2019. december 12., csütörtök

Gyorskeresés

Samsung Galaxy Tab 2 7.0

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

KÉRÉSEK, KÉRDÉSEK, ÉSZREVÉTELEK A Samsung Galaxy Tab 2 7.0 - vidd magaddal FÓRUMON

UTOLSÓ FRISSÍTÉS 2013.04.22.

I. SPECIFIKÁCIÓK, VÁSÁRLÁSI TANÁCSOK, HIBAJELENSÉGEK, HASZNOS TIPPEK

2012 közepén jelent meg, hazánkban a T-Mobile forgalmazásában megvásárolható. T-Home akción keresztül, a wifi verziót is árulják. 2013 márciusától a Telenor is megkezdte a 3G változatok forgalmazását.Természetesen megvásárolható kártyafüggetlen készülékként is. A 3G modemes P3100, míg 3G modem nélküli "wifis" változat P3110 néven vásárolható meg.
Létezik belőle tengeren túlra szánt változat is: 3113 típusszámmal.

Specifikációk, tartozékok:

Méretei nagyjából hasonlóak az elődjéhez: 193.65x 122.37 x 10.96 milliméter és 345 gramm, egy kézben tartva is kényelmesen használható.. Anyaghasználata és az összeszerelés minősége tökéletesnek mondható, nagyon jól néz ki és a kezünkbe fogva minőségi érzést ad. Bár a hátlapot kialakíthatták volna máshogy is, az eléggé "puritán".A tablet kijelzője egy 7” Super PLS LCD 1024x600 pixel felbontású, kapacitív érintőkijelző. 1GB LP-DDR2 RAM és modelltől függően 8, 16 vagy 32GB belső tároló áll a rendelkezésünkre, mely microSD kártyával bővíthető. Operációs rendszernek a 4.0.3-as ICS-t kapjuk a készüléken, de már elérhető a 4.0.4-es verzió is. A hardverek tekintetében egy TIOMAP4430 típusú SOC képezi a készülék lelkét, ami kétmagos, magonként 1.2GHz-en ketyegő ARM Cortex-A9 processzorból és a PowerVR SGX540 grafikus chipből áll.
Több készülék létezik belőle, típusszám szerint GT-P3100 és GT-P3110 bár külsőre egyformák, az utóbbiban nincsen 3G modem, így nem tudunk SIM kártyát tenni bele, le kell mondanunk a 3G/HSPA internetelérésről. Természetesen itt is elérhető az Android Market, mely segít a testre szabhatóságban, 3 megapixeles fix fókuszos hátlapi és VGA felbontású előlapi fényképezőgép, amely HD (720P) videó felvételére is képes, ezek mellett "n"-es wifi és 4.0-ás Bluetooth, DLNA és 5.1-es hangkivezérlés is segíti a felhasználhatóságot. Ez a táblagép alkalmas telefonhívások lebonyolítására is!

Az alapcsomag tartalma: készülék+töltő fej+USB adatkábel. (tehát nem sok minden, főleg a készülékhez mérten, ez nagyon sajnálatos)

Tapasztalt hibák:

Hasznos/ajánlott programok:

Launcherek:

Lecserélhető a gyári Home felület, ez által több lehetőség nyílhat a testre szabhatóságra, illetve a gyári Samsungos TW így nagyrészt kiváltható, mely a sebességre is jótékony hatással lehet:

Nova Launcher

Apex Launcher

GO Launcher HD foe Pad

Fájlkezelő:

Erről igazából felesleges is írnom, nagyjából a windows fájlkezelőjéhez hasonló program, rengeteg lehetőséggel. (egyébként a gyári szoftver tartalmaz egy saját fájlkezelőt)
ASTRO File Manager
Android File Manager

Multimédia:

PowerAmp Music Player - egy nagyon jó hangzású, de sajnos trial változatú zene lejátszó rengeteg beállítási lehetőséggel, sajnos csak a trial verzió ingyenes
Dice Player - a fentebb említett hibára a megoldás, sajnos fizetős, bár létezik belőle Trial verzió is. És természetesen a Tegra Plugin hozzá.
TuneIn Radio - Online Radio ez azoknak kötelező, akik szeretnek online/stream rádiókat hallgatni

Internet:

3G Watchdog - adatforgalom mérő: 3G és Wifi forgalmának elég pontos mérése, widget is.
Opera Mobile Web Browser - böngésző, mely gyors és a flash tartalmakat is szépen megjeleníti és elérhető egy kevesebb adatforgalmat generáló Opera Mini Web Browser nevezetű alternatívája is, ez utóbbi általában nem a teljes weblapot, hanem a mobiltartalmakat tölti be.
Skype szinte teljes értékű Skype alkalmazás, a bár én a videóhívás funkcióját még nem tudtam működésre bírni
MSN Messenger: Mercury Free mint a neve is mutatja, ez egy nagyon jó msn messenger androidos alternatíva

Rendszer programok:

Ezeket csak óvatosan érdemes használni, ám használatukkal gyorsabbá, könnyebben kezelhetővé tehetjük tabletünket.
A tablet saját feladat/ram kezelője teljesen tökéletes, az e féle használatra, így ilyen jellegű progit én külön nem szeretnék ajánlani.

Általános kérdések

Tudok-e rajta telefonálni? - Igen, akár a klasszikus fülhöz emelős módszerrel is.

Tudom-e pendrive-ként csatlakoztatni? - Nem, csak MTP (multimédiás) eszközként, ugyanis a Windows nem ismeri fel a táblagép fájlrendszerét

Meddig bírja az akku? - film nézéssel, játékkal folyamatosan nyomkodva lemeríthető 1 nap alatt, viszont ha valamilyen adat kapcsolatot használunk (3g/wifi)/böngészgetünk, stb. akkor 1-1.5 napot talán 2-t is kibír kibír.

A GPS adatforgalom nélkül használható? - Igen, a megfelelő programmal használható és nagyon gyorsan talál kapcsolatot.is.

Az 16GB tárolóból, miért látok csak 12GB-ot? - azért mert a többit a rendszer/rendszerprogramok foglalják le, ez nem hiba

Hogyan tudok programokat rátölteni? - természetesen itt is, mint minden androidos készüléken az Android Market-ről tudunk programokat/játékokat letölteni.

Tudok-e rajta filmeket/feliratos filmeket nézni? - Igen, természetesen megfelelő video lejátszó segítségével.

Készíthető-e screenshot? - Igen az információs sávon lévő "screen capture" gomb megnyomásával

Az installált programok/játékok kimenthetőek-e *.apk fájlként? - Igen, az apk fájlok kimentése a Norton Mobile Utilities (Beta) programmal történhet.

A galériában mindenféle kép/ikon/videó/stb. megjelenik, nem lehetne eltüntetni ezeket? - Természetesen el lehet, ezekbe a mappákba kell raknod egy üres file-t, ami a
következő ".nomedia", így ezen mappák tartalma nem fog megjelenni a galériában, viszont képek esetében a tartalmazó mappa nevét kell ily módon módosítani: pl: [NEM JÓ KÉPEK] --> [.NEM JÓ KÉPEK] tehát a mappa neve elé kell a pontot beszúrni.

II. A TABLET SZOFTVERÉNEK FRISSÍTÉSE, FELÜLÍRÁSA

!!!A leírás, európai GT-P3100/GT-P3110-hez készült!!!

A számítógéphez csatlakoztatva automatikusan települnek a szükséges driverek, és médiatár módban már használatba is vehetjük, így elérhető a belső és a microSD kártyánk tárhelye is. Természetesen lehetőségünk van a Samsung KIES pc-s programjával is összecsatlakozni, itt a jól ismert módon szinkronizálhatjuk adatainkat, illetve bonyolíthatjuk a fájlcserét pécénk és a táblánk között. Természetesen itt van lehetőségünk a Samsung által kiadott hivatalos szoftverfrissítések megkeresésére és telepítésére is.

ICS 4.0.4 Romok

Rengeteg gyári és főzött rom létezik hozzá, itt most a gyáriakba mélyednék picit bele, illetve azok felrakásába.

Mindenki, figyelmesen, csak is saját felelősségére csinálja végig a következőket!!!

Backup (nandroid backup):

0, root jog és CWM megléte szükséges, illetve mentsük el a készülékünk adatait: "beállítások/az eszköz névjegye" (hogy később pl. a modem könnyen beazonosítható legyen)
1, Factory reset/gyári visszaállítás és gyaluljuk le a belső tárolót is
2, CWM módban reboot (hang fel + power gombok együttes nyomvatartásával)
3, "backup and restore", "backup" ez eltart pár percig (2-3 perc)
4, restart és a "clockworkmod" mappát másoljuk számítógépünkre az elején készített screenshottal együtt és tegyük el
*: ez a mentés a későbbiekben, még nem elég a teljes gyári visszaállításhoz, ahhoz még szükséges a gyári modem (a 3 g modell esetében) és a gyári recovery megléte és vissza flashelése.

Ha a samfirmware.com oldalon van a táblagépünkhöz megfelelő gyári rom, akkor az előző opció felesleges, hiszen a letöltött gyári rommal, gyári állapotba hozható.

Install:
Ha a saját régiónkban nem találunk megfelelő romot, akkor célszerű valamelyik európai ország, NEM szolgáltatós romját használni. A készülékhez tartozó összes gyári rom megtalálható a sammobile.com oldalán, jobb fentre a keresőbe kell beírni a készülék típusát, és már dobálja is ki alulra a kint lévő romokat.
Amelyek egy ingyenes regisztráció, után már tölthetőek is.

példaként a Német P3100XXBLH2_P3100OXABLH2_DBT 4.0.4 rom telepítését írom le pontról, pontra.
Értelem szerűen, GT-P3110-re a rá való rommal kell, ugyanezt végigcsinálni pl: a Magyar 4.0.4-es P3110XWBLH3_P3110OXXBLH3_XEH rommal.

0, EFS mappa mentése (a 3G modellnél), ez tartalmazza pl. az imei számot és sok más egyedi azonosítóját a táblagépnek. Root jog szükséges és
a, EFS professional programmal
b, pl.: RootExplorer-el, csak simán ki kell másolni és elmenteni a komplett EFS mappát
1, Letöltjük és kicsomagoljuk a következő fájlt: P3100XXBLH2_P3100OXABLH2_DBT.zip és kicsomagoljuk
2, ODIN-t (ODIN3 v1.85) indítjuk és a PDA részbe tallózzuk be a HOME_P3100XXBLH2_1053242_REV04_user_low_ship.tar fájlt

3, csatlakoztassuk a tabot download módba (hang le + power gombok együttes nyomvatartásával), majd volume up "Countinue" és csatlakoztassuk az adatkábelt, ekkor az odin ki is írja, hogy melyik portra csatlakozott a tab

(itt első alkalommal telepíthet pár drivert, ha a KIES vagy a Samsung USB driver telepítve van, akkor simán felrakja a drivereket az ODIN-hoz)
4, "start"

5, ha végzett, kiírja, hogy "PASS", elkezd bootolni a tab, lehúzhatjuk, a boot hosszú lesz, de már az új rendszer fog felállni

mod.: ha csak simán gyári romot írunk felül, akkor nem bántja a számlálót és az adataink, alkalmazásaink is megmaradnak. Viszont ha custom, vagy más androidverzióról frissítünk, akkor célszerű az adatainkat lementeni és csinálni a művelet előtt, egy teljes gyári visszaállítást.

FONTOS

Android verzió visszalépésnél, kötelező a full wipe recovery alól. Sőt, ha romcsere után esetleg bootloop-ba futnánk (megfagy boot közben pl. a samsung logónál), akkor szintén recovery-be belépve egy "wipe data/factory reset" parancs segíteni fog, természetesen, ez gyalul mindent, gyári állapotba állítja vissza a tabot.

Root/CWM ICS

EREDETI LEÍRÁS

1, letöltjük a következő fájlt: P3100_CWM_RECOVERY-6.0.1.3_SUPERSU-0.96_BUSYBOX-1.20.2.tar.md5.zip vagy P3110_CWM_RECOVERY-6.0.1.1_SUPERSU-0.96_BUSYBOX-1.20.2.tar.md5.zip - természetesen a készülékünknek megfelelőt
2, kikapcsoljuk a tabot és elindítjuk download módban (hang le +power gombok együttes nyomvatartásával)
3, indítsuk el az ODIN-t (amit a rom telepítésnél is használtunk) és csatlakoztassuk a készüléket a pc-hez
4, az imént letöltött fájlt csomagoljuk ki és a csomagban lévő *.tar.md5 kiterjesztésű fájlt, tallózzuk be az ODIN/PDA részébe

5, "Start"
6, ha végzett "PASS", húzzuk le a kábelről a tabot, ami automatikusan újraindul és boot után élvezzük a root jogokat.

MOD.: megeshet, hogy custom romok, kernelek, recovery esetén a "custom binary" ugrani fog egyre, és "custom" romnak fogja a tabon lévő szoftvert felismerni.
Igazából, ennek jelentősége nincsen, csak sokan nem szeretik, hogy ezt jelzi.
Jelentősége, majd garanciális szervizelés esetében lesz, szervizbe vitel előtt mindenképp el kell tüntetni/alapra kell állítani az értékeket, viszont akkor kell a gyári kernel/rom is.
Tehát megoldás a TriangleAway program, amely nullázza ezt a számlálót. (root jog szükséges a működéséhez)

JellyBean 4.1.1 romok

(2012.11.30.), kiadták az első JB (4.1.1) romot (frissítést) a mi régiónkba is a GT-P3110 (wifi only) készülékekre.

P3110XXCLK7_P3110OXXCLK3_XEH
PDA: P3110XXCLK7
CSC: P3110OXXCLK3
Version: 4.1.1
Date: 2012-11-30
Regions: Austria, Belgium, France, Germany, Hungary, Italy, Spain, United Kingdom

(2012.11.24.) a sammobile.com oldalon már kint vannak a GT-P3100-ra való gyári JB (4.1.1) romok.
Egyelőre, szolgáltatós romok elérhetőek a következő régiókba:
Szlovénia, Olaszország, Németország, Románia, Spanyolország, Görögország és Egyesült Arab Emirátus.

Felrakása az ICS romoknál leír módon, viszont amit érdemes megemlíteni, hogy ICS --> JB váltás előtt, érdemes egy full gyári visszaállítást csinálni (full wipe), az esetleges felmerülő problémák elkerülése érdekében. (nem szükséges, csak ajánlott)
pl.: programok kompatibilitási problémái, illetve természetesen előtte backupot készíteni a szükséges adatainkról, fájljainkról, programjainkról

JellyBean 4.1.2 romok

2012.12.28. kikerült a sammobile.com oldalára az első 4.1.2 rom a GT-P3100 készülékre, franciaországi rom.

P3100XXCLL2_P3100XEFCLK1_XEF
PDA: P3100XXCLL2
CSC: P3100XEFCLK1
Version: 4.1.2
Date: 2012-12-17
Regions: Austria, Belgium, France, Germany, Hungary, Italy, Spain, United Kingdom

Root/CWM JB

I.

CWM:
Official CWM 6.0.2.7 --> letöltési LINK az *.img fájlokhoz

ROOT:
CF-Auto-Root EREDETI
1, töltsük le a tabunknak megfelelő CF-Autoroot fájlt:
2, kikapcsoljuk a tabot és elindítjuk download módban (hang le +power gombok együttes nyomvatartásával)
3, indítsuk el az ODIN-t (amit a rom telepítésnél is használtunk) és csatlakoztassuk a készüléket a pc-hez
4, az imént letöltött és kicsomagolt *.tar.md5 kiterjesztésű fájlt, tallózzuk be az ODIN/PDA részébe

5, "Start"
6, ha végzett "PASS", húzzuk le a kábelről a tabot, ami automatikusan újraindul, ekkor már lesz Root jogunk és a legfrissebb SuperSU-t is tartalmazni fogja

II.

CWM:
1, töltsük le a tabunknak megfelelő CWM recovery fájlt:
cwm-6.0.1.1-p3100.tar
cwm-6.0.1.1-p3110.tar
2, kikapcsoljuk a tabot és elindítjuk download módban (hang le +power gombok együttes nyomvatartásával)
3, indítsuk el az ODIN-t (amit a rom telepítésnél is használtunk) és csatlakoztassuk a készüléket a pc-hez
4, az imént letöltött *.tar kiterjesztésű fájlt, tallózzuk be az ODIN/PDA részébe

5, "Start"
6, ha végzett "PASS", húzzuk le a kábelről a tabot, ami automatikusan újraindul, ekkor már Custom Recoverynk lesz

ROOT:
1, töltsük le a gtab2_jellybean_rooter.zip fájlt és másoljuk fel a belső tárolóra
2, indítsuk el a tabot recovery módban: kikapcs, majd a hangerő fel + power gombok együttes nyomva tartásával
3, az "install zip from internal SD card" menüben tallózzuk be az imént felmásolt gtab2_jellybean_rooter.zip fájlt és telepítsük
4, ha ezzel is végzett, akkor "restart"
5, újraindítás után telepítve lesznek a Busybox és Superuser programok és root jogokkal fogunk rendelkezni

Gyári, Unbrick romok

3+1 fájlos gyári, Magyar független (XEH) rom elérhető, ingyenes regisztráció után a következő linken: P3100_XXALD4_XXALD1_XEH 4.0.3 ICS

3+1 fájlos gyári, Magyar független (XEH) rom elérhető, ingyenes regisztráció után a következő linken: P3110_XWBLH3_XXBLH3_XEH 4.0.4 ICS

JellyBean portolt romok

Bár hivatalosan, is megjelenik a legfrissebb android rendszer a Jelly Bean, de mivel a jelenlegi ICS frissítések is elég döcögősen akarnak megérkezni, ezért érdemes lehet custom fronton is szétnézni.

I.
Az egyik legismertebb ebben a csapata, jelenleg JB fronton a Cyanogenmod10 -es rom a legfrissebb.

A legfrissebb letöltési linkek (rom + gapps), illetve a cahangelog és az eredeti angol leírás az XDA oldalán megtalálhatóak.

II.
Mindenki által jól ismert JB romja is elérhető android 4.1.2 verziószámmal.

A legfrissebb letöltési linkek (rom + gapps), illetve a cahangelog és az eredeti angol leírás az XDA oldalán megtalálhatóak.

III.
Feltűnt a rommerek között, egy új versenyző, bár egyéb samsung készülékekről már ismerősök lehetnek, ők a team.

A legfrissebb letöltési linkek (rom + gapps), illetve a cahangelog és az eredeti angol leírás az XDA oldalán megtalálhatóak.

A telepítés menete általánosan:
!!!Mindenképp olvasd el az adott rom készítői által leírt utasításokat!!!

0, ugye itt is mindig érdemes backuppal és a szükséges biztonsági intézkedésekkel kezdeni (EFS mentés/gyári rom beszerzése, stb. ...)
1, első körben a legfrissebb CWM verzióval kell rendelkeznünk: CWM 6.x.x.x
2, ezután a fenti XDA linkről töltsük le a készülékünknek megfelelő romot + gapps csomagot és másoljuk a belső tárolóra
3, indítsuk el a tabot rtecovery módban: kikapcs, majd a hangerő fel + power gombok együttes nyomva tartásával
4, csináljunk egy egy full wipe-ot: "wipe data and factory reset"
5, az "install zip from internal SD card" menüben tallózzuk be először a romot, majd ha végzett a telepítésével, utána a gapps csomagot is
6, ha ezzel is végzett, akkor "restart"

KÉRÉSEK, KÉRDÉSEK, ÉSZREVÉTELEK A Samsung Galaxy Tab 2 7.0 - vidd magaddal FÓRUMON

  • Nem lehet hozzászólni
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.