2024. május 28., kedd

Gyorskeresés

Chromecast Google TV-vel

Írta: | Kulcsszavak: google . chromecast . google tv

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Karácsony előtt hosszas mérlegelés után vásároltam egy Google Chromecastot. Viszonylag sok időt töltök YouTube videók nézésével és jó ötletnek tűnt a TV-n tenni ezt.Gondolkodtam egy hosszabb cikken is, de győzött a lustaság. Mivel ez a változat hivatalosan nem kapható Közép-Európában, így próbálok az ebből adódó élményekre összpontosítani.

Beszerzés, csomagolás
A választás a tavaly bemutatott Google TV-s Chromecastra esett. Én a zöld űrlényes üzletből szereztem be, de pl. a 3-as Chromecastot láttam Euronicsben is.

Ugyan alig volt drágább a sima UHD-s változatnál, de a majd 50%-os felár kicsit borsos a Google shop német áraihoz képest. A kommentek alapján az Alza amerikai változatot importál és én is ilyet kaptam. Kicsit csalódtam az átcsomagolás minőségében, mert kicserélték az USB tápegységet EU szabványúra és kicsit bizonytalan vagyok, hogy mennyire minőségi. Én inkább egy már meglévő adapterrel használom, de valakinek jól jöhet a dupla portos csere.

A csomagolás tartalma

Az általam használt összeállítás

Google DE ár viszonyítási alapnak

Beállítás, magyar nyelv támogatása
Én a teljesen manuális beállítás mellett döntöttem, ami simán ment, egyetlen apróbb zökkenő, hogy sem a csomagolásán, sem a varázslóban nem találtam a WiFi MAC-címét.

Az előtelepített appokat később is letörölhetjük, de az első bekapcsoláskor is lemondhatunk a telepítésükről.

A magyar nyelv támogatása nagyon jó, egyedül a Gboardból maradt ki. Viszont pl. a YouTube app beépített billentyűzete ismeri az ékezetes karaktereket.

YouTube app
A TV csak 720p felbontású, így nem tudtam a Chromecast 4K HDR képességeit tesztelni. Viszont jól jött, hogy a YouTube appban állítható a videó minősége.

Hang- és képbeállítás
A távírányító infravörös/Bluetooth hibrid és beállítástól függően képes a TV hangerejét szabályozni,de ha pl. a menüben barangolunk, akkor a Bluetootht használja.
Hangerőállításhoz változatos konfigurációk állnak rendelkezésünkre (inkább csak összefoglalva a menüben eltérő néven szerepelnek):
- infra - közvetlenül a TV hangerejét állítja - mobilról castolásnál a mobil nem állíthatja a hangerőt - nálam alapértelmezett, a Sony TV-nkkel működik, de a Samsunggal nem, bár a kettő közül ez a régebbi
- Chromecast - a saját kimeneti hangerejét állítjuk - castolás közben a vetítő eszközről állítható a hangerő
- Bluetooth fülhallgató - automatikusan kikapcsol az infra és a Bluetooth hangerőt állítjuk

A TV-t ajánlott overscan nélküli képmódban használni. Néhány YouTube videónál zavaró volt a levágott rész hiánya.

Alkalmazásoknál felajánlja Google-fiókból azokat, melyek működnek Google TV-n is, így egyszerű a telepítés. Bár a Kodi még várat magára, a beépített plugin aruház hibát dob, így a TVHeadend kliens még várat magára, de ez már egy másik sztori.

Összességében nekem tetszik a kütyü, a stabilitására sem lehet panasz - kopp-kopp - egyszer volt rossz napja és többször kilépett a YouTube app, de mivel azóta nem jött elő egy update-re gyanakszom.

Összefoglaló
+ felhasználói felület
+ kényelmes távirányító
- hivatalos EU-s változat ajánlott

Hozzászólások

(#1) Hieronymus


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog (1)

A TV távirányítója nem adja át az eszköz(ök)nek a vezérlőjeleket?
Normáliséknál úgy működik a rendszer, hogy a tévé a hang vezérlő jeleket a házimozi erősítőnek adja át.
A bemenet választáson kívül az összes utasítást az aktív HDMI eszköz kapja meg a tévétől.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#2) Murphistic válasza Hieronymus (#1) üzenetére


Murphistic
aktív tag

Az tényleg kimaradt a cikkból, hogy van HDMI-CEC és a Sony távirányítóval tudok barangolni a menüben. Amihez a Chromecast távirányítója kell, az a hangalapú keresés, mert a mikrofon ebben van.

Egyébként el tudom képzelni, hogy a hangerőszabályozás működhet pl. soundbarral/házimozival, csak azt nem tudom kipróbálni.

"A türelem hatalom: idővel és türelemmel selyem lesz az eperfa leveléből."

(#3) zsolt501


zsolt501
nagyúr

Érdekelne, hogy mennyire melegszik, mert a régebbi készülékek esetén ez kiugró volt.
Ami még érdekelne DTS hanggal mennyire boldogul, mert manapság ezt is kezdik kihagyni a TV-ből.

''Mind Így van ezzel aki hasonló időket megélt, de a döntés nem rajta állt neked csak arról kell döntened mihez kezdj az idővel amely megadatik.''

(#4) Murphistic válasza zsolt501 (#3) üzenetére


Murphistic
aktív tag

Sajnos nincs viszonyítási alapom, de fél órás fimnézés után is csak langyosnak mondanám. Mindenképpen hűvösebb mint egy DVB-T STB.

Kodival gond nélkül megy a DTS hangsáv. VLC-ből vetítve is, viszont valószínűleg a VLC konvertálja a hangot, mert a DTS-t nem találom a támogatott formátumok között. [link]

[ Szerkesztve ]

"A türelem hatalom: idővel és türelemmel selyem lesz az eperfa leveléből."

(#5) szabonagyur


szabonagyur
félisten

Karácsony előtt hosszas mérlegelés után vásároltam egy Google Chromecastot. Viszonylag sok időt töltök YouTube videók nézésével és jó ötletnek tűnt a TV-n tenni ezt.Gondolkodtam egy hosszabb cikken is, de győzött a lustaság. Mivel hivatalosan nem kapha(I)tó Közép-Európában,(/I)

Ezt a részt érdemes lenne átgondolni, mivel maga a Chromecast kapható itthon is, nekem is van, a Chromecast TV-re gondoltál szerintem.

Eladó: DUPLO 10978 120 db-s bontatlan

(#6) Murphistic válasza szabonagyur (#5) üzenetére


Murphistic
aktív tag

Akkor már értem miért láttam műszaki üzletben az egyszerű Chromecastot. A lényegen nem változtat, hogy pont ennél a változatnál volt egy kis lutri, hogy hogyan fog működni. Kicsit átírtam az indoklást, de a bevezetőt nem módosítottam.

"A türelem hatalom: idővel és türelemmel selyem lesz az eperfa leveléből."

(#7) szabonagyur válasza Murphistic (#6) üzenetére


szabonagyur
félisten

A nem TV kiadasbol mind elerhrto itthon, akinek nem kell az okos tv funkcio mert csak kirakja a kepet egy tabletrol vagy telorol az is eleg.

Eladó: DUPLO 10978 120 db-s bontatlan

(#8) Hieronymus válasza szabonagyur (#7) üzenetére


Hieronymus
addikt
LOGOUT blog (1)

Nyilván nem tud tévészolgáltatást adni ebben a régióban.
Magyar nyelvűt egyáltalán talán a netflix kivételével.

Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!

(#9) ttom26


ttom26
csendes tag

Igen, működik soundbarral vagy esetleg beltérivel is. Bekapcsolja a TV-t a CEC-en keresztül és a hangerő állítás már a soundbar-t kezeli nálam is. Ez nagy piros pont :)
A másik, hogy már az Apple TV+ is működik rajta... sajnos a képminősége még nem az igazi. Van ezzel az app-al valakinek tapasztalata esetleg?

(#10) vampire17


vampire17
addikt

rendeltem en is egyet, kivancsi vagyok. Amire nekem kell, Netflix, HBO Go, Plex, neha Spotify. Ezek gondolom mennek?

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.