2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Pálinkafőzés otthon

Írta: | Kulcsszavak: pálinka . ital . cefre . alkohol

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Előfordulhat, hogy az ember véletlenül hozzájut egy nagyobb mennyiségű (50-100kg) lehullott gyümölcshöz. Ennyivel egy háztartásban nehéz mit kezdeni és esetleg már nincs is olyan "fitt" állapotban, hogy süteménybe elsüthessük. Egyik utolsó mentő ötlet a pálinkafőzés lehet. De mi van akkor, ha nincsen egyszerűen elérhető pálinkafőzési lehetőségünk a közelben, vagy nem akarunk drága felszerelést beszerezni egy egyszeri alkalomra? No, erre mutat egy ötletes (és régi) szükségmegoldást a következő kis leírás. 
Előkészületek:A pálinkafőzés alapanyaga a cefre. Először ezt kell előállítanunk.A cefre tárolására használjunk sűrű szövettel, vászonnal jól lefedhető, gondosan tisztára mosott műanyag edényeket, hordókat! A gyümölcsöt válogassuk át, majd mossuk meg jól! A barack és szilvafélék csak magozottan kerüljenek az edénybe (ne igyunk ciánt!), míg a cseresznye, meggy maggal együtt is bekerülhetnek. A körte és almaféléket a folyamatok gyorsítása érdekében előzőleg egy nagy fazékban vízzel forraljuk fel, majd hagyjuk lehűlni! Ezután a vízből kivéve már ugyanúgy kezelhetők azok is, mint a többi gyümölcs.Daraboljuk a gyümölcsöket olyan apróra, amennyire csak lehet. Ha nincs mag, használhatunk merülő mixert is... Az edényeket kb. háromnegyed részig töltsük cefrével, mert az tágul! Sose keverjünk a már meglévő erjedt cefréhez újabb adag gyümölcsöt mondván, az majd már gyorsabban erjed...! Nem fog erjedni.Szárított fajélesztőt, azaz borélesztőt tegyünk a gyümölcskeverékbe, de ne a tetejére (ne kapjon levegőt), hanem jól keverjük el azt! A masszába ne tegyünk narancsot, citromot, faleveleket, növényi szárakat, földet és penészes gyümölcsöket! Vacak, igénytelen cefréből vacak "pálinka" lehet csak!A cefrés hordókat tehát tegyük viszonylag meleg (MAX. 28 °C) jól szellőző és tiszta helyre! Az erjedés mintegy 10-11 napig tart. Ennek végén a cefre tetején hab képződik a mélyén pedig folyadék. A cefrét nem kell kevergetni. A buborékok, melyek a felszínre törnek, elvileg átkeverik azt annyira, amennyire kell. De aki akarja, kevergesse!
A főző felszerelés:Ez a módszer kizárólag olyan eszközökön alapul, melyek egy átlagosan felszerelt konyhában manapság megvannak. Először is kell egy nagy (10-20 literes fazék. Ebbe kerül a cefre, de ebbe az edénybe középre (a cefre tetejére) tegyünk egy kisebb lábast (2-3 litereset) is, mert ebbe fog csepegni a lepárolt pálinkánk! Végül szükségünk lesz még egy olyan fém lavórra (zománcozott is megfelel), vagy üstre, vagy bográcsra, ami az aljával képes teljesen lefedni a nagy fazekunkat, ha majd beletesszük a hűtésre használt hideg vizet.
A főzés menete: Feltesszük a tűzre (alacsony fokozatra) a cefrével töltött fazekat (a felkevert cefréből mindent beleteszünk, nem csak a folyadékot), majd annak közepére a kisebb lábast helyezünk. Ügyes megoldás, ha a gyűjtő edényt nem tesszük a forró cefrébe, hanem drótokkal felakasztjuk azt a fazék szélére úgy, hogy az így rögzített edény a cefre felszíne felett pár centivel legyen a fazék közepén. Így nem párlódik annyira a már lecsöpögött pálinka. Annyi cefre legyen, hogy a lezáró lavór feneke ne zárja le a párlatgyűjtő lábast! Majd a fazekat zárjuk le a lavórral (a fenekével), amibe tegyünk jó hideg vizet! Amikor főni kezd a cefre, a pálinka gőzei felszállnak és lehűlve a lavór alján lecsöpögnek a középső lábasba. Az összegyűlt pálinkát időnként öntsük át tölcsérrel üvegbe és mindig szorgosan cserélgessük a hűtővizet! A cefrét ne égessük! Annyira melegítsük csak, amennyire szükséges! A felmelegedés után a főző teljesítmény csökkenthető némileg.10 liter cefréből mintegy 7 deci tűrhető minőségű pálinka keletkezhet így, míg az általánosan elterjedt csőspirálos módszert alkalmazva dupla ennyi készülhet. Tehát e módszer nem túl hatékony, de több, mint a semmi...Újrapárlással javítható a minőség, de sajnos a folyamat nem tartható annyira jól kézben, mint a csőspirálos főzőnél, mivel a lepárolt pálinka is a gőz terében van és az edénye folyton melegszik..A módszer további hiányossága, hogy nincs benne katalizátorként funkcionáló réz. Ez szerintem orvosolható lenne, ha egy kis rézpénzt, vagy rézlemezt dobnánk a gyűjtőedénybe lecsapódó pálinkába. A kis felület miatt valószínűleg elhanyagolhatóan minimális rézelő képződik csupán.A módszernek kétségkívül akadnak hiányosságai, de ne felejtsük el, ez csupán egy szükségmegoldás, nem több!
(Így készítettem itthon szilva pálinkát ;) )

Hozzászólások

(#1) BobChemistry


BobChemistry
őstag

Azért azzal a 28 fokkal és a keveréssel vitatkoznék.
Legalábbis pektinben gazdag gyümölcsök esetén, a magas hőmérséklet elősegíti a metanol képződését az erjedés során, ezért javasolják viszonylag hűvös helyen - 10-12 fok - tárolni a cefrét az erjedés során.
A keverés pedig elősegíti az oxigén feldúsulását az elegyben, ami az anaerob erjedés legnagyobb ellensége.

[ Szerkesztve ]

Bármilyen közel vagy valakihez, végtelen a távolság köztetek.

(#2) Ellia


Ellia
addikt

Jópofa írás, bár Én inkább fogyasztom :)

Lekvárt nem szoktatok csinálni?

(#3) banhammer válasza Ellia (#2) üzenetére


banhammer
veterán

Lekvart gyumolcsbol?
Az pazarlas!

\m/ Minden lehetséges, kivéve forgóajtón átsíelni... \m/

(#4) Lauda


Lauda
félisten

Erdemesebb kifozetni mint elpocsekolni a cefret, de annal tenyleg jobb, mint hogy kidobja az ember. ;)

Erdekes az ilyen topikokat milyen gyorsan megtalalom. :DDD

[ Szerkesztve ]

(#5) #81556480 válasza Lauda (#4) üzenetére


#81556480
törölt tag

Ez nekem is egy kedvemre való írás :D
Bár én a nagyüzemet kedvelem a minősége miatt.
Kajszibarackból állatjó ital készül.

(#6) Mr.Csizmás válasza Lauda (#4) üzenetére


Mr.Csizmás
félisten

a sajtomat is gyorsan megtaláltad. :DDD

ON: laborfelszereléssel hogy lehetne főzni? :F

"Szólítson csak Cirminek." | B&B XI | 3D nyomtatás Bp és környéke |

(#7) sutykuru válasza Mr.Csizmás (#6) üzenetére


sutykuru
tag

lassan, ha nincs hatalmas lombikod :D

(#8) Ellia válasza banhammer (#3) üzenetére


Ellia
addikt

Pálinkát lehet műanyagból is :DD :DD

(#9) horush


horush
addikt

Mi el szoktuk hordani pár faluval arrébb, ott profin kifőzik, kb. 3 műanyaghordónyi körte cefréből (100literesek, de nem teljesen tele) kifőtt olyan 28l. Lehetne hozzátenni szilvát pl, abból több lesz, viszont az ízét nagyon elrontaná. 23k-ért főzték ki amúgy az egészet, szóval nem olyan vészes összeg. Ettől függetlenül tervben van egy kisebb, kb. 50literes pálinkafőző beszerzése idén, leginkább a szállítgatási problémák miatt (mindig meg kell valakit kérni, amikor el kell juttatni a cefrét a főzőhelyre). Meg azért mégiscsak más itthon kifőzni, apám szívesen eljátszogatna vele.

[ Szerkesztve ]

(#10) Armagedown


Armagedown
őstag

“If you don't read the newspaper, you're uninformed. If you read the newspaper, you're mis-informed.”

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.