2019. március 23., szombat

Gyorskeresés

Miért váltsunk téli gumira?

Írta: | Kulcsszavak: Téli . Gumi . Autó . . Jég

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

A téli gumi biztonsági kérdés!

A téli gumi felülete és tapadása a hideg időben jól alkalmazkodik az útfelülethez. Az útfelület sajátossága, hogy olyan módon reagál a hidegre mint az autógumi is:

Hidegben a felület rideggé válik, a tapadás pedig a párás és síkos úton kevésbé biztonságos. Azok a gépjárművek amelyekre nem szerelnek téli gumiabroncsot, azok egy emelkedőn, már nehezen küzdik fel magukat.

A szomszédos Ausztriában például, kifejezetten feltétel a téli gumi alkalmazása, hiszen a körgyűrűk többsége az Alpok felkapaszkodó szakaszaiból ágazik Bécs irányába.

Ausztriában csak téli gumival szabad közlekedni!

Aki jeges, havas és latyakos úton nyári gumival autózik, annak jelentős pénzbüntetéssel kell számolnia az osztrák utakon.

A magyar autós lazábban kezeli a téli gumi fontosságát.

A tapasztalatok szerint az autósok többsége még nem szerelteti fel a téli gumit kocsijára, november hónap közepéig.

A másik hiányosság, hogy a kocsikban nem töltenek megfelelő fagyálló folyadékot.
Kezdő sofőröknek azt tanácsolják a rendőrök, hogy a tél közeledtével, felkészülten és téli gumi felszerelése után, a fővárosban működő több közlekedésbiztonsági parkban gyakorolják a téli útviszonyok mellett való közlekedést. elsősorban ismerjék meg a téli útviszonyok sajátosságait, a téli gumi másságát és a fékezhetőségét, valamint szerezzenek tapasztalatot a téli gumi kezelését és karbantartását illetően is.

Felkészülés a téli autózásra:

* Alapvetően fontos valamennyi járművezető számára az őszi - téli közúti közlekedésre való felkészülés, hiszen a megváltozó időjárási és útviszonyok miatt fokozott veszélyhelyzettel kell számolni mindenkinek.
* Az őszi - téli időszakban a látási viszonyok gyakran rosszak, korán sötétedik, hosszabb ideig kell használni a gépjármű világítóberendezéseit - ezért is nagyon fontos, hogy azok megfelelően működjenek. A fényszórókat és a többi lámpát ilyenkor gyakrabban kell tisztítani.

Ugyanakkor a rosszabb látási viszonyok miatt nagyobb követési távolságot tartva lassabban kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata, rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatók.
* A csúszós, jeges utakon való biztonságos közlekedéshez téli gumikra van szükség. Még akkor is téli abroncsokkal induljunk útnak, ha éppen nincs hó. A nyári gumi már +7 fok alatt csúszni kezd, fagypont körüli hőmérsékleten megmerevedik, nagyon kis tapadással rendelkezik, így használata veszélyes lehet.

Heves hóesés vagy fagyott hótakaró esetén jó szolgálatot tehet a hólánc, melyet érdemes a hajtott tengelyen lévő kerékre rakni, így kormányozható marad az autó. A hólánc feltételét és levételét érdemes még otthon kipróbálni, hogy a gyakorlatlanság ne okozzon problémát.
A téli gumi karbantartása

A téli gumi sokak számára nem más mint a nyári gumi: csupán használati cikként kezeli és úgy gondolja, nem igényel a téli gumi több törődést, mint egy nyári gumi.

Ez a téves nézet vezet oda, hogy a téli szezon végeztével a felni elrozsdásodik.

A téli gumi felületét e mellett célszerű sótalanítani és a lehetőséghez mérten a kerék nyomás beállításával optimális műszaki állapotban tartani. A téli gumit fontos sótalanítani és a bordázatba fagyott hókását is a lehető legjobban eltávolítani. ennek hiányában az alapvető tapadás szűnik meg, ahol a tét a fékezhetőség lesz. A jeges úton a két csúszós felület, szinte akadálytalanul fog elsiklani, aminek a végén ott lesz a két gépjármű karosszériája, netán más sérülést okozó tárgy. A karbantartás életet menthet.


[FORRÁS]

Hozzászólások

(#1) Zsu4


Zsu4
(kvázi-tag)

Hasznos miket írtál :K
Csak az a baj pont azok nem olvassák el akik fittyet hánynak az egészre.

Köszönet a sok segítségért

(#2) twollah


twollah
(PH! nagyúr)

Szep, meg jo.

De ezt az is elolvassa aki a masikba beleszall nyari gumival az ot centis hoban?

En hiaba rakom fel a teligumit ha a masik azt hiszi, hogy o ra nem vonatkoznak a fizika torvenyei.

(#3) PazsitZ


PazsitZ
(PH! addikt)

Nem rossz cikk, de betű, szóköz kihagyások hamar kiküszöbölhetőek lennének szvsz.

A Felkészülés a téli autózásra: 3 pontjából az első 2 ugyanaz :F

update: Ahogy elnézem egyébként egy az egyben copy-paste a dolog, s meg is maradtak ugyanazok a jellegzetes hibák. Ilyenkor illene feltüntetni legalább a forrást. :U

Egyébként hasznos írás, ez igaz.

- http://pazsitz.hu -

(#4) Thunderzolee


Thunderzolee
(PH! addikt)

Az a baj a téli gumival, h az emberek nagy része még mindig azt hiszi, h azt csak akkor kell használni/feltenni, mikor hó van. Amíg nincs hó addig nem kell.

Pedig ez nagyon nem így van. Durván fogalmazva semmi köze nincs a hóhoz, annál inkább a hideg idő beköszöntéhez. Elég lenne, ha a Kresz oktatáson/vizsgákon tudatosabban magyaráznák ezt; megdöbbenek néha autót vezető ismerőseim azon kijelentésén októberben 10 fokos nappali hőmérsékleteknél, h minek a téli gumi, nincs is hó... :((

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#5) Mr.Gettoman válasza Zsu4 (#1) üzenetére


Mr.Gettoman
(tag)

naja...érdekes dolgok ezek:)

http://www.hasznaltauto.hu/3261862_opel_omega_1992

(#6) Mr.Gettoman válasza twollah (#2) üzenetére


Mr.Gettoman
(tag)

najo...én erről nem tehetek:D

http://www.hasznaltauto.hu/3261862_opel_omega_1992

(#7) BioNiCMaN


BioNiCMaN
(PH! addikt)

Erről tehetsz? :U

[ Szerkesztve ]

Igen, ismétlem, nem.

(#8) PazsitZ válasza BioNiCMaN (#7) üzenetére


PazsitZ
(PH! addikt)

Én meg akartam hagyni neki a lehetőséget, hogy ő linkelje be. :)

[ Szerkesztve ]

- http://pazsitz.hu -

(#9) Mr.Gettoman válasza BioNiCMaN (#7) üzenetére


Mr.Gettoman
(tag)

és?? szóval nem mondtam h én írtam...

http://www.hasznaltauto.hu/3261862_opel_omega_1992

(#10) Lenry válasza Mr.Gettoman (#9) üzenetére


Lenry
(PH! félisten)
LOGOUT blog

de odaírhattad volna az aljára, hogy Forrás innen és innen... még megteheted ;)
amúgy hasznos írás, egyáltalán nem baj, hogy itt is megjelent, annál többen olvassák, és talán megszívlelik a benne írtakat, mert tényleg életet menthet

Gvella Glan! | There are two types of people: Those who can extrapolate from incomplete data

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.