2024. május 30., csütörtök

Gyorskeresés

WD RED Plus 6TB 128MB 5640RPM SATA 3 (WD60EFZX) - (rövid) Bemutató ,Teszt.

Írta: | Kulcsszavak: WD RED . 6TB . Plus . 128MB . 5400RPM . NAS . HDD

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok,

Vásároltam (05.06.) egy 6TB WD Red Plus HDD-t és gondoltam rövid teszt / bemutatót írok róla, biztos hasznos lesz azok számára akik ilyet szeretnének venni.

A WD Red Plus 6TB HDD

24 hó (bolti) de 36 hó gyártói garancia tartozik hozzá és jó áron beszerezhető !
Én a Konzolvilág -tól vettem, 49.999 Ft -ért - Jelenleg még kapható!

Első indítás után GPT-t kell választani és NTFS-re formázni (Lemezkezelő)

HDS-el is ránéztem, minden rendben

Sebesség szempontból sem lehet rá panasz, melegedni nem melegszik és hangosnak sem mondanám (átlagos), szerintem hosszú távra a gépbe/dokkolóba használva (is) jó vétel volt ez a HDD.

Merevlemez Információ:
5400rpm de itt 5640rpm amit ír - érdekes valóban az a "hivatalos" adat/rpm :)

Lássunk pár tesztet a HDD pontosabb áttekintése céljából.

CrystalDiskMark

ATTO Disk Benchmark

Filmek áthelyezése a HDD-re (sebesség) is rendben van, sőt nagyon is jól teljesít és hőfok is jó, mert nem melegszik!

Folyamatos rámásolás után megnézve a hőfokot, teljesen jó.

HD Tune Pro progival is ránéztem (korábban ezt hiányolták, így most alapból lefuttattam.

Üres HDD

Adatokat tartalmazó HDD

Ezek után bátran AJÁNLOTT kategóriába sorolható, mint ahogy a PH! szerint is az "Ajánlott" meghajtók között foglal helyet a WD Red Plus WD60EFZX (6TB)

Remélem hasznos volt az írásom, köszönöm hogy benéztél, szép napot !

Hozzászólások

(#1) Somatom


Somatom
veterán

Köszi a tesztet!
Miért kell mindenképpen NTFS -re formázni? Miben jobb, mint az EXT4? Sztem a NAS -om el sem fogadná NTFS -sel.

[ Szerkesztve ]

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#2) King Unique válasza Somatom (#1) üzenetére


King Unique
titán

Mivel a bejegyzés írója (is) láthatóan Windowst használ és a tesztek is Windowson készültek, ezért nyilván nem meglepő, hogy NTFS-re formázta a HDD-t és nem pedig Ext4-re, amely utóbbit natívan amúgy sem támogatja azon operációs rendszer és fel sem kínál a formázásnál olyan opciót, NAS-ról meg eleve nem is volt szó, PC-be és dokkolóba téve használja a HDD-t. :))
De ha már kukacoskodás, akkor azt valóban esetleg meg lehetett volna említeni, hogy értelemszerűen PC & Windows félállásnál értendő az NTFS-re formázás.

(#3) King Unique


King Unique
titán

A HD Tune esetében az olvasásteszt mellett lehet egyébként írástesztet is futtatni, ha particionálatlan (nem lefoglalt) a HDD, illetve csak akkor engedi.

A HD Tune teszteknél pont nem látszik, de egy HDD nyilván lassul, ha tele van adattal, illetve a lemez elején a leggyorsabb és a vége felé haladva egyre lassabb lesz, amit az alábbi teszt jól szemléltet.

Bár a WD Red Plus sorozatnál evidens és az adatlapján is fel van tüntetve, de azt esetleg meg lehetett volna említeni, hogy a WD60EFZX modell CMR és nem belassulásra hajlamos SMR, már csak emiatt is jó vétel.

Köszönjük a beszámolót illetve tesztet! :R

[ Szerkesztve ]

(#4) Somatom válasza King Unique (#2) üzenetére


Somatom
veterán

Sztem a RED ezzel a fordulatszámmal inkább tároló, mint rendszervinyó. Ott meg már egyáltalán nem egyértelmű a Win és az NTFS. Bár, sztem PC -ben sem.
Ő arra formázta, ez rendben van. De, ettől még nem kell NTFS -re formázni.

[ Szerkesztve ]

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#5) Somatom válasza Somatom (#4) üzenetére


Somatom
veterán

Most látom, hogy a WD is NAS internal HDD -ként definiálja.

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#6) King Unique válasza Somatom (#4) üzenetére


King Unique
titán

Azt eddig is tudtuk, hogy a WD Red Plus sorozat modelljei adattárolásra és nem rendszerfuttatásra való HDD-k, írta is a bejegyzésben a szerző, hogy "Adatokat tartalmazó HDD", meg látszik (G meghajtó) hogy nyilván nem az a rendszermeghajtó és nem azon van a C rendszerpartíció. :))

Mint az előbb már le lett írva és maga a bejegyzés is világosan szemlélteti, a bejegyzés szerzője PC-n Windowst használ és azon lett beüzemelve a HDD + azon készült a teszt, ahol adja magát az NTFS fájlrendszer használata, az arra történő formázás, sőt desktop OS szinten már-már majdnem akár általánosítható is, ha ott a nagy többség eleve Windowst használ.

"Első indítás után GPT-t kell választani és NTFS-re formázni (Lemezkezelő)"

Ha már itt tartunk, akkor az a "kell" elődlegesen a GPT-re történő inicializálásra vonatkozott (és ott is 2 TB felett + 512e logikai-fizikai szektorméretnél), Windowson pedig eleve adja magát az NTFS fájlrendszer használata és ott nyilván arra kell/javasolt formázni az adattár meghajtót (+ amúgy a rendszermeghajtót is), mint már le lett írva többször is világosan és ami tény. ;)

[ Szerkesztve ]

(#7) Somatom válasza King Unique (#6) üzenetére


Somatom
veterán

Miért természetes Win specifikációval tesztelni egy olyan HDD -t, amit alapvetően nem Win -t futtató gépekbe szántak?

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#8) King Unique válasza Somatom (#7) üzenetére


King Unique
titán

Vajon akkor is kérdés lenne ez, ha neked tetsző platformon, operációs rendszerrel készült volna a teszt? :)
Egyébként a téma topikjában már többször el lett magyarázva, hogy a WD Red és Purple HDD-k esetén a NAS és DVR/NVR működés olyan környezetben aktiválódik és ott értendő, ellenben asztali, PC & desktop OS környezetben nem, ezért akár az utóbbiban is használhatók. Meg nyilván azért vesznek sokan PC-be vagy akár USB-s tárolóba Red illetve újabban Red Plus és Purple HDD-ket a Blue (Green) helyett, mert az előbbiek valamivel minőségibbek és tartósabbak, SMR helyett gyakoribbak a CMR eljárást használó sorozatok és modellek, 2 helyett 3 év gyártói garancia van rájuk, stb.

[ Szerkesztve ]

(#9) Somatom válasza King Unique (#8) üzenetére


Somatom
veterán

Hát ha egy HDD -t tesztelünk, azt sztem illik olyan környezetben is tesztelni, amibe eredetileg szánták. Linkeltem a WD oldalt, ahol egyértelműen írják, hogy mibe szánják.
Ha már így kérdezed, számomra semmi haszna sincs annak az infónak, hogy Win alatt mit tud. Egyáltalán nem használok Wines gépet, viszont NAS -om van (Syno), amibe tervezek új vinyókat venni.

[ Szerkesztve ]

Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G

(#10) King Unique válasza Somatom (#9) üzenetére


King Unique
titán

Ha egy HDD használható az eredetileg szánt környezet (NAS) mellett akár másmilyenben (PC) is, akkor talán nem akkora probléma, ha az utóbbiban történik a tesztelés, meg ha a cikk írójánál éppen nincsen kéznél NAS. + Eleve ő tesz szívességet azzal, hogy egyáltalán elkészít és megoszt egy ilyen beszámolót, tesztet, nem pedig fordítva.
Számodra akkor lehet nem releváns a mostani teszt, de ugyanakkor nem is csak kizárólag neked készült, hanem a közösség számára, akik pl. ezen a fórumon is nagy számban használnak PC-t és azon valamilyen Windowst, számukra nyilván hasznos lehet.
Ha már úgyis tervezel új HDD-t venni, akkor adott a lehetőség akár a bejegyzésben szereplő modellt megvásárolni, amit aztán úgy, olyan környezetben és olyan fájlrendszerrel tesztelhetsz amilyennel akarsz, meg ugye először tessék különb bejegyzést, tesztet készíteni és utána kritizálni ilyen szinten a másét. ;)

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.