2024. május 27., hétfő

Gyorskeresés

Trónok harca, 1. évad!

Írta: | Kulcsszavak: got . game of thrones . trónok harca . george rr martin

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

1. Rész:

Közeleg a tél (Winter Is Coming)

Rendező: Tim Van Patten, Író: David Benioff és D. B. Weiss, Premier: 2011. április 18.

Robert Baratheon (Westeros Hét Királyságának királya) és királynéja, Cersei Lannister északra utaznak, hogy találkozzanak a király régi barátjával, Eddard „Ned” Starkkal, a fagyos Deres urával, hogy felajánlják neki a Király Segítőjének (legfőbb tanácsadó) pozícióját, amit az nem utasíthat vissza. A Keskeny-tengeren túl, Essosban a száműzetésben élő Viserys Targaryen herceg új szövetséget köt a Vastrón visszaszerzésére: húgát, Daeneryst feleségül adja a nomád dothraki hadúrhoz, Khal Drogóhoz Drogo seregéért cserébe. Deresben Ned felesége, Catelyn arról értesül, hogy lehet, a királyné családja gyilkolta meg az előző Segítőt, miközben tízéves fiuk, Bran meglátja az ikertestvérével Jaime-mel szeretkező királynét, akit ezért Jaime kilök egy ablakon.

2. Rész:

A Királyi út / Királyi út (The Kingsroad)

Rendező: Tim Van Patten, Író: David Benioff és D. B. Weiss, Premier: 2011. április 25.

Bran életben maradt, de helyzete válságos. Miután Ned elfogadta a Király Segítője címet, lányaival Sansával és Aryával elhagyja Derest, míg Catelyn hátramarad, hogy Brant ápolja. Havas Jon, Ned fattya északra tart, hogy beálljon az Éjjeli Őrség testvériségébe, akik a Fal őrei, és a civilizált Westerost védik a gonosz Másoktól és egyéb nomádan élő vadaktól. Tyrion Lannster, a királyné fivére úgy dönt, elhalasztja délre vivő útját családjával, helyette Jonnal meglátogatja a falat. Viserys az alkalmas pillanatot várja trónja visszaszerzésére, míg Daenerys azzal foglalkozik, hogy megtanulja boldoggá tenni új férjét, Drogót.

3. Rész:

Havas uraság (Lord Snow)

Rendező: Brian Kirk, Író: David Benioff és D. B. Weiss, Premier: 2011. május 2.

Királyvárban, a Hét Királyság fővárosában Ned csatlakozik a király Kistanácsához, ahol szembesül azzal, milyen rosszul vezették Westerost. Catelyn úgy dönt, álruhában délre utazik férje után, hogy figyelmeztesse, ám Petyr Baelish (Kisujj) tanácsos, Catelyn régi barátja rátalál. Jon azzal küzd, hogy hozzászokjon az élethez a Falon, miközben néhány alacsonyabb származású újonccal képzik együtt. Lord Mormont, a Fal parancsnoka arra kéri Tyriont, vegye rá a királyt és a királynét, több embert küldjenek az Éjjeli Őrségbe. Bran, aki felébredt, nem emlékszik esése körülményeire. Daenerys rájön, hogy Drogo khaleesijeként hatalommal bír, és elkezd ellenszegülni Viserysnek.

4. Rész:

Nyomorékok, fattyak és összetört dolgok / Nyomorékok, fattyúk és minden, ami nem egész (Cripples, Bastards, and Broken Things)

Rendező: Brian Kirk, Író: Bryan Cogman, Premier: 2011. május 9.

Ned az előző Király Kezének, Jon Arrynnak halálának körülményeit kutatja, s eközben rátalál a király egyik törvénytelen fiára. Ned tiszteletére lovagi tornát rendeznek. A Falhoz érkezik egy fura és magányos fiú, Samwell Tarly, akit Jon véd meg az Éjjeli Őrség tagjainak molesztálásától. Az egyre frusztráltabb Viserys ismét összetűzésbe kerül egyre hatalmasabb húgával. Sansa arról álmodozik, hogy királyné lesz (mivel eljegyezték a trónörökös Joffreyval), míg Arya nincs kibékülve a neki szánt várúrnői szereppel, inkább harcos lenne. Catelyn Kisujj sugalmazására az immár délre tartó Tyriont vádolja meg a Bran elleni gyilkossági kísérlettel, akit foglyul ejt a Királyi út mentén.

5. Rész:

A farkas és az oroszlán (The Wolf and the Lion)

Rendező: Brian Kirk, Író: David Benioff és D. B. Weiss, Premier: 2011. május 16.

Robert és Ned összeveszik azon, mit kell lépni a Targaryenek és a dothrakik szövetségére. Catelyn és Tyrion Sasfészekbe, Catelyn nővérének, Lysának otthonába érkeznek. Amikor Tyrion foglyulejtésének híre Királyvárba ér, Jaime Lannister Ned életére tör.

6. Rész

Az aranykorona / Aranykorona (A Golden Crown)

Rendező: Daniel Minahan, Író: örténet: David Benioff és D. B. Weiss, Forgatókönyv: Jane Espenson és David Benioff és D. B. Weiss, Premier: 2011. május 23.

Jaime-nek menekülnie kell, miközben Nedre marad a Vastrón, amikor a király vadászni megy. Ned törvény elé citálja a Lannister ház fejét, és rájön, milyen titok miatt kellett meghalnia Jon Arynn-nak: a királyné három gyermekének apja nem a király, hanem Jaime. Tyrion párbaj általi tárgyalást követel, és bajnoka győzedelmeskedik, így kiszabadul. Viserys hataloméhségében már Daenerys biztonságát fenyegeti, így Drogo kivégzi.

7. Rész:

Győzöl vagy meghalsz (You Win or You Die)

Rendező: Daniel Minahan, Író: David Benioff és D. B. Weiss, Premier: 2011. május 30.

Ned elárulja Cersei királynénak, ismeri az igazságot Jon Arryn haláláról. Robert halálos sebet kap a vadászaton, aki Nedet nevezi ki a királyság védelmezőjének, amíg örököse elég idős nem lesz. Havas Jon felesküszik az Éjjeli Őrség testvéreként. Miután Robert parancsára megpróbálják megmérgezni Daeneryst, Drogo megesküszik, hogy elfoglalja Westerost. Ned felkéri Kisujjat, hogy állítsa mellé a városi őrséget, hogy védjék meg, amikor nyilvánosságra hozza, hogy Joffrey nem a király fia, s így a trón Robert idősebb fivérére, Stannisra száll. Robert halála után Ned a királyné, Joffrey és a Kistanács elé áll Robert végrendeletével, ám Kisujj és a városi őrség a Lannisterek mellé áll: Nedet elfogják, embereit megölik.

8. Rész:

A hegyes vége / Hegyes vég (The Pointy End)

Rendező: Daniel Minahan, Író: George R. R. Martin, Premier: 2011. június 6.

Sansa a Lannisterek fogságában marad, míg Arya elmenekül. Ned legidősebb fia, Robb összehívja apja hűbéreseit, szövetségeseit és hadba szólítja őket. Sansa megalázkodik Joffrey előtt, hogy apja életét mentse. A bebörtönzött Ned Lord Varys tanácsosban lel szövetségesre. A Falnál megtalálják két korábban – Jon Benjen bácsikájával együtt – eltűnt testvér holttestét, amik azonban az éjszaka folyamán az erőd lakóinak életére törnek. Egy ősi gonosz, a Mások hatása ez, és csak a tűz állíthatja meg őket. Jon megvédi Mormontot. Tyrion szövetséget köt Sasfészek völgyének vad népeivel. A Keskeny-tengeren túl Drogo pusztítva nyugatra masírozik, ám megsebesül. Daenerys megment egy boszorkányt a megerőszakolástól.

9. Rész:

Baelor

Rendező: Alan Taylor, Író: David Benioff és D. B. Weiss, Premier: 2011. június 13.

A Starkok és a Lannisterek első összecsapásukra készülnek. Robb és Catelyn egy renegát várúrral tárgyalnak, hogy átkelhessenek a folyón. Ezzel a taktikai előnyhöz jutott Starkok félrevezetik a Lannistereket és fogságba ejtik Jaime-et. Drogo sebe elfertőződik és haldoklik. Daenerys kétségbeesésében a boszorkány vérmágiájának segítségét kéri, amitől a legtöbb dothraki elborzad. A Fal bölcse bevallja, hogy ő is Targaryen, ezzel próbálja maradásra bírni Jont, aki Robb után menne a háborúba. Ned lányait féltve árulónak vallja magát, és elismeri Joffreyt a Vastrón jogos örökösének. Joffrey ennek ellenére kivégezteti Nedet, amit a királyné és a Kistanács is tehetelenül, kétségbe esve néz végig.

10. Rész

Tűz és vér (FIRE AND BLOOD)

Rendező: Alan Taylor, Író: David Benioff és D. B. Weiss, Premier: 2011. június 20.

Ned kivégzésének híre terjed a Hét Királyságban. Az Észak kiválik a birodalomból és Robbot teszi meg királyának. Robert mindkét fivére igényt formál a trónra, melyen Joffrey ül. Lord Tywin Lannister, a ház feje fiát, Tyriont küldi Joffrey és Cersei kordában tartására a Király Kezének. Jon el akarja hagyni a Falat, ám a barátai maradásra bírják. Az Éjjeli Őrséggel felderítésre indul a Faltól északra eső területekre. Daenerys rájön, hogy a vérmágia ára meg nem született fiának élete volt, és bár Drogo életben maradt, csak vegetál, így inkább ő vet véget életének. Drogo halotti máglyájához kötözi a boszorkányt és a tűzbe helyezi a nászajándékba kapott három sárkánytojását. Másnap reggel Daenerys sértetlenül jön elő a tűz martalékai közül három kikelt sárkányfiókával. A szemtanúk hűséget fogadnak neki.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.