2024. május 30., csütörtök

Gyorskeresés

Gépújítás anno és most

Írta: | Kulcsszavak: gépújítás . radeon . processzor . ryzen . intel

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Update: 2018.12.06.

- Nekem egy jobb számítógép kell! - gondoltam magamban 2015 karácsonyán. Az egyetemre szüleimtől kapott Acer laptop akkoriban már nagyon a végét járta. Szobatársam többször felriadt álmából, hogy kapcsoljam ki a porszívót, pedig csak a facebook-ot görgettem elalvás előtt. A játék eleinte még megoldható volt rajta, legalábbis jobban mint az otthoni Pentium 4-es gépen (ekkor 2009-et írunk). De mondjuk ki: nem öregedett jól a kis masina. Mára ormótlan, zajos, évek óta akkumulátor nélkül használt kis teljesítményű kényszermegoldássá csökevényesedett. A kijelző is döglődik, legalábbis a háttérvilágítás mintha kezdene megszűnni rajta. Pedig nagyon vigyáztam rá, egy karc sincs rajta, csak a használatból eredő kopásnyomok. Ó és az a remekbe szabott ollós billentyűzet!

A végső lökést egy eseménylánc adta meg, amely azzal kezdődött, hogy diploma után egy barátom beajánlott magukhoz a munkahelyre. Tervezőiroda, de a putrisabb fajtából, hogy még a gépet is nekem kellett vinni. Fizetés minimálbér + boríték, ahogy az lenni szokott. A porszívózaj egyre csak fokozódott. Kezdetnek nem rossz, de fél év után dobbantottam. Az új hely távmunkában működött. Ez jó, mert hazaköltözhettem és rengeteg pénzt spórolhattam. De egyben rossz, mert haza kellett költöznöm, hogy pénzt spórolhassak. Elég rosszat tesz egy ilyen taktikai lépés a fiatal és büszke mérnök önérzetének.

- Nekem egy jobb számítógép kell! - gondoltam végül 2015 karácsonyán. A cél kettős volt. A laptopot már minden reggel félve kapcsoltam be, mert nagyon nehezen bírta a könnyed AutoCAD használatot szövegszerkesztővel és böngészővel. Olyan ez, mintha minden nap egy S-es forrónaciba akartam volna beleerőszakolni Kathi Béla lábait és Roberto Cabrera péniszét. Nem esett jól, még a gondolattól is kirázott a hideg. Másrészt az évek során egyre erősödött bennem a vágy, hogy ilyen, olyan, amolyan játékokat kipróbáljak, amelyekre a laptopommal esélyem sem lett volna. Az érzés a hazaköltözéssel csak fokozódott, hiszen sokszor jó elzárkózni a szülői külvilágtól és inni sem lehet minden este.

Elővettem egy üres Excel táblát és YouTube-ról kikerestem a kedvenc tech csatornáimat. Volt belőlük bőven, hiszen a gépújítás gondolatával már korábban is eljátszottam. Nem volt idegen számomra az alkatrészek sokasága, de mégis egy több hetes kutatómunka vette ezzel kezdetét. Akkoriban az AMD már nagyban dolgozott a Ryzen-eken, de az FX széria nem sok vizet zavart a rivális i5-ösökkel szemben. A processzor kiválasztása tehát viszonylag egyszerű volt, a végén a 6600, 6600K, 4790K és 6700 maradt a kalapban. Mondtam már, hogy több éves elfojtott "mindentkiakarokpróbálni" érzés uralkodott rajtam ekkor?

A költségkeretet 300 ezer forintban szabtam meg, így a processzor után a videókártya volt a fő tétel, amelyen sokat tudok fogni vagy éppen elpocsékolni. Ez ha lehet még egyszerűbb volt: a csúcsra nincs pénzem, ami alatta van abból pedig GTX970 vs. R9 390 rivalizálás lett. A korabeli teszteken a két kártya azonos szinten mozgott és az AMD-vel szemben mindenki a nagy fogyasztást harsogta. Hülyék ezek? Kit érdekel a fogyasztás, nem fogom 0/24-ben 100%-on pörgetni. A GeForce hibátlannak tűnt, aztán egy borongós napon felfedeztem, hogy az NVidia jó szokásához híven hazudott, most éppen a memória méretéről. 4GB-al hirdetik a kártyát, amely valójában 3,5GB tényleges nagy sávszélességű VRAM, a többi abakusz. Első szög a koporsóba. További tanulmányozás után arra jutottam, hogy az AMD driverei nem a legjobbak - de idővel javulnak! Ergo sejthető, hogy az akkori hasonló teljesítménymérleg idővel erősen a vörösek oldalára fog dőlni. A történelem engem igazolt, idővel nagyon durván lemaradtak a 9. generációs GeForce-ok a korabeli Radeonokkal szemben, ugye Fine Wine "technológia". A harmadik és utolsó szög a koporsóban mégis az aktuális piaci helyzet volt: a Sapphire kártyáját bő 12 ezer forinttal olcsóbban hozhattam el a boltból a hasonló zöldhöz képest, így már ment is a rendelés.

A budget kezdett kialakulni, így a 6700-at el kellett vetnem. A 4790K kis extra ráfordítással még hozható lett volna, de nem akartam egy kifutó generációba beszállni a feltételezett teljesítménytöbblet ellenére sem, főleg az elavult DDR3 RAM miatt. "Úgyis csak játszani fogok és a mai játékok max 2-4 szálat használnak, nem kell a HyperThreading." A 6600K felára nem volt jelentős, viszont elég könnyen húzható 4.5GHz-ig. "Ha kevés lesz a kakaó, emelem az órajelet és mehet tovább a buli!" - gondoltam 2015 végén. Ezzel az érveléssel eldőlt a 6600 vs. 6600K kérdés is és jelentem, az órajel azóta is változatlanul 3.5GHz, ahogy azt a gyárban megálmodták. Olyan kiegyensúlyozott harmóniában él a processzor a videókártyával, hogy öröm használni. Így már csak alaplap, tápegység, gépház és meghajtók hiányoztak a teljességhez.

A végső konfiguráció:
Alaplap: ASRock Pro4S ATX Z170 - mert ugye tuninggal terveztem a jövőt
Memória: Kingston HyperX Fury 2x8GB DDR4 2133MHz - ebben a rendszerben elhanyagolható lett volna a gyorsabb RAM előnye
Processzor: Intel i5-6600K 4/4 3.5GHz
Hűtő: be quiet! Shadow Rock Slim 120mm 160W TDP - régóta szimpatizáltam a gyártóval és a tesztek nagyon jó eredményt mutattak - azóta is legnagyobb megelégedéssel használom
GPU: Sapphire Radeon R9 390 Nitro+ 8GB - a Nitro+ verzió gyárilag tuningolt, a(z egyik) leggyorsabb 390-es
PSU: EVGA SuperNova G1 650W Gold+ - országomat egy moduláris, Gold+ besorolású tápegységért
Ház: DeepCool Tesseract - itt már érződik a budget, de teljesen meg vagyok vele elégedve
+ WLAN kártya, DVD-író, Trust GXT25 egér és egy konkrétan 100 forintért vásárolt, törött burkolatú Microsoft billentyűzet csak a budget szigorúságának érzékeltetésére :DDD

2016 január végén felkerekedtem, elvittem az egyik kocsit (ami akkor egy 1000-es Swift volt, amit fél évvel később elloptak és másfél évig egy ferencvárosi lakótelepen parkoltatták lezáratlanul, kulccsal a szőnyeg alatt, forgalmival a kesztyűtartóban, mire a rendőrség ráakadt, de ez egy másik történet) és nyálcsorgatva végigjártam a kiválasztott pesti webáruházakat. Hazafelé az autó összértékének megfelelő hardverrel már alig bírtam magammal. A masina összeállt, a teljesítménye szédítő! Első köröm a GTA V-höz vezetett, ez volt A Játék akkoriban, amit célként tűztem ki, hogy fullHD Ultrán játszani akarok. Körülbelül októberben tartottam egy rövid pihenőt a játékban, mert ekkor végre újra Budára költöztem immáron barátnőstül, majd februárig ismét abba se hagytam.

Időutazás a jelenbe.
A számítógép tökéletesen szuperál a mai napig, azonban a megváltozott felhasználási mód miatt a jövőben már nem lesz kielégítő teljesítménye. Elkezdtem masszívan a YouTube tartalomgyártást és a renderelési idők egyre bosszantóbbak. Az éjszakai renderelés csak félmegoldás és ha három darab egyórás klipet indítok el (effektek nélkül, csak minimális vágással!), akkor van, hogy reggelig nem is végez. Ejj a francba, mégis csak kellett volna az i7-esek HyperThreading-je! Késő bánat, nekem egy jobb számítógép kell! Legalábbis processzor. A videókártya még marad, mert nincs kedvem leszurkolni 3-400 ezret ahhoz, hogy számottevő változást tapasztaljak. (Meg a GPU-gyorsításos renderelés amúgy is bugos volt, kikapcsoltam.)

Jé, nézd már! Csak nem felébredt álmából az AMD? Mit felébredt, akkorát odab*szott az Intelnek, hogy az még 2018 végén se tudja, hogy egyáltalán melyik falu kocsmájában van. Jó-jó, de árban hogy van a dolog? Az Intel követte a GPU-piacot és exponenciálisan baromira túlárazott mindent, csak mert megtehette. Anno az én négymagos és négy szálas i5-ömet kevesebb mint 80 ezer forintból újítottam be és 110 ezer körül lett volna a 6700-as i7 szintén négy maggal, de nyolc végrehajtási szállal. Ma, ha jó pillanatot fog ki az ember ugyanebből a 80 ezer forintból vesz egy nyolcmagos Ryzen 7 2700-at 16 szállal. Wait what? Kéremszépen ezt hívta az ügyes AMD marketinges Ryzen Forradalomnak. Vagy az a Polaris/Vega volt? Na mindegy, nem az a lényeg hogy nevezzük, hanem az, hogy ez bizony forradalom. Aki processzort akar venni az legjobb, ha most teszi amíg az AMD fel nem szívja magát annyira, hogy elkezdje emelni az árakat.

UPDATE: pechemre éppen a cikk írása idején jelentette be szivárgott ki az infó, hogy az AMD a januári CES-en mutatja be az új Ryzen családot. Két dolog miatt is leesett az állam. Az egyik, hogy a processzorok árai tovább csökkennek. A másik, hogy minden proci kap extra magokat és egy új HEDT szint is bekerül a kínálatba. Így a 3600 jelölésű proci lesz a 8/16-os, a 3700 már 12 magos 24 szállal és az új 3850 16/32 konfigurációt kap, ami konkrétan Threadripper szint az olcsó AM4 platformon! Azt hiszem kicsit még jegelni kéne ezt a gép eladás dolgot, hogy két héttel az új generáció előtt vegyek új procit :DDD

Megtörtént tehát aminek meg kellett történnie: alaplap, processzor és a 2x8GB (2133-as, tehát Ryzen-hez haszontalanul lassú) RAM-jaimat meghirdettem eladásra. Még egy megdöbbentő számadat: ha minden jól megy a teljes cserét lebonyolítom alig 30-50 ezer forint befektetésével. A végén pedig lesz egy brutálisan erős, videóvágásra is tökéletesen alkalmas gépem, amely további éveken át jó szolgálatot fog tenni nekem. Tehát így nézne ki a gépújítás 2018 végén, a fejleményeket majd meglátjuk. Az biztos, hogy videókártyát a Ray-Tracing széleskörű elterjedéséig nem újítok, mert fullHD-ra (sőt, azon felül is!) a mai napig minden igényt kielégít a jó öreg Radeonom. Minden esetre a mostani rendszerrel eladás előtt elvégzek jópár benchmarkot, hogy az új rendszerrel összehasonlítva abból is születhessen egy tanulságos cikk ide. :)

Köszi, hogy elolvastad az írást! Ha véleményed, hozzászólásod, tapasztalatod van ezzel kapcsolatban vagy szeretnél segíteni a leendő processzor+alaplap+memória kombó kiválasztásában, akkor kommentelj bátran! :)

Hozzászólások

(#1) Hannibhál


Hannibhál
őstag

Hejhó:) Milyen mérnök vagy? Meg merrefele?
Amúgy gratula a konfighoz, a múlton ne bánkódj h i5-öt vettél, jó az még játékra az a mai napig(single-re) azt meg 2015-ben senki nem gondolta h amd ekkorát gurít ;)

Gépelés nem az erősségemasdsdk

(#2) Johnny_vT válasza Hannibhál (#1) üzenetére


Johnny_vT
senior tag

Építőmérnök, jelenleg külföldiában :)

Az i5 valóban király még a mai napig is. Ahogy írtam, azért nem tuningoltam, mert egyszerűen nem volt rá szükség. Tesztjeim alapján csak nagyobb felbontásban és összetettebb játékoknál fogja vissza a GPU-t. Pl. a cikkben linkelt Forza videótesztnél 4K-ban még lenne a VGA-ban 5-10 fps, ha a processzor nem fogyna el alóla. Ez jól eladhatóvá teszi, remélem. De tovább kell lépni :)

- És te hogy neveznél egy baromi gyors, apró, kék izét...?

(#3) Hannibhál válasza Johnny_vT (#2) üzenetére


Hannibhál
őstag

érdekes, általában a felbontás növelése nem szokta kihozni a cpu limitet, inkább a gpu határát viszi a cpu limit alá, tehát fhd-ban nagyobb cpu limitednek kéne lenni mint 4k-ban arányaiban:)

Gépelés nem az erősségemasdsdk

(#4) Johnny_vT válasza Hannibhál (#3) üzenetére


Johnny_vT
senior tag

Bocsánat, bocsánat, igazad van. Rég volt már, összekavarodtak a gondolatok a fejemben. A kommentet javítani már nem tudom viszont. :)

[ Szerkesztve ]

- És te hogy neveznél egy baromi gyors, apró, kék izét...?

(#5) ncc1701


ncc1701
veterán

Jók a ryzenek, nem fogod megbánni, de a vga kevés lesz hozzá. De mivel nem csak játékra használod, ezért lehet, h nem fog zavarni.

(#6) Johnny_vT válasza ncc1701 (#5) üzenetére


Johnny_vT
senior tag

Nincs olyan gazdaságos alternatíva a videókártya piacon, amit most megérné megvennem és az R9 390 teljesítménye még a mai napig tökéletesen elég fullHD-re :)

Az biztos, hogy egy 8 magos Ryzen mellett a GPU lesz a szűk keresztmetszet, ennek ellenkezőjét sosem állítottam. De a játékok minőségén nem feltétlenül akarok javítani, nem az a cél. Az fps szám maradjon változatlan, de a renderidők rövidüljenek harmadára, ez a cél :)

- És te hogy neveznél egy baromi gyors, apró, kék izét...?

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.