2024. május 13., hétfő

Gyorskeresés

Mamika-féle almás lepény (képekkel) :)

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Ezennel ünnepélyesen megnyitom az Amatőr Szakácsok Klubja c. bejegyzés-sorozatom, melynek egyből itt is 1. része. Fogadjátok kérlek szeretettel! :)

Hősiesen bevallom, nem tudok sütni/főzni. Kicsit sem. Nálunk a Húgom a konyhatündér...:U Éppen ezért úgy gondoltam, hogy egy kis segítséget nyújtok a hozzám hasonló gasztronómiai analfabétáknak.:P Részletesen, képekkel illusztrálva leírtam, hogyan készítettem el életelem legelső, önálló süteményét. Hátha esetleg kedvet kap hozzá más is.
Ama okból kifolyólag vetemedtem eme - tőlem igencsak szokatlan - cselekedetre, mert kedden Mikulás ünnepséget tartottunk a sulimban. Imádott osztályfőnököm kitalálta, hogy drága ajándékok és gyerekes mikulás csomagok helyett, inkább süssünk egymásnak valami finomságot és saját készítésű dologgal lepjük meg a húzottunkat. Amennyire jó ötletnek tartottam, annyira rettegtem is ettől az újítástól.
- Ééén??? Sütniii?? Élő embernek??? Ezt jól meggondolták?? :DDD

Az első riadalmak után, végül is egész jól sült el a dolog... :))

Hozzávalók:
30 dkg liszt
15 dkg margarin
10-20 dkg cukor(ízlés szerint)
1 sütőpor
1 tojás
pici tej, vagy tejföl
80 dkg alma
fahéj
prézli

* Elkészítési időt inkább nem írok, mert nekem "potom" 3 - 3.5 órába telt megcsinálni...
Bár biztos, hogy gyorsabban is kivitelezhető a dolog, de:
1. Én iszonyú lassan, "molyolva" haladok mindennel...
2. Ez volt életem első sütije, így még nincs benne gyakorlatom.
Idővel talán fele ennyi időbe sem fog kerülni...:P

Elkészítés:

Előkészítem a hozzávalókat és egy nagy tálat, amiben majd a tésztát fogom meggyúrni. Egy Rama margarint kettévágok és a felét 15-20 dkg liszthez adom.

A margarin másik felével kivajazom a sütőformámat. Nem kell túl vastagon, de ügyeljünk arra, hogy mindenhova jusson, különben az üres részekhez odaragadhat majd a tészta.

A liszthez és margarinhoz hozzáadunk egy közepes méretű tojást, majd egy 1 cs. sütőport és 1 nagy ek. cukrot. Én a kristálycukor helyett 4 cs. vanília cukrot használtam, hogy még édesebb legyen a tésztája. Szóval ízlés szerint. Ezután összemorzsolom őket.

Hozzáadunk annyi tejet/tejfölt, hogy összeálljon a tészta. Nem szabad sokat, különben szörnyen ragadni fog! (én is így jártam először...)

Két egyforma részre osztjuk a tésztát. Az egyik a süti alja lesz, a másik pedig a tetejére kerül.

Belisztezünk egy nagy deszkát, vagy munkapultot, amin épp dolgozunk, ezzel előkészítve a terepet a tésztagyúráshoz. Az egyik "tésztalabdacsot" vékonyra nyújtjuk, kicsit nagyobbra, mint a sütőforma.

Ügyesen felvesszük a munkapultról a tésztát úgy, hogy ne szakadjon el és belehelyezzük a formába. Szépen rásimítgatjuk, hogy kiadja a sütőforma alakját, ügyelve arra, hogy vákuum ne keletkezzen a tészta alatt. A felesleges tésztamaradványokat lefejtjük a süti széléről és összegyúrjuk. Nem dobjuk el, mert még jól jöhet a későbbiekben, ha pl. valahol kilyukad a tészta és pótlásra szorul.

Hintünk rá prézlit. Nem kell túl sok, csak úgy saccra, hogy elfedje az alját.

Az almát gondosan megmossuk, megpucoljuk. Valaki rajta szokta hagyni a héjját, mert hogy abban van a vitamin, stb....de szerintem érdemes levágni róla, mert különben túl kemény és rágós lesz a töltelék. A 80 dkg helyett én egy kilót raktam bele. Minél több, annál jobb! :)

Lereszeljük az almát és hozzáadjuk a fahéjat. Ki, hogy szereti. Szerintem úgy jó, ha dominál benne az alma és fahéj aromája, így én személy szerint, sosem spórolok vele.

Kb. 20 dkg porcukorral meghintjük a tölteléket és jól összekeverjük.

Az almás tölteléket átrakjuk egy serpenyőbe és közepes lángon összerottyantjuk. Ezáltal az alma megpuhul és az ízek összeérnek.

A levéből kicsavarva, a tésztán elosztjuk úgy, hogy kis dombot építsünk. Ezáltal szép, "lepényes" alakja lesz. A másik "tésztalabdacsot" szintén vékonyra nyújtjuk (lisztezett alapon!) és szépen ráhelyezzük a félig kész süti tetejére.

A fedőréteget nagyon alaposan elegyengetjük körbe, a sütőforma mentén, ügyelve arra, hogy nehogy fellevegősödjön valahol.

Hogy a bent maradt levegő biztosan távozni tudjon, minden oldal felől vágjunk kis réseket a tetejére. Ez egyben díszíti is a süteményt.

Ha valaki nagyon biztosra akar menni, hogy ne történjen esetleg baleset a lepényével (mint pl. én is), fogpiszkálóval szurkáljon apró lyukakat a sütőforma széle mentén is.

Feltörünk egy tojást és nagyon óvatosan ketté választjuk a sárgáját a fehérjétől. Csak a sárgájára van szükségünk, így beleöntjük egy tálkába és jól összekeverjük.

Szépen eloszlatjuk a lepény tetején úgy, hogy mindenhova jusson.

Mivel én szeretek dzsamiszkolni :D, fakanál helyett, inkább a kezemmel oszlatom szét. Ez a művelet végül is elhagyható, de jó a sütik tetejére tojássárgáját rakni, mert ezáltal gyönyörű, aranybarna, csillogó színt kölcsönöz a fedőrétegnek.

Ezután berakjuk az előmelegített sütőbe úgy, hogy alulról és felülről is melegítse a lepényt. (Nem tudom, hogy minden sütőn van-e ilyen opció?...)

~180°C-on, körülbelül 20-25 percen át sütjük, folyamatos ellenőrzés mellett.

Végül, frissen a sütőből kivéve, melegen tálaljuk. Jó étvágyat mindenkinek! :)

És legvégül itt egy bónusz kép a Mikulás ünnepségről!
Éppen felszeletem életem fő művét. :D

Az igencsak neves szakértők szerint (osztálytársak, barátok) még nem vagyok veszett ügy. Mire férjhez megyek, már teljesen profi leszek! ;]
Nem mellesleg megjegyezném, hogy a lepényemnek elsöprő sikere volt... :B

Hozzászólások

(#1) gamek!ller


gamek!ller
senior tag

Emberek, ez a lány már az asszonyságra készül..:P

(#2) stangli


stangli
senior tag

jesszus isten, a nyál is összeszaladt a számba :DDD

(#3) gamek!ller válasza stangli (#2) üzenetére


gamek!ller
senior tag

A sütire vagy művnőre?:D Mit kívántál meg? :DDD

[ Szerkesztve ]

(#4) Иван


Иван
őstag

Hogy Palpatine császárunk tömör szavait idézzem:
"Good."

;]

i5 10400f | ASUS RTX 3060 Ti 8GB LHR | 16GB DDR4 | Asus TUF VG27AQ | meg egy csomó körítés | Nintendo Switch V2

(#5) művésznő4 válasza gamek!ller (#3) üzenetére


művésznő4
csendes tag

Héjj!...:DDD

Gamer: Igen, az asszonyságra készülök! ^^ De még sajnos gyúrni kell rá (tésztaügyileg..xD), mert még mindig nem vagyok profi...:(

Végül is csak nem adhatok a 'zuramnak mindennap almás lepényt!...:DDD

[ Szerkesztve ]

(#6) gamek!ller válasza művésznő4 (#5) üzenetére


gamek!ller
senior tag

Pedig az almás lepény sok mindenre jó.. :P Miért mondod hogy héjj?:D Hát nem lenne jó?

(#7) stangli válasza művésznő4 (#5) üzenetére


stangli
senior tag

Héjj!... :DDD Asszonyság holnap mi lesz az ebéd? :DDD

(#8) gamek!ller válasza stangli (#7) üzenetére


gamek!ller
senior tag

Almáspite.. :D

(#9) baluka26


baluka26
veterán

Mi is ilyen tejet szoktunk venni :Y
Amúgy nem szeretem az almás pitét, szóval inkább nem szólok hozzá, de nem néz ki rosszul :DDD

They said I once was lost, but now I'm truly found. || Eladó Eastpak hátizsák: http://tinyurl.com/balutaska

(#10) Thome


Thome
addikt

Jól néznek ki. :D

Szilvásbuktát mert azt szeretem.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.