2019. március 21., csütörtök

Gyorskeresés

ZTE Blade (T-HU) háztáji gyorsteszt

Írta: | Kulcsszavak: zte . blade . t-mobile . kijelzőhiba . android . okostelefon

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Bevezető

Kissé váratlanul megjelent egy kínai eredetű telefon a legnagyobb hazai szolgáltatónál. Nem járt előtte reklámkampány, facebook-játék, óriásplakát Ferihegynél.
Az ügyesebbek pár hete már kiszúrhatták a T-Mobile "hamarosan jön..."-rovatában, és annak is utánanézhettek, hogy a készülék (egyik közeli rokona) Orange San Francisco néven kisebb és nagyobb tengereken túl "best buy" telefonnak számít - még az ottani viszonyok között is! Igen, azon a vidéken, ahol még igen komoly készülékeket is szinte ingyen a felhasználók után vágnak a tisztelt szolgáltatók.
Sőt, a hírek szerint maga a DELL is forgalmazni fogja saját márkaneve alatt, hihetetlennek tűnő 700 dolláros független indulóáron.

Jómagam szinte a megjelenés napján beszereztem egy példányt. Az első benyomásokon túl vagyok. Íme egy rövid teszt, "á la Mobilarena" és néhány saját gondolat.

Külső

A telefon méretei átlagosak, bár nevéhez híven (= "penge") viszonylag vékonynak mondható. Ezt az érzést fokozza, hogy a ház a szélek irányába enyhén keskenyedik, így kézben tartva szinte éleket fogunk. Ezt a vonulatot kívánják (talán) erősíteni az oldalsó krómozott műanyag-betétek: messziről jól néznek ki, közel meg ne engedjünk senkit. Jobb oldalt ebbe épülnek be a kicsit kemény hangerőszabályzó billentyűk. A bekapcsoló gomb felül van, szintén krómozott, és kicsi. Sajnos, sokat kell használni, mert a gyári szoftver esetén általában ezzel tudjuk a képernyőzár-feloldást kezdeményezni.

Elöl a tekintélyes méretű, a specifikációk szerint 3,5 inch átmérőjű, 800x480 pixeles felbontású kijelző uralkodik. Alatta 3, szintén elég kemény és keskeny (tehát kicsit kényelmetlen) gomb található - egy darab műanyagból metszették a távol-keleti mérnökök. Jó tulajdonságuk, hogy ledes háttérvilágítással bírnak, sőt, a jobb oldali gomb zöld villogással figyelmeztet az elmulasztott eseményekre (hívás, sms, e-mail), sárgával meg a töltés során világít. A jobb alsó sarokban a kihangosító rácsos hangszórója búvik meg.
Ami érdekes: a készülék sem kívül, sem belül semmilyen T-mobile-os brandinget nem kapott, a ZTE feliraton (elöl-hátul), a (szerintem) kicsit olcsó hatású MENU feliraton, és a kamera melletti semmitmondó kis szövegen kívül semmilyen márkajelzés vagy szöveg nincs rajta.

A hátlapot alulról, körömmel lehet lepattintani. Alatta 1250 mAh-s akksi (lítium-ion), microSD és SIM kártyahelyek találhatóak. Egyiket sem fedi az akkumulátor, és elég jónak tűnik a rögzítő mechanikájuk is.

A készülék háza igen szilárd, merev, kompakt: recsegés, nyiszogás nem tapasztalható. Fogása igen jó, bevonata matt, kicsit érdes (nem annyira, mint egy Thinkpad fedele, vagy a Spica hátulja).

Hogy rosszat is mondjak: a csatlakozók teljesen védtelenek, és a kamera kilógó dombocskája a tenyérben tartva hamar összemaszatolódik. Sokan a krómozott gombok minőségétől sincsenek elragadtatva. (A bekapcsoló gomb a levehető hátlaphoz tartozik, egy kicsi pöcköt nyom meg használat közben...)

Vas, menü, alapfunkciók

A kijelző fizikai mérete nagy (3,5 inch), többek szerint az egyik legszebb panel, amit kapni lehet. Betekintési szöge kiemelkedő, napfényben sem szégyenül meg, a felbontása pedig 800x480, ez már közel van a mesebeli 300dpi-hez. Ilyen felbontással fektetett módban nagyítás nélkül olvashatóak - igaz, nagyon apróbetűsek - az internetes oldalak. A képernyő kapacitív, és kétujjas multitouchot is lehetővé tesz. Külső rétege üveg, és nem plexi, remélhetőleg ellenállóbb az átlagosnál.

Néhány kép:

A többi hardverjellemző viszont igen kecsegtető: van benne egy 600 MHz-es Qualcomm MSM7227 processzor. Zlade linkeli az oldalán az ilyennel szerelt készülékeket, van köztük SonyEricsson és HTC is. Bevált, és 3D képességek is járnak hozzá.
A készülék 512M RAMmal gazdálkodik, ami a duplája a belépő android-készülékekének. Ez az jelenti, hogy a programok futására életszerű körülmények között 150-250 megabájt mindig rendelkezésre áll, ami valódi és gyors multitaskingot jelent. Simán elfut egymás mellett 2-3 memóriaigényes alkalmazás is: pl. játék, navigáció, pdf-olvasó, zenelejátszó. Ez komoly fegyvertény!

Van ezenkívül szinte minden, ami egy androidos telefonba kell: 802.11 b/g wlan, HSDPA és HSUPA kapcsolat, bluetooth, GPS, gyorsulásérzékelő, iránytű, távolságérzékelő szenzor.

A szoftver: 2.1 alap Android, néhány elég hasznos kiegészítővel. A rendszer magyar nyelvű, a fordítás alapos. Gyárilag kapunk fájlkezelőt, a képeket a jól ismert Gallery 3D jeleníti meg, igen jó sebességgel. Akad hangrögzítő és Gmail-kliens, fenn van a Docs To Go free verziója is. A Marketből is az újabb, auto-update funkcióval felszereltet kapjuk. A billentyűzet gyárilag SWYPE-képes, és van magyar szótár is hozzá.
Programok telepítésére kb. 200 MB helyünk van, ez sok mindenre elég, de azért hamar a végére lehet érni. Egyebek számára kapunk a készülékhez egy 2G-s microSD kártyát - köszönet érte.

A rendszer általános sebessége messze átlag feletti, a nagy felbontás ellenére jól dolgozik a hardver, az általában problémás dolgok: pinch zoom, elforgatás, hívásfogadás, menük görgetése, programok indulása - jó tempóban zajlanak, mondhatni fürgék.

A készülékre hivatalos 2.2 (FROYO) nincs még, de több, lényegében teljes funkcionalitású főzött ROM elérhető már, ezek igen gyorsak, és rendelkeznek az újabb rendszer extra funkcióival is (mobil hotspot, programok SD-re helyezése).

De: sok, a piacon levő belépő androidos kütyüvel ellentétben, a magyar Blade "out of the box" is stabil működésű, jól konfigurálható, gyors működésű telefon. Népszerű, új játékok is vígan elfutnak rajta, többen 3D-s szoftverekkel is boldogan használják.

Multimédia, navi, adatátvitel, akku, összegzés

Multimédia:

A fényképező 3 megapixeles, autofókuszos. Exponáló gomb nincsen, a Camera360 szoftver megvásárlása és telepítése melegen ajánlott. Tesztképeket zippelve mellékelek: átlagos, napfényben elfogadható minőségű képeket csinál. A bemozdulást és a fényhiányt nagyon nem szereti, összességében az átlag alatt teljesít, de nem tragikus. Dokumentumfényképezésre alkalmas, makrója jó.

Mozgóképet QCIF formában rögzít, felejthető. A FROYO állítólag a VGA felbontást is lehetővé teszi majd, a hardver elvileg megbírná. Meglátjuk.

A zenelejátszás jól működik, ajánlott a PowerAmp használata, így EQ és preamp is lesz. Meglepő, de igaz: az említett szoftverrel veszteségmentes .FLAC és .APE zenéket is akadály nélkül hallgathatunk. Yamaha fülesemmel néha halknak találom a telefont (inkább csak kamarazenénél.) Ilyenkor érdemes a preampot feljebb tolni kissé.
Amúgy átlagos a hangminőség, kihangosítva is egészen jó, és kifejezetten hangos.

A készülék nem képes natív DIVX és XVID lejátszásra, de processzora révén, külső programokkal (xyplayer, rockplayer) ez mégis megoldható, illetve megfelelő, pl.mp4 konténerbe töltött mobil eszközre optimalizált videókat jól lejátszik. Mindenesetre HD-lejátszásra a készülék jelen állapotában alkalmatlan, sőt, a konvertálatlan divxek és xvidek esetén is számos problémával találkozhatunk a natív támogatás hiánya miatt.

FM-rádió is van benne, RDS-képesség nélkül. Az adók ugyanakkor tárolhatóak, szóval kicsit fapados, de azért megy.

Adatátvitel, akkumulátor:

A specifikáció szerint használható minden, a megszokott Android-betegségekkel együtt: felébredéskor eldobja a WIFI-jelet, manuálisan lehet újra csatlakozni (vagy: blade wifi-fix program a Marketről). BT fájlküldés és -fogadás sem bombabiztos, de azért megy. Antennái általában nem túl erősek, kivétel talán a GSM. Apropó: a beszélgetés hangminősége is kiváló, régi Spicámnál jobban teljesít.

Ilyen sokféle energiazabáló funkcióval megáldott készüléknél nem lehet nagy készenléti idővel kalkulálni, mindenesetre egy napot, talán másfelet átlagos használat mellett kibír. Kérdés, az akku mennyire lesz tartós, intenzív használatnál jól észrevehetően melegszik. (Régi Nokia 6220c-m volt ilyen.)

Navigáció:

Ennek tesztelésére nem volt még elég az egy hét, de a jelek szerint rendesen megy vele minden (!!!) Androidra készült program. Többen dicsérik az antennáját, én sem panaszkodom, gyorsnak és pontosnak találtam.

Összegzés:

A ZTE Blade gyilkos eszköz.
Tudásával, összeszerelési minőségével, kijelzőjével vetélytárs nélkül áll az alsó kategóriás androidos telefonok mezőnyében. Hátránya: a gombok átlag alatti gyártási minősége, és talán az akkumulátor.

Előfizetéses felhasználók 20.000 forint alatt hozzájuthatnak, Dominóban 40.000 körül van, és a T-Mobile 2 év jótállást is ad hozzá - kérdés, mire vállalkozott ezzel. Mindenesetre most így, ahogy van, verhetetlen vétel, s bízzunk abban, hogy "this could be the beginning of a beautiful friendship", vagyis szoftveres (FROYO) támogatással megerősítve sokáig velünk marad ez a remek kis telefon.

Linkek és köszönet:

Első köszönő szó az ihletet és módszert adó Mobilarénás uraknak és hölgyeknek: szuper munkát végeznek, és nagyon várjuk a profik tesztjét!

Köszönet a ZTE-BLADE fórum látogatóinak a rengeteg tapasztalatért és infóért. Összehozunk mi még 1-2 tuti dolgot, azt hiszem.

Óriási riszpekt Zlade fórumtársnak a máris nagyon informatív Blade-oldaláért.

Végül pedig maga a gyártó oldala, élvezzétek a csájníz wondert!

Ne feledjétek: "Small world, large screen!"

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.