Ezennel ünnepélyesen megnyitom az Amatőr Szakácsok Klubja c. bejegyzés-sorozatom, melynek egyből itt is 1. része. Fogadjátok kérlek szeretettel!
Hősiesen bevallom, nem tudok sütni/főzni. Kicsit sem. Nálunk a Húgom a konyhatündér... Éppen ezért úgy gondoltam, hogy egy kis segítséget nyújtok a hozzám hasonló gasztronómiai analfabétáknak. Részletesen, képekkel illusztrálva leírtam, hogyan készítettem el életelem legelső, önálló süteményét. Hátha esetleg kedvet kap hozzá más is.
Ama okból kifolyólag vetemedtem eme - tőlem igencsak szokatlan - cselekedetre, mert kedden Mikulás ünnepséget tartottunk a sulimban. Imádott osztályfőnököm kitalálta, hogy drága ajándékok és gyerekes mikulás csomagok helyett, inkább süssünk egymásnak valami finomságot és saját készítésű dologgal lepjük meg a húzottunkat. Amennyire jó ötletnek tartottam, annyira rettegtem is ettől az újítástól.
- Ééén??? Sütniii?? Élő embernek??? Ezt jól meggondolták??
Az első riadalmak után, végül is egész jól sült el a dolog...
Hozzávalók:
30 dkg liszt
15 dkg margarin
10-20 dkg cukor(ízlés szerint)
1 sütőpor
1 tojás
pici tej, vagy tejföl
80 dkg alma
fahéj
prézli
* Elkészítési időt inkább nem írok, mert nekem "potom" 3 - 3.5 órába telt megcsinálni...
Bár biztos, hogy gyorsabban is kivitelezhető a dolog, de:
1. Én iszonyú lassan, "molyolva" haladok mindennel...
2. Ez volt életem első sütije, így még nincs benne gyakorlatom.
Idővel talán fele ennyi időbe sem fog kerülni...
Elkészítés:
Előkészítem a hozzávalókat és egy nagy tálat, amiben majd a tésztát fogom meggyúrni. Egy Rama margarint kettévágok és a felét 15-20 dkg liszthez adom.
A margarin másik felével kivajazom a sütőformámat. Nem kell túl vastagon, de ügyeljünk arra, hogy mindenhova jusson, különben az üres részekhez odaragadhat majd a tészta.
A liszthez és margarinhoz hozzáadunk egy közepes méretű tojást, majd egy 1 cs. sütőport és 1 nagy ek. cukrot. Én a kristálycukor helyett 4 cs. vanília cukrot használtam, hogy még édesebb legyen a tésztája. Szóval ízlés szerint. Ezután összemorzsolom őket.
Hozzáadunk annyi tejet/tejfölt, hogy összeálljon a tészta. Nem szabad sokat, különben szörnyen ragadni fog! (én is így jártam először...)
Két egyforma részre osztjuk a tésztát. Az egyik a süti alja lesz, a másik pedig a tetejére kerül.
Belisztezünk egy nagy deszkát, vagy munkapultot, amin épp dolgozunk, ezzel előkészítve a terepet a tésztagyúráshoz. Az egyik "tésztalabdacsot" vékonyra nyújtjuk, kicsit nagyobbra, mint a sütőforma.
Ügyesen felvesszük a munkapultról a tésztát úgy, hogy ne szakadjon el és belehelyezzük a formába. Szépen rásimítgatjuk, hogy kiadja a sütőforma alakját, ügyelve arra, hogy vákuum ne keletkezzen a tészta alatt. A felesleges tésztamaradványokat lefejtjük a süti széléről és összegyúrjuk. Nem dobjuk el, mert még jól jöhet a későbbiekben, ha pl. valahol kilyukad a tészta és pótlásra szorul.
Hintünk rá prézlit. Nem kell túl sok, csak úgy saccra, hogy elfedje az alját.
Az almát gondosan megmossuk, megpucoljuk. Valaki rajta szokta hagyni a héjját, mert hogy abban van a vitamin, stb....de szerintem érdemes levágni róla, mert különben túl kemény és rágós lesz a töltelék. A 80 dkg helyett én egy kilót raktam bele. Minél több, annál jobb!
Lereszeljük az almát és hozzáadjuk a fahéjat. Ki, hogy szereti. Szerintem úgy jó, ha dominál benne az alma és fahéj aromája, így én személy szerint, sosem spórolok vele.
Kb. 20 dkg porcukorral meghintjük a tölteléket és jól összekeverjük.
Az almás tölteléket átrakjuk egy serpenyőbe és közepes lángon összerottyantjuk. Ezáltal az alma megpuhul és az ízek összeérnek.
A levéből kicsavarva, a tésztán elosztjuk úgy, hogy kis dombot építsünk. Ezáltal szép, "lepényes" alakja lesz. A másik "tésztalabdacsot" szintén vékonyra nyújtjuk (lisztezett alapon!) és szépen ráhelyezzük a félig kész süti tetejére.
A fedőréteget nagyon alaposan elegyengetjük körbe, a sütőforma mentén, ügyelve arra, hogy nehogy fellevegősödjön valahol.
Hogy a bent maradt levegő biztosan távozni tudjon, minden oldal felől vágjunk kis réseket a tetejére. Ez egyben díszíti is a süteményt.
Ha valaki nagyon biztosra akar menni, hogy ne történjen esetleg baleset a lepényével (mint pl. én is), fogpiszkálóval szurkáljon apró lyukakat a sütőforma széle mentén is.
Feltörünk egy tojást és nagyon óvatosan ketté választjuk a sárgáját a fehérjétől. Csak a sárgájára van szükségünk, így beleöntjük egy tálkába és jól összekeverjük.
Szépen eloszlatjuk a lepény tetején úgy, hogy mindenhova jusson.
Mivel én szeretek dzsamiszkolni , fakanál helyett, inkább a kezemmel oszlatom szét. Ez a művelet végül is elhagyható, de jó a sütik tetejére tojássárgáját rakni, mert ezáltal gyönyörű, aranybarna, csillogó színt kölcsönöz a fedőrétegnek.
Ezután berakjuk az előmelegített sütőbe úgy, hogy alulról és felülről is melegítse a lepényt. (Nem tudom, hogy minden sütőn van-e ilyen opció?...)
~180°C-on, körülbelül 20-25 percen át sütjük, folyamatos ellenőrzés mellett.
Végül, frissen a sütőből kivéve, melegen tálaljuk. Jó étvágyat mindenkinek!
És legvégül itt egy bónusz kép a Mikulás ünnepségről!
Éppen felszeletem életem fő művét.
Az igencsak neves szakértők szerint (osztálytársak, barátok) még nem vagyok veszett ügy. Mire férjhez megyek, már teljesen profi leszek!
Nem mellesleg megjegyezném, hogy a lepényemnek elsöprő sikere volt...