2019. március 18., hétfő

Gyorskeresés

GPS navigáció Android és Windows CE-alapú készülékeken

Írta: | Kulcsszavak: GPS . navigáció

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Felmerült a kérdés, hogy az iGo-t hol lehet megvásárolni.

Az alap kiinduló honlap a www.nng.hu, amely a végfelhasználókat a http://www.igonavigation.com/ lapra viszi át.
Nos, itt sem lesz előrébb az, aki pl. Wince 5.0-át vagy 6.0-át futtató készülékére szeretné beszerezni az iGo legújabb verzióját. Az androidos eszközökről nem is beszélve, amelyekre nincs is hivatalos app.
Tehát, az iGo megvásárlása annyira körülményes, gyakorlatilag csak navigációs eszközzel megoldható, hogy én mostanra eljutottam oda, hogy nem is ajánlom ezt a szoftvert, aki teheti inkább válasszon valami mást. A gyártókat szerintem nem is érdeklik már a kis felhasználók, valószínűleg a nagy tételben vásárló autógyárakra összpontosítanak.

Kicsit jobb helyzetben vannak azok, akik iPhone-ra akarják telepíteni az alkalmazást, mert az iTunes boltban kb. 75 dollárért megvásárolható a szoftver és az európai térképek. Csak Kelet-Európa kb. 38$. Tehát, nem is olyan drága. Ha kijönne az androidos verzió, és elérhető lenne a Google Boltban, ezrek vetnék rá magukat. A cégnek azonban nem kell az androidosok pénze. Nincs rájuk szorulva.

Egyébként, a TomTom-nak jobban kell a pénz, mert androidos alkalmazásuk Európa-térképpel kb. 17 ezer forintért megvehető a Boltban. Kicsit elgondolkodtató, hogy a felhasználók csak 3 csillagra értékelték, míg a Sygic (nem ingyenes!) 4 csillagot, a Route 66 20 eurós prémium verziója szintén 4 csillagot kapott.

A Google saját Térképekre alapozó Navigációja pöpec. Rengeteg munkát, milliárdokat fektetett bele a cég szerintem, bár nem elhanyagolhatóak az önkéntesek, és a pénzért magukat reklámozó cégek sem, amelyeknek fontos, hogy a kuncsaftok megtalálják őket. Kár, tényleg nagy kár, hogy Magyarhonban csak on-line működik.
A Google bolt felhasználói 4,5 csillagot adtak neki. A házszámokat is ismeri, de sajnos internetes kapcsolatot igényel. Van olyan, hogy a térkép elmentése off-line használatra, de még Budapest esetében sem működik ez.

Off-line navigációra is képes a CoPilot, amelynek fizetős verziója kb. 10k ft, de felhasználók visszajelzései szerint Magyarországon nem teljesít valami jól.

Navigon Európa. Német gyártmány kb. 17k ft-ért. Még nem próbáltam.

MapQuest. Ingyenes, és tudja használni az OpenStreetMap térképeit is. Próba, szerencse?

Wisepilot. Nem sokat tudok róla. Egy a sok közül.

Szintén kb. 4,5-csillagos - de én ezt tartom a legjobbnak! - a közösségi navigáció élharcosa a waze. Erről annyi negatívumot tudok írni, hogy a házszámokkal hadilábon áll, és csak on-line működik. (Havonta kb. 200 MB mobil internetes adatforgalmat „eszik”, egyébként ingyenes.) Nagyon kár, hogy nem az OpenStreetMap feljavított térképeit használja. Magyar fóruma itt van.

Egy másik off-line navigációs app androidra a Maverick. Még nem próbáltam, tehát nem tudok róla véleményt mondani. A leírás szerint túrázásra, kerékpározásra is jó. 4,5 csillagot kapott. Az ingyenes változata gyakorlatilag semmire sem jó.

Az off-line működő navigációs alkalmazások alapja gyakran az OpenStreetMap ingyenes, nyílt Wikipédia-szerű térképei. Itt bárki regisztrálhat, és segíthet a térképek pontosításában. Én megtettem, és érdekesnek tartom.
Ezeket használja az off-line navigációra képes NavFree, amely a Google Boltból ingyen letölthető, és használható. Egy nagy hibája van: nincs magyar hang, ezért heyette pl. angolt kell használni. A Navfree profibb, de fizetős verziója a navmii, de egyelőre csak iPhone-ra és iPadra érhető el.

Tehát, gyakorlatilag bárki tud írni Androidra navigációs appot, használja az OpenStreetMap térképet, és ha mellé tesz közösségi szolgáltatásokat is, akkor önjavítóvá válik a dolog.

Túrázóknak, kerékpárosoknak, geocachingelőknek a Locus Map ajánlott. Ez az app is képes használni az OpenStreetMap térképet. Érdekessége, hogy a térkép önkéntesek által végzett módosításai szinte azonnal láthatóak, míg pl. a Navfree csak kéthavonta frissíti a térképeit.

Ha jól tudsz angolul, olvasd el a Lifehacker-es fiúk összefoglalóját itt (Alan Henry: The Best Turn-By-Turn Navigation App for Android). Jó részletes.

Ha ez sem lenne elég, nézd meg ezen a honlapon a GPS-navigációs appok rangsorát! 14 app van felsorolva, bemásolom ide a rangsort:
1. Google Térképek (Naná!)
2. waze (Ugye, mondtam?)
3. Yandex.Navigator (Ez meg mi?)
4. Sygic: GPS Navigation
5. TeleNav GPS Navigator
6. Navfree
7. Wisepilot
8. ROUTE 66 Maps + Navigation
9. CoPilot GPS
10. MapFactor Navigator
11. GPS NAVIGATION BE-ON-ROAD
12. NavDroyd
13. Garmin Navigator (Jól lecsúsztak!)
14. AT&T Navigator
Az iGo-t ne keresd itt, mert annak hivatalosan androidos verziói csak korlátozottak.

Műszaki tanácsok:

Sok okostelefontulajdonos panaszkodik a neten, hogy nem működik megfelelően a GPS-navigáció. A leggyakoribb probléma az, hogy a készülék nem talál műholdat, vagy elveszíti a jelet. Ha Android készüléken a GPS-tesztelő appok gyorsan találnak műholdjelet, de a navigációs program nem, akkor ez utóbbi a hibás.
Több olyan app van, amely ezen a problémán próbál segíteni. Mindenekelőtt érdemes elolvasni e topik első hozzászólásában Bargain kiegészítését. A hibalehárítás lényege a Mobile Uncle Tools használata. Mások a GPS Status & Toolbox appot ajánlják.

További olvasnivaló:
Molnár-Soós Sándor István: Android autós navigációra (2011. március 21.)
Gyurci: Ingyenes navigáció az Androidon??
Zsolto: Az Android visszavág: ingyenes offline navi a NavFree-től
Bog: Waze - a közösségi navigáció („lehet, hogy az Apple hamarosan megveszi az egészet”, „a Waze hazai oldalán azt írják, hogy átlagos felhasználás mellett havi 50 megabájtnyi adatot igényel a szoftver, ami szerencsére nem sok”, „Magyarországon nagyjából 20 ezer regisztrált felhasználó van, s ebből egy átlagos napon 6-700 fő van online”)

Tippek, trükkök:
Az antennavétel javítása (hardveres „hekkelés”) (XDA-Developers fóruma)
A gps.conf beállításáról androidos gépeken: itt.
Ez is elolvasható, de nekem (supl.google.com részére) a SuplRootCert tanúsítvány-fájl létrehozása nem sikerült.

Ez lett belőle:

Ezt a gps.conf fájlt kell betenni a system/etc mappába:

# Innen tudod kimásolni a neked megfelelő időszerver címét: http://www.pool.ntp.org/en/
# A magyarországi időszerver elérhetősége:
NTP_SERVER=hu.pool.ntp.org
# Vagy ha össze-vissza mászkálsz az öreg kontinensen: NTP_SERVER=europe.pool.ntp.org

XTRA_SERVER_1=http://xtra1.gpsonextra.net/xtra.bin
XTRA_SERVER_2=http://xtra2.gpsonextra.net/xtra.bin
XTRA_SERVER_3=http://xtra3.gpsonextra.net/xtra.bin

#SUPL_HOST=supl.google.com (Tanúsítvány-ellenőrzés miatt nem mindig működik. Emiatt jobb:
SUPL_HOST=supl.sonyericsson.com
# vagy: SUPL_HOST=supl.nokia.com
SUPL_PORT=7275

# WiFi-alapú helymeghatározás engedélyezése. 1=bekapcs., 0=kikapcs.
ENABLE_WIPER=1

# Itt a mobilszolgáltatód webhelyét kellene megadni, de ki tudja ezt?
# SUPL_TLS_HOST=lbs.geo.t-mobile.com

CURRENT_CARRIER=common

Emellett ugye kell az EPO-fájl is. Mindenesetre, ha gagyi GPS-csiped van, vagy gyenge az antenna, ezek a bűvészkedések sem csinálnak nagyon jó GPS-vételt.

Nagyon sokan panaszkodnak, hogy androidos készülékükön nem működik megfelelően a GPS-navigáció. Nincsenek egyedül.
Például, egy UMI X1-et (MTK6577) használó szingapúri fórumozó szerint egyes 2012 novembere előtt gyártott kínai okostelefonoknál közismerten rosszul teljesít a GPS.

Ami a Windows CE-t illeti:
Az iGo-n kívül vannak más navigációs szoftverek is, amelyek Windows CE oprendszeren futnak:
- Navit: Windows, Windows CE, Linux, Mac OS, Android, iOS és Palm webOS;
- a Destinator Windows Embedded CE-n fut;
- NDrive (Wikipédia szócikk);
- TomTom;
- TeleType (Win CE személygépkocsiknak)

Ha bármilyen megjegyzésed, kiegészítésed, kifogásod van, ne szégyeld leírni!
Utólagos reklamációkat is elfogadok.

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.