2024. május 25., szombat

Gyorskeresés

Internetbeli problémák egy ASUS 4G-AC53U routeren... Mi lehet a gond?

Írta: | Kulcsszavak: router . 4g . telekom . hálózatsemlegesség

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Kedves fórumtársak!

Szeretnék mindent leírni ebben a bejegyzésben ezzel leírva a jelenségeket, amiket tapasztaltam, tapasztaltunk az otthoni hálózatunkkal kapcsolatban.

Sajnálatos módon, nálunk itt nem lehetséges bekötni a vezetékes internetet, hiszen legalább 2-3km-re van behúzva az utca elején a net. A másik problémát pedig az okozza, hogy ahhoz, hogy teljesen belegyen húzva, legalább 2 vagy 3 oszlopot kellene letennünk, hogy a házhoz lehessen húzni. Ezért azon gondolkodtunk, hogy beruházunk egy telekomos internetre. Ehhez kihoztunk egy 4G SIM kártyát, emellé egy Alcatel LinkZone eszközt. Az internetre leginkább az iskolai dolgok miatt volt fontos, csak sajnos mint az megbizonyosodott az Alcatel eszköz nem vált alkalmassá arra a feladatra, hogy kiszolgáljon legalább 4+ eszközt. Ekkor azon gondolkodtam, hogy veszek egy komolyabb eszközt, amivel ilyesmi problémák nem lesznek, hogy lekapcsol, vagy egyes weboldalakra 404-s hibát ír, holott adatforgalommal behozza az adott weblapot. (csak az nem korlátlan)

Beruháztam egy ASUS 4G-AC53U routerre, majd behelyeztem a SIM kártyát a routerbe. Mint megbizonyosodott egy kevéske konfigurálás után, már elérhetővé vált az internet. Minden eszközt felengedtem a Wifi hálózatra. A probléma akkor kezdődött, amikor a gépemet felengedtem. A hálózat leállt. A weblapok kegyetlenül lassan töltődtek be, vagy nem is töltődtek be. Ekkor az első gondolatom az APN profilokra akadt. Megnéztem esetleg mi lenne az, amit állítanom kellene, majd a telekom oldaláról nézve az alábbi adatokat állítottam be.:

internet.telekom
*99#
Network type.: Auto
PDP Type.: IPv4
LTE Band.: Auto
Roaming.: Disable
Authentication.: PAP
PIN Verification.: Disable

Azután megnéztem, mit tehetnék az MTU értékekért, ezért addig állítottam, ameddig egy olyan értéket nem kaptam, amire már nem dobálja el a csomagokat. Ekkor az internet már szárnyalt. Viszont leteszteltem mit csinál arra, ha egy torrentet megnyitok. A net pár másodpercre beállt. Majd elment a net. A telekom oldalán megnéztem miket korlátozhatnak, amikor megláttam, hogy P2P és VPN kapcsolatoknál a net sebességét lehúzzák. Csak, hogy itt lehúzás helyett internet elmenést kaptunk. A VPN kapcsolat esetén kedvezőbb feltételeket írt, így megpróbáltam keresni a fő gépre egy ingyenes VPN-t. Sok-sok oldalt átnyálazva találtam is egyet.:

CloudFlare WARP+
WireGuard
Kis segítség egy magyar kollégától

Innentől kezdve az internettel nem voltak problémák. Jó ideig... Amikor már 2-3 alkalommal arra ébredtem fel, hogy a telefonokon a wifi ikon mellett felkiáltójel van. Megnéztem a router log mit mutat és csak annyit közölt, hogy "ISP's DHCP function not work properly". Felhívtam a telekomot, nyissanak hibajegyet a nettel kapcsolatban, 3 hét alatt jutottak el oda, hogy kiküldtek vizsgálni egy autót. Megmértem a sebességet akkor speedtest alatt és 200mbps-t mért. LTE+ alatt. Lezárták az ügyet, hogy nincsen semmi gond a hálózattal.

Az internettel hébe hóba voltak gondok, ilyenkor WAN ki, majd vissza és megoldotta a hibákat. Megtörtént egy SIM kártya csere is a telekom javaslatából adódóan. A helyzetek továbbra sem javultak. A barátommal épp Discordon beszéltem. Már a képernyőmegosztásra beállt a net. Futtattam egy speedtestet és valamilyen gyötrelmes sebességre lettem figyelmes. 0.3mbps le és 0.0mbps fel. Csodálkoztam, hogy híváskor a barátom hallott engem discordon. Azonnal ment a hibajelentés a telekom felé, amire Ők csak megint annyit mondtak, nem a hálózatukkal van a probléma... A jelenség amúgy nagyjából 1 óráig tartott, majd helyreállt a net sebesség 100mbps+ felé.

Volt olyan alkalom, hogy a VPN-t lekapcsoltam, minden torrentet, klienst és programot bezártam, amikor vizsgáztam. A vizsga közben 3-4 alkalommal elment az internet, aminek révén megbuktam... Ekkor realizálódott bennem, hogy valamiben segít nekem a VPN...
Volt olyan is, hogy elment a net mert az anyám épp filmet nézett youtube-n. A gép aznap nem volt bekapcsolva.

Ekkor a router felé terelődött a gyanúm. Dec 24.-én elő is jött a probléma. Megnéztem a router logjában mi van.:

https://pastebin.pl/view/01287705 --> 2020.12.24
https://pastebin.pl/view/8b0e11ef --> 2020.01.04 (DHCP és wanduck próbálkozások)

Az ASUS Holland technikusai megnézték a logokat és azt állapították meg, hogy hardver hibás az eszköz. Viszont erről nem adnak ki semmilyen papírt... Amivel lehetne esetleg gyorsítani a folyamatot. Hiszen az a gond, digitális oktatás van.

Az utolsó alkalom, amikor elment a net, akkor a routeren lévő signal led elkezdett pirosan világítani, ekkor jöttek azok a halomnyi hibák, amit a 2020.12.24 log tartalmaz. A legfrissebb firmware verziót tartalmazza a router. Régebbi firmware verzió alatt is ugyanazokat produkálta.

A furcsa dolog az, hogy a SIM kártyát telefonba helyezve, megosztva is internet elmenést okozott. Mi lehet a gond? Mit lehetne megnézni, hogy mi itt a hibás? A telekom és ASUS felé is fordultam.

Hozzászólások

(#1) Urby66


Urby66
aktív tag

Az eredeti Alcatel LinkZone-al is voltak ezek a hibák?
Amúgy itt minden gyanús, szóval én a helyedben részekre szedném a problémát, és úgy keresném a hibát.
Elsőként mi az amit ígérnek? Ha a torrent és a VPN korlátozva van akkor lehet az okozza a baj, lehet meg kellene próbálj ezek nélkül csak a sima netet (pl. a sulihoz fontos dolgokat)
Azután egy felhasználóval is van hiba ha más nem csatlakozik, vagy csak akkor ha több user van? (enged több usert a szolgáltató egyáltalán?)
Ha a hibát megbízhatóan lehet reprodukálni célszerű a kártyát másik eszközbe átrakni és úgy megpróbálni előidézni a hibát. Ezzel a módszerrel könnyebb kitalálni, hogy a router rossz vagy máshol van a baj.

Egy ilyen hibánál célszerű mindig a lehető legcsupaszabb beállítással kezdeni és úgy nézni a hibát, hogy a többi tényező hatása minimális legyen.

(#2) magmakocka válasza Urby66 (#1) üzenetére


magmakocka
aktív tag
LOGOUT blog

LinkZone eszközben is problémázgatott. Lekapcsolt és a weblapokra 404-s hibát dobott.

Próbáltam már torrent és minden egyéb mást is offolni, mellette a VPN-t lekapcsolni, de akkor is elment az internet...
Egy felhasználó esetében is megjelent a hiba. Amikor az anyám filmet nézett a TV-n, youtube-n akkor megakadt a net. Több felhasználónál is ez a helyzet. Tudtommal nincsen korlátozás arra, hogy ne lehetne hotspotként használni.
Telefon esetében is előjött a hiba. Galaxy A40-ben is előjött ez a jelenség, amikor megosztottam a netet.

- Töröltem a hívásátirányítást a kóddal, de nem jó! - Milyen kóddal? - Rácsos linzer, rácsos linzer, 002, rácsos linzer és a küldés gomb .

(#3) Urby66 válasza magmakocka (#2) üzenetére


Urby66
aktív tag

Ezek alapján a kártya viszi magával a hibát, bármilyen eszközön, és környezetben is ugyanaz a baj.
Mivel a SIM is cserélve lett az nem lehet a hiba.
Az eszközt máshol használva is csinálja? Ha pl. nem otthon vagy, hanem egy másik városban?

(#4) magmakocka válasza Urby66 (#3) üzenetére


magmakocka
aktív tag
LOGOUT blog

Másik városba? Ez sajnos nem nagyon kivitelezhető, leginkább a digitális oktatás miatt.

- Töröltem a hívásátirányítást a kóddal, de nem jó! - Milyen kóddal? - Rácsos linzer, rácsos linzer, 002, rácsos linzer és a küldés gomb .

(#5) UnA


UnA
Korrektor

Nem tudom. hogy segít-e neked, de nekem is voltak furcsa kalandjaim egy Asus routerrel (AC68U), pedig ez elvileg egy komolyabb szintű eszköz.

A lényeg az, hogy nálunk elég sok eszköz van rajta (2 Ubuntu, 1-2 Windows, többféle mobil), és ha nálam az Ubuntu egyszerre használta a wifit és a vonalas hálózatot, akkor időnként meghalt a net a lakásban. Hogy pontosabb legyek, a telekomos modemen nem volt probléma, és a router sem mutatott problémát, de a kapcsolatok lehaltak. Pontosan nem volt erőm végigtesztelni, hogy hol lehet a probléma, de egyszerűen kikapcsoltam a párhuzamos elérést a laptopon, azóta nincs gond...

(#6) magmakocka válasza UnA (#5) üzenetére


magmakocka
aktív tag
LOGOUT blog

A számítógépemen levan tiltva a hálózati kábeles kapcsolat. Mivel szinte csak a wifi-s eszközt használom évek óta, problémamentesen. (AC-1200, NETIS WF2190-t)

- Töröltem a hívásátirányítást a kóddal, de nem jó! - Milyen kóddal? - Rácsos linzer, rácsos linzer, 002, rácsos linzer és a küldés gomb .

(#7) UnA válasza magmakocka (#6) üzenetére


UnA
Korrektor

A sztorit azért írtam le, mert néha egyáltalán nem magától értetődő, hogy mi lehet a hiba oka - nem biztos, hogy nálad is hasonló, de vannak trükkös problémák néha. Láttam már olyat is, hogy akár az IPv6 is meg tudta zavarni az otthoni hálózatot.

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.