2024. május 26., vasárnap

Gyorskeresés

A lakásunk eladása és annak nyűgjei

Írta: | Kulcsszavak: lakás . eladás . vevők

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Az előző írásomban (otthonkeresés) már említettem, hogy egy panellakás eladása sem egyszerű, még itt a nyugati határszélen sem, egy megyei jogú városban.

A mi kis lakásunkat még 2015 őszén vásároltuk, egy tízemeletes panelház második emeletén. Házközponti fűtéssel, a konyha és fürdőszoba kivételével minden felújítandó volt. Egy két gyerekes pár élt itt előttünk, kinőtték az 54 m2-et, így mi négyen költöztünk a helyükre. Mármint a feleségem (akkor még a barátnőm) és a két macskánk. Mivel a macskák kisebbek, mint az előző itt lakó családban a gyerekek, gondoltuk elférünk mi itt. Nem, nem fértünk el. Panelba macskát, az egyik legnagyobb hülyeség amit az ember elkövethet életében (közvetlenül a tejes fröccs után, de még a szakértelem nélküli villanyszerelés előtt).

A lakást 4,8 millió forintért sikerült megvásárolnunk. Itt éltünk már majdnem négy éve, ez alatt a lakásunk ára több mint kétszeresére növekedett, mi idő közben körülbelül egy millió forintot költöttünk rá.
Új – minőségi - burkolatokat kapott, igényes festést és felújítottuk az elektromos hálózatot. Ha tudtam volna, hogy ilyen iramban nőnek a lakások árai, vettem volna még egyet, akár hitellel is. Egy kis piackutatással felmértem, hogy 11-12 millió forint között valószínűleg el tudjuk adni a lakásunkat.

Az első kérdés ilyenkor, hogy szükség van ingatlanosra?

Egy kicsit utána érdeklődtünk és olyan 3-5% jutalékot vagy fix két-háromszáz ezer forintot kérnek a munkájukért (az ő általuk, rajtuk keresztül történt sikeres eladás esetén). Nem vagyok ingatlanos, nem látok bele a munkájukba teljes mértékben, csak amit eddig tapasztaltam azt tudom mondani, nem akarok megsérteni egy ingatlan közvetítőt sem, távol álljon tőlem. DE! A végére öt, az az, öt különböző ingatlanos dolgozott azon, hogy eladja a lakásunkat.

Dolgozott! A lóf@szt!

Az ötből négynek annyiból állt a munkája, hogy feljött, körülnézett, fotózott (ha nem hagyta otthon a fényképező gépet), beszélgetett, megköszönte a kávét, készített egy skiccet az alaprajzról (ha készített egyáltalán, vagy nem engem kért meg rá, igen az egyikük megkért rá), aláíratott velem egy szerződést. Amikor felhoztak valakit, akkor meg álltak és bámultak okosan, mint borjú az újkapura. Én meg körbe vezettem a vevő jelöltet, bemutattam a lakást, beszéltem a felújításokról, a lakás előnyeiről, hogy én mit csinálnék még meg, beszéltem a közös költségről, a remek lakóközösségről (ami tényleg nagyon jó volt, főleg azoknak a rémtörténeteknek a fényében, amit az ismerősök, barátok meséltek). A végén elköszöntünk, az ingatlanos pedig hozzátette, hogy ajánlat esetén jelentkezik. Újra leírom ötből négynek ennyi volt a munkája! És akármilyen hihetetlen ebből a négyből az egyik adta el a lakásunkat. :D
De beszéljünk arról az egy szem ingatlanosról, aki dolgozott is. Na, ilyennek kellene lenni minden ingatlanosnak, tarthatna nekik egy továbbképzést. Végig udvarias, kellemes, bemutatja a lakást, beszélteti a vevőt, közvetlen légkört teremt. Erre mondjuk azt, hogy eladja az ingatlant.

A fent olvasottak alapján az ember azt hihetné, hogy nem kell az ingatlanos, viszont igenis kell. Nekik vannak olyan csatornáik, amik nekünk, nem ingatlannal foglalkozó embereknek nem elérhető. Budapestről, külföldről hoznak vevőt. A vásárló jelöltek is sokszor őket keresik meg, hogy a félelem, a lustaság miatt azt nem tudom. Amíg ingatlanos nélkül hirdettük a lakást, három hónap alatt két érdeklődő volt. Utána hetente egy-kettő. Pedig mi is feltöltöttük az ingatlan.com-ra és a jofogas.hu-ra, sőt még a facebook-ra is.
Én mindenhol szoktam alkudni (kivéve a bevásárló központok pénztárát), itt is lehet. Egy-egy százalékot, 10-20ezer forintot le lehet alkudni az ingatlanosok tarifájából is.

A hirdetés feladása

A fent említett oldalakra feltöltöttük a hirdetéseket. Az alap hirdetésért egyedül az ingatlan.com-on kell fizetni, a jofogas.hu-n csak a kiemelésekért. Maga a hirdetés tömör volt, lényegre törő. Egy tételes felsorolás a felújításokról, az infrastruktúra kiemelése, egy két előny felsorolása. Sokkal fontosabb a jó fényképezés, ezt én a feleségemre bíztam, ebben ő sokkal jobb. Innen már csak várni kell, hogy csengjen a telefon. Az első pár alkalom még király, aztán belefásulsz a mennyi az alja, a nem sok ez egy kicsit és az olyan kérdésekbe, amikre ha, a telefonálónak lenne egy minimális szövegértési képessége, akkor a hirdetés szövegéből már tudná a választ. A hirdetés képeinek egy része megvolt a munkatársamnál (valamilyen titokzatos okból lementette), így azokat most megtudom mutatni.

Jönnek megnézni, rendet, fegyelmet!

Igen az első fél tucat alkalom még ilyen volt, minden csillogjon, villogjon. Minden legyen a helyén, sehol egy kósza porszem, melegítő helyett farmer, a szomszéd mosson fogat, még a macskák is öltönyben. Teljesen felesleges túlzásokba esni. Legyen nagyjából rend, szemetes legyen kiürítve, ne legyenek felesleges dolgok szerteszét, egy gyors felmosás előtte és kész is vagyunk. Nekünk volt előkészítve szőnyeg, terítő, konyharuha, ágytakaró, ami csak akkor volt lerakva, ha jöttek megnézni a lakást, utána mentek vissza a szekrénybe. Ami fontos még az jó illat, nem mindenki örül, ha éppen a gázon rotyog a babos káposzta.

A "legjobb” vásárló jelöltek

A balhésak:

Ötven év körüli hölgy a lány testvérével, munkaidőben jönnek, feleségem és az ingatlanos mutatja meg nekik a lakást. Nagyon tetszik nekik, majdnem egy órát nézelődnek, beszélgetnek. Délután hív az ingatlanos, hogy ajánlatot tettek, 12 millió forintot adnának a lakásért (ekkor még 12,5 millióért hirdettük). Megbeszéltük a feleségemmel, elfogadtuk. Az ingatlanos újra telefonál, hogy a vevők feljönnének még egyszer körülnézni, a részleteket megbeszélni, de ő nem tud velük jönni, nem gond? Nem, persze jöjjenek csak. Mondanom sem kell, nagy volt az öröm a részünkről. Csengetnek, felengedem őket, de már négyen vannak, hozták a férjeiket is. Itt indult el egy fika áradat, ez sem jó, az sem jó, hogy lehetett ezt így megcsinálni és a kedvencem: nincsenek műanyag nyílászárók. Hát mondom délelőtt se voltak és lehet, hogy tiszteletlen vagyok, de nem kellene fennhangon szidni a lakást, ez a mi kezünk munkája, meg lehet mondani normális hangnemben, ha valami nem tetszik és különben sem kötelező ezt megvenni, de szerintem 12 millióban megegyeztünk. Itt érkezett el a mélypont, csak a nyílászárók cseréje, szerintük két misi, de ők jó fejek, adnak 10,5-öt a lakásért. Itt elpattant bennem valami. Mondtam, hogy önök adtak egy 12-es ajánlatot, de, csináljuk úgy, hogy adnak a lakásért 10,5-öt, adnak további 2-őt, én pedig a szerződésben vállalom, hogy új műanyag nyílászárókkal adom át a lakást, így spórolhatnak 1,5 milliót. Ezt már egy kicsit hangosabban mondtam, mire elindult, hogy képzeled, mit gondolsz te és a többi. Ekkor kinyitottam az ajtót és kizavartam mindenkit. Persze a folyosóról még visszakiabáltak, hogy még ennek nincs itt vége. Dehogy nem. Felhívtam az ingatlanost, elmondtam neki, hogy mi történt és, hogy nekik nem eladó a lakás. Másnap azért még hívott az ingatlanos, hogy 11-et ajánlottak érte, biztos nem adom el nekik? Szerintetek?

Az elvarázsolt:

Nem ingatlanoson keresztül talált meg, ő jönne, megnézné, de ő készpénzes, lehet alkudni? Lehet, jöjjön. Bejön, halkan köszön, körbe vezetem, elmondom neki a szokásos mondókát. Megkínálom egy kávéval, leül, picit beszélgetünk. Előveszi a kinyomtatott hirdetést, mondja, hogy itt valami nem stimmel. A hirdetésben én azt írtam, hogy a lakás 54 m2. Mivel annyi, azt írtam. De ő tovább erősködik, hogy ez nem annyi, előveszem a tulajdoni lapot, mutatom neki, azon is rajt van, hogy 54 m2. Hát ő nem gondolta, hogy ilyen kicsi 54 m2. Itt egyből arra gondoltam, hogy alkuhuszár lesz, de nem. Megitta a kávét, evett egy kekszet, majd halkan köszönve elment.

Aki nem tudom miért jött:

Negyven körüli hölgy, testvérével, annak férjével és négy gyerkőccel (nem tudom melyik kié volt). Szép a lakás, bár alig tudom neki megmutatni, hisz ők eljöttek heten, mi vagyunk ketten és itt van még egy extra bútordarab is (az ingatlanos). Nem gond nagy nehezen a végére érünk, szlalomozok az emberek között, most bunkó leszek, ezeket nem kínálom meg. Több mint egy órát ette őket a fene, mikor a hölgy közli, hogy mivel macskák vannak a lakásban, őt nem is érdekli a továbbiakban.
Az ingatlanos valószínű ezt nem közölte vele, ezen meg se lepődöm, de az feltűnhetett volna neki, hogy amikor beléptek az ajtón mind a négy gyerek a macskákat kezdte el simogatni. Kellett még egy óra, hogy rájöjjön, ő olyan lakásban nem akar élni, ahol macskák voltak? Utána beszéltem az ingatlanossal, hogy ne felejtse el a jövőben említeni a vásárló jelölteknek, hogy macskák vannak az ingatlanban. Mire ő: Én nekik is mondtam.

Akik a meglévő tárgyikhoz vesznek lakást:

Egy középkorú hölgy, akinek nem fog beférni a szekrénysora, ezért nem is érdekli tovább.
Egy nagymama, aki nem tudná hová rakni a fagyasztóládáját, köszön, elmegy.

Ha valaki pénzt ad érte, eladjuk

Az igazi

Ekkor már rég letettünk arról, hogy piaci áron adjuk el a lakást, az árat módosítottuk 11,5 millióra, illetve a hirdetésekbe bekerült a két varázsszó: irányár és alkuképes. Jön is egy megkeresés, nem ingatlanoson keresztül, a feleségem megbeszélte vele, hogy délután hat körül jön megnézni a lakást. Hat előtt nem sokkal én elmentem otthonról, a várandós feleségem áfonyás fagyit kívánt és ilyenkor a férj csak egyet tehet, elmegy és szerez áfonyás fagyit. Persze, nem voltam akkora hős, a Tesco 200 méterre tőlünk. Amikor kiértem a panel elé, láttam egy középkorú, sportos hölgyet, aki csak állt járda szélén, nézegetődött. Feltűnt, mert egy részről egész csinos volt, másrészről, még soha nem láttam a környékünkön. Visszafelé is találkoztam vele, körbe járta a panelt, érdeklődve figyelte a környezetet. Gondoltam, hogy ő lesz a mi emberünk. Csengetett is, feljött, körbe vezettük, egész jól elbeszélgettünk. Látszott rajta, hogy nagyon tetszik neki a lakás. Másnap felhívott, 10,5 milliót ajánlott, elfogadtuk. Elfogadtuk, mert úgy éreztük, hogy soha nem szabadulunk meg a lakástól és éreztük az időnyomását is magunkon. Ez egy pénteki napon történt, még az nap le is szervezte az ügyvédet jövő hét keddre, minden sínen volt.

A mágus

Másnap, szombat reggel hívott az egyik ingatlanos, hogy ő jövő hét kedden hozna egy ügyfelet. Mondtam neki, hogy ne hozza, szóban eladtuk a lakást, kedden írjuk az adásvételi szerződést. Csak annyit kérdezett még nagyon udvariasan, hogy mennyiért ment el, megmondtam neki őszintén, 10,5-ért sikerült eladni. Tíz perc múlva újra hívott, ő harminc perc múlva hozna ügyfelet, tudja az ügyfél, hogy van egy jó ajánlatunk és arra kellene ráígérnie. Nem volt kedvünk hozzá, de valamiért beleegyeztem. Igaz nem harminc perc, inkább majdnem egy óra múlva jött az ingatlanos egyedül, hogy beszélni akar velünk, az ügyfél is itt lesz pár perc múlva. Azt mondta, hogy ez egy komoly érdeklődő, az idős szüleit akarja beköltöztetni a városba, most adták el a családi házukat, ő azt mondta az ügyfélnek, hogy mi tizenegy millióról kaptunk ajánlatot. Jöttek is, a srác a feleségével és a szüleivel. Nagyon tetszett nekik a lakás, nem is gondolkodtak sokat, 11,2-ben megegyeztünk. Annyit kértek, hogy szeptember 30-ig adjuk át és vigyünk el mindent a lakásból a konyhaszekrényen és fürdőkádon kívül. Pedig az árban simán benne akartunk hagyni jó pár bútort és az alvó galériát is.

Prológus:

Így még az ingatlanos díjának levonása után is pár százezerrel több maradt a zsebünkben. Az előző vevő jelöltnek persze szóltunk, hogy mi történt és elnézést kértünk (de hát a pénz beszél…). Érdekességkép még mindenképp meg kell említenem, hogy az ingatlanos, akin keresztül nyélbe ütöttük az üzletet, közvetítette ki nekünk a mostani otthonunkat.
Remélem a leírt tapasztalataink segíteni fognak másoknak és nem csak elrettentő példaként szolgálnak majd. Amennyiben valaki hasonló dolgokon megy át jelenleg, vagy fog a közeljövőben és tanácsra van szüksége, vagy csak megosztaná tapasztalatait, nyugodtan kommenteljen vagy írjon akár privátban.

Hozzászólások

(#1) e-newsee


e-newsee
addikt

Ismerős az elrendezés. Tippre Nagykanizsát mondanám. :) Privátban megírhatnád a normális ingatlanos nevét. Jövőre elképzelhető, hogy elköszönnénk mi is a lakásunktól az egyik négy emeletesben, és olyan ember kellene, aki nem csak bútorként szolgál a lakásnézésnél. :R

"Csak egy olyan töltött édesség van, ami megoldja az élet problémáit, és az az Oreo." /Sheldon Cooper/

(#2) updog


updog
senior tag

Az előző írásban is nagyon magamra ismertem, mindig jókat "derülök" (értsétek jól :) ) ha a saját sztorijaimhoz hasonlókat olvasok.

Húú, előre "várom" (nem), mikor majd szeretnénk költözni a mostaniból és el kell adni :D Ez az első lakásunk, úgyhogy még csak a vevői oldalon álltam. A lakásvásárlásunk nekünk is hasonlóan kalandos volt amúgy, csak olyan régóta húzom hogy blogba öntsem (2016) hogy már sok részletet elfelejtettem.

Kicsit visszásnak hathat, de én abszolút meg tudom érteni hogy az első vevőt visszamondtátok, nem írt alá semmit, nem adott foglalót (bár lehet vitatkozni, hogy szóban is létrejöhet szerződés, de itt nem arról van szó hogy havi 1200 forintért telefonon meghosszabbítod-e a kábel-előfizetést és szóban kötsz szerződést). Minden jót az új házhoz! :)

"Bocs, főnök, de én csak két emberben bízom. Az egyik én vagyok. Nem maga a másik." || "Hóhahó, mégis van graffaló!"

(#3) Goose-T


Goose-T
veterán

A mi lakásunk gyorsabban elment. :D Régóta nézegettem már családi házakat, tavaly októberben találtam egyet, amit érdemes a helyszínen is megnézni. Megnéztük, beleszerettünk, megnéztünk egy másikat is, meg sem közelítette. Ajánlatot tettünk, elfogadták, november 9-én alá is írtuk az adásvételit a családi házról. Na aznap még meg is hirdettük a lakásunkat (nyócker, 2008-as építésű) csak alaprajzzal, minden oldalon az ingyenes opciót használva. Jött egy rahedli ingatlanos és egy komoly készpénzes érdeklődő vidékről. Mire nagyjából megjelentek az ingatlanosok hirdetései, addigra alá is volt írva az adásvételi november 22-én. A beköltözés az egy másik sztori, az nem ment ilyen flottul. :DDD

Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar

(#4) e-newsee válasza updog (#2) üzenetére


e-newsee
addikt

A kábel előfizetés az más, mert ott jelzik előre, hogy felvétel készül a beszélgetésről, és amennyiben elfogadod az ajánlatot, akkor az egy szóbeli szerződésnek minősül. Itt ilyen nem volt. Ekkora összegnél, aki komolyan gondolja, tegyen le foglalót. Nekem mindegy, lehet tíz ezer is, de akkor legalább annak a tudatában mondom vissza, hogy azzal együtt is megéri-e nekem az új vevő.

"Csak egy olyan töltött édesség van, ami megoldja az élet problémáit, és az az Oreo." /Sheldon Cooper/

(#5) Fotonhámozó


Fotonhámozó
senior tag

Azért orbitális nagy parasztság volt részetekről, hogy a szóbeli megegyezést követően, már lefoglalt szerződési időpont ellenére, pár ezresért se..lyukat csináltatok a szátokból. De kinek mennyit ér a becsület.

A farkas imádott olvasni, zabálta a könyveket. Ezért ette meg a nagy i-t és a piros k-t.

(#6) baracsi válasza Fotonhámozó (#5) üzenetére


baracsi
tag

nekem is feltűnt ez, és még le is írja, az a durva

(#7) tupacamaru válasza Fotonhámozó (#5) üzenetére


tupacamaru
veterán

Én is ezt akartam írni...., de biztos én vagyok a bunkó. :U Mi is jártunk így, remélem visszakapja mind az élettől ezt kamatostul. :K

Hello, a nevem Inigo Montoya! Megölted apámat, készülj a halálra!!!................................................................... Merek annyit, amennyit férfi merhet; Aki többet mer, nem ember...............................

(#8) szironyl válasza Fotonhámozó (#5) üzenetére


szironyl
csendes tag

Teljes mértékben igazad van. Értem én, hogy a pénz beszél, de azért a becsület érjen már többet. A legjobban azt gyűlölöm én is, mikor ajánlatot teszek, elkezdek intézkedni, öröm stb, majd közli az eladó, hogy más 5% többet ajánlott.... Hát gratulálok, a te szavad is ennyit ért...

[ Szerkesztve ]

(#9) e-newsee válasza Fotonhámozó (#5) üzenetére


e-newsee
addikt

Azért a 10,5 helyett a 11,2 még ingatlanos részesedéssel együtt sem kevés különbség. Aki másik lakást akar venni, annak a 100k is számít, itt meg jóval többről volt szó. És amúgy sem sűrűn ad el egy átlagember lakást, szóval a jó hír "vesztését" a vállap elbírja. Ha meg az első vevő nem problémázott rajta, akkor meg pláne mindegy. Valószínűleg a nő tisztában volt vele, hogy foglaló híján fennáll a veszélye, hogy eladják előle a lakást. Van olyan kollégám, aki elől úgy adták el az autót (valószínűleg), hogy az eladót egyszer csak nem tudta elérni, hogy a megbeszélt időpontban találkozzanak, és megírják a szerződést. Na az a parasztság. Egy foglalóhoz nem kell ügyvéd, elég pár mondatban megfogalmazni két példányban, keresni két szomszédnénit tanúnak, max fél óra az egész, és akkor minden tiszta. Nem mondom, hogy a világ legkorrektebb megoldása, de nem mondanám parasztságnak sem.

[ Szerkesztve ]

"Csak egy olyan töltött édesség van, ami megoldja az élet problémáit, és az az Oreo." /Sheldon Cooper/

(#10) Goose-T


Goose-T
veterán

Poszt törlése.. 3..2..1.. ;]

Rockbandám: https://fb.me/scharlotterhodes *** Gitárelektronikai műhelyem: https://www.fb.me/goosetgitar

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.