2024. május 21., kedd

Gyorskeresés

Levelezőin gondolkodol?

Írta: | Kulcsszavak: mérnökinformatikus . levelező . képzés

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Sziasztok!

Most záróvizsgáztam Mérnökinformatikus foszk[felsőoktatási szakképzés] (rendszergazda) szakirányon (due).

(Van egy mérnöki diplomám, de dolgozni nem akartam benne. A Linux, meg a számítógépek voltak mindig is a szívem csücske, ezért vállaltam a képzést. Azért FOSZK-ot és nem bsc-t, mert nem tudtam hogy fog munka mellett menni. Ha akartam volna, akkor mehetnék tovább bsc-re, csak szusszal nem bírom, ezért nem).

A képzés meglehetősen gyakorlatias, az elmélet minimális. A teljes időszak alatt 2-3 szöveges beadandó volt csak. Elméleti vizsga csak hálózatokból volt, ill. a zv-n.

A buktatók

Ha meló mellett nem tudsz konstans időt szánni tanulásra, mert mondjuk olyan sokat dolgozol/a munka annyira kivesz, hogy szabadidődben nincs agyad tanulni. Általános recept nincs, mert volt olyan csoport társam, aki műszaki igazgató helyettes volt egy gyárban és időben végzett. Volt olyan csoport társam, aki a munkahelyén 2 óránként dolgozott 10 percet, tehát volt ideje készülni.
Sokan már az első félévben kiestek. Nem azért, mert ne érdekelte volna őket, nem azért, mert ne lettek volna rá képesek, hanem egyszerűen a munkahelyük merevsége/főnöki támogatás hiánya/kötelező túlórák, stb. miatt.

Szóval vagy nagy a teherbírásod szellemileg szvsz. vagy laza a munkahelyed és akkor van esélyed végezni.

Nos nekem nincs se barátnőm, se gyerekem, ezért időm az volt. Többségében 25-30 közöttiek voltak a hallgatók.

Affinitás nélkül szvsz megint kevés esélyed van, mert az elvárt mércét megütni vizsgákon, ehhez szerintem nem elég, hogy "na, akkor most tanulok" és kizárólag a tanulmányi jogviszony alatt akarsz tanulni. Nekem laza a munkahelyem (állami cég) és kitartóan készültem, de sokat merítettem abból, hogy kamasz korom óta babrálom a gépet.

Egy másik jellemző probléma az, ha csak 1 db terület érdekel, mert kvázi sok IT munkakör van lefedve az egyes tárgyakkal (pl. : backend, frontend, itsec, üzleti elemző, Linux, stb.) Tehát a képzés általános viszonylag. Ha nem érdekel belőle csak a hálózat például, akkor hálózatos képzést érdemes végezni inkább szerintem.

Anyag leadáskor kaptunk sok segédanyagot, otthoni rádolgozás nélkül nem fog menni szerintem a képzés.

Illetve szerintem végeredményében is, amikor végzel, csak az alapfogalmakkal leszel tisztában. Maga a zv is főleg erről szólt.

A tanárok egyébként segítő szándékúak. Ha munka mellett tudsz tanulni, akkor el fogod végezni a képzést.

Én úgy állok hozzá, hogy ha meg lesz a papír, az nem a többlet erőfeszítés és tanulás végét jelenti. Elmentettem pár könyvet, amin szeretnék végig menni.

Kiderült a suli közben, hogy melyik terület érdekel. Kicsit pihenek és keresni fogok Linux-os állást.

Ha van kérdés, akkor kommentelj! :R

Nos az írásom nem túl összeszedett, de most ennyire futotta :).

Hozzászólások

(#1) I02S3F


I02S3F
őstag

Kérem tegyék megy tétjeiket :)

(#2) nakos1212 válasza I02S3F (#1) üzenetére


nakos1212
senior tag

Ez "érték"-ben nagyjából hol áll? Gondolom nem annyit ér egy önéletrajzban mint egy Bsc, mire lehet ez elég? Nem kötekedni akarok, csak soha se volt dolgom FOSZK-al.

(#3) I02S3F válasza nakos1212 (#2) üzenetére


I02S3F
őstag

Nos én azzal hitegetem magam, hogy többet ér egy okj-nél, lévén a varázsszó "felsőoktatási" szakképzés. A gyakorlatban, viszont egy erős okj-vel, tehetséggel felülmúlható ez is. Egyetlen előnye, hogy ha kiderül, hogy bírja az ember a sulit, érdekli a dolog, akkor tovább mehet bsc-re. Ez tényleg csak egy "jogosítvány", hogy jelentkezhess ilyen rendszergazdai pozikra. Szerintem viszont, mivel a bsc-sekkel együtt tanultunk, ezért ez ok arra, hogy kicsit magasabb fizut kérjek el kezdőként. De, aki gyakorlatiasabb, tehetségesebb... nem a papírja miatt lesz valaki rendszergazda szvsz.

(#4) nakos1212 válasza I02S3F (#3) üzenetére


nakos1212
senior tag

Jelenleg dolgozom egyetem mellett két helyen is, és az a tapasztalatom hogy az egyetemi anyag és a munkaköreim között marha kevés átfedés van...

(#5) I02S3F válasza nakos1212 (#4) üzenetére


I02S3F
őstag

Informatikai munkatapasztalatom nincs. Nem tudok nyilatkozni. Azt hallottam már, hogy minél idősebb vagy, annál kevésbé veszed be, amit a tanárok mondanak, mert látod a gyakorlatban mi a helyzet.

Álláshirdetésekben van, ahol nem kérnek papírt, így hátránnyal sem indulsz.

Meg tudom érteni, amit mondassz.

(#6) I02S3F válasza nakos1212 (#4) üzenetére


I02S3F
őstag

Kapcsoltam! Írtam, hogy sok IT-s munkakör le van fedve a tárgyakkal. Te erre válaszoltál.

De ez közismert, hogy az oktatás nem a gyakorlatra és az életre nevel. :U

(#7) nakos1212 válasza I02S3F (#6) üzenetére


nakos1212
senior tag

Igen, csak a kontextus maradt ki a mondanivalómból :D Én úgy láttam hogy egy csomó hely BSC-t vár el, a kisebb igényű helyek meg OKJ-t, és nem tudom hogy egy erősen köztes dolgot hogy képzeljek el.

(#8) vimes válasza nakos1212 (#4) üzenetére


vimes
senior tag

A legnagyobb hiba ezen leragadni... pontosan azért néz ki úgy az anyag, hogy mindenkinek lehetőséget adjanak arra, hogy rájöjjön mi érdekli jobban (és ugye ez messze nem mindenkinél ugyanaz :K )

"Ole, ole, ole, ola, der FCK ist wieder da! Ole ole, ole ola, die roten Teufel sind ganz wunderbar." Let's go Bezte!

(#9) I02S3F válasza vimes (#8) üzenetére


I02S3F
őstag

És azt csak megerősíteni tudom, hogy erre jóa suli!

(#10) Steve_Brown


Steve_Brown
aktív tag

Mérnökinfó bsc-n vagyok. Kíváncsi lennék mennyivel tanulunk többet.

FOSZK-on van Analízis? :DDD

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.