szögletes design, illetve, hogy legyen tölthető valamilyen alternatív módon (pl. Z oldalsó pinjei, vagy Z2 mágneses hasonló megoldása, vagy wireless charging). Ilyen kombináció valószínűleg Nulla van a piacon.

(#3) Krugszvele válasza wody21 (#2) üzenetére


Krugszvele
aktív tag

Ugyanezért van 5,5 éve ugyanaz a telefonom.
Pedig szerintem nem kérünk elvetelmült dolgokat.

(#4) domos


domos
senior tag

Volt Xperia Z-m, utáltam, hamar meg is szabadultam tőle. Melegedett mint állt, az akksi alig bírta, a kijelzője pedig botrányosan sz*r.

If you don't do it enough, nothing's gonna really happen.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.